درد کمر سمت راست که به پا میزند از ناخوشایندترین دردها است که بر اثر عواملی چون تروما، فتق یا بیرون زدگی دیسک، استئوآرتریت، سندرم پیریفورمیس و … رخ می دهد.
اغلب درد ناشی از فشردگی عصب سیاتیک به یک پا نظیر پای راست زده و در شرایط بحرانی تر، هر دو پا را تحت تاثیر قرار می دهد.
از طریق نشانه هایی مانند ضعف، بی حسی، گزگز و یا فلج هر دو پا، از دست دادن کامل کنترل مثانه و روده و … می توان به بحرانی بودن شرایط پی برد و سریعاً به پزشک متخصص مراجعه نمود؛ در غیر اینصورت استفاده از درمان های خانگی مانند گرما و سرما درمانی، استراحت، فیزیوتراپی، یوگا، ماساژ، مدیریت استرس و فشار، استفاده از داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی و … جهت درمان مفید و موثر خواهند بود.
به منظور کسب اطلاعات بیشتر در خصوص درد کمر سمت راست که به پا میزند تا انتهای این متن با ما همراه باشید.
آنچه در این مقاله میخوانید:
Toggleعلت درد کمر سمت راست که به پا میزند چیست؟
درد در ناحیه سیاتیک، دردی شدید نظیر احساس شوک الکتریکی است که از کمر شروع شده و به سمت باسن و پشت یکی از پاها منتشر می شود.
عصب سیاتیک از باسن و به پایین هر پا حرکت کرده و ممکن است به دلایل مختلفی مانند فتق دیسک، خارهای استخوانی و کشیدگی عضلانی تحت فشار قرار گیرد.
فشردگی و تحریک عصب سیاتیک را مهمترین علت درد کمر سمت راست که به پا میزند در نظر می گیرند و عوامل تحریک و فشردگی این عصب را می توان در عوامل زیر خلاصه کرد:
● تروما
آسیب و زمین خوردن می تواند سبب ایجاد شکستگی ستون فقرات، پارگی عضله و آسیب به عصب سیاتیک گردد.
● فتق یا بیرون زدگی دیسک
دیسک ستون فقرات به دلایل متعددی می تواند از محل قرارگیری خود خارج شده و سایر اعصاب از جمله عصب سیاتیک را تحت فشار قرار دهد.
● تنگی کانال نخاعی
باریک شدن کانال های استخوانی در ستون فقرات ممکن است طناب نخاعی و اعصاب اطراف را تحت فشار قرار داده و علت درد کمر سمت راست که به پا میزند، باشد.
● استئوآرتریت
به مرور زمان و کهولت سن، دیسک خشک و کوچک شده و ممکن است که از دیواره خود بیرون بزند.
این پدیده سبب ایجاد خارهای استخوانی شده و بزرگ شدگی مفاصل فاست و ضخیم شدن رباط ها را به دنبال داشته که همگی عصب سیاتیک را تحریک کرده و تحت فشار قرار می رهند.
● سندرم پیریفورمیس
اسپاسم و سفت شدن عضله پیریفورمیس عصب سیاتیک را تحریک کرده و موجب درد کمر سمت راست می شود.
مهمترین علت درد کمر سمت راست تحریک عصب سیاتیک است. این عصب از کمر تا باسن و به پشت ران و ساق انتقال یافته و اغلب دردی را در یکی از پاها ایجاد می کند.
درد کمر سمت راست می تواند به دلیل آسیب عصب سیاتیک باشد که دردی تیز و سوزان است و در یک طرف بدن رخ می دهد.
بی حسی، گزگز، ضعف عضلانی و درد ساق پا و از مهمترین نشانه های تحت فشار قرار گرفتن عصب سیاتیک است.
علت درد پای راست از لگن چیست؟
علت درد پای راست از لگن متفاوت است و عوامل احتمالی مانند بارداری، اختلال عملکرد کف لگن، سیاتیک و صدمات یا تروما از مهمترین این علل هستند. این درد سبب ایجاد اختلال در نشستن، راه رفتن و … می شود.
علل درد پای راست از لگن شامل موارد زیر است:
بارداری را می توان یکی از دلایل درد کمر سمت راست که به پا میزند، در نظر گرفت.
اختلال عملکرد پوبیس یا SPD یا درد کمر بند لگنی مرتبط با بارداری یا PGP از علل درد پای راست در زمان بارداری است.
فیبرومیالژیا می تواند از دیگر دلایل درد کمر سمت راست که به پا میزند باشد، البته این اختلال با علائم دیگری چون خستگی، افسردگی، اضطراب، سر درد، مشکل در خواب و … همراه خواهد بود.
