تاخیر در پریود میتواند دلایل مختلفی داشته باشد. اگر باردار نیستید، ممکن است به دلیل استرس زیاد یا تغییرات وزن، پریود زنان دیر شود. برخی از بیماریها، از جمله سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) و دیابت نیز میتواند بر چرخه قاعدگی تاثیر بگذارد.
زمانی که برای اولین بار در نوجوانی پریود شروع میشود و زمانی که در طول انتقال یائسگی به پایان میرسد، زمانبندی چرخه قاعدگی بشدت بهم میریزد و باعث تاخیر در پریودی میشود.
اکثر افرادی تقریبا هر 28 روز یکبار پریود میشوند. با این حال، یک چرخه قاعدگی معمولی میتواند بسته به شرایط فرد، از 21 تا 35 روز متغیر باشد.
آنچه در این مقاله میخوانید:
Toggleچه عواملی باعث تاخیر در پریود میشود؟
بارداری تنها علت تاخیر در پریودی نیست. در این بخش، همه شرایطی که باعث عقب افتادن پریودی میشود را بررسی خواهیم کرد.
● استرس
استرس مزمن میتواند هورمونها را بهم بریزد، روتینهای روزانه را تغییر دهد و حتی بر بخشی از مغز که مسئول تنظیم پریود است، یعنی هیپوتالاموس، تاثیر بگذارد.
با گذشت زمان، استرس میتواند منجر به بیماریهای مختلف یا افزایش و کاهش وزن ناگهانی شود که همه اینها باعث تاخیر در پریود میشود.
● کاهش وزن بدن
کاهش وزن سریع یا بیش از حد ناشی از عادات غذایی نامنظم یا اختلالات خوردن، میتواند باعث پریودهای نامنظم شود و حتی ممکن است چرخه قاعدگی را به طور کلی متوقف کند.
انجام منظم ورزشهای سنگین مانند ماراتن نیز ممکن است باعث تاخیر در پریود شود.
● وزن بدن بالاتر
همانطور که وزن کم میتواند باعث تغییرات هورمونی شود، وزن بالا نیز میتواند باعث بینظمی در پریود شود.
چاقی میتواند باعث افزایش ترشح استروژن، که یکی از هورمونهای اصلی تولید مثل است، میشود. استروژن بیش از حد میتواند باعث بی نظمی در چرخه قاعدگی و تاخیر در پریود شود.
اگر یک پزشک متخصص تشخیص داده دهد که چاقی عاملی در تاخیر یا از دست دادن قاعدگی شما است، باید از طریق تغییر سبک زندگی، مانند تمرکز بر مصرف غذاهای غنی از مواد مغذی و ورزش، وزن کم کنید تا چرخه قاعدگی به حالت عادی بازگردد.
● داروهای کنترل بارداری
شروع یا توقف برخی از روشهای پیشگیری از بارداری میتواند باعث عقب افتادن پریود و ترشحات سفید شود.
هنگام استفاده از داروهای کنترل بارداری هورمونی، بسیاری از افراد به جای قاعدگی، خونریزیهای شبیه به قاعدگی را تجربه میکنند که بهعنوان خونریزی ناگهانی یا قطعی نیز شناخته میشود.
● تیروئید
پرکاری یا کم کاری غده تیروئید نیز میتواند باعث تاخیر در پریود شود. تیروئید متابولیسم بدن را تنظیم کرده و سطح هورمونها را در بدن تغییر میدهد.
مشکلات تیروئید را معمولا میتوان با دارو و رژیمغذایی درمان کرد.
● سندروم تخمدان پلی کیستیک
سندروم تخمدان پلی کیستیک باعث میشود بدن آندروژن بیشتری تولید کند. کیستها در نتیجه عدم تعادل این هورمون، روی تخمدانها ایجاد میشوند. این کیستها میتوانند زمانبندی تخمکگذاری را بهم بریزند یا به طور کامل آن را متوقف کنند.
سطح سایر هورمونها مانند انسولین نیز ممکن است به دلیل یندرم پلی کیستیک در بدن نامتعادل شود. این به دلیل مقاومت به انسولین است که اغلب با سندروم تخمدان پلی کیستیک همراه است.
درمان سندروم تخمدان پلی کیستیک بر تسکین علائم تمرکز دارد. یک پزشک متخصص ممکن است داروی کنترل بارداری یا داروی دیگری را برای کمک به تنظیم چرخه قاعدگی تجویز کند.
