کندرومالاسی یا نرمی کشکک زانو و درمان آن

زمان تقریبی مطالعه: 7 دقیقه

کندرومالاسی از عارضه هایی است که با از دست رفتن و نرم شدن غضروف زانو شروع شده  و با درد زانو، احساس ساییدگی و شکستگی در زمان خم کردن زانو، درد زیاد بعد از ایستادن های طولانی مدت، تورم و … همراه خواهد بود.

بیماری های مادرزادی، ضعیف بودن عضلات چهار سر ران و همسترینگ، شکستگی و دررفتگی زانو و استفاده بیش از اندازه از مفصل زانو به خصوص در ورزشکاران و … از عوامل ایجاد این عارضه هستند. بر حسب شدت این عارضه پزشکان از روش های درمانی متفاوتی استفاده می نمایند.

اگر نرمی کشکک زانو شدت کمی داشته باشد از روش های محافظه کارانه ای چون استراحت، ورزش، فیززیوتراپی و …  استفاده می گردد و در صورت شدت بالای نرمی از درمان های غیر محافظه کارانه ای چون آرتروسکوپی و جراحی باز استفاده می شود.

به منظور کسب اطلاعات بیشتر در خصوص عارضه کندرومالاسی تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

کندرومالاسی چیست؟

کندرومالاسی چیست؟

کندرومالاسی یا نرمی کشکک زانو بر اثر نرم شدن غضروف کاسه زانو ایجاد می شود. این عارضه در میان ورزشکاران و افراد مسنی که به آرتروز زانو مبتلا هستند، شایع تر است.

کندرومالاسی عارضه ای است که به واسطه آسیب به غضروف هیالین رخ داده و منجر به نرم شدن و در ادامه پارگی، شکاف و فرسایش غضروف هیالین می گردد.

غضروف هیالین زیر کشکک زانو قرار گرفته است که با شیار فمورال مفصل می شوند. تصادفات، ساییدگی و پارگی، تزریق ایتروژنیک و … همگی می توانند به عارضه کندرومالاسی منجر شوند.

به عارضه کندرومالاسی، زانوی دونده نیز می گویند. اغلب مفاصل با غضروف مفصلی پوشانده می شوند. غضروف ها که بافتی سخت و لاستیکی دارند انتهای استخوان داخلی مفصل را می پوشانند.

در هنگام حرکت مفصل، غضروف به آن کمک می کند تا استخوان ها را به درستی تحت فشار گذاشته و سبب می گردد تا استخوان ها براحتی بر هم سر بخورند. در صورت از بین رفتن غضروف مفصل زانو بیماری کندرومالاسی رخ می دهد.

در این عارضه بدلیل از بین رفتن غضروف، غضروف ها توانایی خود در محافظت از استخوان ها را از دست می دهند و سبب ساییده شدن استخوان ها بر هم و در نتیجه درد می شوند.

علائم کندرومالاسی زانو

علائم کندرومالاسی زانو

از جمله علائم کندرومالاسی زانو عبارتند از:

  • درد در ناحیه زانو که با نام درد کشکک رانی نیز شناخته می شود.
  • احساس ساییدگی یا ترک خوردن هنگام خم یا دراز کردن زانو
  • افزایش درد در کشکک زانو بر اثر ایستادن های طولانی مدت، ورزش زیاد، نشستن های طولانی مدت، بالا و پایین رفتن از پله، بلند شدن از صندلی و …
  • گیر کردن مفصل زانو
  • ایجاد تورم در زانوی آسیب دیده

علت نرمی کشکک زانو چیست؟

از علل نرمی کشکک زانو عبارتند از:

  • بیماری مادرزادی که سبب می گردد تا عضلات و استخوان های نزدیک مفصل زانو تنظیم نشده باشند.
  • ضعیف بودن عضلات همسترینگ و چهار سر ران ضعیف که سبب عدم تعادل ماهیچه های اطراف زانو می شوند.
  • تروما یا شکستگی و در رفتگی کاسه زانو
  • استفاده بیش از اندازه از مفصل زانو به ویژه در حین ورزش
  • آرتروز یا ارتریت روماتوئید
  • عفونت مفصل زانو
  • اپیزودهای مکرر داخل مفصل زانو
  • تزریق مکرر داروهای استروئیدی به مفصل زانو

چه کسانی در معرض خطر کندرومالاسی هستند؟

اغلب افرادی که فشار زیادی را بر روی کشکک زانوی خود تحمل می کنند به عارضه کندرومالاسی مبتلا می شوند.

