درمان شوره سر با توجه به شیوع این عارضه از فعالیت های مورد نیاز افراد مبتلا است. شوره سر ضرری برای فرد ندارد، اما خارش، پوسته پوسته شدن، احساس بد و … از عواملی است که اهمیت درمان شوره سر را بیش از پیش مشخص می کند.
برای درمان این عارضه لازم است تا از شامپوهای درمانی مناسب در کنار رژیم غذایی سالم استفاده شود.
همچنین می توان با انواع روش های خانگی موثر مانند استفاده از ماست برای رفع دائمی شوره سر اقدام کرد.
به منظور کسب اطلاعات بیشتر در خصوص انواع روش های درمان شوره سر تا انتها این مقاله با ما همراه باشید.
آنچه در این مقاله میخوانید:
Toggleشوره سر چقدر شایع است؟
شوره سر حدود نیمی از بزرگسالان را تحت تأثیر قرار می دهد. پیشتر قارچی به نام مالاسزیا را عامل اصلی این عارضه می دانستند اما امروزه با تحقیقات گسترده تری که انجام شده است، برخی باکتری ها را در ایجاد این عارضه دخیل می دانند.
خارش در پوست سر و ایجاد دانه های برف مانند روی شانه ها نشانه هایی از شوره هستند. اگرچه این عارضه بی ضرر است، اما برای افرادی که آن را تجربه می کنند می تواند تحریک کننده و ناخوشایند باشد و در نتیجه در پی روش های درمان شوره سر باشند.
آیا شوره سر برای مو مضر است؟
عارضه شوره در سر سبب پوسته پوسته شدن پوست سر می شود. این عارضه مسری یا جدی نیست اما ممکن است برای بیمار خجالت آور و ناراحت کننده باشد و ممکن است درمان آن به دشواری انجام پذیرد.
لازم به ذکر است که عارضه شوره در سر مستقیماً سبب ریزش مو نمی شود، اما خاراندن زیاد پوست سر سبب می گردد تا ریزش موی موقت صورت گیرد.
درمان شوره سر
به منظور درمان شوره لازم است تا علل ایجاد شوره سر تشخیص داده شوند. شوره ناشی از قارچ ها و باکتری ها است و شامپوهایی که برای درمان شوره سر و مقابله با این عارضه استفاده می شوند، هر دو مورد را هدف قرار می دهند.
جهت درمان شوره سر می توان از روش های زیر استفاده کرد:
● استفاده از شامپو ملایم
اگر عارضه شوره در سر خفیف باشد، جهت درمان شوره سر، توصیه می گردد تا از شامپویی ملایم استفاده شود تا تجمع چربی و سلول های مرده بر پوست سر کاهش یابد.
● شامپو پیریتیون روی
این شامپو هز جمله شامپوهای درمان شوره سر است که در ترکیبات خود عامل ضد قارچ و باکتری را دارد.
● شامپو مبتنی بر قیر یا قطران زغال سنگ
این شامپو سرعت ایجاد پوسته پوسته شدن های پوست سر را کاهش می دهند.
● شامپوهای حاوی اسید سالیسیلیک
این شامپو درمانی نیز جهت درمان شوره سر و از بین بردن پوسته پوسته شدن پوست سر کمک می کند.
● شامپوهای حاوی سلنیوم سولفید
این شامپوی درمانی برای درمان شوره افرادی مناسب است که تنها قارچ عامل ایجاد این عارضه در آن ها است.
● شامپوهای حاوی کتوکونازول
این شامپو نیز جهت از بین بردن قارچ ایجاد کننده شوره در پوست سر مفید است.
● شامپوهای حاوی فلوسینولون
این شامپو حاوی کورتیکو استروئید هایی است که جهت از بین بردن خارش و پوسته پوسته شدن پوست سر ناشی از عارضه شوره در سر به درمان کمک می کند.
در صورتی که استفاده از شامپویی ملایم برای درمان شوره سر مفید واقع نشود، از شامپویی درمانی برای مقابله با این عارضه استفاده می کنند. تعداد دفعات استفاده از این شامپوهای دارویی برای افراد مختلف متفاوت است.
اغلب استفاده سه بار در هفته از این دارو تجویز می شود، اما برای افرادی که موهای خشک تری دارند بهتر است از شامپو درمان شوره سر در طول هفته کمتر استفاده کرده و همراه آن از یک مرطوب کننده نیز بهره ببرند.
