علائم کم کاری تیروئید در زنان

زمان تقریبی مطالعه: 6 دقیقه

کم کاری تیروئید شرایطی است که در آن هورمون تیروئید کافی در جریان خون شما وجود ندارد و متابولیسم بدن کند می‌شود.

علائم کم کاری تیروئید در زنان باید جدی‌تر تلقی شود زیرا می‌تواند باعث بروز مشکلات عدیده‌ای شود.

علاوه بر علائم معمول کم کاری تیروئید، در زنان به طور خاص باعث بهم ریختن دوره‌های قاعدگی نیز می‌شود.

علاوه بر این به دلیل اهمیتی که ید و هورمون‌های تیروئید در رشد نوزاد دارند، بروز علائم کم کاری تیروئید در زنان می‌تواند باعث ایجاد بیماری‌های جدی‌تری شود.

کم کاری تیروئید چیست؟

کم کاری تیروئید زمانی اتفاق می‌افتد که تیروئید به اندازه کافی هورمون تیروئید در بدن تولید و ترشح نکند. این باعث می‌شود متابولیسم شما کند شود و کل بدن شما را تحت تاثیر قرار دهد.

کم کاری تیروئید که به عنوان بیماری کم کاری تیروئید نیز شناخته می‌شود، نسبتاً شایع است.

به طور کلی، کم کاری تیروئید یک بیماری قابل درمان است. بعد تشخیص علائم کم کاری تیروئید در زنان می‌توان آن را با داروهای منظم و مشورت با پزشک، کنترل کرد.

علت کم کاری تیروئید در بارداری چیست؟

کم کاری تیروئید در بارداری معمولاً ناشی از بیماری هاشیموتو است و در 2 تا 3 مورد از هر 100 بارداری رخ می‌دهد.

بیماری هاشیموتو یک اختلال خود ایمنی است. در بیماری هاشیموتو، سیستم ایمنی آنتی‌بادی‌هایی می‌سازد که به تیروئید حمله می‌کنند و باعث التهاب و آسیب به آن می‌شوند که باعث می‌شود غده تیروئید هورمون‌های تیروئید کمتر بسازد.

علائم کم کاری تیروئید در زنان باردار باید به سرعت تشخیص داده شده و درمان شوند؛ زیرا کمبود هورمون‌های تیروئیدی و ید می‌تواند به رشد جنین آسیب‌های جبران‌ناپذیری بزند.

درمان کم کاری تیروئید معمولا با داروهای جایگزین هورمون‌های تیروئیدی انجام می‌شود.

مکمل‌هایی چون مکمل یدوناتال می‌تواند نیازهای بدن به این هورمون‌ها و ید را تامین کرده و باعث رشد بدون نقص جنین می‌شود.

مکمل بارداری یدوناتال

چه چیزی باعث کم کاری تیروئید می‌شود؟

کم کاری تیروئید می‌تواند علت اولیه یا ثانویه داشته باشد. علت اصلی وضعیتی است که مستقیماً بر تیروئید تأثیر می‌گذارد و باعث ایجاد سطوح پایین هورمون‌های تیروئید می‌شود.

علت ثانویه چیزی است که باعث از کار افتادن غده هیپوفیز شده و این غده دیگر نمی‌تواند هورمون محرک تیروئید (TSH) را برای متعادل کردن هورمون‌های تیروئید، به غده تیروئید بفرستد.

علل اولیه کم کاری تیروئید بسیار شایع‌تر است. شایع‌ترین علت اولیه ابتلا به کم کاری تیروئید یک بیماری خود ایمنی به نام بیماری هاشیموتو است.

این بیماری که تیروئیدیت هاشیموتو یا تیروئیدیت لنفوسیتی مزمن نیز نامیده می‌شود، ارثی است.

در بیماری هاشیموتو، سیستم ایمنی بدن به تیروئید حمله کرده و به آن آسیب می‌رساند. این امر از تولید و ترشح کافی هورمون تیروئید توسط تیروئید جلوگیری می‌کند.

سایر علائم کم کاری تیروئید در زنان می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

  • تیروئیدیت (التهاب تیروئید)
  • درمان پرکاری تیروئید (پرتو درمانی و برداشتن قسمتی از تیروئید با جراحی)
  • کمبود ید در بدن
  • سابقه ابتلای خانوادگی به کم کاری تیروئید
  • بارداری
  • ابتلا به سرطان غده تیروئید
  • ید درمانی

علائم کم کاری تیروئید در زنان چیست؟

بسیاری از علائم کمک اری تیورئید در زنان مانند سایر بیماری‌ها است، بنابراین به راحتی می‌توان آن را با بیماری‌های دیگر اشتباه گرفت.

علائم کم کاری تیروئید در زنان معمولاً به کندی ایجاد می‌شوند و ممکن است فرد تا سال‌ها بعد متوجه وجود مشکل در تیروئید نشود.

