علائم ریزش مو ارثی و روش‌های درمان آن

زمان تقریبی مطالعه: 7 دقیقه

ریزش مو ارثی یکی از مشکلات رایجی است که میلیون ها مرد و زن در سرتاسر دنیا با آن مواجه هستند. البته علاوه بر عامل ژنتیک، عواملی چون استرس، تغییرات هورمونی و برخی داروها نیز در ریزش موی افراد دخیل هستند.

علت اصلی ریزش مو ارثی تغییر هورمونی به نام DHT یا دی هیدروتستوسترون است.

در مردان این نوع ریزش با عقب رفتن خط رویش و نازک شدن تارهای مو در تاج سر شروع و در زنان این مدل ریزش مو با نازک شدن تارهای مو در تمامی پوست سر رخ می دهد.

ریزش موی ژنتیکی در مردان در سنین 20 تا 30 سالگی و در زنان اغلب با شروع دوران یائسگی شروع می شود.

با استفاده از روش هایی چون تغییر رژیم غذایی، استفاده از محلول ها و شامپوهایی حاوی انواع پروتئین ها و ویتامین ها، استفاده از داروهایی چون ماینوکسیدیل، فیناستراید، اسپیرونولاکتورن و … می توان به مقابله با ریزش مو ارثی پرداخت.

بهره مندی از فناوری DHI جدیدترین روش درمان و مقابله با ریزش مو ارثی است.

به منظور کسب اطلاعات بیشتر در خصوص ریزش مو ارثی تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

ریزش مو ارثی چیست؟

از شایع ترین دلایل ریزش مو، ریزش مو ارثی است که در مردان و زنان رخ می دهد. این نوع از ریزش مو با بالا رفتن سن و تغییرات هورمونی افزایش یافته و بدتر می شود.

ریزش مو ارثی بیماری ژنتیکی است که در آن مدت زمان فاز رشد فعال مو کاهش می یابد. این نوع ریزش مو از طریق کوچک کردن فولیکول های مو و کاهش بازه زمانی رشد مو سبب ریزش مو می شود.

نشانه ریزش موی ارثی در مردان و زنان متفاوت است. این نوع ریزش مو را آلوپسی آندروژنتیک می گویند.

چرا ریزش مو ارثی اتفاق می افتد؟

علت ریزش مو ارثی

ریزش مو ارثی به هورمونی به نام DHT یا دی هیدروتستوسترون بستگی دارد. DHT هورمونی جنسی مردانه است و افرادی که به این هورمون حساس هستند، دچار ریزش موی ارثی خواهند شد.

این هورمون از طریق کوتاه کردن چرخه مو و کوتاه کردن زمان فاز رشد فعال مو، سبب ریزش مو می شود. حتی تار موهای جایگزین شده ظریف تر و کوتاه تر بوده و سریع ریزش می کنند.

این هورمون در واقع از طریق فرایند کوچک سازی منجر به ریزش مو می شود. در این فرایند، موهای پر و ضخیم با رنگدانه های بیشتر جای خود را به تارهای موی نازک با رنگدانه کمتر می دهند. 

از عوامل تأثیرگذار بر ریزش مو ارثی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

● سن

با افزایش سن احتمال ریزش مو ارثی نیز بیشتر می شود.

● هورمون ها

تغییر در سطح هورمونی به نام دی هیدروتستوسترون یا DHT از دلایل ریزش مو است.

دوران بلوغ، برخی بیماری ها مانند سندرم تخمدان پلی کیستیک یا PCOS، قطع برخی از داروها مانند داروهای ضد بارداری و … سبب تغییر سطح هورمونی می شود.

● ژنتیک

مردان در زمان تولد یک کروموزوم X از مادر و یک کروموزوم Y از پدر دارند. ژن AR موجود در کروموزوم X چگونگی تولید آندروژن را مشخص می کند. سطح حساسیت ژن AR نوع الگوی تاسی را مشخص می کند.

علائم و نشانه های ریزش مو ارثی

علائم ریزش مو ارثی

افراد به طور معمول، روزانه 100 تار موی خود را از دست می دهند. این تعداد ریزش تحت شرایط خاصی مانند استرس یا پس از بیماری،مصرف برخی داروها، زایمان و …تغییر خواهد کرد.

