آلوپسی آره آتا یکی از بیماریهای رایج است که در اثر حمله اشتباه سیستم ایمنی به فولیکولهای مو پدید آمده و منجر به ریزش مو به صورت سکهای میشود.
عوامل روانی، استرس، مسائل ژنتیکی و … از مواردی هستند که منجر به این بیماری میشوند.
اغلب بین سنین 10 تا 30 سال این بیماری رخ میدهد و برای درمان آن تزریق کورتیکواستروئید در نقاط آسیب دیده به همراه مصرف ماینوکسیدیل به صورت یک یا دو بار در روز درمان مؤثری برای این بیماری فراهم میآورد.
آنچه در این مقاله میخوانید:
Toggleآلوپسی آره آتا چیست؟
آلوپسی آره آتا بیماری است که در آن سیستم ایمنی بدن به فولیکولهای مو حمله میکند و سبب ریزش مو میشود. اغلب بیماری آلوپسی آره آتا سر و صورت را درگیر میکند.
موها اغلب در این بیماری به صورت تکههایی کوچک و گرد ریزش کرده، اما در برخی موارد ریزش مو گستردهتر خواهد بود. افرادی که به بیماری آلوپسی آره آتا دچار میشوند سالم بوده و بیماری دیگری ندارند.
روند این بیماری در افراد مختلف متفاوت است. برخی به مرور زمان و به تدریج دچار ریزش مو میشوند و برخی دیگر در محدوده زمانی و به صورت دورهای ریزش مو را تجربه میکنند.
علائم آلوپسی آره آتا
آلوپسی آره آتا در وهله اول موی افراد را تحت تأثیر قرار می دهد، اما در برخی موارد تغییرات ناخن نیز پدیدار می گردد.
علائم آلوپسی آره آتا ریزش مو به صورت تدریجی یا ناگهانی و همراه با تکههای گرد یا بیضی شکل روی پوست سر و صورت یا همان ریزش مو سکه ای است.
ریزش ریش در مردان، ابرو و مژهها قسمتهایی از صورت هستند که آلوپسی آره آتا آنها را تحت تأثیر قرار میدهد.
معمولاً هیچ نشانهای از بثورات، قرمزی یا زخم روی قسمتهایی که از مو خالی شده اند دیده نمیشود. احساس خارش، سوزش یا سوزن سوزن شدن پیش از ریزش مو در برخی نقاط احساس میشود.
علاوه بر تغییرات در مو تغییرات ناخن در برخی موارد رخ میدهد. به خصوص افرادی که ریزش موی گسترده تر و شدیدتری دارند در ناخن آنها برجستگی ها یا گودال هایی به وجود خواهد آمد.
علل آلوپسی آره آتا
در بیماری آلوپسی آره آتا سیستم ایمنی بدن به اشتباه به فولیکول های مو حمله میکند و التهاب و ریزش را به وجود می آورد.
اغلب در حمله سیستم ایمنی به فولیکول های مو عوامل ژنتیکی و غیر ژنتیکی تأثیر دارند.
انواع آلوپسی
انواع آلوپسی عبارتند از:
آلوپسی توتالیس
در این نوع از آلوپسی تکههای کوچکی از مو که ریزش کرده اند به هم میپیوندند و ناحیه بزرگ تر و وسیعتری را شکل میدهند. در مواردی نادری مو از کل پوست سر از بین میرود.
آلوپسی یونیورسالیس
اگر آلوپسی یک پیشرفت به ریزش کل موهای بدن داشته باشد آلوپسی یونیورسالیس رخ داده که در موارد نادری اتفاق میافتد.
آلوپسی تکه تکه
شایع ترین نوع آلوپسی آره آتا همین نوع است که ریزش مو در چند ناحیه از سر و صورت در اندازه های کوچک به اندازه یک سکه اتفاق میافتد.
درمان آلوپسی آره آتا
از جمله درمان آلوپسی آره آتا میتوان به موارد ذیل اشاره کرد:
- در الوپسی آره آتا خفیف که ریزش موها محدود و خفیف است ممکن است بدون استفاده از درمان خاصی موها مجدداً رشد کنند.
