کندرویتین چیست و چه فوایدی دارد؟

زمان تقریبی مطالعه: 6 دقیقه

کندرویتین یک ماده طبیعی غضروف ساز است که به مدیریت و کاهش درد مفاصل کمک می کند. این ماده از طریق مقابله با آنزیم هایی که منجر به تجزیه غضروف می شوند، به ترمیم غضروف و بهبود عملکرد مفاصل کمک می کند.

کاربردهای دیگر این ماده استفاده برای محافظت از چشم حین جراحی های چشم، کاربرد در قطره های چشمی، کاربرد به منظور مقابله با کلسترول بالا یا هیپر لیپدمی، درمان بیماری ایسکمیک قلبی، پوکی استخوان و … است.

اگرچه ترکیبات کندرویتین در بدن تولید می شوند، اما استفاده از غذاهایی حاوی گوشت گاو و یا استفاده از مکمل های آن برای افراد با عارضه های مفصلی چون آرتروز، توصیه می گردد.

این مکمل عوارض چندانی ندارد، اما در برخی موارد با احتمال پایین، نشانه هایی چون ناراحتی معده، تهوع، نفخ، اسهال و یبوست در افراد مشاهده شده است.

به منظور کسب اطلاعات بیشتر در خصوص کندرویتین تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

کندرویتین چیست؟

کندرویتین چیست؟

کندرویتین یک قند پیچیده است که اغلب در غضروف گاو، کوسه و خوک یافت می شود و برای مدیریت و کاهش درد مفاصل کاربرد دارد.

بدن این ترکیبات را بطور طبیعی تولید می کند. کندرویتین در غضروف هیالین، بافتی که از مفاصل محافظت می کند، یافت می شود. افرادی که در مفاصل خود دچار درد و ناراحتی هستند، جهت بهبود عملکرد مفاصل از ترکیبات آن بصورت مکمل نیز بهره می برند. اغلب مکمل کندرویتین به همراه گلوکزامین، آسکوربات منگنز، اسید هیالورونیک و پپتیدهای کلاژن که برای غضروف ها و مفاصل مفید هستند، مورد استفاده قرار می گیرند.

این مکمل فعالیت آنزیم ها و موادی که کلاژن را در مفاصل تجزیه می کنند، کاهش داده و سبب تحریک مکانیزم های ترمیم غضروف می شود.

کندرویتین از تجزیه غضروف جلوگیری کرده و مکانیزم ترمیم را تحریک می کند.

فواید کندرویتین

فواید کندرویتین

از مهمترین فواید کندرویتین عبارتند از:

اغلب از این ماده برای مقابله با علائم استئوآرتریت استفاده می کنند، زیرا استفاده از آن سبب بهبود عملکرد غضروف و مفاصل می شود.

از محلول کندرویتین سولفات در جراحی های چشم و آب مروارید در اتاق جراحی استفاده می شود و محلول حاصل از آن حین جراحی از چشمان بیمار محافظت می کند. متخصصان مراقبت های بهداشتی به منظور استفاده محلولی از کندرویتین و سدیم هیالورونات فراهم می آورند و در عمل های جراحی چشم مورد استفاده قرار می دهند.

کندرویتین در انواع قطره های چشمی استفاده می شود و اغلب جهت تسکین خشکی چشم مورد استفاده قرار می گیرد.

این ماده به ساخت و ترمیم غضروف کمک می کند و مصرف آن تجزیه غضروف حاصل از عارضه اسئوآرتریت را کند خواهد کرد.

استفاده از این ماده می تواند سبب کاهش درد آرتریت شده و با افزایش تحریک مفاصل، نیاز به استفاده از سایر مسکن ها را کاهش می دهد.

کندرویتین برای مسدود کردن اثر آنزیم هایی که غضروف را تجزیه می کنند مورد استفاده قرار می گیرد.

به منظور مقابله با کلسترول بالا یا هیپر لیپدمی، بیماری ایسکمیک قلبی و پوکی استخوان نیز از این ماده استفاده می شود.

