مصرف فولیک اسید در بارداری

زمان تقریبی مطالعه: 6 دقیقه

مصرف اسید فولیک در بارداری به میزان 400 میکروگرم (mcg) قبل و در طول بارداری می‌تواند به جلوگیری از نقص مادرزادی، آسیب به مغز و نخاع کودک شما کمک کند. درکنار یک کاسه غلات کامل، مصرف فولیک اسید در بارداری کمک شایانی به سلامت جنین می‌کند.

بهترین زمان مصرف فولیک اسید در بارداری

مصرف فولیک اسید در بارداری به میزان ۴۰۰ میکروگرم  در هر روز قبل از بارداری و تا هفته ۱۲ بارداری برای رشد و تکامل جنین و سیستم عصبی آن مهم و ضروری است.

مصرف فولیک اسید قبل از بارداری می‌تواند به جلوگیری از نقایص مادرزادی معروف به نقص لوله عصبی، از جمله اسپینا بیفیدا کمک کند.

اگر اسید فولیک قبل از بارداری مصرف نکرده‌اید، باید به محض اینکه متوجه بارداری شدید شروع کنید. برای دریافت طبیعی اسید فولیک در بارداری، سعی کنید سبزیجات با برگ سبز حاوی فولات (شکل طبیعی اسید فولیک) و غلات صبحانه مصرف کنید.

نمی‌توان از طریق غذا خوردن به میزان مورد نیاز فولات دست پیدا کرد، به همین دلیل مصرف فولیک اسید در بارداری به عنوان مکمل ضروری است.

بهترین زمان مصرف فولیک اسیددر بارداری

مقدار مجاز مصرف فولیک اسید در بارداری

دوز توصیه شده مصرف فولیک اسید در بارداری و قبل از آن در سنین باروری،400 میکروگرم فولات در روز است. اگر روزانه مولتی ویتامین بارداری مصرف می کنید، بررسی کنید که آیا مقدار توصیه شده اسید فولیک بارداری در آن وجود دارد یا خیر. اگر به دلایلی نمی‌خواهید مولتی ویتامین مصرف کنید، می‌توانید از مکمل‌های اسید فولیک استفاده کنید.

زمانمیزان مورد نیاز اسید فولیک در بارداری
در مدت اقدام برای بارداری400 میکروگرم
سه ماهه اول بارداری400 میکروگرم
ماه چهارم تا نهم بارداری600 میکروگرم
در مدت شیردهی500 میکروگرم

عدم مصرف فولیک اسید در بارداری

اگر قبل و در طول بارداری اسید فولیک کافی دریافت نکنید، کودک شما در معرض خطر ابتلا به نقص لوله عصبی قرار می‌گیرد.

نقص لوله عصبی بر ستون فقرات، نخاع یا مغز تأثیر می‌گذارد و ممکن است باعث مرگ شود. این شامل:

  • Spina bifida: این وضعیت زمانی اتفاق می‌افتد که ستون فقرات جنین در طول رشد در رحم به طور کامل بسته نمی‌شود و نخاع را در معرض دید قرار می‌دهد. درا ین بیماری، اعصابی که پاها و سایر اندام‌ها را کنترل می‌کنند کار نمی‌کنند. کودکان مبتلا به اسپینا بیفیدا اغلب ناتوانی‌های مادام العمر دارند. آنها همچنین ممکن است به جراحی‌های زیادی نیاز داشته باشند.
  • Anencephaly: این بدان معنی است که بیشتر یا تمام مغز و جمجمه در رحم رشد نمی‌کند. تقریباً همه نوزادان مبتلا به این بیماری قبل یا بلافاصله پس از تولد می‌میرند.
آیا خوردن اسید فولیک در بارداری ضرر دارد

آیا خوردن اسید فولیک در بارداری ضرر دارد؟

مصرف بیش از حد فولیک اسید در بارداری می تواند برای مادر و جنین مشکل‌ساز باشد. اختلال در رشد جنین، افزایش خطر ابتلا به بیماری‌های دوران کودکی مانند آسم و اوتیسم و افزایش رشد برخی از سلول‌های سرطانی، از خطرات مصرف فولیک اسید در بارداری است. توجه به این نکته مهم است که مطالعاتی که علت و اثر اسید فولیک بیش از حد را نشان می‌دهد روی حیوانات انجام شده است. مواردی که انسان را درگیر می‌کند از روی مشاهده تشخیص داده شده‌اند، به این معنی که عوامل دیگری می‌توانند در این پیوندها نقش داشته باشند.

