تست بارداری و نحوه انجام آن

زمان تقریبی مطالعه: 8 دقیقه

تست بارداری یک روش خانگی است برای این که فرد پی ببرد باردار است یا خیر. افرادی که نگران باردار بودن یا نبودن هستند، برای دریافت نتیجه ی بهتر با خطای کمتر باید روش انجام تست بارداری و بهترین زمان برای آن را بدانند.

علاوه بر این استفاده از تست بارداری سبب می شود تا افراد با اطلاع از وضعیت خود بتوانند شرایط ایده آل برای بارداری را فراهم کنند.

تست های بارداری چقدر دقیق هستند؟

دقت تست بارداری

پیش از آن که به سراغ دقت تست بارداری برویم بهتر است طرز عملکرد آن را متوجه شویم.

پس از انجام لقاح و در واقع بارور شدن تخمک، عمل لانه گزینی اتفاق می افتد، یعنی تخمک بارور شده به دیواره ی رحم می چسبد.

پس از لانه گزینی و شروع اولین روز های بارداری هورمون گنادوتروپین(HCG) در بدن ترشح شده و  HCG وارد جریان خود و حتی ادرار فرد باردار می شود.

تست بارداری در واقع نشان می دهد که این هورمون در ادارار فرد وجود دارد یا خیر.

از طرفی در روزهای اول بارداری میزان این هورمون در خون و ادرار آنقدر زیاد نیست و هر چه روز های بیشتری از بارداری بگذرد میزان این هورمون در بدن چند برابر می شود.

با توجه به مطالبی که گفتیم دقت تست بارداری به زمان انجام آن نیز بستگی دارد، در واقع اگر در روز های اول استفاده شود امکان خطا بیشتر است و هر چه روز های بیشتری از بارداری گذشته باشد، جواب تست صحت بیشتری دارد.

نتایج برخی از بررسی ها نیز نشان می دهد که اگر در روزهای اول قاعدگی تست انجام شود احتمال درست بودن نتیجه بالاست.

روش استفاده و زمان مناسب تست بارداری یا بی بی چک

روش استفاده از تست بارداری

تست بارداری با بی بی چک

تست بارداری خانگی یک روش تشخیصی بارداری از طریق ادرار است و اکثر این تست ها دستورالعمل استفاده را نیز به همراه دارند.

بر روی دستگاه تست بارداری یک محل کوچک قرار دارد که فرد باید ادرار خود را از طریق یک قطره چکان بر روی محل مورد نظر بریزید.

پس از آن باید حداکثر 5 دقیقه صبر کنید. بعد از گذشت چند دقیقه خطوطی بر روی نشانگر تست ظاهر می شود.

اگر بر روی نشان گر یک خط افتاد جواب تست در اصطلاح منفی است و فرد باردار نیست اما اگر دو خط بر روی نشان گر باشد خبر از مثبت بودن تست و بارداری فرد می دهد.

بهترین زمان استفاده

برای این که جواب تست کمترین خطا را داشته باشد بهتر است در زمان مناسب از آن استفاده کنید.

بهترین زمان برای انجام تست بارداری اولین روز های قاعدگی است، پیش از این زمان نتیجه تست ممکن است درست نباشد؛ اما اگر پریود شما حدودا یک هفته عقب افتاده باشد، احتمال دقیق بودن جواب تست و مثبت بودن حاملگی بالاست.

از آنجایی که غلظت مناسب ادرار سبب می شود بیبی چک بهتر عمل کند، بهتر است صبح ها از تست بارداری استفاده کنید؛ توجه داشته باشید که ابتدا مقداری از ادرار را تخلیه کرده و سپس اقدام به استفاده از تست نمایید.

خطاهای احتمالی

در صورتی که نکات ذکر شده در مورد استفاده از تست بارداری را رعایت نکنید ممکن است جواب منفی تست اشتباه باشد و شما باردار باشید.

برای مثال اگر از ادرار رقیق استفاده کنید، تست را در اولین روزهای پس از لقاح انجام دهید(خیلی زود) یا در حین انجام آن به مقدار کافی صبر نکنید، احتمال اشتباه بودن جواب منفی وجود دارد.

اما احتمال این که یک تست بارداری در نشان دادن جواب مثبت خطا داشته باشد کمتر است. برخی مواقع که تخمک بارور شده پس از لانه گزینی از دست می رود و فرد در همین موقع تست را انجام می دهد امکان گرفتن پاسخ مثبت به اشتباه وجود دارد.

 برخی از افراد که داروهای باروری استفاده می کنند نیز گاهی جواب مثبت را به غلط دریافت می کنند؛ در چنین شرایطی اگر چند روز بعد از اولین تست، تست بارداری دیگری انجام شود، جواب منفی خواهد بود.

