علت ریزش مو چیست؟
ریزش مو علتهای متعددی دارد. به طور کلی ریزش روزانه 50 تا 100 تار مو طبیعی است، اما مقادیر بیش از این ریزش موی غیر طبیعی در نظر گرفته می شود. اولین قدم در درمان ریزش مو، شناخت علت ریزش مو است.
در مقاله پیش رو به بررسی علت ریزش مو می پردازیم.
شایعترین علت ریزش مو وراثت است که با نامهای آلوپسی آندروژنتیک، ریزش مو با الگوی مردانه (MPHL)، ریزش مو با الگوی زنانه (FPHL) نیز آن را می شناسیم.
آلوپسی آندروژنیک
آلوپسی آندروژنیک شایع ترین نوع آلوپسی و یک از علتهای ریزش مو است. این نوع ریزش مو وابسته به آندروژن و ارثی است. پاتولوژی اصلی آن این است که موهای ضخیم تبدیل به موهای خیلی ظریف و نازک شده و ریشه سطحی پیدا میکنند. این بیماری در 70% ریزش موی آقایان و 40% در میان خانمها دیده میشود. بررسیهای انجام شده نشان دهندهی کاهش اندازه فولیکولهای مو در مناطق مستعد از نظر ژنتیکی، کوتاه شدن فاز رشد مو و کاهش ضخامت مو دراین افراد مشاهده میگردد.
تلوژن افلوویوم
وقتی در اثر اختلالی مانند جراحی، بیماری شدید یا استرس شدید، یک سری از موهایی که مستعد تر هستند به صورت زودرس از فاز آناژن وارد فاز تلوژن شوند. در این صورت درصد موهای تلوژن(فاز ریزش) بیشتر و آناژن (فاز رشد)کمتر میشود.
ریزش موی تلوژن معمولا 3 تا 4 ماه بعد از عامل ایجاد کننده شروع می شود. 3ماه پس از زایمان (فاز تلوژن 3 ماه طول میکشد) در خانمی که زایمان کرده و شیردهی دارد به علت تغییرات هورمونی ریزش مو داریم، که این هم طبیعی میباشد.
در افراد که به کرونا مبتلا شدن این نوع ریزش مو بسیار شایع است.
با توجه به اینکه این نوع ریزش مو ارتباط با یک سری بیماریهای زمینه ای دارد، ممکن است آزمایشهایی مانند تیروئید، ویتامین دی، فریتین(سنجش سطح آهن) در شناسایی علت ایجاد این نوع ریزش کمک کننده باشد.
ریزش موی سکه ای

ریزش موی سکه ای یا آلوپسی آرئاتا یکی از علتهای ریزش مو است و یک بیماری اتوایمیون است. لنفوسیتهای T علیه یک سری از آنتی ژنهایی که داخل فولیکول مو وجود دارد وارد عمل میشود. معمولا باعث ایجاد نواحی گرد طاس روی پوست سر میشود، گرچه ممکن است این بیماری غیر از پوست سر، ابروها، مژهها، ناحیه تناسلی و زیربغل را نیز درگیر کند.
بیماریهای خود ایمنی
بیماری لیکن پلان که یکی از علتهای ریزش مو میباشد، یک بیماری خود ایمنی است، که فولیکولهای مو توسط لنفوسیت T تخریب میشوند و باعث ایجاد اسکار روی پوست سر میشود و ریزش موی غیر قابل برگشتی را ایجاد میکند. بسیار مقاوم به درمان است و علائم التهابی در سر مشاهده میگردد.
لوپوس اریتماتوی دیسکوئید، فرم پوستی لوپوس میباشد و یک اختلال پوستی مزمن است. لوپوس، پوست صورت، سر، گوشها و گردن را درگیر می سازد. تجمع کراتین در داخل مدخل فولیکول مو دیده میشود. این بیماری هم باعث ایجاد اسکار میشود.
کمبودهای تغذیهای
یکی از علتهای تاثیرگذار بر ریزش مو، نداشتن تغذیه مناسب و عدم استفاده از ویتامینها و مواد معدنی است. فرد باید یک رژیم غذایی مناسب داشته باشد که همهی گروههای غذایی و همه ویتامینها را در بر بگیرد، زیرا کمبود هر ماده غذایی یا ویتامین موجب اختلال در رشد مو یا ریزش آن میگردد.