جهت درمان شوره سر می توان از دیگر محصولات مو و پوست سر مختلفی در قالب محلول، فوم، ژل، اسپری، پماد و روغن نیز استفاده کرد، اما در صورت مشاهده خارش یا سوزش شدید یا احساس واکنش آلرژیکی نظیر بثورات پوستی، کهیر یا مشکل در تنفس می بایست فوراً استفاده از این داروها را متوقف کرد.
همچنین در صورت اخذ نتیجه مثبت پس از استفاده از دارویی جهت درمان شوره سر، توصیه می گردد تا در ادامه از شامپوهای غیر دارویی استفاده شود.
درمان خانگی شوره سر
به منظور درمان شوره سر می توان از روش های زیر استفاده کرد:
● رفع دائمی شوره سر با ماست
استفاده از ماست علاوه بر درمان شوره سر مواد مغذی به پوست سر وارد کرده و موها را بهتر از پیش خواهد کرد.
جهت درمان شوره سر با ماست می بایست ماست را به پوست سر و نواحی دارای شوره بمالید و مدتی صبر کنید تا مخلوط ماست بر پوست سر شما کاملاً خشک شود. پس از آن پوست سر را با آب گرم بشویید.
علاوه بر استفاده از ماست به تنهایی می توان از ترکیب ماست و لیمو، ماست و تخم مرغ، ماست و آرد سفید و ماست و سرکه می توان استفاده کرد.
ماست و لیمو
لیمو دارای اسید سیتریک است در حالی که ماست دارای اسید لاکتیک به عنوان جزء اصلی آن است. هنگامی که مخلوط لیمو و ماست را روی پوست سر خود بمالید، خواص اسیدی آن شوره سر را به میزان قابل توجهی کاهش می دهد. مخلوط را روی پوست سر بمالید و صبر کنید تا خشک شود. پس از آن می توانید آن را با آب ولرم بشویید.
ماست و سرکه
ماست و سرکه ترکیبی اسیدی هستند که از اسید لاکتیک و اسید استیک تشکیل شده است. این مخلوط به دلیل دارا بودن غلظت بالای اسید، در درمان شوره سر بسیار موثر است. به عنوان یک مخلوط مایع، می توانید آن را قطره قطره روی تمام پوست سر خود بمالید و پس از 30 دقیقه موهای خود را بشویید.
ماست و تخم مرغ
ماست و تخم مرغ دارای خواص مغذی هستند که به پوست سر کمک می کند تا رطوبت را دریافت کند و در نهایت شوره سر را از بین ببرد. این مخلوط را باید روی پوست سر و نوک موها بمالید، زیرا از شکاف مو و نازک شدن موها نیز جلوگیری می کند.
● درمان شوره سر با نمک
نمک اپسوم ترکیبی معدنی است که به درمان شوره سر کمک می کند. منیزیم موجود در این نمک، سبب کاهش تجمع کلسیم اطراف فولیکول های مو می شود و سبب بالارفتن گردش سلولی می شود.
لازم به ذکر است که تجمع کلسیم بر پوست سر یکی از علل پوسته پوسته شدن و عارضه شوره است.
جهت استفاده لازم است به ازا هر سه قاشق چایخوری روغن شیا یا آووکادو نصف قاشق چایخوری نمک را با هم مخلوط کرده و در حالت خشک بودن مو و پوست سر، آن را به پوشت سر خود بمالید.
دانه های نمک به طور موثری سلول های مرده پوست را از بین برده و از این طریق به درمان شوره سر کمک می کند. پس از ماساژ پوست سر با این ترکیب می بایست موهای خود را آبکشی نمایید.
● استعمال روغن نارگیل برای درمان شوره
جهت درمان شوره سر کافی است 3 تا 5 قاشق چایخوری روغن نارگیل را به پوست سر خود بمالید، حدود یک ساعت صبر کنید و بعد از این مدت پوست سر و موهای خود را با شامپویی مناسب بشویید.
● درمان شوره با آلوئه ورا
جهت درمان این عارضه کافی است پیش از استفاده از شامپو، مقداری روغن آلوئه ورا را به پوست سر بمالید تا از نتایج مفید این گیاه بهره مند شوید.
● سرکه سیب در درمان شوره سر
افراد با عارضه شوره در پوست سر خود کافی است بک چهارم فنجان سرکه سیب را با یک چهارم فنجان آب مخلوط کرده و آن را بر پوست سر خود بریزند.
جهت کسب نتیجه بهتر بهتر است حدود 15 دقیقه محلول را بر پوست سر نگه داشته و پس از آن مو و پوست سر را به خوبی بشویید.
● آسپرین در درمان شوره سر
جهت درمان با این رو کافی است دو عدد قرص آسپرین را خرد کرده و آن را با شامپوی خود مخلوط کنید.
