درد سیاتیک

زمان تقریبی مطالعه: 8 دقیقه

احتمالا برای شما هم اتفاق افتاده که دردی مزمن را در کمر خود احساس کنید و آن درد به ران پا یا عضلات باسنتان بزند. نام این درد، درد سیاتیک است. 

این درد معمولا کل پا را تحت تاثیر خود قرار می دهد و مانع فعالیت های نرمال روزانه می شود.اما درد سیاتیک چگونه بوجود می آید؟ انواع آن چیست؟ و راهکارهای تسکین آن چیست؟ با ما همراه باشید تا به تمامی این سوالات پاسخ دهیم.

درد سیاتیک چگونه بوجود می آید؟

درد سیاتیک به دردی گفته می شود که در طول مسیر عصب سیاتیک حرکت می کند.

عصب سیاتیک از قسمت تحتانی کمر از طریق باسن و باسن و هر پا به پایین حرکت می کند.

سیاتیک اغلب زمانی رخ می دهد که فتق دیسک یا رشد بیش از حد استخوان به بخشی از عصب فشار وارد کند.

این باعث التهاب، درد و اغلب کمی بی حسی در پای آسیب دیده می شود.

علت درد سیاتیک چیست؟

علت درد سیاتیک چیست؟

درد سیاتیک می تواند ناشی از چندین عارضه یا بیماری مختلف باشد از جمله:

  • فتق یا لغزش دیسک که باعث فشار روی ریشه عصبی می شود. این شایع ترین علت درد سیاتیک است. حدود 1٪ تا 5٪ از همه مردم در ایالات متحده در یک نقطه از زندگی خود دیسک لغزنده دارند. دیسک ها پدهای بالشتکی بین هر مهره ستون فقرات هستند. فشار مهره ها می تواند باعث برآمدگی (فتق) مرکز ژل مانند دیسک از طریق ضعف در دیواره بیرونی آن شود. هنگامی که فتق دیسک برای مهره های کمر شما اتفاق می افتد، می تواند بر روی عصب سیاتیک فشار بیاورد.
  • بیماری دژنراتیو دیسک ساییدگی طبیعی دیسک های بین مهره های ستون فقرات است. فرسودگی دیسک ها ارتفاع آنها را کوتاه می کند و منجر به باریک شدن مسیرهای عصبی می شود (تنگی نخاع). تنگی ستون فقرات می تواند ریشه های عصب سیاتیک را در حین خروج از ستون فقرات نیشگون بگیرد.
  • تنگی کانال نخاعی باریک شدن غیر طبیعی کانال نخاعی است. این باریک شدن فضای موجود برای نخاع و اعصاب را کاهش می دهد.
  • اسپوندیلولیستزیس لغزش یک مهره است به طوری که با مهره بالای آن خارج می شود و دهانه ای را که از آن عصب خارج می شود باریک می کند. استخوان ستون فقرات کشیده شده می تواند عصب سیاتیک را نیشگون بگیرد و موجب درد سیاتیک شود.
  • آرتروز؛ خارهای استخوانی (لبه های دندانه دار استخوان) می توانند در خارهای پیر ایجاد شوند و اعصاب کمر را تحت فشار قرار دهند.
  • آسیب ترومایی به ستون فقرات کمری یا عصب سیاتیک.
  • تومورهایی در کانال نخاعی کمری که عصب سیاتیک را تحت فشار قرار می دهند.
  • سندرم پیریفورمیس وضعیتی است که زمانی ایجاد می‌شود که عضله پیریفورمیس، عضله کوچکی که در عمق باسن قرار دارد، سفت یا اسپاسم می‌شود. این می تواند به عصب سیاتیک فشار وارد کند و آن را تحریک کند. سندرم پیریفورمیس یک اختلال عصبی عضلانی غیر شایع است.
  • سندرم اسب دم اسبی یک بیماری نادر اما جدی است که روی دسته اعصاب انتهای طناب نخاعی به نام دم اسبی تاثیر می گذارد. این سندرم باعث درد سیاتیک و درد در ساق پا، بی حسی در اطراف مقعد و از دست دادن کنترل روده و مثانه می شود.

