امروزه افراد بسیاری با این بیماری دست و پنجه نرم کرده و به دنبال درمان کم کاری تیروئید هستند.
آنچه در این مقاله میخوانید:
Toggleکم کاری تیروئید چیست؟
منظور از کم کاری تیروئید یعنی اینکه غده تیروئید نمیتواند به اندازه مورد نیاز بدن، هورمون تیروئید تولید کند و در نتیجه در روند فعالیت نرمال بدن اختلال ایجاد میکند؛ بنابراین در اصطلاح پزشکی به حالتی که میزان هورمون تیروئید در خون فردی کاهش مییابد آن فرد را دارای کم کاری تیروئید میدانند.
ما در این مقاله ضمن بررسی کامل و جامع این بیماری به نحوه درمان تیروئید کم کار پرداختهایم. پس با ما همراه باشید.
علائم کم کاری تیروئید چیست؟
علائم بسیار زیادی وجود دارد که بروز یک یا چند تا از آنها به طور هم زمان در هر فرد، میتواند نشان دهندهٔ تیروئید کم کار باشد.
اگر شما نیز الان زیر را در خود مشاهده کردید بهتر است به یک پزشک متخصص مراجعه کنید تا در صورت ابتلا به این بیماری به درمان کم کاری تیروئید خود بپردازید.
علائم کم کاری تیروئید به شرح زیر است:
- حساس شدن آستانه تحمل نسبت به آب و هوای سرد و در برخی مواقع، غیر قابل تحمل شدن سرما
- بروز اختلال کندی در هنگام حرکت
- بی میلی و عدم اشتها برای مصرف غذا
- زبر و زمخت شده پوست
- شکننده شدن موها
- احساس خستگی و ضعف شدید
- کلفت شدن غیرطبیعی صدا
- اسپاسم و گرفتگی در عضلات
- یبوست
- خواب آلودگی در طول شبانه روز
- پایین آمدن سطح هوشیاری
- ورم کردن چشمها و صورت
- برهم خوردن سیکل قاعدگی
- گواتر
- و…
اگر شما نیز چند تا از این علائم را در خود دیدید بهتر است به پزشکتان مراجعه کنید تا در صورتی که گرفتار این بیماری شده باشید، درمان تیروئید را آغاز کنید.
چه چیزی باعث کم کاری تیروئید میشود؟
عوامل زیادی هستند که موجب کم کاری تیروئید میشوند. مهمترین این عوامل عبارتاند از:
- بیماریهای خود ایمن
- اثر مهاری داروهای پرکاری تیروئید
- جراحی غده تیروئید
- پرتودرمانی
- عوارض جانبی برخی داروها
- نقایص مادرزادی
- اختلال غده هیپوفیز
- بارداری
- کمبود ید در بدن
بسته به عاملی که باعث اختلال در تیروئید شما شده است، روشهای مختلفی برای درمان کم کاری تیروئید پیدا شده است که متناسب با شرایط فرد بهترین آن بکار گرفته میشود تا درمان صد در صد کم کاری تیروئید فرد با کمترین عارضه انجام شود.
تفاوت بین کم کاری تیروئید و پرکاری تیروئید چیست؟
کم یا زیاد بودن فعالیت تیروئید هر دو برای بدن مضر بوده و در هر صورت باید فرد به درمان تیروئید اقدام کند.
تفاوتهای بین تیروئید کم کار و پر کار بسیار زیاد بوده و مهمترین و ملموسترین آنها عبارتاند از:
- شخصی که دچار کم کاری تیروئید است، هورمونهایش کاهش پیدا میکند این در حالی است افرادی که تیروئید پرکار دارند، با افزایش هورمون مواجه میشوند.
- افرادی که کم کاری تیروئید دارند، متابولیسم آنها کند شده و به طور کلی احساس خستگی میکنند. اما افرادی که از پرکاری تیروئید رنج میبرند، دچار متابولیسم تندتر شده و کاهش وزن میدهند.
مسائل گفته شده مهمترین تفاوت بین تیروئید کم کار و تیروئید پرکار است. اگر شما نیز از اختلال تیروئید در بدن خود رنج میبرید میتوانید بسته به نوع تیروئیدتان به درمان تیروئید کم کار و یا پر کار اقدام کنید.
آیا کم کاری تیروئید باعث افزایش وزن میشود؟
بسیاری از افراد که به کم کاری تیروئید مبتلا هستند، در مورد تأثیر آن در مورد وزن انسان سؤال میپرسند. بایستی گفت که این اختلال باعث افزایش وزن بدن میشود.
دلیل آن هم این است که کم کاری تیروئید باعث کاهش سرعت متابولیسم انسان شده و سرعت آن را کند میکند از این رو سوخت و ساز در بدن کاهش یافته و وزن فرد افزایش پیدا میکند.
البته این امر نگران کنندهای نمیباشد چرا که با درمان کم کاری تیروئید، عملکرد متابولیسم فرد به حالت عادی بر میگردد.
کم کاری تیروئید چگونه درمان میشود
برای درمان قطعی کم کاری تیروئید روشی ابداع نشده است و کسانی که این بیماری را دارند، اغلب تا اخر عمر با آن دست و پنجه نرم میکنند.
البته برای افرادی که کم کاری تیروئید آنها به دلیل حمله ویروس و یا حاملگی و دیگر عوامل مشابه آن بوده باشد، میتوان آن را درمان کرد.
برای افرادی که مایل به درمان کم کاری تیروئید هستند داروهایی تجویز میشود که مهمترین آنها لووتیرکسون و یدوناتال هستند. این مواد به صورت دورهای و با دوزهایی که توسط پزشک تجویز شده است، مصرف میشود.