علائم کم کاری تیروئید در زنان عبارتند از:

  • خستگی
  • حساسیت به سرما
  • افزایش وزن
  • یبوست
  • افسردگی
  • حرکات و افکار آهسته
  • درد و ضعف عضلانی
  • گرفتگی عضلات
  • پوست خشک و پوسته پوسته
  • مو و ناخن‌های شکننده
  • از دست دادن میل جنسی
  • درد، بی حسی و احساس سوزن سوزن شدن در دست و انگشتان
  • پریودهای نامنظم یا پریودهای سنگین

افراد مسن با تیروئید کم کار ممکن است دچار مشکلات حافظه و افسردگی شوند.

کودکان ممکن است رشد و تکامل کندتری را تجربه کنند. نوجوانان ممکن است زودتر از حد معمول بلوغ را شروع کنند.

کم کاری تیروئید چگونه درمان می‌شود؟

در بیشتر موارد، کم کاری تیروئید با جایگزینی مقدار هورمونی که تیروئید شما دیگر تولید نمی کند، از طریق مصرف مکمل هایی چون مکمل یدوناتال، درمان می‌شود.

یکی دیگر از داروهایی که معمولا استفاده می‌شود، لووتیروکسین نام دارد.

مصرف خوراکی این دارو میزان هورمون تیروئیدی تولید شده توسط بدن را افزایش می‌دهد.

برای کنترل سطح هورمون‌های تیروئید باید تا اخر عمر داروها را مصرف کنید.

با مدیریت دقیق و مراجعه منظم به پزشک برای برسی علائم کم کاری تیروئید در زنان، مشکل خاصی پیش نیامده و فرد می‌تواند بدون مشکل به زندگی ادامه دهد.

اگر کم کاری تیروئید درمان نشود چه اتفاقی می افتد؟

کم کاری تیروئید می‌تواند به یک وضعیت خطرناک تبدیل شود.

اگر فرد مبتلا به کمک اری تیروئید به پزشک مراجعه نکرده و درمان کم کاری تیروئید را شروع نکند، علائم کم کاری تیروئید در زنان شدیدتر می‌شود:

  • ایجاد مشکلات سلامت روان
  • مشکلات تنفسی
  • عدم توانایی در حفظ دمای طبیعی بدن
  • داشتن مشکلات قلبی
  • ایجاد گواتر (بزرگ شدن غده تیروئید)

در صورتی که علائم کم کاری تیروئید در زنان نادیده گرفته شود، بیماری کما میکسدما ایجاد شده و می‌تواند فرد مبتلا را به کام مرگ بکشاند.

بیماری تیروئید چه تاثیری بر بارداری دارد؟

در چند ماه اول بارداری، جنین برای دریافت هورمون‌های تیروئیدی به طور کامل بر مادر متکی است.

هورمون‌های تیروئید نقش اساسی در رشد طبیعی مغز دارند. محرومیت از هورمون تیروئید مادر به دلیل بروز علائم کم کاری تیروئید در زنان، می‌تواند اثرات جبران‌ناپذیری بر روی جنین داشته باشد.

مطالعات اولیه نشان داده‌اند که کودکانی که از مادران مبتلا به کم کاری تیروئید در دوران بارداری متولد می‌شوند دارای ضریب هوشی پایین‌تر و اختلال در رشد روانی-حرکتی هستند.

اگر علائم کم کاری تیروئید در زنان به سرعت تشخیص داده شده، به درستی کنترل شوند، اغلب با افزایش میزان هورمون تیروئید با اتفاده از مکمل‌هایی چون یدوناتال، زنان مبتلا به کم کاری تیروئید می‌توانند نوزادان سالم داشته باشند.

برای بیماران مبتلا به تیروئیدیت لنفوسیتی مزمن (CLT) که تیروئیدیت هاشیموتو نیز نامیده می شود، شواهدی وجود دارد که نشان دهنده افزایش احتمال سقط جنین است.

CLT وضعیتی است که در آن سیستم ایمنی به غده تیروئید حمله کرده و منجر به آسیب و کاهش عملکرد تیروئید می‌شود.

برخی از مطالعات میزان بالاتر مرده‌زایی و سقط جنین را در زنان باردار مبتلا به CLT نشان داده‌اند، در حالی که برخی دیگر افزایشی پیدا نکرده‌اند.

توصیه‌های کنونی این است که همه زنان در ویزیت اولیه قبل از تولد به صورت شفاهی از نظر هرگونه سابقه اختلال عملکرد تیروئید، مصرف داروهای هورمون تیروئید و علائم کم کاری تیروئید در زنان غربالگری شوند.