- تزریق استروئید در مناطقی که ریزش مو در آن اتفاق افتاده است از درمان های این بیماری به شمار میرود. استروئید سلول های سیستم ایمنی که به فولیکولهای مو حمله کرده اند را سرکوب کرده و از این طریق مو مجدداً می تواند رشد کند.
- استفاده از محرکی مانند اسید اسکوریک التهاب ناشی از حمله سلول های سیستم ایمنی به فولیکولهای مو را دفع میکند.
- استفاده از ماینوکسیدیل به صورت موضعی در نقاطی که دچار ریزش مو شده اند. کافی است محلول ماینوکسیدیل را یک یا دو نوبت در روز روی قسمت هایی که ریزش مو دارند بمالید تا موهای سر، ابرو و ریش جهت رشد تحریک شوند. اغلب در این زمینه از محلول های موضعی 2 تا 5 درصد استفاده میشود.
- فتودینامیک تراپی از دیگر روش های درمانی است. این درمان نور را با دارویی ترکیب کرده و نقطه مورد ریزش مو را تحت تابش قرار میدهند.
آلوپسی آره آتا ریش
به منظور درمان آلوپسی آره آتا ریش از کورتیمواستروئیدهای موضعی استفاده میکنند. ایمونوتراپی موضعی نیز از دیگر راه های درمان آلوپسی آره آتا ریش است.
استفاده از لیزر، ماینوکسیدیل، استفاده از درمان فتودینامیک، پلاسمای غنی از براکت و … در درمان این عارضه کاربرد دارند.
می توان از برخی روش های درمانی آلوپسی آره آتا پوست سر مانند رتنوئیک اسیدها، سرکوب کننده های سیستم ایمنی و …. برای درمان آلوپسی ریش نیز استفاده کرد.
اغلب علل روانی و استرس و ژنتیک موجل آلوپسی ریش میشود. آلوپسی ریش در افراد مبتلا به آسم و آلرژی شدیدتر است.
ریزش ریش به دلیل آلوپسی آره آتا در عرض چند روز به صورت ناگهانی یا در عرض چند هفته به صورت تدریجی انجام میگیرد.
قبل از ریزش ریش، ممکن است محل ریزش خارش و درد داشته باشد. پس از ریزش ریش در محل مورد نظر ممکن است قرمزی، سوزش و التهاب تجربه شود.
آلوپسی آره آتا در کودکان
گاهی در کودکان سیستم ایمنی بدن آن ها به اشتباه فولیکول های مو را به عنوان تهدید شناسایی کرده و به آن حمله کرده و سبب ریزش مو در کودکان میشوند.
وجود چندین نقطه طاسی گرد در پوست سر، ابرو یا مژه ها از علائم این عارضه به شمار میرود. برای درمان آلوپسی آره آتا در کودکان میتوان از داروهایی که رشد مو در پوست سر را تقویت میکند مانند کورتیکو استروئید یا ماینوکسیدیل استفاده کرد.
کودکان مبتلا به سندرم داون یا سندرم ترنر به احتمال بیشتری به این عارضه مبتلا می شوند. آلوپسی آره آتا عارضه ای است که از طریق تشخیص بالینی و استفاده از تریکوسکوپی می توان به تشخیص آن پرداخت.
بیوپسی پوست برای تشخیص این عارضه به ویژه در کودکان به ندرت انجام گرفته و ممکن است برای اطمینان بیشتر از آزمایش خون استفاده شود.
اغلب این عارضه در کودکان با سنین بالای 10 سال رخ میدهد. شیوع این بیماری در دختران در مقایسه با پسران بیشتر است اما شدت بیماری در پسران بیشتر است.
درمان قطعی آلوپسی آره آتا
بهترین درمان قطعی آلوپسی آره آتا تزریق کورتیکواستروئید داخل محلی است که ریزش مو در آن رخ داده است.
به منظور درمان کافی است کورتیکو استروئید با سوزنی کوچک به ناحیه ای که دچار ریزش مو شده است تزریق شود.
اغلب 4 تا 6 هفته یکبار توسط متخصص پوست این تزریق تکرار میشود.
