کمر درد در افراد شایع بوده و علل مختلفی دارد. علت کمر درد در زنان نیز متفاوت بوده و بطبع درمان های مختلفی نیز دارد.
بارداری، یائسگی، سندرم پیش از قاعدگی و … همگی از علل کمر درد زنانه به شمار میروند. تغییرات هورمونی و عفونت به ترتیب از علت کمر درد در زنان در دوران بارداری و بیماری التهابی لگن است.
استراحت کافی، استفاده از داروهای غیر استروئیدی ضدالتهابی، ورزش مناسب، گرما درمانی و سرما درمانی و … از روش های خانگی درمان کمر درد در زنان به حساب می،آید.
به منظور کسب اطلاعات بیشتر در خصوص علت کمر درد در زنان تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
علت کمر درد در زنان
کمر درد در زنان علل بالقوه زیادی دارد. برخی از این علل صرفاً مخصوص زنان و برخی دیگر ممکن است برای هر فردی با هر جنسیتی اتفاق بیفتد.
بارداری، یائسگی، اندومتریوز، سندرم پیش از قاعدگی، دیسمنوره و … از علت کمر درد در زنان به شمار میرود که تنها مخصوص زنان است.
علاوه بر این موارد فشار عضلانی، فتق دیسک، سیاتیک، آرتروز ستون فقرات، کشیدگی ماهیچه یا رباط از عوامل کمر درد در زنان و مردان به شمار میروند.
فشار عضلانی

استرس از عواملی است که به فشار عضلانی منجر شده و به کمر درد خواهد انجامید.
استرس از طریق انقباض عروق خونی و کاهش جریان خون به بافت های نرم از جمله تاندون ها، اعصاب پشت، سیستم عصبی و … آسیب خواهد رساند.
فشار عضلانی ناشی از استرس در زنان و مردان منجر به کمر درد شده و تنها مخصوص زنان نیست.
فتق دیسک
فتق دیسک از علت کمر درد در زنان و مردان محسوب میشود. پارگی یا فتق دیسک کمر در اثر فشار مداوم بر ستون فقرات رخ میدهد.
در این حالت تکه های دیسک بر ریشه های عصبی موجود در پشت دیسک فشار وارد کرده و علائمی چون کمر درد، ضعف، بی حسی و یا تغییر در حواس را به دنبال خواهد داشت.
سیاتیک
سیاتیک از علت کمر درد در زنان و مردان به شمار میرود. سیاتیک طولانی ترین عصب بدن است که در اثر فشردگی یا آسیب موجب درد در پایین کمر خواهد شد.
درد سیاتیک از پایین ستون فقرات از طریق باسن به پشت پاها حرکت خواهد کرد.
درد سیاتیک به صورت شوک یا سوزن سوزن شدن بوده و اغلب در کمر و یکی از پاها این درد احساس خواهد شد. گاهی آسیب شدید به عصب سیاتیک منجر به بی حسی و ضعف در پاها میشود.
بارداری

کمر درد از علائم شایع زنان در بارداری است. از علل کمر درد در بارداری آن است که بانوان وزن اضافه میکنند، رباط های آن ها جهت تولد نوزاد شل شده و هورمون هایی در بدن آن ها ترشح میشود تا آمادگی جهت تولید نوزاد را در بدن زنان ایجاد کند.
اغلب بین ماه های پنجم تا هفتم بارداری کمر درد بارداری رخ میدهد. بارداری از علت کمر درد در زنان است و در زنان با سابقه کمر درد ممکن است کمر درد شدیدتر شود.
یائسگی
یائسگی نیز یک علت کمر درد در زنان به شمار میرود. افزایش وزن، تغییرات هورمونی، استرس و اضطراب، تغییرات وضعیتی و خلق و خو و کم آبی بدن ناشی از یائسگی همگی از عواملی هستند که منجر به درد کمر در دوران یائسگی زنان میشوند.
اندومتریوز
اگر بافتی که رحم را میپوشاند و آن را به عنوان بافت آندومتر میشناسند، در خارج رحم رشد کند، اندومتریوز رخ میدهد.
این بافت اغلب بر تخمدان ها، لوله های فالوپ و دیگر بافت های پوشاننده لگن، اطراف دستگاه ادراری و روده رشد میکند.
اندومتریوز علائم مختلفی دارد. دردهای قاعدگی دردناک، درد در حین رابطه جنسی و درد کمر و لگن از جمله علائم اندومتریوز به شمار میروند، لذا اندومتریوز را می توان از علت کمر درد در زنان برشمرد.
آرتروز ستون فقرات

