دیسک کمر یک بیماری شایع است که میتواند باعث درد در ناحیه کمر شود. عمل دیسک کمر میتواند این مشکل را در بسیاری از بیماران تسکین دهد اما مراقبت نکردن و انجام کارهای سنگین پس از جراحی میتواند علت عود دیسک کمر بعد از عمل جراحی باشد.
شایعترین علت عود دیسک کمر بعد از عمل جراحی، بیرون آمدن ماده درون مهرهها از شکافهایی است که در حین جراحی بر ستون فقرات وارد شده است.
برای جلوگیری از این اتفاق روند بهبود ستون فقرات بعد از عمل دیسک کمر باید به آرامی و تحت نظر فیزیوتراپیست انجام شود.
آنچه در این مقاله میخوانید:
Toggleسه ماه بعد از عمل دیسک کمر
در سه ماه پس از عمل دیسک کمر، میتوانید میزان حرکت خود را به تدریج افزایش داده و به روال عادی زندگی باز گردید.
فیزیوتراپی در این مرحله بخشی ضروری در روند بهبودی است زیرا به بازیابی قدرت و انعطافپذیری ستون فقرات کمک میکند.
حتی با وجود کاهش درد، بهتر است دستورالعملهای پزشک درباره نوع و میزان حرکت را دنبال کنید.
بلند کردن اجسام سنگین و حرکات چرخشی ناگهانی میتواند علت عود دیسک کمر بعد از عمل جراحی باشد. خودداری از انجام این کارها به بهبود صحیح ستون فقرات کمک میکند.
نحوه پاسخ بدن خود به فعالیتهای مختلف را کنترل کنید و در صورت نیاز استراحت کنید.
شش ماه بعد از عمل دیسک کمر
شش ماه پس از عمل دیسک کمر، بهبود ستون فقرات در مراحل نهایی قرار دارد. بین شش ماه تا یک سال پس از عمل، بیماران معمولا میتوانند به آرامی تمام فعالیتهای عادی خود، از جمله خم شدن و چرخیدن را از سر بگیرند و ورزشهای کم تاثیر انجام دهند.
به خاطر داشته باشید که حتی پس از بهبودی کامل مهرهها، همچنان محدودیتهای خاصی برای حرکت وجود دارد و شخص ممکن است نتواند مانند قبل خم شود و بچرخد.
در صورت بی توجهی به راهنماییهای پزشک، احتمال عود دیسک کمر در این زمان وجود دارد.
فیزیوتراپی نقش مهمی در بازگشت دامنه حرکتی در شش ماه بعد از عمل دیسک کمر ایفا میکند. فیزیوتراپی عضلات اطراف ستون فقرات را تقویت کرده و عملکرد کلی را بهبود میبخشد.
به برنامه ورزشی توصیه شده خود پایبند باشید و با فیزیوتراپیست خود کار کنید تا به تدریج حرکتهای پیچیدهتر را هم بتوانید انجام دهید.
فیزیوتراپیست به شما توصیه می کند که کدام نوع ورزش برای بهبود سریعتر دیسک کمر بهتر است. به طور کلی، بیشتر تمرینات با وزن بدن – اسکات، بلند کردن پا، پلانک – برای ستون فقرات بیخطر هستند.
در حالی که گاه به گاه خم شدن، بلند کردن و چرخاندن برای افزایش دامنه حرکتی خوب است، توصیه میشود از تمرین هایی مانند دراز و نشست که کمر در آنها به صورت مکرر خم میشود، اجتناب کنید تا فشار روی سطوح ستون فقرات در بالا و پایین محل عمل دیسک به حداقل برسد.
برگشت دیسک کمر
بر اساس تحقیقات، عود دیسک کمر پس از عمل جراحی غیر معمول نیست. یک مطالعه نشان داد که حدود 5 تا 10 درصد از بیمارانی که تحت این عمل جراحی قرار میگیرند، در یک سال پس از جراحی، عود دیسک کمر را تجربه میکنند.