عملکرد بیوتین در سنتز پروتئین و به خصوص در سنتز کراتین، نقش آن را در سلامت مو نشان می دهد، همچنین در پیشگیری از ریزش مو نیز نقش دارد. کمبود بیوتین منجر به آلوپسی میگردد و در 40% از خانمهایی که شکایت از ریزش مو داشتند کمبود بیوتین مشاهده میگردد.
زینک نقش مهم عملکردی در چرخه رشد فولیکول مو دارد. زینک در تولید کراتین که 95% ساختار مو را تشکیل میدهد نقش دارد و به علاوه منجر به تسریع ریکاوری فولیکول مو میگردد. مطالعات نشان می دهد که کمبود زینک منجر به موهای نازک، سفید و شکننده و دیستروفی ناخن میگردد و همچنین مرتبط با تلوژن افلوویوم و آلوپسی آندروژنیک و ریزش موی سکه ای است.
آهن یکی از مهمترین اجزای گلبولهای قرمز است. گلبولهای قرمز در اکسیژن رسانی به بافتهای مختلف از جمله فولیکول مو نقش دارد. در هنگام کمبود اکسیژن، اکسیژن رسانی به فولیکولها و پوست سر کاهش یافته و منجر به ریزش مو میگردد.
پیشنهاد ما برای تامین انواع ویتامینها و مواد معدنی مورد نیاز برای موی سر، مکمل تخصصی مو هیرونیک است. این مکمل حاوی 30 میلی گرم زینک خالص و 1000 میکروگرم بیوتین، ویتامین ب5، ب6 و کوآنزیم کیوتن است که به تقویت فولیکول مو، افزایش تولید کراتین و جلوگیری از ریزش مو کمک می کند. برای اطلاعات بیشتر روی تصویر محصول کلیک کنید.

دلایل ریزش مو
موها در معرض آسیبهای متعدد محیطی همچون آلودگی هوا، نور خورشید، آسیب ناشی از حرارت سشوار و رنگ مو هستند. شانه کردن موها وقتی که خیس هستند، استفاده بیش از حد از برسهای حرارتی و مواد شیمیایی به موها آسیب می رسانند و باعث ریزش موها می شوند. علاوه بر این کمبودهای تغذیهای، ابتلا به برخی ازبیماریها، مصرف برخی داروها و استرس از دیگر دلایل ریزش مو هستند.
علت ناگهانی ریزش مو
در انسانها به طور متوسط بیش از 100 هزار فولیکول مو در سر وجود دارد و به طور معمول در هر فرد ریزش روزانه 50 تا 100 عدد مو طبیعی است.
ریزش مو میتواند به صورت تدریجی یا ناگهانی رخ دهد. در ریزش موی تدریجی، فرد به مرور زمان متوجه ریزش شده و زمان کافی برای اقدام مناسب دارد، اما در نوع ناگهانی چون در یک بازه کوتاه و به یک باره ریزش مو اتفاق رخ می دهد، فرد دچار استرس و اضطراب می گردد.
یکی از شایع ترین علتهای ناگهانی ریزش مو در این روزها ابتلا به بیماری کرونا است. بسیاری از افراد با فاصله کوتاهی پس از بهبود بیماری، دچار ریزش موی شدید و ناگهانی میشوند.
موارد زیر از علتهای ناگهانی ریزش مو است.
ریزش مو بعد از بیماری
ابتلا به بیماری به خصوص بیماریهای تب دار، منجر به آسیب دیدن فولیکول مو و ریزش موی ناگهانی می گردد.
ریزش مو بعد از استرس شدید
استرس شدید همچون کنکور، خبر از دست دادن عزیز، وقایع مهم و پر استرس زندگی همچون ازدواج می تواند منجر به ریزش موی ناگهانی شود.
ریزش مو بعد از مصرف برخی داروها
استفاده از داروهای شیمی درمانی، داروی راکوتان، داروهای ضد افسردگی و ضد تشنج، آنتی بیوتیکها، داروهای کاهنده چربی خون و داروهای بتا بلاکر همچون پروپرانولول و کاپتوپریل از علل ناگهانی ریزش مو هستند.
ریزش مو بعد از یک رژیم لاغری (کاهش وزن شدید)
بسیاری از افراد پس از کاهش وزن شدید که نتیجه یک رژیم لاغری نا مناسب میباشد، دچار کمبودهای تغذیهای میگردند. کمبود برخی از ویتامینها و مواد معدنی که در بالا اشاره گردید، زمینه ساز ریزش موی ناگهانی میشوند.