ساییدگی و پارگی آرتریت مفاصل فاست یا همان مفاصلی که مهره های افراد را به هم متصل میکند در زنان بسیار شایع است.
افزایش سن و بالا رفتن وزن نیز به آرتروز ستون فقرات خواهد انجامید. استئوآرتریت سبب تجزیه غضروف فیبری در مفاصل میشود.
استخوان ها بدون غضروف بر هم ساییده شده و درد ایجاد میشود.
آرتروز ستون فقرات نیز علت کمر درد در زنان و مردان به شمار میرود.
سندرم پیش از قاعدگی یا PMS
سندرم پیش از قاعدگی اغلب در اکثر زنان پیش از عادت ماهیانه رخ داده و علائم مختلف و زیادی دارد.
کمر درد، سردرد، خستگی، نفخ، نوسانات خلقی، اضطراب، مشکل در تمرکز و … اغلب این سندرم چند روز پیش از شروع قاعدگی رخ میدهد و تقریباً تا دو روز پس از قاعدگی به پایان میرسد، لذا PMS میتواند علت کمر درد در زنان پیش از دوران قاعدگی باشد.
دیسمنوره
قاعدگی بسیار دردناک در زنان را دیسمنوره میگویند. اغلب این قاعدگی در زنان زیر 20 سال که سیگاری بوده و سابقه خانوادگی قاعدگی های خطرناک دارند رخ میدهد.
دیسمنوره سبب میگردد تا زنان در طول دوران قاعدگی خونریزی های شدید داشته باشند. اگر سابقه خانوادگی عامل دیسمنوره نباشد، اندومتریوز، فیبروم رحم و بیماری التهابی لگن میتوانند از علل ایجاد دیسمنوره به حساب آیند.
یکی از علائم دیسمنوره کمر درد است، لذا دیسمنوره را نیز میتوان از علت کمر درد در زنان برشمرد.
کشیدگی ماهیچه یا رباط
کشیدگی ماهیچه و رباط میتواند از علل کمر درد در همه افراد از جمله زنان باشد.
بلند کردن اجسام سنگین، خم شدن های ناشیانه و ناگهانی، حرکات و چرخش های ناگهانی کشیدگی بیش از حد عضله و رباط و پارگی آن ها را در بردارد و میتواند به عنوان علت کمر درد در زنان نیز شناخته شود.
علت درد کمر و پهلو در زنان

درد کمر و پهلو در زنان میتواند دلایلی چون سنگ کلیه، عفونت، کشیدگی عضلات، آرتریت یا عفونت در ستون فقرات، دیسک کمر، کیسه صفرا، بیماری دستگاه گوارش، بیماری کبد، مشکلات دستگاه ادراری، زونا و … را داشته باشد.
علت درد در ناحیه گودی کمر زنان
وضعیت نامناسب بدن از علل درد در ناحیه گودی کمر زنان به شمار میرود. وضعیت نامناسب قرار گیری بدن فشار مضاعفی را بر ستون فقرات و عضلات پشت وارد خواهد آورد که منجر به درد و ناراحتی در ناحیه گودی کمر در زنان میشود.
پوشیدن کفش های پاشنه بلند، حمل کیف های سنگین و … از عواملی هستند که بدن را مستعد قرار گیری در وضعیت نامناسب کرده و جزء علت کمر درد در زنان به شمار خواهد رفت.
علت کمر درد و دل درد در زنان
پانکراتیت، سنگ کلیه، سنگ کیسه صفرا، زخم معده و … از دلایل درد مکرر در کمر و دل زنان است.
سندروم روده تحریک پذیر، ایسکمی مزانتریک، بیماری التهابی روده مانند بیماری کرون و یا کولیت اولسراتیو، سو هاضمه، رفلکس معده، بارداری خارج از رحم، کیست تخمدان، سیاتیک و … از علت کمر درد و دل درد در زنان به شمار میروند.
علت کمر درد در زنان باردار

