علت درد ماهیچه پشت ساق پا متفاوت است؛ اما اغلب به دلایلی چون گرفتگی و کشیدگی در عضلات، کم آبی، کمبود املاح و مواد معدنی، پارگی و کشش بیش از حد عضلات، التهاب در تاندون آشیل پا، ترومبوز وریدی و … رخ میدهد.
اغلب سفت شدن ماهیچه پشت ساق پا به دلایلی چون عدم انجام کشش پیش از انجام فعالیت های ورزشی، ضعف در عضلات ساق پا و … ایجاد میشود.
درد ساق پا در زنان علاوه بر موارد یاد شده میتواند به دلایل هورمونی نیز رخ دهد.
در هنگام درد ساق پا لازم است تا استراحت، یخ درمانی، فشرده سازی و کشش در دستور کار مبتلایان درد ساق پا قرار گیرد.
اغلب علت درد ماهیچه پشت ساق پا به دلایل گرفتگی بوده و اغلب با چند روز استراحت از میان میرود. در صورت ادامه دار شدن درد به دلیل احتمال خطر DVT توصیه میگردد افراد جهت درمان حتماً به پزشک مراجعه نمایند.
به منظور کسب اطلاعات بیشتر در خصوص علت درد ماهیچه پشت ساق پا تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
آنچه در این مقاله میخوانید:
Toggleعلت درد ماهیچه پشت ساق پا چیست؟
اغلب دردهای پا ناشی از ساییدگی، استفاده بیش از اندازه، آسیب در مفاصل، استخوان ها و عضلات، آسیب در مفاصل، تاندون ها و سایر بافت های نرم بدن است. همچنین درد پا میتواند ناشی از لخته شدن خون در رگ های واریسی یا جریان خون ضعیف باشد.
از میان موارد یاد شده علت درد ماهیچه پشت ساق پا اغلب به دلایل ذیل است:
● گرفتگی و کشیدگی عضلانی
اگر علت درد ماهیچه پشت ساق پا ناشی از انجام ورزش های جدید باشد که سبب انقباض ناگهانی عضلانی میشود، این درد خود به خود و به مرور زمان از بین میرود.
● کم آبی و کمبود املاح معدنی در بدن
علت درد ماهیچه پشت ساق پا میتواند ناشی از کم آبی بدن یا کمبود برخی ویتامین ها و مواد معدنی مهم باشد.
● کشش بیش از حد و پارگی در عضلات ساق پا
ساق پا از دو عضله به نام های گاستر و کنمیوس تشکیل شده است. کشش بیش از حد و یا پارگی در هرکدام از این دو عضله علت درد ماهیچه پشت ساق پا خواهد بود. اغلب در این حالت مصدومین احساس ترکیدن، ضربه خوردن و پارگی در پشت پای خود را احساس خواهند کرد.
● تاندونیت آشیل پا یا التهاب تاندون آشیل پا
تاندونیت آشیل نیز میتواند از علل درد ساق پا باشد. سیاتیک و یا هر بیماری عصبی که روی پاها تأثیر بگذارد منجر به درد ساق پا میشود.
● ترومبوز وریدی عمقی
در شرایط حادتر ترومبوز ورید عمقی یا DVT رخ میدهد که در این حالت لخته ای خون در وریدهای عمقی پا تشکیل خواهد شد.
علت سفت شدن ماهیچه پشت ساق پا
گرفتگی عضلات و سفت شدن ماهیچه پشت ساق پا زمانی رخ میدهد که عضله به صورت ناگهانی و غیر ارادی بدون شل شدن منقبض شود.
از دلایل احتمالی سفت شدن ماهیچه پشت ساق پا می توان به موارد ذیل اشاره کرد:
- عدم انجام کشش پیش از انجام فعالیت به ویژه فعالیت های ورزشی
- ضعف در عضلات ساق پا می تواند منجر به سفت شدن آن شود.
- کمبود برخی مواد معدنی و نمک از علت درد ماهیچه پشت ساق پا و سفت شدن آن است.
- خستگی عضلانی ناشی از استفاده بیش از اندازه از عضلات پا به ویژه ساق پا، سبب سفت شدن ماهیچه ساق پا میشود.
افرادی که بیش از حد ورزش میکنند بیشتر به سفت شدن ماهیچه شاق پا مبتلا میشوند، زیرا ورزش بیش از اندازه منجر به انقباض و بلند شدن ناگهانی عضلات ساق پا میشود.
علت درد ساق پا در زنان
اگرچه علت درد ماهیچه پشت ساق پا اغلب به دلایل بالا و ذکر شده است، اما نوسانات هورمونی مانند دوران قاعدگی و یا یائسگی می تواند به درد پا، گرفتگی عضلات، متورم شدن آن ها و …در زنان منجر گردد.
اغلب زنان میتوانند با ایجاد گردش خون خوب و مناسب و کافی در بدن خود، انجام ورزش و حرکات ورزشی متناسب و مصرف مناسب و کافی آب و رژیم غذایی سرشار از مواد غذایی مغذی و املاح و مواد معدنی و انواع ویتامین ها، از درد ساق پا در خود بکاهند.