مطالعه دیگری گزارش داد که خطر عود پس از دو سال به 22.5% افزایش پیدا میکند. در افرادی که شرایط پزشکی خاص دارند، این احتمال ممکن است تا 305 هم بالا برود.
در حین عمل دیسک کمر، جراح قسمتی از دیسک را که برآمده یا پاره شده است برمیدارد. شکافهای ایجاد شده بر مهره کمر را نمیتوان بخیه زد.
این بدان معنی است که دیسک ضعیف باقی میماند و ممکن است بیمار عود دیسک کمر را تجربه کند. پارگیهای کوچک در لایه بیرونی دیسک ستون فقرات میتواند علت عود دیسک کمر بعد از عمل جراحی باشد.
وقتی این اتفاق میافتد، مواد داخل دیسک میتواند از طریق پارگی به بیرون نشت کند و به اعصاب ستون فقرات فشار وارد کند.
علائم عود دیسک کمر
دیسک کمر ممکن است در هر زمانی پس از جراحی از یک ماه تا دو سال عود کند. عود دیسک کمر ابتدا خود را به صورت درد کمر بروز میدهد.
هنگامی که این اتفاق میافتد، بیماران ممکن است علائمی را تجربه کنند که بسیار شبیه نشانههای فتق دیسک است.
پس از عمل دیسک کمر، باید مراقب علائم زیر و شدت آنها باشید:
- کمردرد در محل عمل دیسک
- کمر درد متناوب یا مداوم که با حرکت و بدون حرکت رخ میدهد
- درد حین سرفه یا عطسه
- حرکت درد از کمر یا لگن به ران و پاها
- بی حسی و گزگز در ساق یا ران پا، همراه با ضعف در پاها و کاهش رفلکس در ناحیه زانو یا مچ پا
- کاهش دامنه حرکتی
- درد عصبی
درد کمر ناشی از حرکت با توجه به شدت و نوع فعالیت بدنی، میتواند خفیف یا مزمن باشد.
این تفاوت درد ممکن است به دلیل فشرده شدن عصبهای ستون فقرات در محل دیگر یا اتصال ریشه عصبی به فیبروز اپیدورال باشد.
علت عود دیسک کمر بعد از عمل جراحی
نوع تکنیک مورد استفاده در عمل جراحی و میزان فتق مهره میتواند علت عود دیسک کمر بعد از عمل جراحی باشد.
به عنوان مثال، برداشتن ناقص موادی که به دلیل فتق از شکافهای دیسک بیرون آمدهاند یا کامل بسته نشدن یک شکاف در آنولوس، ممکن است منجر به فتق مجدد دیسک کمر شود. به طور مشابه، مهره نازک شده و کشیده شده، احتمال عود دیسک کمر را افزایش میدهد.
آسیب به ستون فقرات نیز می تواند علت عود دیسک کمر بعد از عمل جراحی باشد. فعالیتهای ورزشی شدید یا تصادف میتواند باعث آسیب و فتق دوباره دیسک شود.
علاوه بر مواردی که مستقیماً از خود جراحی یا آسیب به ستون فقرات ناشی میشوند، برخی از انتخابهای سبک زندگی میتوانند علت عود دیسک کمر بعد از عمل جراحی باشند:
- وضعیت بدنی ضعیف
- فعالیت بدنی سنگین در چند هفته اول پس از عمل جراحی
- دیابت
- سیگار کشیدن
- چاقی
افزایش فشار و انحطاط بخشهای ستون فقرات نیز میتواند علت عود دیسک کمر بعد از عمل جراحی باشد.
این عارضه که به عنوان بیماری بخش مجاور یا ASD شناخته میشود، زمانی رخ میدهد که جراحی مهرهها باعث افزایش فشار بر مهرههای اطراف محل جراحی میشود. این اتفاق میتواند منجر به کمردرد و علائم عصبی بعد از عمل جراحی شود.
