التهاب پروستات

زمان تقریبی مطالعه: 9 دقیقه

التهاب پروستات بیماری است که در مردان بسیار شایع است، این بیماری علت های گوناگونی دارد و علایم آن که به جهت تورم غده ی پروستات ایجاد شده و در اکثر مواقع دردناک است، می تواند زندگی جنسی و تخلیه ادرار را برای مردان دشوار کند. ندانستن علایم التهاب پروستات مانند درد و سوزش در ادارار، درد در ناحیه شکم و آلت تناسلی و … می تواند باعث مزمن شدن بیماری شود و از آن جایی که غده ی پروستات در باروری مردان نیز نقش دارد، عوارضی چون ناباروری را در پیش داشته باشد.

مردان با تکمیل اطلاعات در مورد التهاب پروستاتی می توانند به موقع متوجه بروز آن شده و برای درمان اقدام کنند، این بیماری گاهی خود به خود و گاهی با دارو درمانی بهبود می یابد.

کارکرد غده ی پروستات چیست؟

غده ی پروستات یکی از غدد بسیار مهم در بدن مردان است که در دستگاه ادراری و فعالیت های جنسی  آن ها نقش مهمی را بر عهده دارد. این غده که به اندازه ی یک گردوی کوچک است در لگن خاصره جایی میان آلت تناسلی و مثانه قرار گرفته است و بافت تقریبا سفتی دارد.

غده ی پروستات در دسته ی غده های برون ریز قرار دارد و در باروری مردان نقش مهمی را ایفا می کند. پروستات ماده ای ترشح می کند که از طریق مجرای ادرای وارد منی مردان می شود، این ماده که 30 درصد از منی را تشکیل می دهد حالت ژله ای به آن داده و به خاطر داشتن آنزیم های اسید سیتریک و روی در محافظت از اسپرم ها بسیار موثر است.

تا این جا به  نقش مهم این غده در بدن مردان پی بردیم، این غده نیز مانند دیگر قسمت های بدن می تواند دچار مشکلاتی شود که درعملکرد آن اختلال ایجاد می کند، در این مطلب به بررسی یکی از شایع ترین مشکلات پروستات یعنی التهاب پروستات می پردازیم.

انواع التهاب پروستات

التهاب پروستات یا همان پروستاتیت چیست؟

التهاب پروستات که در اصطلاح به آن پروستاتیت نیز می گویند، تورم غده ی پروستات است. ورم کردن این غده به دلایل مختلفی ایجاد می شود و علت بروز آن به طور دقیق مشخص نیست. با این که این بیماری سن خاصی ندارد و ممکن است مردان در همه ی سنین به آن دچار شوند، اما بررسی مبتلایان نشان می دهد که در مردان با سن حدود 50 سال یا کمتر شیوع بیشتری دارد.

مردانی که به التهاب پروستات دچار می شوند، معمولا در ادرار کردن دچار سختی، درد و سوزش خواهند شد، البته این التهاب می تواند عوارض جدی تری نیز داشته باشد، به همین جهت بسیار مهم است که افراد علایم التهاب پروستات را بشناسند و در صورت ابتلا به موقع به پزشک مراجعه کنند.

علائم التهاب پروستات

گفتیم که افراد به علت های مختلفی می توانند به التهاب پروستات دچار شوند، پس علائم این بیماری در افراد مختلف متفاوت خواهد بود و همه ی افراد دچار به پروستاتیت علائم مشترکی ندارند، اما بیشترین نشانه های که در افراد مبتلا مشاهده شده را در این جا نام می بریم:

  • درد و سوزش در هنگام ادرار کردن
  • تکرر ادرار بخصوص در شب
  • شک در ادرار
  • ادرار کدر
  • وجود خون در ادرار یا منی
  • مشکلات اداری مانند سختی در ادارار و قطره قطره آمدن
  • نیاز فوری به تخلیه ادرار
  • درد های شکمی، لگن و کشاله ی ران
  • درد و نارحتی در بیضه، راست روده و آلت تناسلی
  • درد شدید هنگام انزال

علائمی مانند سرماخوردگی که پس از مدتی رفع نمی شود( این علامت در افرادی که به التهاب پروستات باکتریایی مبتلا هستند دیده می شود.)