غربالگری آزمایشگاهی عملکرد تیروئید و آنتی بادی‌های تیروئید باید برای زنان در معرض خطر بالای کم کاری تیروئید در نظر گرفته شود.

تشخیص علائم کم کاری تیروئید در زنان و درمان کم کاری تیروئید مادر در اوایل بارداری ممکن است از اثرات مضر کم کاری تیروئید مادر بر جنین جلوگیری کند.

برای زنانی که قبل از بارداری هورمون تیروئید دریافت می‌کنند، آزمایش عملکرد تیروئید باید به طور منظم در طول بارداری انجام شود زیرا به احتمال زیاد دوز هورمون تیروئید نیاز به افزایش دارد.

تیروئیدیت پس از زایمان چیست؟

تیروئیدیت پس از زایمان التهاب غده تیروئید پس از زایمان است.

تیروئیدیت پس از زایمان می‌تواند در ابتدا منجر به پرکاری تیروئید و در صورت درمان نشدن باعث کم کاری تیروئید شود.

علت تیروئیدیت پس از زایمان یک بیماری خودایمنی مشابه تیروئیدیت هاشیموتو است اما مطالعات دقیقی مبنی بر دلایل آن وجود ندارد. در ایالات متحده، درصد کمی از زنان باردار به تیروئیدیت پس از زایمان مبتلا می شوند.

چه کسانی در معرض تیروئیدیت بعد از زایمان هستند؟

کسانی که موارد زیر را دارند، در خطر ابتلا به تیروئیدیت بعد از زایمان قرار دارند:

  • وجود آنتی بادی های ضد تیروئید قبل از بارداری یک عامل خطر اصلی است. تغییرات در سیستم ایمنی در دوران بارداری ممکن است علائم تیروئیدیت را شدیدتر کند.
  • دیابت نوع 1
  • سابقه اختلال قبلی تیروئید
  • سابقه خانوادگی اختلال عملکرد تیروئید

سوالات متداول

آیا کم کاری تیروئید باعث افزایش وزن من می‌شود؟

حدود نیمی از افراد مبتلا به کم کاری تیروئید مقداری افزایش وزن را تجربه می‌کنند. اکثر مردم معمولاً فقط 5 تا 10 پوند اضافه وزن پیدا می‌کنند. با این حال، برخی از زنان می‌توانند بیش از این وزن اضافه کنند، به‌خصوص اگر کم کاری تیروئید شدید باشد. در حالی که بیشتر افزایش وزن عمدتاً افزایش احتباس نمک و آب است، در برخی از موارد، باعث افزایش چربی هم می‌شود.

تیروئید چه تاثیری بر خواب دارد؟

اگر تیروئید هورمون بسیار کمی تولید و به بدن ترشح کند، یک بیماری شایع به نام کم کاری تیروئید به وجود می‌آید. ممکن است در به خواب رفتن مشکل داشته باشید یا نتوانید آنقدر بخوابید که احساس آرامش کامل داشته باشید. کم کاری تیروئید همچنین می‌تواند با ایجاد احساس سردی بیش از حد یا ایجاد درد مفاصل یا ماهیچه بر خواب شما تأثیر بگذارد.

آیا با شروع مصرف داروهای تیروئید وزن کم می‌کنم؟

بر خلاف باور عمومی، درمان موثر با لووتیروکسین (LT4) برای بازگرداندن سطوح طبیعی هورمون تیروئید، به صور قطعی باعث کاهش وزن نمی‌شود.

آیا کافئین بر تیروئید تاثیر دارد؟

طبق مطالعه‌ای که در مجله تیروئید انجام شد، مشخص شد که کافئین مانع از جذب جایگزینی هورمون تیروئید می‌شود. متخصصان می‌گویند مصرف هورمون های جایگزین به همراه قهوه نه تنها باعث از بین رفتن خواص درمانی مکمل‌ها می‌شود، بلکه عملکرد تیروئید را دچار نوسان می کند. این مسئله باعث  تشخیص نادرست در روند درمان می‌شود.

تیروئیدیت چگونه تشخیص داده می‌شود؟

روش‌های تشخیصی مورد استفاده برای تشخیص تیروئیدیت پس از زایمان به مرحله بیماری بستگی دارد. آزمایش خون برای اندازه‌گیری سطح هورمون‌های تیروئید (T3 و T4) و هورمون‌های محرک تیروئید (TSH) معمولاً می‌تواند تعیین کند که مادر دچار کم‌کاری یا پرکاری تیروئید است. با این حال درمان بر اساس شدت علائم کم کاری تیروئید در زنان تعیین می‌شود.

احساس خود را درباره این مقاله بگویید 2 نظر

3 2
علائم کم کاری تیروئید در زنان
5/5 - (2 امتیاز)

این مقاله را با دیگران به اشتراک بگذارید

Scroll to Top
به بالای صفحه بردن