کمر درد در دوران بارداری در زنان بسیار شایع است. یکی از علل کمر درد شل و نرم تر شدن رباط ها است.
رباط ها در این مدت به طور طبیعی نرم میشوند تا بدن زنان آمادگی طبیعی برای زایمان را به دست آورد.
شل شدن رباط ها بر کمر و لگن فشار وارد کرده و علت کمر درد در زنان باردار به شمار میروند.
افزایش وزن، تغییر وضعیت بدن در این دوران، تغییرات هورمونی، جداسازی عضلات، فشار ناشی از استرس و … علت کمر درد در زنان در بارداری خواهد بود.
در بارداری بدن زنان هورمونی به نام ریلکسین تولید میکند که به رباط های لگن اجازه میدهد تا شل تر شوند و بدن را برای زایمان آماده میکند.
شل شدن رباط های حمایت کننده از ستون فقرات منجر به بی ثباتی و کمر درد در زنان میشود.
علت کمر درد در زنان بعد از نزدیکی
از مهمترین علت کمر درد در زنان بعد از رابطه جنسی، فشار بیش از اندازه به عضلات خانم ها در حین رابطه است.
ضعیف بودن عضلات و ماهیچه ها در زنان و حرکات سخت و ناگهانی در حین رابطه همگی از مواردی هستند که میتوانند به درد کمر در زنان بعد از رابطه جنسی منجر شوند.
کمر درد و عفونت رحم
بیماری التهابی لگن یا PID از عفونت های تولید مثل فوقانی در زنان است که به درد شدید کمر و لگن می انجامد.
بیماری التهابی لگن با درد زیر شکم، کمر درد، ترشحات متفاوت و بیش از حد معمول واژن و … همراه خواهد بود. PID اغلب با عفونت واژن و دهانه رحم همراه شده که در صورت عدم درمان پوشش رحم، لوله های فالوپ و تخمدان ها را تحت تأثیر قرار میدهد.
بیماری التهابی لگن از علت کمر درد در زنان بوده و اغلب در زنانی که عفونت مقاربتی دارند بروز خواهد کرد.
درمان خانگی کمر درد در زنان

اگر علت کمر درد در زنان مربوط به دوران قاعدگی یا فشار عضلانی باشد میتوان از داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی نظیر ایبوپروفن، ناپروکسن و آسپرین جهت کاهش درد کمر استفاده کرد.
ورزش مناسب از دیگر روش هایی است که سبب تقویت گردش خون در بدن شده و عضلات منقبض شده را کاهش میدهد.
کشش ملایم عضلات به کاهش درد کمر و جلوگیری از بازگشت آن کمک میکند.
استفاده از کیسه یخ بر کمر تا 48 ساعت پس از آسیب و کشیدگی عضلات بسیار مناسب است و سبب کاهش التهاب و درد و کبودی در کمر خواهد شد.
گرما درمانی و استفاده از پد حرارتی بر نقطه آسیب دیده گردش خون را بالا برده و سبب میگردد تا مواد مغذی و اکسیژن به عضلات پشت برسند.
استفاده از محصول بن فیت نیز به درمان کمر درد در زنان کمک میکند. بن فیت ایکس مارت شامل ویتامین ها و مواد معدنی چون کلسیم، منیزیم، زینک و ویتامین D است.
کلسیم از مواد معدنی مهم بن فیت است که از طریق افزایش استحکام استخوان ها از کمر درد در زنان جلوگیری میکند.
منیزیم نیز از مواد معدنی مهمی است که از سندرم پیش از قاعدگی یا PMS که از علت کمر درد در زنان است، جلوگیری میکند.
ویتامین D نیز از ویتامین های ضروری برای حفظ سلامت کمر است. مصرف منظم و مداوم ویتامین دی از فشار و اسپاسم عضلانی که از علت کمر درد در زنان محسوب میشود، پیشگیری میکند.

سوالات متداول
3 علت اصلی کمر درد در زنان چیست؟
بارداری، یائسگی و سندرم پیش از قاعدگی 3 علت اصلی کمر درد در زنان محسوب می شوند.
چه موقع زنان برای کمر درد باید به دکتر مراجعه کنند؟
اگر کمر درد در زنان دو هفته ادامه داشته باشد و در فعالیت های روزانه زنان خلل ایجاد کند و رفته رفته درد آن افزایش بیابد، بهتر است هرچه سریعتر زنان برای شناخت علت کمر درد به پزشک مراجعه کنند.
آیا یائسگی می تواند علت کمر درد در زنان باشد؟
بله یائسگی علت کمر درد در زنان به شمار می رود. زنان در این دوران کمی وزن اضافه می کنند که خود عاملی بر درد کمر خواهد بود. همچنین تغییرات هورمونی و کاهش سطح استروژن سبب کوچک شدن ستون فقرات شده و بر انعطاف و حرکت ستون فقرات تأثیر گذاشته و منجر به درد کمر در زنان خواهد شد.