اختلال در عملکرد کف لگن را عامل درد پای راست در نظر می گیرند. افرادی که این درد را تجربه می کنند، ممکن است علاوه بر درد لگن، درد در کشاله ران یا ساق پا در یکی از وجوه بدن خود را تجربه کنند.
درد در زمان ادرار، تکرر ادرار، مشکل در ادرار کردن و … از دیگر نشانه هایی است که افراد مبتلا به اختلال عملکرد کف لگن با آن مواجه می شوند.
فشردگی عصب سیاتیک را می توان مرسوم ترین علت درد پای راست از لگن در نظر گرفت.
این عارضه به دلایل مختلفی رخ داده و بی حسی، سوزش و سوزن سوزن شدن از مهمترین علائم آن است.
درد دیسک کمر به کدام پا میزند؟
اگرچه اغلب دیسک کمر یک پا را تحت تاثیر قرار می دهد، اما در برخی اوقات می تواند هر دو پا را درگیر کند.
عدم درمان این عارضه در شرایط حاد به درد شدید، ضعف، بی حسی، گزگز و یا فلج هر دو پا منجر می شود.
در شرایط بحرانی تر درد کمر سمت راست ، از دست رفتن کامل کنترل روده و مثانه از نشانه های حاد این عارضه است. اغلب آسیب به مهره های L4-L5 درد در سمت راست کمر را به دنبال خواهد داشت.
ریشه های عصبی نخاعی L4-L5 بوسیله سوراخهای استخوانی کوچکی به نام فورامینای بین مهره ای از سمت چپ و راست کانال نخاعی خارج می شود.
این ریشه ها به دیگر اعصاب پیوسته و اعصاب بزرگ تری را شکل می دهند که به پایین ستون فقرات و پایین هر پا حرکت می کنند.
این اعصاب از پایین کمر شروع شده و از پشت هر پا می گذرد و وظیفه کنترل عضلات پشت زانو و ساق پا را انجام می دهند.
به دلیل عبور این رشته عصبی از هر دو پا، هر عاملی که سبب بیرون زدگی دیسک و فتق گردد می تواند یکی از پاها را تحت تاثیر قرار دهد و در شرایط حادتر، هر دو پا را تحت تاثیر قرار دهد.
درمان خانگی درد کمر سمت راست
بهترین روش های خانگی جهت درمان درد کمر سمت راست که به پا میزند، شامل موارد زیر است:
● سرما و گرما درمانی
توصیه می گردد تا بعد از آسیب و درد کمر سمت راست از کمپرس و کیسه یخ سرد استفاده شود. سرمادرمانی سبب بی حسی ناحیه آسیب دیده شده و از تورم جلوگیری کرده و یا آن را کاهش می دهد.
استفاده از گرما درمانی 48 ساعت پس از تروما مفید خواهد بود. گرما با افزایش جریان خون درد عضلات را تسکین می دهد و به روند بهبودی کمک می کند.
● استراحت و کاهش سطح فعالیت های روزانه
توصیه می گردد تا استراحت در بستر به چند ساعت و در محدوده زمانی مشخصی محدود گردد. استراحت مطلق و مداوم سبب می گردد تا ماهیچه ها سفت شوند و روند درمانی را با مشکل مواجه می کند.
● فعالیت های بدنی و ورزش
فعالیت های بدنی مناسب عضلات را قوی و انعطاف پذیر کرده و به روند درمان کمک می کند.
توصیه می گردد تا افراد در این شرایط با توجه به شدت درد زیر نظر پزشک و فیزیوتراپیست ورزش کرده و انجام فعالیت های هوازی، تمرینات قدرتی و استقامتی را در برنامه ورزشی خود بگنجانند.
طب سوزنی، کایروپراکتیک، ماساژ، یوگا، تای چی و … از دیگر روش هایی هستند که به کشش و تقویت عضلات پشت کمک کرده و در درمان درد کمر سمت راست مفید خواهند بود.
سوالات متداول
درد کمر سمت راست که به پا میزند چه علتی دارد؟
تروما یا آسیب های ناشی از تصادفات، سقوط و … فتق و بیرون زدگی دیسک کمر، استئوآرتریت، سندرم پیریفورمیس، بارداری، فیبرومیالژیا، اختلال در عملکرد کف لگن و … از مهمترین دلایل درد کمر سمت راست که به پا میزند، به شمار می روند.
علت درد پایین کمر سمت راست در زنان چیست؟
علاوه بر علل عمومی درد کمر سمت راست مانند درد سیاتیک، فتق یا بیرون زدگی دیسک، کشیدگی عضلات و … عللی چون سندرم قبل از قاعدگی، اندومتریوز، دیسمنوره یا قاعدگی دردناک و بارداری از مهمترین دلایل درد پایین کمر سمت راست در زنان است.