علت نازک شدن مو
ضخامت مناسب و رنگ موی طبیعی از فاکتورهای سلامت مو هستند. حجم فولیکول مو تعیین کننده ضخامت مو است. از این رو تقویت فولیکول مو در تولید موی سالم با ضخامت مناسب، رنگدانه طبیعی و با ریشه عمقی موثر است. در پزشکی به موی ضخیم و پیگمانته (دارای رنگدانه) با ریشه عمقی، موی ترمینال گفته می شود.
یکی از شایع ترین علتهای نازک شدن مو، ابتلا به آلوپسی آندروژنیک است.
آلوپسی آندروژنیک شایع ترین نوع آلوپسی است، این نوع ریزش مو وابسته به آندروژن و ارثی است. در این بیماری موهایی که ترمینال هستند تبدیل به موهای ولوس شده، یعنی خیلی ظریف و نازک شده و ریشه سطحی پیدا میکنند.
علت نازک شدن مو در آلوپسی آندروژنیک، وجود هورمون دی هیدروتستوسترون (DHT)است. تستوسترون با کمک آنزیم 5 – آلفا ردوکتاز به DHT تبدیل می شد. همانطور که گفته شد دی هیدروتستوسترون از هورمون مردانه تستوسترون مشتق شده و دشمن فولیکولهای موی سر است. هورمون دی هیدروتستوسترون (DHT) بر روی گیرندههای فولیکول مو قرار گرفته و فولیکولهای مو را کوچک کرده و منجر به نازک شدن مو میگردد.
علت ریزش مو در زنان

خانمها بیش از آقایان به زیبایی و ظاهر خود اهمیت می دهند و قطعا ریزش مو برای خانمها یک مسئله بسیار ناراحت کننده است.
علت ریزش مو در زنان به پنج دسته تقسیم می گردد.
ریزش مو با الگوی زنانه (آلوپسی آندروژنیک)
مهمترین علت ریزش مو در گروه ریزش مو با الگوی زنانه ژنتیک است. در خانمها علائم طاسی با الگوی زنانه شامل کم تراکم یا کم پشت شدن موها است.
ریزش مو بعد از زایمان
همانطور که گفتیم در طی دوران بارداری به دلیل تغییرات هورمونی طول فاز رشد مو (آناژن) افزایش یافته و بعد از زایمان با قطع برخی هورمونها تعدادی بسیاری از موها وارد فاز تلوژن (فاز ریزش) می شوند.
ریزش مو در دوران شیردهی
کم خوابی، استرس و تغذیه نامناسب از عواملی هستند که منجر به بروز ریزش مو در دوران شیردهی میگردد.
سندرم تخمدان پلی کیستیک
افراد مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک به علت عدم تعادل هورمونی و بالاتر بودن سطح برخی هورمونها، دچار نازک شدن مو و ریزش مو میشوند.
یائسگی
کاهش سطح استروژن در خانمهای یائسه و همچنین افزایش سن یکی از عواملی است که منجر به بروز موهای نازک و شکننده می شود. ریزش مو در سنین یائسگی یک شکایت شایع است.
ریزش مو در بارداری

در طی دوران بارداری به دلیل تغییرات هورمونی، وضعیت پوست و مو در برخی از افراد دستخوش تغییراتی میگردد. عدم تعادل در سطح هورمونها میتواند منجر به ریزش مو در بارداری شود.
برخی از مادران باردار در طی بارداری دچار ریزش مو می شوند، اما ریزش مو بعد از زایمان شایع تر از ریزش مو در بارداری است.
در افراد باردار طول فاز آناژن (فاز رشد مو) بلند تر از حد معمول می شود، که به علت تغییرات هورمونی این وضعیت رخ میدهد. پس از پایان بارداری، موهای بیشتری به یکباره وارد فاز تلوژن (فاز ریزش مو) شده و ریزش موی ناگهانی رخ میدهد.
کمبودهای تغذیهای یکی دیگر از علتهایی است که منجر به ریزش مو در بارداری می گردد.
بسیاری از مادران 1 تا 4 ماه پس از زایمان دچار ریزش موی شدید در ناحیه جلوی سر و شقیقهها میشوند، که در بسیاری از موارد ریزش موی ایجاد شده در کمتر از یکسال برطرف می گردد.