چرا زنان باید قبل از بارداری مصرف اسید فولیک را شروع کنند؟

اسید فولیک خطر ابتلای کودک شما به بیماری‌های نقص لوله عصبی مانند اسپینا بیفیدا را کاهش می‌دهد. درصورتی که یکی از والدین مشکلات زیر را داشته باشد، ممکن است پزشک توصیه کند دوز بالاتری از اسید فولیک قبل از بارداری مصرف کنید:

  • یکی از والدین بیولوژیکی  نوزاد نقص لوله عصبی دارد
  • مادر قبلاً حاملگی تحت تأثیر نقص لوله عصبی داشته است
  • والدین بیولوژیکی کودک سابقه خانوادگی نقص لوله عصبی دارند
  • مادر دیابت داشته باشد
  • مادر داروی ضد صرع مصرف می‌کند

اسید فولیک به پیشگیری از کدام نقایص مادرزادی کمک می‌کند؟

سطوح پایین اسید فولیک می‌تواند باعث کم خونی مگالوبلاستیک شود. در این حالت، گلبول‌های قرمز خون بزرگتر از حد طبیعی بوده و تعدادشان کمتر است. این گلبول‌ها گرد نیستند و اغلب کمتر از گلبول‌های قرمز گرد عمر می‌کنند.

گلبول‌های قرمز خون، اکسیژن را به تمام قسمت‌های بدن شما حمل می‌کنند. وقتی کم خونی دارید، خون شما نمی‌تواند اکسیژن کافی را به تمام بافت‌ها و اندام‌های شما برساند. بدون اکسیژن کافی، بدن شما نمی‌تواند آن طور که باید کار کند.

قرص فولیک اسید برای بارداری

همان طور که گفته شد، منابع طبیعی نمی‌توانند نیاز به مصرف فولیک اسید در بارداری را به تنهایی تامین کنند و مصرف قرص فولیک اسید در بارداری ضروری است.

قرص یدوناتال ایکس مارت محصولی برای تامین نیاز ید، فولیک اسید و اهن است که برای کمک بیشتر به بانوان باردار، دارای ویتامین‌های D و B هم هست.

مکمل های بارداری را از کجا تهیه کنیم؟

بعد از انتخاب مکمل اسید فولیک در بارداری و اطمینان از اعتبار آن، می‌توانید مکمل‌ها را از طریق داروخانه‌های سطح شهر و داروهانه های آنلاین تهیه کرده و مصرف فولیک اسید در بارداری را شروع کنید.

منابع غذایی خوب اسید فولیک

مصرف فولیک اسید در رژیم بارداری امری بسیار مهم است. اسید فولیک در بارداری را نه تنها می‌توان از طریق مکمل وارد بدن کرد، بلکه با استفاده از مواد غذایی مختلف نیز می‌توان بخشی از فولیک اسید مورد نیاز را تامین کرد.

1. حبوبات

حبوبات سرشار از فولات و بسیاری از مواد مغذی دیگر هستند. یک فنجان (198 گرم) عدس پخته حاوی 90 درصد نیاز روزانه به فولیک اسید و یک فنجان (177 گرم) لوبیا پخته شده حاوی حدود 33 درصد نیاز روزانه به فولیک اسید است.

2. مارچوبه

مارچوبه دارای مقادیر فیبر بالایی است و حاوی مقدار خوبی فولیک اسید است.

3. تخم مرغ

یک تخم بزرگ می تواند 6 درصد از نیاز روزانه به اسید فولیک را برطرف کند. علاوه ب این، تخم مرغ دارای مقادیر زیادی پروتئین، سلنیوم، ریبوفلاوین و ویتامین B12 هم هست.

منبع غذایی اسید فولیک

4. سبزیجات برگدار

سبزیجات سبز برگ مانند اسفناج، کلم پیچ و آروگولا کالری کمی دارند اما سرشار از ویتامین‌ها و مواد معدنی کلیدی از جمله فولیک اسید هستند.

5. چغدر

چغندر علاوه بر فولیک اسید، حاوی مقدار زیادی منگنز، پتاسیم و ویتامین C هستند که در طول روز به آنها نیاز دارید.

6. مرکبات

مرکباتی مانند پرتقال، گریپ فروت، لیمو و لیموترش علاوه بر خوشمزه بودن، سرشار از فولات هستند. یک پرتقال بزرگ حاوی 55 میکروگرم فولیک اسید است.

