علائم دیسک کمر در پاها

زمان تقریبی مطالعه: 7 دقیقه

علائم دیسک کمر در پاها ناشی از فتق دیسک بسیار متفاوت است. این علائم از درد متوسط در پشت و باسن تا بی حسی و ضعف گسترده در پاها که نیاز به مراقبت­های فوری پزشکی دارند را شامل می ­شود. اغلب فتق دیسک به عصب مجاور فشار آورده و سبب امتداد درد در طول عصب می­شود.

دیسک کمر ممکن است با درد پا، دردهای عصبی، مکان متغیر علائم، علائم عصبی، بی حسی در پاها و … همراه باشد، اما علائم دیسک کمر در پاها بسیار شایع است.

به منظور کسب اطلاعات لازم در خصوص علائم دیسک کمر در پاها تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

چه مدت طول می کشد تا دیسک کمر علائم خود را بروز دهد؟

ستون فقرات از 33 مهره تشکیل شده است. این 33 مهره شامل 7 مهره گردنی، 15 مهره در ناحیه قفسه سینه، 5 مهره در قسمت پایینی کمر و مابقی یا همان 5 مهره باقیمانده در زیر کمر قرار دارند. اگر یکی از 5 مهره کمری آسیب ببیند، دیسک کمر علائم خود را نشان خواهد داد.

اغلب دیسک کمر به دلایلی چون افزایش سن، شکسته شدن طبیعی دیسک، آسیب شدید و بیرون زدگی یا فتق دیسک اتفاق می­ افتد.

 در بسیاری از اوقات، فتق یا بیرون زدگی ظرف چند روز بهبود یافته و ظرف 4 تا 6 هفته کاملاً برطرف می­گردد.

اغلب فتق دیسک منجر به علائم دیسک کمر در پاها و کمر می ­شود و با استفاده از روش­های غیر جراحی از چند روز تا چند هفته متفاوت خواهد بود. بسته به شدت آسیب علائم دیسک کمر ممکن است به صورت آنی و لحظه­ای و یا به مرور زمان خود را نشان دهند.

علائم دیسک کمر در پاها

علائم دیسک کمر در پاها-01

علائم دیسک کمر در پاها بسته به محل فتق دیسک و اینکه کدام رشته عصبی تحت فشار است، متفاوت خواهد بود.

از علائم فتق دیسک در کمر و پاها می­توان به علائمی چون درد پاشنه پا، درد در پای چپ و راست، درد در زانو یا مچ پا، اسپاسم و گرفتگی عضلات، سوزش در پاها، احساس سرما یا گرما در پاها، بی حسی پاها و … اشاره کرد.

ستون فقرات کمری از 5 مهره تشکیل شده است که دیسک کمر در آن نواحی رخ می دهد. دیسک می تواند به صورت برآمده یا به صورت پارگی و فتق خود را نشان دهد. اغلب فتق یا بیرون زدگی دیسک بین مهره های چهارم و پنجم کمری یا L4 و L4 رخ داده و عامل اصلی درد به شمار می­رود.

دیسک کمر و درد پاشنه

اگر درد پاشنه پا از علائم دیسک کمر در پاها باشد، به احتمال فراوان عصب سیاتیک تحت فشار قرار گرفته است. اگرچه ستون فقرات به طور مستقیم به پاشنه پا متصل نیست، اما اعصاب اتصال دهنده تمامی اندام های بدن را شامل می­ شود.

تحریک عصب S1 سبب درد پاشنه پا می­شود. نادیده گرفتن درد پاشنه پا سبب مشکلات مزمن کمر خواهد شد، البته ممکن است درد پاشنه ناشی از تاندون آشیل یا ماهیچه ساق پا باشد، که نادیده گرفتن و عدم درمان در این حالات نیز ممکن است به پارگی تاندون آشیل یا پارگی ماهیچه ساق پا منجر شود؛ لذا لازم است درد پاشنه پا عارضه یابی شده، علت آن مشخص گردد و سریعاً نسبت به درمان آن اقدام گردد.

علاوه بر تحریک عصب S1، باریک شدن کانال نخاعی یا تنگی کانال نخاعی، اعصاب را تحت فشار قرار داده و سبب می­گردد تا درد از کمر به پاها از جمله پاشنه پا منتقل شود.