دوز مصرف لووتیرکسون چگونه محاسبه میشود؟
لووتیرکسون که برای درمان کم کاری تیروئید بکار گرفته میشود، مقدار دوز مصرفی آن بر حسب شرایط فرد، پیشینه بیماریهایش، میزان فعالیت تیروئید وی و همچنین مشاهده و تجزیه و تحلیل آزمایشهای مختلف تجویز میشود.
درمان خانگی کم کاری تیروئید
اگر اختلال تیروئید شما خفیف است میتوانید از روشهای خانگی برای درمان قطعی کم کاری تیروئیدتان استفاده کنید.
از جمله از روشهایی که برای درمان خانگی کم کاری تیروئید پیشنهاد میشود، عبارتاند از:
- تغذیه مناسب و پیروی از یک رژیم غذایی سالم
- افزایش مصرف پروتئین در وعدههای مختلف غذایی
- مصرف چربیهای سالم از جمله روغن زیتون، آووکادو، ماهی، مغزها، کرهی مغزها، پنیر و ماست و …
- مصرف مواد مغذی در میان وعدههای روزانه
- استفاده از موادی غذایی سرشار از ویتامین D، آهن، اسید چرب امگا ۳، سلنیوم، روی، مس، ویتامین A و ویتامین B و یُد
- استفاده از مکملهای ویتامینهای A و B و D
- خودداری از مصرف مواد غذایی که حاوی گلوتون هستند
- خودداری از مصرف انواع کلم، شلغم، ارزن، اسفناج، توت فرنگی، هلو و… که باعث ایجاد و تحریک گواتر میشوند
- مصرف منابع غذایی حاوی گلوتاتیون
- دور شدن از عوامل استرسزا
- و…
همان گونه که مشاهده کردید اکثر روشهایی که برای درمان کم کاری تیروئید بکار گرفته میشوند اکثرا مربوط به عادتهای غذایی و برنامه تغذیه هستند.
از این رو شما میتوانید برای درمان صد در صدی کم کاری تیروئید علاوه بر مراجعه به پزشک متخصص از یک متخصص تغذیه کمک بگیرید.
سوالات متداول
آیا کم کاری تیروئید باعث اختلال نعوظ میشود؟
بله – در واقع هر دو نوع میتواند منجر به اختلال نعوظ در مردان شود. البته احتمال بروز آن در بیماران مبتلا به پرکاری تیروئید بیشتر است. در نتیجه درمان تیروئیدتان نقش زیادی در روابط جنسی شما خواهد داشت.
آیا غذاهایی وجود دارد که بتوانم برای کمک به کم کاری تیروئید بخورم؟
بله – در اصل یکی از اصلیترین و مهمترین راههای درمان کم کاری تیروئید، توجه به رژیم غذایی و مصرف موادی است که ویتامین و مواد مغذی لازم را به بدن برساند. شما میتوانید با مصرف موادی که ویتامین A,B,D ، منیزیم، امگا 3، چربیهای سالم و دور ماندن از مواد غذایی حاوی گلوتون برای بهبود و درمان کم کاری تیروئید خود اقدام کنید.
چه چیزی ممکن است باعث کم کاری تیروئید با TSH طبیعی شود؟
عوامل زیادی وجود دارد که ممکن است کم کاری تیروئید با TSH طبیعی را به همراه داشته باشد. به عنوان مثال، رژیم غذایی، مصرف دخانیات، ژنتیک از جمله از عواملی هستند که باعث بروز تیروئید کم کار میشوند. جالب است بدانید که هر کدام از این این عوامل بر روی نحوه درمان کم کاری تیروئید نیز اثر گذار هستند.
لووتیروکسین با چه دارویی تداخل دارویی دارد؟
در واقع قرص لووتیروکسین با داروهای زیادی تداخل دارویی دارد. به همین جهت توضیح آن در این مقاله میسر نیست. از آن گذشته به دلیل عوارض و عواقب بسیار خطرناک تداخلهای دارویی، پیشنهاد میشود که قبل از مصرف آن حتماً با پزشک خود مشورت کرده و داروهایی که استفاده میکنید را با او در میان بگذارید تا در صورت وجود تداخل دارویی، این مشکل توسط پزشک شما حل شود چرا که بسیاری از تداخلهای دارویی با تغییر زمان مصرف داروها قابل حل هستند.
چه داروهایی برای درمان کم کاری تیروئید موجود است؟
امروزه داروهای مختلفی با هدف بهبود و درمان کم کاری تیروئید توسط شرکتهای مختلف ساخته و به بازار عرضه میشود. در بین انبوه داروهای موجود در بازار، لیوتیرونین (Liothyronine) با نامهای تجاری سیتومل (Cytomel) و ترتروکسین (Tertroxin) نسخهای مصنوعی از T3 است و لووتیروکسین (Levothyroxine) با نامهای تجاری سینتروئید (Synthroid)، لووتیروئید (Levothroid) و لووکسیل (Levoxyl) معروفترین و تاثیر گذار ترین داروها برای درمان کم کاری تیروئید هستند. همچنین توصیه میکنیم که از خرید هر گونه داروی دیگری به اسم و نشان درمان قطعی کم کاری تیروئید خودداری کرده و تنها از موارد گفته شده در بالا استفاده کنید. چرا که ممکن است دارویی قلابی را خریداری کرده و علاوه بر درمان نشدن کم کاری تیروئیدتان دچار مشکلات دیگری شوید.