7.  اجیل و دانه‌ها

دلایل زیادی برای افزایش مصرف آجیل و دانه‌ها وجود دارد. آنها علاوه بر اینکه حاوی مقدار زیادی پروتئین هستند، سرشار از فیبر و بسیاری از ویتامین‌ها و مواد معدنی مورد نیاز بدن شما هستند. گنجاندن آجیل و دانه‌های بیشتر در رژیم غذایی می‌تواند به شما کمک کند نیاز روزانه خود به اسید فولیک را تامین کنید.

8. موز

موز سرشار از طیف گسترده‌ای از ویتامین‌ها و مواد معدنی است، موز یک نیروگاه تغذیه ای است.

موز سرشار از ففولیک اسید است و به راحتی می تواند به شما در رفع نیازهای روزانه خود در صورت همراه شدن با چند غذای غنی از فولیک اسید دیگر کمک کند. یک موز متوسط ​​می‌تواند 23.6 میکروگرم اسید فولیک را تامین کند.

9. جگر گاو

جگر گاو یکی از غلیظ ترین منابع اسید فولیک موجود است. یک وعده 3 اونس (85 گرم) جگر گوشت گاو پخته حاوی 212 میکروگرم فولیک اسید است. در نتیجه می‌تواند منبع خوبی برای مصرف فولیک اسید در بارداری باشد.

جگر گاو سرشار از پروتئین است و 24 گرم در هر وعده 3 اونس (85 گرم) را فراهم می کند.

آیا ممکن است در بارداری اسید فولیک بیش از حد مصرف کنید

دوز اسید فولیک در بارداری 5 میلی گرم است یا یک میلی گرم؟

دوز مناسب به صورت میانگین 400 میکروگرم است اما در شرایط ویژه و تحت نظر پزشک، 5 میلی گرم هم مصرف می‌شود.

به جدول زیر توجه کنید.

زمانمیزان مورد نیاز اسید فولیک در بارداری
در مدت اقدام برای بارداری400 میکروگرم
سه ماهه اول بارداری400 میکروگرم
ماه چهارم تا نهم بارداری600 میکروگرم
در مدت شیردهی500 میکروگرم

سوالات متداول‌

آیا ممکن است در بارداری اسید فولیک بیش از حد مصرف کنید؟

به طورم یانگینف 400 میکروگرم سقف مجاز مصرف فولیک اسید در بارداری است. اما در صورت وجود مشکلاتی چون دیابت و یا مصرف داروهای ضد صرع، می توان دوز مصرف فولیک اسید در بارداری را تحت نظر پزشک متخصص تا 5 میلی گرم هم افزایش داد.

آیا اسید فولیک زیاد می‌تواند باعث سقط جنین شود؟

تحقیقات نشان داده اند که مصرف بیشاز حد اسید فولیک در بارداری باعث سقط جنین نمی‌شود اما می‌تواند باعث ایجاد آسم و سرطان در سنین پایین شود.

چرا به خانم‌ها توصیه می‌شود قبل از باردار شدن و در سه ماهه اول بارداری از اسید فولیک استفاده کنند؟

اسید فولیک خطر ابتلای کودک شما به بیماری‌های نقص لوله عصبی مانند اسپینا بیفیدا را کاهش می‌دهد. در سه ماهه اول بارداریف مغز و نخاع در حال شکل‌گیری هستند به همین دلیل مصرف اسید فولیک قبل از بارداری می تواند کمک شایانی به سلامتی جنین بکند.

بهترین زمان مصرف اسید فولیک در بارداری چه زمانی از روز است؟

اگر هر روز فولیک اسید  مصرف می کنید، پیشنهاد می‌شود ساعت مصرف ان را ثابت (صبح یا بعد از ظهر) نگه دارید.

اگر در دوران بارداری اسید فولیک مصرف نکنید چه اتفاقی می‌افتد؟

عدم مصرف فولیک اسید در بارداری باعث ایجاد اختلال در لوله عصبی و به دنبال ان تاثیرات منفی بر ستون فقرات، نخاع یا مغز  نیز می‌شود.

برای کسب اطلاعات بیشتر درباره مکمل بارداری یدوناتال ایکس-مارت و خرید محصول کلیک کنید
5/5 - (2 امتیاز)

احساس خود را درباره این مقاله بگویید 2 نظر

5 2
مصرف فولیک اسید در بارداری

این مقاله را با دیگران به اشتراک بگذارید

Scroll to Top
به بالای صفحه بردن