دیسک کمر و درد پای چپ

دیسک کمر و درد پای چپ

درد در ساق یکی از پاها مانند درد پای چپ که با مشکل در اعصاب مهره های L4 و L5 همراه است با عنوان سیاتیک طبقه ­بندی می ­شود.

اگر درد از پشت و باسن به سمت یکی از پاها نظیر پای چپ احساس شود، علت درد سیاتیک و تحت فشار قرار گرفتن عصب سیاتیک است.

فتق دیسک و خار استخوان از دلایل ایجاد درد سیاتیک و دردهای تیز و سوزن سوزن شدن و یا بی حسی در یکی از پاها از علائم دیسک کمر در پاها به شمار می­رود..

دیسک کمر و درد پای راست

فتق دیسک اغلب یک طرف بدن را درگیر می­ کند. اگر فتق یا بیرون زدگی دیسک در مهره های پایینی کمر رخ دهد، علاوه بر درد در ناحیه کمر اغلب درد در یک سمت باسن، ران، ساق پا احساس خواهد شد.

یکی از علائم دیسک کمر در پاها درد سیاتیک است. درد عصب سیاتیک می­تواند در هر نقطه ای از عصب سیاتیک رخ دهد، اما اغلب این درد از کمر تا باسن و پشت ران و ساق پا دنبال می ­شود.

درد سیاتیک می تواند دردی خفیف تا دردی تیز و سوزان باشد. اغلب درد سیاتیک یک سمت بدن را درگیر می­کند. برای مثال درگیر بودن عصب سیاتیک ممکن است سبب دیسک کمر و درد پای راست یا پای چپ شود.

التهاب ریشه عصبی نخاعی L5 و یا S1 سبب درد سیاتیک خواهد شد که اغلب به صورت احساس درد تیز، سوزن سوزن شدن در ک سمت باسن، ران یا ساق پا بروز می­کند.

کاهش رفلکس در زانو یا مچ پا

کاهش رفلکس در زانو یا مچ پا

کاهش رفلکس زانو و مچ پا ناشی از رشته های عصبی مهره های L3 و L4 است. همچنین برخورد عصب L5 بر اثر فتق دیسک می­ تواند علائمی چون ضعف در امتداد انگشت شست پا یا مچ پا را به وجود آورد. این ضعف سبب مشکل در حرکت پاشنه و انگشت پا در زمان راه رفتن می­شود. به این ضعف و کاهش رفلکس، افتادگی پا هم می­گویند.

ضعف پا معمولاً زمانی رخ می­دهد که اعصاب ستون فقرات کمری یا ساکرال تحت فشار باشند. احساس سنگینی در پای آسیب دیده ممکن است به حدی باشد که بلند کردن پا از زمین برای راه رفتن را دشوار سازد.

گرفتگی و سفت شدن عضلات

فتق دیسک ممکن است با دردهای مبهم و تیز، اسپاسم یا گرفتگی عضلانی، سیاتیک، ضعف در پاها و از دست رفتن عملکرد پا همراه باشد.

درد در نواحی پایینی پشت ممکن است به دلایلی چون تحریک اعصاب و اسپاسم عضلات پا باشد که از علائم دیسک کمر در پاها است.

سوزش یا گزگز کردن پاها

سوزش و درد و گرفتگی در هر دو پا هنگام ایستادن و یا در زمان راه رفتن می­تواند ناشی از تنگی کانال نخاعی باشد. تنگی کانال نخاعی با باریک شدن فضای ستون فقرات رخ می دهد و بر اعصابی که از این کانال عبور می­ کند، فشار وارد می­ آورد.

هنگامی که یکی از اعصاب مهره­های کمر تحت فشار قرار می­گیرند، احساس سوزن سوزن شدن یا گزگز در پای آسیب دیده احساس می­شود که از علائم دیسک کمر در پاها به حساب می­آید.

درمان دیسک کمر در پاها

درمان دیسک کمر در پاها

دیسک کمر در پاها اغلب به دلیل فتق یا بیرون زدگی دیسک است. پزشک در درمان اولیه فتق دیسک اغلب درمانی محافظه کارانه و غیرجراحی را در پیش می­ گیرد.

اغلب پزشکان از بیماران خواستار سطح فعالیت­های کم بدنی و استراحت در عرض چند روز تا چند هفته را خواستار می­ شوند. این کار ممکن است به کاهش التهاب در عصب نخاعی بی انجامد. حتی در این دوران از داروهای ضدالتهابی و غیر استروئیدی نیز استفاده می­شود.