استفاده از ماینوکسیدیل به صورت موضعی نیز از دیگر درمانهای قطعی آلوپسی آره آتا است. کافی است محلول ماینوکسیدیل را یک یا دو نوبت در روز روی قسمت هایی که ریزش مو دارند بمالید تا موهای سر، ابرو و ریش جهت رشد تحریک شوند.
اغلب در این زمینه از محلول های موضعی 2 تا 5 درصد استفاده میشود. استفاده از ماینوکسیدیل به عنوان مکمل و دارویی کنار تزریق کورتیکواستروئید بسیار موثر است.
قرص برای درمان آلوپسی آره آتا
استفاده از قرص های خوراکی Olumiant برای درمان بیماری آلوپسی آره آتا در بزرگسالان بسیار مورد توجه است.
این قرص یک مهارکننده است که فعالیت یک یا چند خانواده خاص از آنزیم ها را مسدود میکند و از التهاب و ریزش مو جلوگیری میکند.
افرادی که ریزش تا 50 درصد موی سر را تجربه میکردند پس از استفاده از این قرص در طول 36 هفته تا 80 درصد ریزش موی آن ها جبران گردید و دارای پوشش سر شدند.
درمان آلوپسی آره آتا با طب سنتی
درمان آلوپسی آره آتا با طب سنتی شامل استفاده از محصولات پروبیوتیک، استفاده از مکملهای روی و کورستین، جینسینگ، استفاده از روغنهای ضروری مانند روغن اسطوخودوس و رزماری، پرهیز از مصرف غذاهای التهاب آور و طب سوزنی و … میشود.
چرا باید برای قطع ریزش موها، هیرونیک مصرف کنیم؟
پیشگیری از ریزش مو و بیماری هایی چون آلوپسی آره آتا بسیار کم هزینه تر از درمان آن است. استفاده از مکملهای غذایی یکی از راه های پیشگیری است و یکی از مکملهای غذایی عالی در این زمینه مکمل هیرونیک است.
این مکمل با دراختیار داشتن انواع مواد معدنی و ویتامینهایی مانند زینک، ویتامین B5، B6 و B7 به قطع ریزش مو و رشد مجدد موها کمک میکند.
این مواد معدنی و ویتامین ها د تقویت فولیکول های مو نقش اساسی دارند. زینک موجود در مکمل هیرونیک سبب تسریع در ریکاوری فولیکول های مو و بهبود سلامت آن ها میشود.
ویتامین های گروه B سبب تقویت تولید کراتین که 90 درصد ساختار مو را تشکیل میدهد، میشوند.
مکمل هیرونیک سبب استحکام و افزایش قابلیت ارتجاعی مو شده و از ریزش مو جلوگیری میکند.
سوالات متداول
آلوپسی آره آتا معمولاً از چه زمانی شروع می شود؟
اغلب دوران 10 تا 30 سالگی از دوران اوج این بیماری به شمار میرود. اما قبل از 10 سالگی یا بعد از 30 سالگی هم این بیماری در افراد رخ خواهد داد.
سریع ترین راه برای درمان آلوپسی آره آتا چیست؟
تزریق کورتیکواستروئید در نقاطی که ریزش رخ داده است، به همراه مصرف ماینوکسیدیل در این نقاط تا حد زیادی به سرعت این بیماری را درمان خواهد کرد.
اگر یکی از والدین مبتلا به آلوپسی آره آتا باشند، آیا کودک به آن مبتلا می شود؟
یکی از دلایل ابتلا به بیماری آلوپسی آره آتا عوامل ژنتیکی است. اگر یکی از والدین به این بیماری مبتلا باشند احتمال ایجاد این بیماری در کودک آنها افزایش خواهد یافت.
آیا کمبود ویتامین ها می تواند باعث آلوپسی آره آتا شود؟
در بیماری الوپسی آره آتا سیستم ایمنی بدن به اشتباه به فولیکول های مو حمله کرده و سبب ریزش آنها میشود، اغلب این بیماری جنبه استرسی و روانی و ژنتیکی دارد. اما استفاده از مواد معدنی چون زینک یا استفاده از ویتامین های گروه B نیز در این زمینه تأثیرگذار است.