این عارضه در زنان شایع تر است زیرا زنان توده عضلانی کمتری در مقایسه با مردان دارند و قرارگیری غیر طبیعی زانو و فشار جانبی بر زانو در زنان بیشتر است.

افرادی که به در رفتگی، شکستگی یا آسیب های کاسه زانو مبتلا شده اند با احتمال بیشتری به عارضه کندرومالاسی دچار می شوند.

افرادی که کف پای صاف دارند فشار بیشتری را بر مفاصل زانوی خود تحمل می کنند و احتمال ایجاد عارضه کندرومالاسی در آن ها بیشتر است.

ورزشکارانی که بطور مکرر فشار بالایی را بر روی مفاصل زانوی خود تحمل می کنند به احتمال بالایی به این عارضه مبتلا می شوند.  

افراد مسن به همراه بیماری آرتروز و یا افراد با اضافه وزن زیاد ممکن است به این عارضه مبتلا شوند.

کندرومالاسی کشکک چگونه تشخیص داده می شود؟

تشخیص کندرومالاسی

در ابتدا پزشکان از معاینات بالینی برای تشخیص عارضه کندرومالاسی استفاده می کنند. وجود نشانه هایی مانند حساسیت در زانو و وجود تورم خفیف به همراه درد می تواند از نشانه های این بیماری باشد.

پزشکان می توانند از تست کشش استفاده نمایند زیرا افراد مبتلا در هنگام کشیدن زانوی خود درد شدیدی را تجربه خواهند کرد.

ممکن است پزشکان به منظور تشخیص بهتر و با اطمینان تر  MRI  را تجویز نمایند.

انواع درجه های نرمی کشکک زانو

درجه های نرمی کشکک زانو از درجه 1 تا 4 متغیر است و هرچه درجه نرمی بالاتر باشد شدت عارضه کندرومالاسی بیشتر خواهد بود.

درجه های نرمی کشکک زانو عبارتند از:

  • درجه 1: نشاندهنده نرم شدن غضروف در ناحیه زانو است.
  • درجه 2: نشاندهنده نرم شدن غضروف همراه با فرسایش بافت است.
  • درجه 3: نشاندهنده نازک شدن غضروف و زوال بافت زانو است.
  • درجه 4: نشاندهنده تخریب قابل توجهی از غضروف زانو است. در این حالت استخوان های زانو بر روی هم ساییده می شود.

درمان کندرومالاسی زانو

درمان کندرومالاسی زانو

در ابتدای مراحل درمانی از روش های درمانی محافظه کارانه ای چون استراحت و فیزیوتراپی استفاده می شود، زیرا این روش های درمانی می توانند سبب بهبود عارضه کندرومالاسی شوند.

استراحت و انجام حرکات ورزشی خاص تحت نظر فیزیوتراپیست، یخ درمانی به خصوص پس از انجام ورزش های سنگین و … سبب کاهش التهاب ناشی از این عارضه می شود.

استفاده از داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی مانند ایبوپروفن، استامینوفن و … نیز در این مرحله مفید است.

اجتناب از انجام فعالیت هایی که سبب فشار بر مفصل زانو می شود نظیر زانو زدن یا چمباتمه زدن و … به منظور درمان کندرومالاسی اهمیت دارد.

بکارگیری چسب زانو، بریس یا آتلی که سبب ثابت نگه داشتن مفصل زانو شود سبب می گردد تا کاسه زانو به درستی در یک راستا قرار گرفته و در درمان موثر است.

پزشکان در مراحل اولیه با تجویز داروهای ضدالتهابی، استراحت و اجتناب از انجام حرکات متمرکز بر زانو سبب کاهش التهاب مفصل زانو شده و در مرحله بعد فیزیوتراپی را تجویز می نمایند. در حرکات فیزیوتراپی بر تقویت و افزایش انعطاف پذیری عضلات چهار سر ران و همسترینگ تآکید می گردد.

در صورت عدم درمان با استفاده از روش های محافظه کارانه، پزشکان جراحی را توصیه می نمایند. آنها با استفاده از آرتروسکوپی مفصل زانو ناحیه آسیب دیده را مشخص کرده و از طریق جداسازی رباط های جانبی سفت سبب ایجاد مسیر حرکت طبیعی کشکک زانو می شوند.

جراحی کندرومالاسی

جراحی کندرومالاسی

اگر روش های محافظه کارانه به بهبود عارضه کندرومالاسی منجر نشود از روش جراحی استفاده خواهد شد.

صاف کردن پشت کاسه زانو، پیوند غضروف، جابجایی محل قرارگرفتن عضله ران و … از جمله روش های جراحی برای درمان کندرومالاسی است.