انواع درد سیاتیک

انواع درد سیاتیک

بسته به طول مدت علائم و اگر یک یا هر دو پا درگیر باشد، سیاتیک می تواند انواع مختلفی داشته باشد:

● سیاتیک حاد

سیاتیک حاد یک نوع درد سیاتیک طولانی است که به مدت 4 تا 8 هفته شروع شده است.

درد ممکن است خود کنترل شود و معمولاً به درمان پزشکی نیاز ندارد.

● سیاتیک مزمن

سیاتیک مزمن درد مداوم عصب سیاتیک است که بیش از 8 هفته طول می کشد و معمولاً با خود مدیریتی فروکش نمی کند.

بسته به علت، سیاتیک مزمن ممکن است نیاز به درمان غیر جراحی یا جراحی داشته باشد.

● سیاتیک متناوب

سیاتیک متناوب یک نوع درد سیاتیک است که هر دو پا را به طور متناوب تحت تاثیر قرار می دهد.

این نوع درد سیاتیک نادر است و ممکن است ناشی از مشکلات دژنراتیو در مفصل ساکروایلیاک باشد.

● سیاتیک دو طرفه

سیاتیک دو طرفه در هر دو پا با هم رخ می دهد. این نوع سیاتیک نادر است و ممکن است به دلیل تغییرات دژنراتیو در مهره ها و یا دیسک در چندین سطح ستون فقرات، یا به دلیل شرایط جدی مانند سندرم دم اسبی رخ دهد.

درد سیاتیک چگونه تشخیص داده می شود؟

تشخیص درد سیاتیک

درد سیاتیک علامتی است که از فردی به فرد دیگر متفاوت است و به شرایطی که باعث آن شده است بستگی دارد.

برای تشخیص سیاتیک، پزشک ابتدا می خواهد سابقه پزشکی کامل شما را بگیرد.

این شامل این است که آیا اخیراً آسیب دیده‌اید، جایی که درد را احساس می‌کنید و اینکه درد چگونه است.

آنها می خواهند بدانند چه چیزی باعث بهتر شدن آن می شود، چه چیزی آن را بدتر می کند و چگونه و چه زمانی شروع شده است.

مرحله بعدی یک معاینه فیزیکی برای آزمایش قدرت و رفلکس عضلات شماست.

همچنین ممکن است پزشک از شما بخواهد که تمرینات کششی و حرکتی انجام دهید تا مشخص شود کدام فعالیت‌ها باعث درد بیشتر می‌شوند.

دور بعدی آزمایش‌ها برای تشخیص برای افرادی است که بیش از یک ماه با درد سیاتیک دست و پنجه نرم کرده‌اند یا بیماری‌های مزمنی مانند سرطان دارند.

آزمایشات عصبی به پزشک شما این امکان را می دهد تا نحوه هدایت تکانه های عصبی را توسط عصب سیاتیک بررسی کند و متوجه شود که آیا ناهنجاری وجود دارد یا خیر.

این آزمایشات ممکن است به تعیین محل درگیر و میزان کند شدن تکانه کمک کند.

پزشک شما می تواند از طریق آزمایش های تصویربرداری به ستون فقرات شما نگاهی بیاندازد، که به آنها کمک می کند تا علت سیاتیک شما را تعیین کنند.

متداول‌ترین آزمایش‌های تصویربرداری با منبع مورد اعتماد که برای تشخیص سیاتیک و یافتن علت آن استفاده می‌شود، عکس‌برداری با اشعه ایکس ستون فقرات، ام آر آی و سی‌تی اسکن است.

اشعه ایکس معمولی قادر به ارائه دیدی از آسیب عصب سیاتیک نخواهد بود، اما می تواند ناهنجاری های استخوانی را نشان دهد که می تواند عصب سیاتیک را فشار دهد یا فضای دیسک را کاهش می دهد که ممکن است نشان دهنده فتق دیسک باشد.

MRI از آهن ربا و امواج رادیویی برای ایجاد تصاویر دقیق از پشت شما استفاده می کند. سی تی اسکن از اشعه برای ایجاد تصاویر دقیق از بدن شما استفاده می کند.

پزشک ممکن است یک سی تی میلوگرام را تجویز کند. برای این آزمایش، آنها رنگ خاصی را به ستون فقرات شما تزریق می‌کنند تا تصاویر واضح‌تری از نخاع و اعصاب شما ایجاد کنند.