پس از تمرینات شدید ورزشی، احتمال درد و التهاب مفاصل بالا است. کندرویتین با مهار آنزیم هایی که سبب تجزیه غضروف می شوند، به کاهش درد و التهاب مفاصل کمک می کند. استفاده از مکمل های حاوی کندرویتین علاوه بر کاهش درد، سبب بهبود عملکرد مفاصل نیز خواهد شد.

کندرویتین باعث حفظ آب در غضروف شده و مواد مغذی جهت ترمیم غضروف را در آن نگه می دارد و از این نظر سبب ترمیم و رشد غضروف می شود. استفاده از مکمل های دارای کندرویتین برای ورزشکاران و قهرمانانی که فشار زیادی بر مفاصل خود وارد می آورند، مفید است.

کندرویتین در بهبود و بازسازی زخم پوست موثر است. این ماده با کمک به تولید کلاژن برای بهبود سریع زخم ها و کم کردن اثرات پیری بر پوست نیز تاثیرات مناسبی خواهد داشت.

کندرویتین در چه غذاهایی است؟

کندرویتین در چه غذاهایی است؟

اغلب ترکیبات کندرویتین در غذاهایی حیوانی چون عصاره حاصل از جوشاندن استخوان گاو، خورشت ها، سوپ ها و سایر غذاهای حاوی گوشت گاو یافت می شود. درصد بالایی از این ترکیبات در گوشت گاو و غضروف کوسه قرار دارد.

مواد غذایی گیاهی مانند بروکلی، گل کلم، سیر، کلم و پیاز نیز حاوی سولفات هستند که با کندرویتین ترکیب شده و غضروف را تشکیل می دهند.

این مواد غذایی به تولید کندرویتین سولفات در بدن کمک کرده و سبب تولید و ترمیم هرچه بهتر و بیشتر غضروف می شوند.

کندرویتین سولفات سدیم چیست؟

کندرویتین سولفات سدیم یا Chondroitin Sulfate Sodium پلی ساکاریدی طبیعی است. اغلب این ترکیب به منظور کاهش التهاب ، درد و سفتی مفاصل استفاده می شود.

کندرویتین سولفات سدیم ترکیبی است که اغلب از بافت مفصلی حیواناتی دریایی مانند ماهی و خرچنگ تهیه می شود. این ترکیب نوعی مکمل به صورت پودری سفید رنگ یا بدون رنگ است.

توصیه می گردد این مکمل همراه با گلوکوزامین سولفات مورد استفاده قرار گیرد تا عملکرد مناسب تری داشته باشد.

آیا کندرویتین بر ساختار مفصل در آرتروز زانو تاثیر دارد؟

تاثیر کندرویتین در آرتروز زانو

در سال 2006 تحقیقی دو ساله در خصوص تاثیر کندرویتین بر آرتروز زانو انجام پذیرفت. در این تحقیق، 1583 نفر در 9 کلینیک مورد ارزیابی قرار گرفتند تا بررسی شود که آیا استفاده از این ماده در کاهش درد آرتروز زانوی افراد تاثیر خواهد داشت؟

نتایج تحقیق نشان می دهد افرادی که از مکمل حاوی ترکیبات کندرویتین و یا گلوکزامین استفاده می کردند، نتایج بهتری در خصوص کاهش درد زانو می گرفتند، بنابراین استفاده از کندرویتین بر ساختار مفصل در آرتروز زانو تاثیر داشته و به بهبود و درمان آن کمک خواهد کرد.

مقدار مجاز و نحوه مصرف کندرویتین

توصیه می گردد تا دوز مصرفی از این ماده، در دو نوبت مجزا در ساعات مختلف شبانه روز استفاده شود تا عوارض ناشی از آن به حداقل ممکن کاهش یابد.

اغلب تحقیقات دوز مصرفی کندرویتین را بین 800 تا 1200 میلی گرم در روز و به صورت خوراکی پیشنهاد می دهند. اثرات حاصل از مصرف این ماده فوری نیست، زیرا تجمع ترکیبات آن در مفاصل زمان می برد. بنابراین مدتی زمان خواهد برد تا اثرات مفید کندرویتین مشاهده شود.

توصیه می گردد تا زنان در دوران بارداری و دوران شیردهی از این ماده استفاده نکنند.