زندگی بعد از عمل دیسک کمر
برای زندگی راحت بعد از عمل دیسک کمر و جلوگیری از فعالیت هایی که علت عود دیسک کمر بعد از عمل جراحی هستند، اقداماتی وجود دارد که میتوانید انجام دهید:
● توجه به وضعیت بدن هنگام بلند کردن اشیا سنگین
هنگام بلند کردن اجسام سنگین، پشت خود را صاف نگه دارید و از زانوها برای بلند کردن استفاده کنید. بهتر است از کسی بخواهید که در بلند کردن اشیا سنگین به شما کمک کند.
● وضعیت مناسب هنگام خواب
خوابیدن روی شکم یا صاف به پشت، فشار زیادی بر ستون فقرات وارد میکند و باعث عود دیسک کمر میشود.
بهترین حالت برای خوابیدن افرادی که عمل دیسک کمر انجام دادهاند، دراز کشیدن به پهلو در وضعیت جنینی است.
● نشستن و ایستادن مناسب
وضعیت نامناسب در هنگام نشستن یا ایستادن میتواند فشار بیش از حد به کمر و ستون فقرات وارد کند. کمر خود را حین نشستن صاف نگه دارید و رو به جلو یا رو به عقب خم نشوید.
اگر مجبور هستید برای مدت طولانی بایستید، هر چند دقیقه یک بار یکی از پاهای خود را روی یک جای بلند مانند پله قرار دهید. برای مدت طولانی وزن خود را روی یک پا نیاندازید.
● خودداری از دویدن
در صورت عمل جراحی دیسک کمر، تا زمانی که پزشک توصیه کند، باید از دویدن خودداری کنید. میتوانید پیاده روی، شنا یا سایر ورزشهای کم تاثیر را جایگزین دویدن کنید.
● تغییر سبک زندگی
سیگار کشیدن، بی توجهی به وزنو و عدم استفاده از یک رژیم غذایی متعادل میتواند علت عود دیسک کمر بعد از عمل جراحی باشد. با خودداری از انجام این کارها میتوانید از ابتلا به دیسک کمر مجدد خودداری کنید.
● فیزیوتراپی
فیزیوتراپی و سایر اشکال توانبخشی تقویت عضلات پشت را تقویت کرده و باعث کاهش آسیبهای احتمالی به ستون فقرات بعد از عمل دیسک کمر میشود.
مدت زمان پیاده روی بعد از عمل دیسک کمر
معمولا میتوان 24 ساعت پس از عمل دیسک کمر، پیاده روی کوتاه با کمک ابزاری مانند عصا یا پزشک انجام داد.
بهبودی از عمل جراحی باید به آرامی اتفاق بیفتد. تعیین اهداف افزایشی برای راه رفتن میتواند بدون این که احساس خستگی کنید یا باعث آسیب بیشتر به ستون فقرات خود شوید، دوباره مثل قبل راه بروید.
فیزیوتراپیست میتواند یک برنامه افزایشی با توجه به سبک زندگی خودتان برایتان بنویسد اما برنامه پیادهروی زیر یک برنامه عمومی 6 هفتهایی است که میتوانید با استفاده از آن، پیادهروی را شروع کنید.
هفته اول: در فیزیوتراپی روی تمرینات برای ایستادن و حفظ تعادل با حمایت تمرکز کنید.
هفته دوم تا سوم: با پیاده روی کوتاه چند بار در روز شروع کنید، به تدریج زمان را تا حدی که برایتان درد مزمن نداشته باشد، افزایش دهید.
هفته چهارم: به تمرینات خود سطوح متنوع و شیبهای جزئی را برای به چالش کشیدن و بهبود ثبات اضافه کنید.
هفته پنجم تا ششم: مدت زمان پیاده روی را افزایش دهید و از مسیرها و زمینهای چالش برانگیز استفاده کنید.
در این برنامه، فعالیتهای هر هفته بر اساس تمرینات هفته قبل هستند. این کار به بدن شما اجازه میدهد تا با سرعت طبیعی و به آرامی با راه رفتن و چالشهای روزمره سازگار و قویتر شود.