علائم ریزش مو ارثی در مردان و زنان متفاوت است. در ریزش موی ارثی مردان، مو در شقیقه ها و خط مو شروع به عقب رفتن می کند و تارهای مو موجود در تاج سر نازک می شوند، اما در زنان تارهای مو در کل پوست سر شروع به نازک شدن کرده و ریزش می کنند.

اغلب ریزش مو ارثی را با توجه به الگو و سابقه ریزش مو در اعضای خانواده تشخیص می دهند.

ریزش مو ارثی از چند سالگی شروع میشود؟

در مردان MPB یا الگوی طاسی مردانه از 20 تا 30 سالگی شروع شده و تا سنین 80 سالگی ادامه پیدا می کند. 

در زنان اغلب ریزش موی ارثی از دوران بلوغ شروع شده، اما از دوران یائسگی احتمال میزان ریزش مو ارثی بیشتر می شود.

ریزش مو ارثی در زنان

ریزش مو ارثی در زنان

به طاسی الگوی زنانه FPB می گویند.  در زنان FPB یا الگوی طاسی زنانه می تواند از دوران بلوغ زنان شروع شود اما اغلب از دوران یائسگی شروع می شود. 

ریزش مو ارثی زنانه سبب نازک شدن تارهای مو در سرتاسر پوست سر می شود و خط مو تغییری نمی کند. تغییر در هورمون های آندروژن سبب ریزش مو ارثی زنان می شود.

بیماریهای غدد درون ریز که منجر به تولید زیاد سطح آندروژن شده و یا تومور ترشح کننده آندروزن در تخمدان، هیپوفیز یا غده فوق کلیوی سطح این هورمون را تغییر داده و سبب ریزش موی ارثی زنان می گردد.

ریزش مو ارثی در مردان

به طاسی الگوی مردانه MPB می گویند. ریزش مو ارثی در مردان اغلب با عقب رفتن خط مو و نازک شدن تارهای مو بر تاج سر شروع می شود.

در ریزش مو ارثی مردان ژن گیرنده آندروژن و ژن آروماتاز که در تولید هورمون های تستسترون و استروژن دخیل هستند، علت اصلی ریزش مو مردان است.

ژن طاسی چیست؟

ژن طاسی چیست؟

ژن گیرنده آندروژن (AR) به عنوان ژن طاسی شناخته می شود. البته ژن های دیگری در ریزش مو می توانند نقش داشته باشند.

ژن 20P11 در تولید پروتئینی به نام PGD2 که سبب توقف رشد مو می شود، نقش دارد. تغییرات در این ژن سبب تولید بیشتر این پروتئین شده و آرام آرام ریزش مو شروع خواهد شد.

ژن FOXC1 ژن دیگری است که در تنظیم رشد فولیکول های مو نقش دارد. تغییرات در این ژن سبب تغییر تعداد فولیکول های مو شده و ریزش مو را موجب می شود.

ژنی به نام LSS نیز پروتئینی به نام لانوسترول تولید می کند. زمانی که این ژن تغییر کند، تولید این پروتئین کاهش یاته و ریزش مو تقویت خواهد شد.

آیا می توان ریزش مو ارثی را درمان کرد یا از آن جلوگیری کرد؟

درمان ریزش مو ارثی

اگرچه هیچ درمان قطعی برای ریزش مو ارثی وجود ندارد، اما از طریق روش هایی می توان با این نوع ریزش مو مقابله کرد.

برخی از این روش ها عبارتند از:

● رژیم غذایی

اگرچه رژیم غذایی مناسب مانع از ریزش مو ارثی نمی شود، اما رژیم غذایی از موهای موجود حمایت کرده و سبب می گردد تا تارهای موی موجود ضخیم، منعطف و شاداب باقی بمانند.

استفاده مناسب از انواع ویتامین ها و پروتئین ها در رژیم غذایی شدت ریزش موی ارثی را کاهش می دهد.

● استفاده از برخی داروها

استفاده از ماینوکسیدیل در مردان و اسپیرونولاکتون خوراکی در زنان برای جلوگیری از ریزش مو ارثی و افزایش ضخامت تارهای مو موثر است.

● استفاده از محلول های غیر دارویی، شامپوها و مکمل های حاوی مواد مغذی

اگر ترکیبات یاد شده حاوی مواد موثر و مغذی چون بیوتین، کراتین، ویتامین B، D و E باشند، تا حر زیادی از ریزش مو ارثی جلوگیری می کنند.