● نارسایی اولیه تخمدان (POI)
در اکثر افراد یائسگی بین 45 تا 55 سالگی شروع میشود. کسانی که علائم یائسگی را در سن 40 سالگی یا زودتر احساس میکنند، اغلب به POI یا یائسگی طبیعی زودرس مبتلا هستند.
حدود 1% افراد قبل از 40 سالگی دچار POI میشوند. در حالی که این وضعیت میتواند به دلیل برداشتن تخمدانها با جراحی ایجاد شود، دلایل دیگر شامل اختلالات ژنتیکی و بیماریهای خودایمنی است.
اگر قاعدگیهای عقب افتاده و سایر علائم POI را تجربه میکنید، به یک پزشک متخصص مراجعه کنید تا درباره درمان این وضعیت صحبت کنید.
سایر بیماریهای مزمن
بیماریهای مزمن مانند دیابت و سلیاک نیز میتوانند بر چرخه قاعدگی تاثیر گذاشته و باعث تاخیر در پریود شود.
تغییرات در قند خون با تغییرات هورمونی مرتبط است، بنابراین حتی به ندرت دیابت باعث تغییر چرخه قاعدگی شود، دیابت کنترل نشده میتواند باعث عقب افتادن پریود و درد کمر و شکم شود.
بیماری سلیاک باعث التهاب روده و آسیب به روده کوچک میشود. این بیماری ممکن است بدن را از جذب مواد مغذی کلیدی باز دارد. این اتفاق میتواند باعث پریودهای نامنظم یا تاخیر در پریود شود.
سایر بیماریهای مزمن که ممکن است منجر به بینظمی در چرخه قاعدگی شود عبارتند از:
- سندرم کوشینگ
- هیپرپلازی مادرزادی آدرنال
- سندرم آشرمن
در صورت بروز هرگونه علائم تاخیر در پریود در ترکیب با علائم این بیماریها، به پزشک متخصص مراجعه کنید.
تاخیر در پریود تا چند روز طبیعی است؟
اگر هیچ بیماری شناخته شدهای ندارید که بر چرخه قاعدگی تاثیر بگذارد و باعث تاخیر در پریود شود، بسته به دوره قاعدگی معمول، پریود باید در عرض 24 تا 38 روز از آخرین پریود شروع شود.
اگر 7 روز از تاریخ مورد انتظار خود گذشته باشید، دیر تلقی میشود. پس از 6 هفته، میتوانید تاخیر در پریود خود را به عنوان پریود از دست رفته در نظر بگیرید و تستهای لازم برای بارداری را انجام دهید.
چند روز تاخیر در پریود نشانه بارداری است؟
الگوهای قاعدگی افراد با یکدیگر متفاوت است و تاخیر در پریود میتواند به دلایل مختلفی ایجاد شود. اگر پریود خود را از دست دادهاید و علائم دیگری مانند حالت تهوع و خستگی مفرط دارید، به احتمال زیاد باردار هستید.
به طور معمول دو هفته پس از تاریخ پریودی، میتوانید از کیتهای بارداری استفاده کنید تا از بارداری خود مطمئن شوید.
همچنین اگر پریود نشدید و تست بارداری منفی بود اما علائم دیگری دارید به پزشک مراجعه کنید. این میتواند نشانه یک بیماری زمینهای باشد که نیاز به مراقبت پزشکی دارد.
بعد از گذشت چند روز از پریود احتمال بارداری هست؟
یک زن میتواند در هر زمانی از چرخه قاعدگی خود باردار شود. بهترین زمان برای رابطه جنسی برای بارداری، 2 الی 3 روز قبل از تخمکگذاری است.
به طور معمول، تخمکگذاری در روزهای 10 تا 14 قاعدگی رخ میدهد. برای تعیین تاریخ دقیق، باید چرخه خود را به طور دقیق تحت نظر قرار دهید.
احتمال بارداری در روزهای تخمکگذاری 20 تا 30 درصد بیشتر از روزهای دیگر است.
سوالات متداول
آیا استرس میتواند باعث تاخیر در پریود شود؟
بله. استرس تعادل هورمونی بدن را از بین میبرد و در طولانی مدت میتواند باعث تاخیر در پریود شود.
بهترین زمان استفاده از بی بی چک چند روز بعد از پریود است؟
در صورتی که زمانبندی چرخه قاعدگی خود را بلد نیستید، بهترین زمان برای استفاده بی بی چک، 21 روز پس از رابطه جنسی است.