راهکارهایی برای تسکین و کاهش درد سیاتیک

راهکارهایی برای تسکین و کاهش درد سیاتیک

هنگامی که تشخیص سیاتیک دریافت می کنید، پزشک احتمالاً نکاتی را برای درمان درد سیاتیک به شما ارائه می دهد. باید تا حد امکان به فعالیت های روزانه خود ادامه دهید.

دراز کشیدن در رختخواب یا اجتناب از فعالیت می تواند وضعیت شما را بدتر کند.

برخی از درمان‌های خانگی که معمولاً با منبع معتمد پیشنهاد می‌شوند در زیر توضیح داده شده‌اند:

● بسته های یخ برای درد سیاتیک

می توانید از بسته های یخ استفاده کنید یا حتی از بسته بندی سبزیجات منجمد استفاده کنید. بسته یخ یا سبزیجات یخ زده را در یک حوله بپیچید و آن را به فواصل کوتاه چند بار در روز، در چند روز اول علائم، روی ناحیه آسیب دیده بمالید. این می تواند به کاهش تورم و کاهش درد سیاتیک کمک کند.

● حرارت و گرما برای درد سیاتیک

همچنین می توانید از کیسه های گرم یا پد گرمایی استفاده کنید. برای کاهش تورم توصیه می شود که در چند روز اول از یخ استفاده کنید. بعد از 2 یا 3 روز روی حرارت قرار دهید. گرما می تواند به شل شدن ماهیچه های پشت کمک کند، که در صورت بروز آسیب می تواند اسپاسم شود. اگر همچنان درد دارید، سعی کنید به طور متناوب بین یخ و گرما درمانی استفاده کنید.

● تمرینات کششی و کشش بدن برای درد سیاتیک

کشش آرام کمر نیز می تواند مفید باشد. برای یادگیری نحوه صحیح کشش، فیزیوتراپی یک به یک یا حتی آموزش یوگا را از یک فیزیوتراپ یا مربی آموزش دیده برای مقابله با آسیب شما، در صورت وجود، دریافت کنید.

● داروی بدون نسخه برای درد سیاتیک

داروهای بدون نسخه مانند آسپرین و ایبوپروفن نیز می توانند به کاهش درد، التهاب و تورم کمک کنند. در مصرف بیش از حد آسپرین مراقب باشید، زیرا ممکن است عوارضی مانند خونریزی معده و زخم ایجاد کند.

● پماد برای درد سیاتیک

در برخی موارد دکتر برای شما پماد ضد درد تجویز می‌کند تا درد سیاتیک آرام بگیرد.

● ورزش برای درد سیاتیک

ورزش برای درد سیاتیک

هر چه بیشتر فعال بمانید، اندورفین بیشتری در بدن ترشح می شود. اندورفین ها مسکن هایی هستند که توسط بدن شما ساخته می شوند.

در ابتدا به فعالیت های کم تاثیر مانند شنا و دوچرخه سواری ثابت پایبند باشید.

همانطور که درد شما کاهش می یابد و استقامت شما بهبود می یابد، یک برنامه ورزشی ایجاد کنید که شامل ایروبیک، ثبات مرکزی و تمرینات قدرتی است.

رژیم غذایی با این اجزا می تواند خطر ابتلا به مشکلات کمر در آینده را کاهش دهد. همیشه قبل از شروع یک برنامه ورزشی جدید با یک متخصص پزشکی صحبت کنید تا مطمئن شوید که برای شما بی خطر است.

● فیزیوتراپی برای درد سیاتیک

تمرینات فیزیوتراپی می تواند به بهبود وضعیت بدن و تقویت عضلات پشت شما کمک کند و همچنین این تمرینات درد سیاتیک را تسکین می‌دهد.

● داروهای تجویزی برای درد سیاتیک

ممکن است پزشک شما شل کننده های عضلانی، مسکن ها، استروئیدهای خوراکی یا داروهای ضد تشنج را برای درد سیاتیک تجویز کند.

● داروهای استروئیدی اپیدورال

داروهای کورتیکواستروئیدی به ناحیه ای به نام فضای اپیدورال تزریق می شوند که کانالی است که نخاع شما را احاطه کرده است.