به منظور جراحی کندرومالاسی از روش آرتروسکوپی استفاده می گردد و در صورتی که انجام آرتروسکوپی ممکن نباشد، جراحی باز صورت می پذیرد.

مدت زمان درمان نرمی کشکک زانو

اگر از روش های محافظه کارانه ای نظیر استراحت، داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی، فیزیوتراپی و … جهت درمان نرمی کشکک زانو استفاده گردد، این عارضه ظرف چند ماه برطرف می گردد.

در صورت استفاده از روش جراحی جهت درمان این عارضه، لازم است تا افراد در هفته اول استراحت کرده و از هفته بعد بین 2 تا 6 ماه تحت نظر فیزیوتراپ تمرینات فیزیوتراپی انجام دهند.

درمان قطعی کندرومالاسی زانو

درمان قطعی کندرومالاسی به شدت این عارضه بستگی دارد. در صورتی که شدت این عارضه کم باشد استفاده از داروهای ضدالتهابی غیر استروئیدی، فیزیوتراپی، یخ درمانی و استراحت مفید خواهد بود و به درمان این عارضه کمک می کنند، در غیر اینصورت با توجه به تجویز پزشکان از روش های جراحی جهت درمان قطعی این عارضه استفاده خواهد شد.

ورزش مناسب برای نرمی غضروف زانو

افراد با نرمی غضروف زانو و کندرومالاسی نیز می توانند ورزش کنند، اما لازم است در نظر بگیرند تا هیچ فشاری بر مفصل زانوی آن ها وارد نشود.

انجام ورزش هایی چون پیاده روی بر سطح صاف، یوگا و پیلاتس، شنا،  ایروبیک در آب، قایقرانی و … از ورزش های مناسب برای نرمی غضروف زانو به شمار می روند.

آرتونیک یک مکمل عالی برای پیشگیری و جلوگیری از نرمی کشکک زانو

نرمی کشکک زانو یا کندرومالاسی عارضه ای است که به دلیل فشار بیش از حد بر مفاصل زانو ایجاد می شود و می توان با استفاده از روش هایی از این عارضه پیشگیری کرد. یکی از روش های پیشگیری استفاده از مکمل آرتونیک است.

مکمل آرتونیک دارای ترکیباتی است که سبب تقویت عضلات چهار سر ران، همسترینگ، ساق پا و … شده و از این طریق از ابتلا به این عارضه پیشگیری می کند.

بنر آرتونیک-01

کاهش التهاب در مفاصل زانو، افزایش دامنه حرکتی مفاصل زانو، کمک به ساخت غضروف، کاهش تورم و … از تأثیرات ترکیباتی چون کلاژن، کندروئیتین، متیل سولفونیل متان و هیالورنیک اسید موجود در مکمل آرتونیک است.

سولات متداول

بهترین درمان کندرومالاسی چیست؟

بهترین درمان بر حسب شدت کندرومالاسی متفاوت است. اگر شدت این عارضه از سطح 1 تا 3 باشد، اغلب از درمان های محافظه کارانه ای مانند استراحت، داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی، فیزیوتراپی و … استفاده می گردد و در صورت سطح 4 بودن نرمی کشکک زانو از روش های غیر محافظه کارانه ای چون جراحی استفاده می شود.

کندرومالاسی از چه سنی شروع می شود؟

کندرومالاسی اغلب جوانان فعال به ویژه افرادی که ورزش هایی چون دومیدانی، اسکی، فوتبال، دوچرخه سواری و … را انجام می دهند، تحت تاثیر قرار می دهد، البته این عارضه میان افراد مسن، به ویژه افرادی که آرتروز دارند نیز شایع است.

آیا نرمی کشکک زانو با ورزش قابل درمان است؟

بله، انجام برخی تمرینات ورزشی به خصوص کشش عضلات قدامی، خلفی و جانبی ران به درمان کندرومالاسی کمک خواهد کرد. تمرینات ورزشی می توانند از زوال بیشتر مفصل کشکک رانی جلوگیری کنند.

اگر کندرومالاسی درمان نشود چه اتفاقی می افتد؟

کندرومالاسی می تواند یک علامت هشدار دهنده برای آرتروز زانو باشد. این عارضه در صورت عدم درمان به آرتروز زانو تبدیل خواهد شد.

احساس خود را درباره این مقاله بگویید 2 نظر

5 2
کندرومالاسی یا نرمی کشکک زانو و درمان آن
5/5 - (1 امتیاز)

این مقاله را با دیگران به اشتراک بگذارید

Scroll to Top