جدیدترین درمان ریزش مو ارثی

جدیدترین درمان ریزش مو ارثی

استفاده از فناوری DHI از جدیدترین روش های درمان ریزش مو ارثی است. روش DHI توسعه یافته روش FUE است.

در روش DHI پزشک متخصص و جراح کانال هایی را در پوست سر ایجاد کرده و فولیکول های مورد نظر را در آن کشت می کند. فولیکول های مویی که با استفاده از روش DHI درمان می شوند، عمر طولانی خواهند داشت.

در این روش از چاقو جراحی استفاده نشده و بدون خونریزی است. دوره نقاهت این درمان بسیار کوتاه بوده و بیشتر از یک هفته نیست.

موهای ایجاد شده با روش DHI ظاهری کاملاً طبیعی خواهند داشت.

ماینوکسیدیل برای ریزش مو ارثی

ماینوکسیدیل برای ریزش مو ارثی

ماینوکسیدیل از داروهای موثر برای درمان ریزش مو ارثی است. ماینوکسیدیل ریزش مو را کاهش داده  سبب تحریک رشد مو و تقویت رشته های مو می شود.

افرادی که از ماینوکسیدیل برای درمان ریزش مو ارثی استفاده می کنند، می بایست استفاده از آن را قطع نکرده و ادامه دهند.

استفاده از این دارو حداقل به مدت دو ماه می بایست ادامه داشته باشد تا نتایج مصرف این دارو خود را نشان دهند.

جهت استفاده از ماینوکسیدیل کافی است زمانی که پوست و موی سر خشک است، با استفاده از قطره چکان و یا اسپری به میزان دو بار در روز بر نواحی که تار موها نازک است یا موها تراکم کمتری دارند، اسپری شود.

حداقل تا 4 ساعت بعد از استفاده از این محلول نمی بایست پوست سر و موهای خود را بشویید. 

بهترین قرص برای ریزش مو ارثی

به منظور مقابله با ریزش مو ارثی و حفظ تارهای مو می توان از قرص و مکمل استفاده کرد. یکی از بهترین مکمل های تقویت مو مکمل هیرونیک است.

هیرونیک با در اختیار داشتن ویتامین های B5، B6 و B7 و مواد معدنی چون زینک و کوآنزیم کیوتین از تقویت ضخامت موها و افزایش تراکم آن ها کمک می کند.

ویتامین B5 استحکام مو را تقویت کرده و قابلیت ارتجاعی مو را تقویت می کند.

ویتامین B6 کراتین مو که جز اصلی ساختار مو است را افزایش داده و از این طریق سبب افزایش استحکام و درخشندگی مو می شود.

ویتامین B7 یا بیوتین از شکنندگی موها جلوگیری کرده و سبب تقویت مو و سلامت آن می شود.

زینک ماده معدنی است که با خاصیت آنتی اکسیدانی خود به جلوگیری از نازک شدن موها ناشی از ریزش مو ارثی کمک کرده و کوآنزیم کیوتین آنتی اکسیدانی است که از تارهای مو در برابر رادیکال های آزاد و استرس اکسیداتیو جلوگیری می کند.

مکمل تخصصی مو هیرونیک

سوالات متداول

ریزش مو ارثی از مادر به ارث می رسد یا پدر؟

ریزش مو ارثی بیماری ژنتیکی است که می تواند از پدر،  یا از مادر و یا از هر دو طرف به ارث برسد.

ریزش موی ژنتیکی از چه سنی شروع می شود؟

در مردان از 20 تا 30 سالگی و در زنان از زمان شروع دوران یائسگی آغاز می شود.

ریزش مو ارثی چگونه تشخیص داده می شود؟

ریزش مو ارثی در مردان با نشانه عقب رفتن خط مو و نازک شدن تارهای موی تاج سر و در زنان با نشانه نازک شدن تارهای مو بر کل پوست سر همراه خواهد بود.

DHT چیست و چگونه بر ریزش مو ارثی تأثیر می گذارد؟

DHT یا هورمون دی هیدروتستوسترون هورمونی جنسی است که تغییر در آن سبب کوتاه شدن زمان فاز رشد فعال تارهای مو شده و با کوچک کردن فولیکول های مو سبب ریزش مو ارثی می شود.

احساس خود را درباره این مقاله بگویید 16 نظر

5 16
علائم ریزش مو ارثی و روش‌های درمان آن
5/5 - (5 امتیاز)

این مقاله را با دیگران به اشتراک بگذارید

Scroll to Top