درمان درد ماهیچه پشت ساق پا
پس از تشخیص علت درد ماهیچه پشت ساق پا لازم است به درمان این درد ماهیچه ای پرداخت.
گرما و سرما درمانی در درمان و مدیریت دردهای اسکلتی و عضلانی مفید و موثر است. اگر درد ماهیچه ساق پا ناشی از آسیب و ضربه باشد، یخ درمانی بسیار مفید خواهد بود.
در صورت عدم وجود تورم میتوان در این حالت گرما درمانی را نیز مورد استفاده قرار داد.
توصیه میگردد علاوه بر اینکه منبع گرما یا سرما دهنده را مستقیم روی پا نگذارید، مدت زمان مورد استفاده در هر دوره درمانی حداکثر 15 دقیقه بوده و بین دوره های درمانی حتماً چند ساعت زمان باشد.
ورزش برای درد ماهیچه پشت پا
فعالیت هایی مانند پیاده روی طولانی، دویدن، انجام ورزش های گروهی و … سبب آسیب بیشتر به ماهیچه ساق پا میشود. از آنجا که اغلب، علت درد ماهیچه پشت ساق پا گرفتگی عضلات است، توصیه میگردد تا از انجام حرکات ورزشی و فعالیت های بدنی سنگین پرهیز گردد.
در این شرایط بهتر است افراد استراحت کنند، توصیه میگردد در این مدت از کشش های ملایم و برخی حرکات فیزیوتراپی برای حفظ تحرک و تثبیت مفاصل زانو و ساق پا استفاده شود تا در روند بهبودی سرعت بگیرد.
چه موقع برای درد ماهیچه پشت ساق پا به دکتر مراجعه کرد؟
اغلب اگر بیمار مشکوک به DVT باشد یا به عبارتی علت درد ماهیچه پشت ساق پا، ایجاد لخته خون در وریدهای عمقی پا باشد، این عارضه سبب ایجاد درد، تورم و گرما در یکی از پاها خواهد شد.
بهتر است افراد با علائم زیر جهت درمان درد ماهیچه پشت ساق پا به دکتر مراجعه کنند:
- تب بالا
- ایجاد پای رنگ پریده یا خنک
- تورم ناگهانی در پاها
- درد در ساق پا هنگام راه رفتن
- تورم در ساق پا اگر هیچ توجیه و پیش زمینه ای مانند آسیب یا فعالیت زیاد وجود نداشته باشد.
- ایجاد رگ های واریسی دردناک
- عدم کم شدن و رفع درد در ساق پا پس از چند روز استراحت
مصرف مکمل مگنی ول برای پیشگیری از درد پشت ساق پا و درمان آن
یکی از روش های درمان و از بین بردن درد ماهیچه پا و ساق پا استفاده از مواد معدنی و ویتامین های مختلف است، به خصوص اگر علت درد ماهیچه پشت ساق پا کمبود املاح و مواد معدنی باشد. یکی از بهترین مکمل های برای جبران این نقیصه مکمل مگنی ول ایکس مارت است.
این مکمل با در اختیار داشتن منیزیم و ویتامین B6 از گرفتگی عضلات ساق پا، بعد از فعالیت های شدید بدنی و ورزش جلوگیری میکند.
مکمل مگنی ول از گرفتگی مکرر عضلات جلوگیری میکند و از طریق منیزیم موجود در خود سبب بهبود عملکرد عضلات میشود.
این مکمل به خصوص برای ورزشکارانی که ورزش های استقامتی انجام میدهند کاربرد داشته و از اسپاسم عضلانی ورزشکاران در زمان ورزش نیز جلوگیری میکند.
سوالات متداول
علت درد ماهیچه پشت ساق پای چپ چیست؟
اغلب درد ماهیچه پشت ساق پای چپ به دلیل آسیب های خفیف ماننده کشیدگی یا گرفتگی عضلات رخ می دهد. درد مداوم و شدید ساق پا میتواند ناشی از عدم دریافت خون کافی در عضلات ساق پای چپ باشد.
آیا برای درد ماهیچه پشت ساق پا نیاز به جراحی دارم؟
در مواردی پزشک برای درمان درد ماهیچه ساق پا فیزیوتراپی و در موارد شدیدتر از عمل جراحی استفاده میکنند.
آیا درد ساق پا و سرطان با هم ارتباطی دارند؟
گرفتگی مداوم پا و عضلات و ماهیچه پشت ساق پا یکی از عوارض جانبی در درمان سرطان و سرطان است. به ویژه در زمان شب و هنگام استراحت درد ساق پا ناشی از سرطان تشدید شده و عضله سفت میشود.
علت گرفتگی ماهیچه پشت پا چیست؟
علل گرفتگی ماهیچه پشت پا مواردی چون کشیدگی عضلات، کم آبی و کمبود املاح و مواد معدنی، کشش بیش از حد و پارگی عضلات ساق پا، التهاب در تاندون آشیل پا، ترومبوز وریدی عمقی و … است.