در صورت استفاده از این شامپو با ترکیب آسپرین، شوره سر درمان خواهد شد.
● رفع شوره سر با جوش شیرین
جهت استفاده از جوش شیرین کافی است موها را خیس کرده و جوش شیرین را روی پوست سر قرار دهید و بعد از چند دقیقه آبکشی نمایید تا پس از گذشت چند مرحله، درمان شوره سر با این روش برای شما ملموس شود.
● درمان شوره سر با آبلیمو
جهت استفاده کافی است 2 قاشق چایخوری آبلیمو را بر پوست سر بمالید و چند دقیقه صبر کرده و بعد آن پوست سر را آبکشی کنید.
● روغن زیتون و درمان شوره سر
افراد جهت درمان شوره می توانند چند قطره روغن زیتون را به پوست سر بمالند.
سر خود را با کلاه پوشانده و شب با این حالت بخوابند. در صبح با استفاده از شامپویی مناسب می بایست موها و پوست سر شستشو شوند.
درمان سریع شوره سر
درمان شوره سر با استفاده از جوش شیرین درمانی سریع است. جوش شیرین به عنوان لایه برداری ملایم به منظور حذف سلول های مرده از روی پوست سر عمی می کند.
جهت درمان شوره سر بهتر است جوش شیرین را مستقیماً روی موهای خیس مالیده و پوست سر خود را ماساژ دهید.
توصیه می گردد تا جوش شیرین 1 تا 2 دقیقه روی پوست سر بماند و پس از آن موهای خود را آبکشی نمایید.
درمان شوره سر چرب با شامپو ضد شوره
چربی پوست سر یا سبوم به محافظت از موهای سالم و حفظ رطوبت در پوست سر کمک می کند. اما گاهی پوست سر به اندازه ای چرب است که همواره کثیف به نظر می رسد و اگر چنین پوستی دچاره عارضه شوره نیز شود، حتماً می بایست جهت درمان آن اقدام شود.
افراد جهت درمان شوره سر پوست چرب می توانند از مصرف روغن ماهی، آلوئه ورا، پروبیوتیک ها، روغن درخت چای و سرکه سیب استفاده نمایند.
روغن ماهی جهت مدیریت شوره های سر که منجر به پوست سر چرب نیز خواهد شد، استفاده می کنند. آلوئه ورا بر پوست سر، التهاب را کاهش داده و از این طریق در درمان شوره سر موثر است.
پروبیوتیک ها نیز التهاب کل بدن را کاهش می دهند. روغن درخت چای به عنوان ضد عفونی کننده، از تجمع باکتری ها و قارچ ها که عامل شوره بر سر هستند جلوگیری می کند.
بهتر است جهت استفاده از روغن درخت چای، با استفاده از روغن نارگل و یا روغن زیتون آن را رقیق کنید.
سرکه سیب نیز خاصیت ضد التهابی دارد و به تعادل رساندن سطح PH پوست سر کمک می کند.
چه زمانی برای درمان شوره سر به پزشک مراجعه کنم؟
توصیه می گردد در شرایط ذیل، جهت درمان شوره سر به پزشک مراجعه شود:
- پس از استفاده یک ماهه از شامپوی ضد شوره سر، همچنان با این مشکل مواجه هستید.
- اگر شوره سرتان سبب خارش زیاد در پوست سر شما می شود.
- اگر پوست سر قرمز یا متورم است.
- اگر لکه های پوسته و پوسته و خارش دار روی صورت یا سایر قسمت های بدن خود دارید، بهتر است به پزشک مراجعه کنید.
درمان شوره و خارش سر در طب سنتی
جهت درمان شوره سر در طب سنتی می توان از گیاهان زیر استفاده کرد:
● رزماری
گیاه رزماری جهت درمان شوره سر مناسب است. این گیاه دارای خواص ضد میکروبی، ضد عفونی کننده و ضد قارچی است که با انواع علل بوجود آورنده این عارضه که اغلب قارچ ها و باکتری ها هستند، مقابله می کند.
● آلوئه ورا
ژل آلوئه ورا دارای خواص ضد قارچی و ضد باکتری است. آلوئه ورا علاوه بر این به عنوان التیام بخش، مرطوب کننده و تسکین دهنده پوست سر شناخته شده و از این طریق به درمان شوره سر کمک می کند.
● اسطوخودوس
اسطوخودوس به عنوان گیاهی ضد التهابی و ضد میکروبی به کنترل باکتری ها که از عوامل ایجاده شوره در سر هستند و سبب قرمزی و تحریک پوست می شوند، جلوگیری می کند و از این طریق به درمان شوره سر می پردازد.