به دلیل عوارض جانبی، این تزریق ها به صورت محدود انجام می شود اما به طور کلی برای درمان درد سیاتیک استفاده می‌شود.

● جراحی برای درد سیاتیک

ممکن است برای درد شدید یا موقعیت هایی که کنترل روده و مثانه خود را از دست داده اید یا در برخی از گروه های عضلانی اندام تحتانی دچار ضعف شده اید، جراحی لازم باشد.

دو نوع رایج جراحی عبارتند از دیسککتومی، که در آن بخشی از دیسک که بر روی اعصاب تشکیل‌دهنده عصب سیاتیک فشار می‌آورد برداشته می‌شود، و میکرودیسککتومی، که در آن برداشتن دیسک از طریق یک برش کوچک انجام می‌شود در حالی که پزشک شما از میکروسکوپ استفاده می‌کند.

در حال حاضر جراحی از آخرین درمان های درد سیاتیک می‌باشد.

بهترین قرص برای درد سیاتیک

قرص های درمانی و تسکین دهنده برای درد سیاتیک همان مسکن های بدون نسخه و ضد التهاب مثل ایبوپروفن هستند، اما قرص های دیگری هستند که در روند درمان سیاتیک به شما کمک خواهند کرد؛ مانند قرص مگنی ول ایکس مارت که حاوی 400 میلی گرم منیزیم و 30 میلی گرم ویتامین B6 است و همین عناصر خاصیت ضد اسپاسمی دارند و مسکن خوبی برای درمان در سیاتیک می‌باشند.

NPM Site Products Posters -30

 چه موقع برای درد سیاتیک به دکتر مراجعه کنم؟

باید در این مواقع برای درد سیاتیک به دکتر خود مراجعه کنید:

  • پا درد شدید که بیش از چند ساعت طول می کشد و غیر قابل تحمل است.
  • بی حسی یا ضعف عضلانی در همان پا.
  • از دست دادن کنترل روده یا مثانه. این می تواند به دلیل وضعیتی به نام سندرم دم اسبی باشد که بر دسته های اعصاب انتهای طناب نخاعی تاثیر می گذارد.
  • درد ناگهانی و شدید ناشی از یک تصادف رانندگی یا آسیب های دیگر.

سوالات متداول

آیا درد سیاتیک روی لگن تاثیر می گذارد؟

بله درد سیاتیک روی لگن تاثیر می‎‌گذارد، هنگامی که چیزی به عصب سیاتیک آسیب می‌زند یا فشار وارد می‌کند، می‌تواند باعث درد در ناحیه کمر شود که به باسن، باسن و ساق پا گسترش می‌یابد.

کدام شل کننده عضلانی برای درد سیاتیک بهتر است؟

زمانی که علت اصلی درد سیاتیک اسپاسم عضلانی باشد، شل کننده های عضلانی می توانند کمک کنند. که شامل کاریزوپرودول (سوما)، سیکلوبنزاپرین (Fexmid®) و متوکاربامول (Robaxin، Robaxin-750) است.

آیا حمام آب گرم به درد سیاتیک کمک می کند؟

بله، گرما می تواند به شل شدن عضلات و کمر کمک کند و هر گونه اسپاسم عضلانی را که ممکن است تجربه می کنید کاهش دهد. افزودن یک پیمانه نمک اپسوم به حمام همچنین می تواند به کاهش التهاب و تقویت آرامش کمک کند که بسیاری از افراد می گویند درد سیاتیک را تسکین می دهد.

آیا درد سیاتیک دائمی است؟

اگر عصب سیاتیک آسیب ببیند، می تواند منجر به بی حسی، سوزن سوزن شدن و در موارد شدیدتر، ضعف در زانوها یا پاها شود. هر چه مدت بیشتری درمان نشود، مدت بیشتری طول می کشد تا بی حسی و ضعف برطرف شود و ممکن است درد سیاتیک دائمی شوند.

5/5 - (1 امتیاز)

احساس خود را درباره این مقاله بگویید 2 نظر

3 2
درد سیاتیک

این مقاله را با دیگران به اشتراک بگذارید

Scroll to Top
به بالای صفحه بردن