پزشک ممکن است از تزریق استروئید اپیدورال با استفاده از سوزن نخاعی و تحت هدایت اشعه ایکس شروع به درمان علائم دیسک کمر در پاها کند.

از دیگر درمان­های مورد استفاده فیزیوتراپی است. تمرینات خاص در فیزیوتراپی شامل کشش لگن، ماساژ ملایم، یخ درمانی، گرما درمانی، تحریک الکتریکی عضلات و تمرینات کششی از آیتم ­های فیزیوتراپی به شمار می­رود.

اگر درمان­ های محافظه کارانه ذکر شده شامل استراحت، دارو درمانی، فیزیوتراپی و … مفید واقع نشود، پزشک ممکن است جراحی را توصیه کند. البته برای جراحی بیمار جهت برطرف کردن علائم دیسک کمر در پاها سن بیمار، سلامت کلی وی و شرایط بیماری او در نظر گرفته می­شود.

علائم دیسک کمر خطرناک کدامند؟

علائمی چون تب بدون دلیل، درد و تورم شدید، از دست دادن اشتها، کاهش وزن غیر قابل توجیه، حالت تهوع، کمر درد غیر قابل تحمل و طاقت فرسا، بی حسی یا احساس ضعف پیشرونده در پاها، از دست رفتن عملکرد طبیعی روده و مثانه و … از علائم دیسک کمر در پاها است که خطرناک بوده و آسیب­های شدید عصبی آن را پدید می­آورند.

مقابله با دیسک کمر و بهبود علائم آن با مصرف بن فیت

بهبود علائم دیسک کمر در پاها علاوه بر استفاده از استراحت، فیزیوتراپی، دارو درمانی و عمل جراحی، روش دیگری چون استفاده از مکمل بن فیت ایکس مارت را نیز در بر می­گیرد.

بن فیت ایکس مارت با در اختیار داشتن مواد معدنی و ویتامین هایی چون منیزیم، زینک، کلسیم و ویتامین D به درمان دیسک کمر خواهد پرداخت.

این مکمل با در اختیار داشتن کلسیم و منیزیم کافی از اسپاسم و گرفتگی عضلات که از علائم دیسک کمر در پاها است، جلوگیری می­کند. همچنین با استفاده از زینک سبب تقویت سلامت دستگاه عصبی می­شود.

یکی دیگر از علائم دیسک کمر در پاها آسیب به اعصاب مهره­های کمری است که بن فیت با زینک، کلسیم و منیزیم موجود در خود سلامت دستگاه عصبی را تضمین خواهد کرد.

سوالات متداول

مهم ترین علائم دیسک کمر در پاها چیست؟

کمردرد مداوم، اسپاسم عضلات پشت پا، ضعف عضلانی پاها، بی حسی در ساق پا، کاهش رفلکس در زانو یا مچ پا، احساس گرمی و سردی پاها، سوزن سوزن شدن و گزگز در پاها و … از مهم ترین علائم دیسک کمر در پاها به شمار می ­رود.

خطرناک ترین دیسک کمر کدام نوع است؟

فتق بزرگ دیسک در ستون فقرات گردنی ممکن است طناب نخاعی را در کانال نخاعی فشرده کرده و سبب بی حسی و ضعف در پاها و یا از دست رفتن کنترل روده و مثانه شود که از خطرناک ترین علائم دیسک کمر در پاها به شمار می ­روند.

عوارض دیسک کمر برای پاها چیست؟

دیسک کمر می ­تواند منجر به درد پا و کمر شود و در فعالیت­های روزانه فرد اختلال ایجاد کند. احساس ضعف یا بی حسی و سوزن سوزن شدن در پاها یا احساس سردی و گرمی در آن­ها از جمله عوارضی است که از علائم دیسک کمر در پاها به شمار می ­رود. در صورت عدم پیگیری و مداوا، اختلال در فعالیت­های روزمره یا در نهایت عدم توانایی به حرکت از عوارض دیسک کمر در پاها به شمار می ­رود.

5/5 - (2 امتیاز)

احساس خود را درباره این مقاله بگویید 4 نظر

4 4
علائم دیسک کمر در پاها

این مقاله را با دیگران به اشتراک بگذارید

Scroll to Top
به بالای صفحه بردن