● جو دو سر
ترکیبات موجود در جو دو سر به از بین بردن پوسته ها و سلول های مرده روی پوست سر کمک می کند. همچنین این ترکیب به هیدراته نگاه داشتن پوست سر و جلوگیری از خشکی پوست سر کمک می کند.
● ریشه گل ختمی
این گیاه لایه ای محافظ روی پوست سر ایجاد کرده و از طریق حفظ طوبت در پوست سر و جلوگیری از التهاب، قرمزی و خارش پوست، به درمان شوره سر کمک خواهد کرد.
پیشگیری از شوره سر
با به کار بستن روش های زیر می توان از ایجاد عارضه شوره در پوست سر تا حدودی پیشگیری کرد:
● کنترل و مدیریت استرس
استرس در تحریک شوره در سر و تشدید علائم نقش دارد.
● بهره مندی از رژیم غذایی سالم
استفاده از رژیم غذایی مناسب، شامل ترکیباتی نظیر اسیدهای چرب، روی، بیوتین، پروتئین، غذاهای پروبیوتیک و … در درمان شوره سر و پیشگیری از این عارضه مناسب هستند.
● استفاده از روتین مناسب مراقبتی از مو و پوست سر
استفاده از شامپوی در مانی مناسب در افراد با این عارضه، علاوه بر درمان شوره سر از بازگشت دوباره این عارضه به پوست سر جلوگیری می کند.
● بهره گیری از نور آفتاب
استفاده از نور آفتاب در درمان شوره سر موثر است، اما به دلیل اشعه ماورا بنفش آن می بایست در استفاده از آفتاب احتیاط شود و حتماً از کرم ضد افتاب استفاده شود.
درمان قطعی شوره سر
جهت درمان قطعی شوره سر می بایست از شامپوهای درمانی مناسب استفاده شود. البته هر شامپوی ضد شوره ای برای هر فردی مناسب نیست و لازم است تا از شامپو ضد شوره مناسب استفاده شود.
لازمه این کار شناسایی علل ایجاد این عارضه است. علل اصلی ایجاد شوره سر قارچ ها و باکتری ها هستند که می بایست از شامپویی مناسب برای مقابله با هر عامل استفاده کرد.
تنظیم رطوبت پوست سر و جلوگیری از شوره سر با مکمل هیرونیک
استفاده از رژیم غذایی و مکمل های مناسب در پیشگیری از عارضه پوست سر و کمک به روند درمان شوره سر نقش بسزایی دارند. یکی از بهترین مکمل ها در این زمینه مکمل هیرونیک است.
این مکمل دارای انواع ویتامین های گروه B، زینک و کوانزیم کیوتن است. ویتامین های گروه B در حفظ رطوبت در پوست سر موثر هستند و از این طریق از خشکی پوست سر که از علل اصلی این عارضه است، ممانعت می کند.
زینک نیز در به تعادل رساندن تولید سبوم در پوست سر نقش کلیدی داشته و از چربی زیاد پوست سر که در ادامه شوره سر را به دنبال خواهد داشت، جلوگیری می کند.
سوالات متداول
موثرترین درمان برای شوره سر چیست؟
استفاده از شامپوهای درمانی مناسب برای مقابله با عارضه شوره در سر را می توان موثرترین راهکار درمان شوره سر در نظر گرفت.
آیا آب داغ باعث شوره سر می شود؟
بله، آب داغ چربی طبیعی پوست سر را از بین می برد و پوست به جهت حفظ رطوبت خود سبوم بیشتری تولید خواهد کرد که چربی بیشتر پوست و در ادامه عارضه شوره در سر را به دنبال خواهد داشت.
آیا کمبود ویتامین می تواند باعث شوره سر شود؟
بله، کمبود ویتامین های گروه B سبب می گردد تا پوست سر رطوبت مناسب خود را حفظ نکرده و در ادامه خشکی پوست سر و شوره را به دنبال دارد.
در صورت داشتن شوره سر، چند بار باید موهایم را بشویم؟
شستن موهای دارای شوره در افراد مختلف متفاوت است. می بایست به سطح چربی پوست سر توجه شود و لزوماً چربی بیشتر پوست سر لازمه شستن بیشتر پوست سر نخواهد بود. شستن بیش از اندازه سبب از بین رفتن رطوبت پوست سر شده و نه تنها کمکی به درمان شوره سر نمی کند بلکه بر عکس عاملی جهت ایجاد این عارضه خواهد بود.