کندرویتین در بازه زمانی 30 تا 90 روزه مطابق تجویز پزشک استفاده می شود.

عوارض کندرویتین سولفات

کندرویتین شامل ترکیباتی است که می تواند سبب ناراحتی معده شود. علاوه بر درد معده که شایع ترین عارضه این ماده است، در برخی افراد سبب تهوع، نفخ، اسهال، تورم پلک ها، تورم پا، ریزش مو، بثورات پوستی، ضربان قلب نامنظم یا آریتمی،  ریزش مو و یبوست خواهد شد.

البته برخی از این عوارض می تواند ناشی از حساسیت مصرف کننده در برابر آلبومین موجود در گوشت گاو یا در عصاره حاصل از آن باشد.

افراد با مشکل دیابت و قند خون نیز می بایست با دقت بالاتری مصرف این ماده را مورد توجه قرار دهند، زیرا می تواند قند خون افراد را افزایش دهد.

بهترین قرص کندرویتین

با افزایش سن، غضروف و مفاصل بدن تحلیل رفته و شروع به خشک شدن، ترک خوردن و فرسودگی می کنند. در صورتیکه غضروف ها و مفاصل محافظت نشوند، سفت، متورم، حساس و دردناک می شوند و بیماری هایی چون آرتروز را با خود به دنبال خواهند داشت. بنابراین استفاده از مکملی همانند قرص کندرویتین که هدف اصلی آن مقابله با آرتروز و بهبود وضعیت مفاصل و غضروف های بدن است، توصیه می گردد.

یکی از بهترین مکمل ها در این زمینه محصول آرتونیک است. آرتونیک حاوی ترکیباتی چون کلاژن، کندرویتین، متیل سولفونیل متان و هیالورونیک اسید است.

هرکدام از این ترکیبات بطور مجزا خواص ویژه و مشخصی دارند. کلاژن جهت مقابله با سفتی مفاصل، کندرویتین جهت جلوگیری از تخریب غضروف، متیل سولفونیل متان جهت بهبود درد و مقابله با درد مفاصل و در نهایت هیالورونیک اسید با کاهش التهاب مفاصل به حفاظت از مفاصل و غضروف ها و پیشگیری و مقابله با عارضه آرتروز کمک می کنند.

بنر آرتونیک-01

سوالات متداول

کندرویتین سولفات چیست؟

کندرویتین سولفات مکملی است که می تواند از تجزیه غضروف جلوگیری کرده و مکانیزم ترمیم آن را تحریک کند. ترکیبات این مکمل بطور طبیعی در غضروف های بدن تولید می شود، اما می توان از غضروف گاو، خوک و کوسه این مکمل را تولید کرده و مورد استفاده قرار داد.

چرا باید کندرویتین مصرف کرد؟

کندرویتین ترکیبی است که در کاهش درد ناشی از استئوآرتریت، افزایش تحرک مفاصل و غضروف سازی نقش دارد. توصیه می گردد تا افراد با بیماری های مفصلی از مکمل های حاوی این ترکیب استفاده کنند.

قیمت کندرویتین سولفات چقدر است؟

قیمت این مکمل باتوجه به برند، دیگر ترکیبات موجود در مکمل، نوع بسته بندی و … متفاوت است و نمی توان قیمت ثابتی برای این مکمل در نظر گرفت.

آیا کندرویتین به طور طبیعی از غذاها دریافت می شود؟

بدن کندرویتین را به صورت طبیعی تولید می کند و ترکیبات آن در غضروف هیالین یا همان بافتی که از مفاصل محافظت می کند، یافت می شود، اما افرادی که مشکلات مفصلی دارند بهتر است از غذاهایی حاوی این ترکیبات استفاده نمایند. غذاهایی چون عصاره حاصل از استخوان گاو، خورشت ها و سوپ های حاوی گوشت گاو و … حاوی ترکیبات زیادی از کندرویتین هستند.

احساس خود را درباره این مقاله بگویید 6 نظر

4 6
کندرویتین چیست و چه فوایدی دارد؟
5/5 - (2 امتیاز)

این مقاله را با دیگران به اشتراک بگذارید

به بالا بروید