آزمایش خون بارداری چیست؟

اگر فردی شک داشته باشد که باردار است یا خیر، یکی از بهترین راه ها که معمولا پزشک متخصص آن را توصیه می کند، انجام آزمایش خون است.

آزمایش خون برای تشخیص بارداری دو نوع دارد، در یکی روش بررسی کیفی است و با گرفتن مقداری خون و آزمایش آن تنها می بینند که در خون HCG وجود دارد یا خیر و در دیگری که روش بررسی کمی است میزان این هورمون در خون نیز بررسی می شود.

آزمایش خون به نسبت تست بارداری روش بهتر و دقیق تری برای اطلاع یافتن از بارداری یا عدم بارداری است به همین جهت افرادی که دچار شک و نگرانی زیادی در این مورد هستند بهتر است پس از استفاده از تست بارداری در اولین فرصت آزمایش خون نیز بدهند.

اقدامات لازم برای هر خانم قبل از بارداری و در حین بارداری

خانم هایی که قصد بارداری دارند بهتر است بدن خود را برای گذراندن این دوره ی مهم آماده کنند؛ انجام برخی از اقدامات پیش از بارداری و در حین آن به سلامت جسمی و روحی مادر و تکامل جنین و رشد صحیح آن کمک می کند.

اقدامات مهم پیش از بارداری

  • مشاوره با پزشک متخصص
  • انجام آزمایش های پیش از بارداری
  • انجام آزمایش ژنتیک
  • ترک دخانیات یا نوشیدنی های الکلی
  • رژیم غذایی سالم
  • استفاده از مکمل های مفید مانند مکمل یدوناتال ایکس مارت
  • مراجعه به دندانپزشکی
  • رسیدن به وزن ایده آل
  • ورزش کردن
  • انجام تست های غربالگری

مکمل بارداری یدوناتال

اقدامات مهم پس از بارداری

  • چک آپ های دوره ای با پزشک متخصص
  • انجام آزمایش های توصیه شده از سوی پزشک مانند: آزمایش خون، آزمایش ادرار، سونوگرافی و … در موعد مقرر
  • شرکت در کلاس های بارداری
  • داشتن وعده های غذایی سبک و متعدد در طول روز
  • حذف خوراکی هایی که دارای چربی، شیرینی، نمک و کافئین هستند
  • عدم استعمال دخانیات و الکل
  • دوری از بی تحرکی و انجام ورزش های سبک
  • استفاده از مکمل های دارای اسید فولیک، ید، آهن، ویتامین c مانند یدوناتال ایکس مارت

10 نشانه ی اولیه که ممکن است باردار باشید

وقتی لقاح صورت می گیرد در صورتی که تخمک باردار شده باشد، حدودا پس از یک هفته علائمی در فرد باردار آشکار می شود که با دانستن آن ها می توان سریع تر وقوع بارداری را تشخیص داد و سپس با انجام تست بارداری به قطعیت رسید.

البته باید بدانید که برخی از خانم ها در هفته ی اول بارداری علامت ها را مشاهده می کنند و برخی حتی با گذشت چند ماه از بارداری نیز علائمی ندارند.

در این قسمت 10 علامت شایع که از شروع بارداری خبر می دهد را بررسی می کنیم.

● اولین علامتی که به احتمال بسیار زیاد خبر از بارداری فرد می دهد، قطع شدن سیکل ماهانه است. زمانی که بارداری اتفاق بیفتند، خانم ها دیگر پریود نمی شوند، اما از آنجایی که آغاز حاملگی ممکن است با خون ریزی جزئی همراه باشد و این خونریزی با پریود اشتباه گرفته شود، امکان تشخیص صحیح از طریق این علامت کاهش می یابد.

● یکی از علائم اصلی بارداری که در هفته ی دوم تا پنجم نیز بسیار شایع می شود، حالت تهوع است. حالت تهوع ممکن است همراه با استفراغ یا به تنهایی به سراغ فرد بیاید. این علامت صبح ها بیشتر ظاهر می شود و تا ماه سوم بارداری همراه فرد خواهد بود.

● در هفته ی سوم بارداری معمولا گرفتگی عضلات شکم همراه با مقداری خونریزی اتفاق می افتد که به آن خونریزی لانه گزینی می گویند. شدت این خونریزی معمولا کم بوده و در حد لکه بینی است، پس اگر خونریزی زیادی دارید حتما بلافاصله به پزشک مراجعه کنید.

● از آن جایی که حاملگی با تغییرات هورمونی همراه است، در بسیاری از خانوم ها پستان ها دردناک یا حساس می شود، در برخی نیز تورم پستان رخ می دهد.