به یاد داشته باشید، هر قدم کوچکی که برمی دارید جهشی بزرگ در بهبودی شماست. اگر نتوانستید برنامه یک هفته را تکمیل کنید، با توصیه فیزیوتراپیست، مدت تمرین را افزایش دهید. پایبندی به برنامه، حتی اگر تنها یک قدم بتوانید بردارید، به بهبود ستون فقرات کمک بزرگی میکند.
بالا رفتن از پله بعد از عمل دیسک کمر
پیروی از توصیه های جراح خود در مورد فعالیت هایی که باید از آنها اجتناب کنید یا فقط به صورت محدود بلافاصله پس از دیسککتومی انجام دهید، مهم است.
برای برخی از بیماران، بالا رفتن از پلهها ممکن است برای یک یا دو هفته ممنوع شود، در حالی که برخی دیگر ممکن است بتوانند چند بار در روز برای دو هفته اول از پلهها بالا و پایین بروند.
برای یک یا دو روز اول، بهتر است یک نفر کنارتان باشد که در بالا و پایین رفتن از پلهها کمکتان کند. در صورتی که تنها هستید، همیشه از نرده استفاده کنید.
نکات زیر می تواند به شما کمک کند تا بعد از جراحی با خیال راحت از پله ها عبور کنید.
بالا رفتن از پله ها
پلهها را یکی یکی بالا بروید. اگر در یک پا درد شدید احساس میکنید، گام اول را با پای دیگر بردارید. سپس پای دیگر را بالا بیاورید.
با نرده خود را به سمت بالا نکشید، در عوض، بازوی خود را در حین بالا رفتن در کنار خود نگه دارید. وقتی خود را کمی بالا کشیدید، نرده را به سمت پایین فشار دهید.
پایین رفتن از پله ها
باز هم پلهها را یکی یکی پایین بروید. همانطور که از پلهها پایین میروید، پای ضعیفتر یا دردناکتر را پایین قرار دهید. سپس پای دیگر را کنارش قرار دهید.
به آنچه بدنتان به شما می گوید گوش دهید. همانطور که به تدریج به فعالیت های معمول خود باز می گردید، طبیعی است که درد داشته باشید. در صورت تجربه درد شدید، سرعت تمرینات خود را کاهش دهید و بیشتر استراحت کنید.
در عمل دیسک کمر، اغلب یک سوراخ در دیواره بیرونی دیسک ایجاد میشود که معمولا علت عود دیسک کمر بعد از عمل جراحی است.
بیمارانی که دارای این سوراخهای بزرگ در دیسکهای خود هستند، بیش از دو برابر بیشتر در معرض عود دیسک کمر هستند.
بسیاری از افراد میخواهند در اسرع وقت پس از جراحی به فعالیتهای عادی خود بازگردند، اما مهم است که به خاطر داشته باشید که حتی در صورت استفاده از روشهای کم تهاجمی برای عمل دیسک کمر،بهبودی کامل میتواند چندین هفته یا چند ماه طول بکشد.
عجله در روند بهبود میتواند علت عود دیسک کمر بعد از عمل جراحی باشد و آسیب بیشتری به ستون فقرات وارد کند.
علاوه بر صبور بودن، باید مراقب باشید که زیاده روی نکنید. اگرچه ممکن است بلافاصله پس از جراحی بالا و پایین رفتن از پلهها آسان به نظر برسد، اما بالا رفتن از پلهها میتواند فشار زیادی بر ستون فقرات وارد کند و بهبودی را به تاخیر بیندازد.
سوالات متداول
مدت زمان استراحت بعد از عمل دیسک کمر چقدر است؟
به طور کلی، جراحان توصیه میکنند که دو هفته پس از عمل دیسک کمر به فعالیتهای سبک بازگردید. شش هفته پس از جراحی فعالیتهای معمول خود را از سر بگیرید. حدود 12 هفته پس از جراحی میتوانید کارهای روزمره خود را انجام دهید.
مدت زمان بستن کمربند بعد از عمل دیسک کمر چقدر است؟
تا سه ماه بعد از عمل دیسک کمر، باید از کمربند هنگام تحرک و فعالیت استفاده کنید.