● شروع حاملگی معمولا با احساس خستگی همراه است، ممکن است فرد باردار فعالیت خاصی نیز در طول روز انجام نداده باشد اما به شدت احساس کمبود انرژی دارد، این علامت نیز تا ماه سوم بارداری ادامه داشته و پس از عبور از این بازه ی زمانی کم می شود. داشتن رژیم غذایی سالم و مصرف مکمل هایی مانند مکمل یدوناتال ایکس مارت به رفع این حس کمک فراوانی می کند.

● تکرر ادرار معمولا در هفته های اول حاملگی اتفاق نمی افتد اما پس از ماه اول بارداری از آن جایی که جنین جای خود را کم کم در رحم باز می کند و رحم بزرگ تر می شود، به مثانه نیز فشار بیشتری وارد شده و فرد دچار تکرر ادرار خواهد شد.

● در برخی از خانم ها، قدرت بویایی افزایش پیدا می کند و حتی فرد ممکن است نسبت به بو یا خوراکی خاصی تمایل زیاد یا انزجار شدید داشته باشد که در اصطلاح به آن ویار می گویند.

● بارداری یعنی تغییرات هورمونی و تغییرات هورمونی نیز بر روی انتقال دهنده های عصبی مغز تاثیر می گذارند، به همین جهت بارداری می تواند سبب تغییر خلق و خوی افراد شود، این تغییرات گاهی به صورت عصبانیت و پرخاشگری و گاهی در قالب احساس تنهایی و ناراحتی ظاهر می شوند.

● شروع حاملگی سبب افزایش ترشح هورمون پروژسترون در بدن می شود و از آن جایی که این هورمون حرکات روده را کاهش می دهد یبوست اتفاق می افتد.

● در برخی از خانم ها با آغاز بارداری دمای بدن بالا می رود، بعضی از مواقع نیز فرد دچار احساس گر گرفتگی است، البته از آن جایی که این علامت در پریود یا یائسگی نیز شایع است، نشانه ی قطعی بارداری نخواهد بود.

آیا بارداری پوچ را در تست بارداری می توانم متوجه شوم؟

پیش از پاسخ دادن به این سوال بهتر است ابتدا بدانیم بارداری پوچ چیست؟

زمانی که پس از لقاح، اسپرم مرد، تخمک زن را باردار می کند و این تخمک بارور به رحم رفته و به دیواره ی آن می چسبد، در واقع عمل لانه گزینی نیز انجام شود؛ اما در چنین شرایطی اگر جنینی شکل نگیرد یا رشد آن به درستی انجام نشود در اصطلاح می گوییم که بارداری پوج رخ داده است.

 در این نوع بارداری، رشد سلولی اتفاق می افتد و کیسه و جفت جنین شکل می گیرد اما جنینی رشد نمی کند.

در صورتی که حاملگی پوچ نباشد جنین در 6 هفتگی از طریق سونوگرافی دیده می شود، اما در بارداری پوچ معمولا فرد متوجه بارداری نمی شود و در اوایل حاملگی نیز سقط اتفاق می افتد ولی در صورتی که این شرایط ادامه دار گردد در هفته ششم جنینی رویت نخواهد شد.

تشخیص بارداری پوچ از طریق تست بارداری ممکن نیست چون در چنین حالتی نیز سطح HCG در خون بالا می رود و پاسخ مثبت کاذب دریافت می شود.

تشخیص حاملگی پوچ تنها از طریق سونوگرافی امکان پذیر است.

سوالات متداول

ترشحات در دوران بارداری چگونه به نظر می رسند؟

ترشحات واژن حدود دو هفته بعد از حاملگی آغاز می شوند و معمولا شیری رنگ و شفاف هستند، میزان ترشحات در اوایل بارداری کم است و در پایان سه ماهه ی اول به بیشترین مقدار رسیده و تا پایان بارداری ادامه دارد. در اواخر بارداری این ترشحات با مقداری خون همراه است که خبر از نزدیک شدن زمان زایمان می دهد.

پایین معده شما در اوایل بارداری چه احساسی دارد؟

در اوایل حاملگی فرد ممکن است دچار گرفتگی عضلات شکم و یا سوزش سر معده شود. گرفتگی عضلات ممکن است با درد یا احساس کشیدگی همراه باشد که به علائم پریود بسیار شبیه است.

آیا بعد از 48 ساعت می توانید احساس بارداری کنید؟

هورمون های بارداری 7 تا 9 روز بعد از نزدیکی در بدن ترشح می شوند، در چنین شرایطی تشخیص بارداری از طریق تست بارداری و حتی آزمایش خون با خطا همراه خواهد بود.

احساس خود را درباره این مقاله بگویید 1 نظر

5 1
تست بارداری و نحوه انجام آن
5/5 - (3 امتیاز)

این مقاله را با دیگران به اشتراک بگذارید

Scroll to Top
به بالای صفحه بردن