توجه داشته باشید که بیشتر افراد مبتلا به التهاب پروستات علائم بالا را دارند، اما برخی از افراد نیز به پروستاتیت های بی علامت دچارند که تنها با آزمایش مشخص می شود.

علل عفونت یا التهاب پروستات چیست؟

همان طور که گفته شد التهاب پروستات انواع گوناگونی دارد و علت ابتلا به هر نوع با نوع دیگر فرق دارد اما التهاب های پروستاتی در مجموع به خاطر بروز یکی از دلایل زیر بوجود می آیند.

عفونت باکتریایی

آسیب دیدن غده ی پروستات به هر دلیلی

اختلال در سیستم ایمنی بدن

اختلال در سیستم عصبی بدن

عفونت های آمیزشی ( یکی از شایع ترین دلایل ابتلا به اتهاب پروستات عفونت های آمیزشی است، رابطه ی محافظت شده از ابتلا افراد به این نوع عفونت ها جلوگیری می کند.)

التهاب پروستات یا همان پروستاتیت چیست؟

عوامل خطر التهاب پروستات

شایع ترین دلیل این بیماری باکتری ها هستند اما مبتلایانی که به علت های دیگری دچار پروستاتیت شده اند نیز کم نیستند. امکان ابتلا به التهاب پروستات در برخی از افراد به خاطر وجود مشکلات زمینه ای و یا شرایط خاص بیشتر از دیگران است، برای مثال:

  • فردی که دچار عفونت ادراری یا عفونت سیستم ادراری است.
  • مردانی که سن آن ها کمتر از 50 سال است.
  • افرادی که پیش تر نیز به التهاب پروستات دچار شده اند.
  • افرادی که دچار آسیب جدی در ناحیه ی لگن شده اند.
  • افرادی که سابقه استفاده از سوند ادرار را داشته اند.
  • افرادی که سابقه ی ژنتیکی و ابتلای فامیلی دارند.
  • افرادی که به عفونت های مقاربتی دچار شده اند.
  • افراد مبتلا به ویروس HIV یا بیماری ایدز

عوارض التهاب پروستات چیست

التهاب پروستات نیز مانند هر بیماری دیگری باید به موقع تشخیص داده شده و هر چه زود تر درمان شود. ممکن است این بیماری در افرادی با گذشت زمان بهبود پیدا کند اما بی توجهی به آن می تواند باعث مزمن شدن بیماری شود. ورود بیماری به مرحله های جدی تر می تواند عوارض زیر را در پی داشته باشد:

ورود عفونت به خون

همان طور که ذکر شد، یکی از علت های اصلی ابتلا به التهاب پروستات عفونت باکتریایی است، در صورتی که درمان به موقع شروع نشود، باکتری ها وارد خون می شوند و فرد دچار عفونت خونی باکتریایی خواهد شد.

آبسه پروستات

در این حالت یک حفره ی چرکی بر روی پروستات ایجاد می شود که درمان را بسیار سخت و طولانی می کند.

ناباروری

از آن جایی که مایع ترشح شده توسط پروستات وارد منی می شود اسپرم ها را تغذیه کرده و از آن ها حفاظت می کند، التهاب پروستات می تواند سبب ناباروری شود.

اختلال در عملکرد جنسی و تورم مجاری پشت بیضه

افزایش میزان PSA یا آنتی ژن اختصاصی پروستات

انواع التهاب پروستات

التهاب پروستات انواع مختلفی دارد که پزشک با بررسی علایم بیمار و انجام آزمایش های لازم نوع پروستات را تشخیص می دهد. این انواع عبارتند از:

التهاب پروستات باکتریایی حاد

این نوع التهاب پروستات به خاطر ورود باکتری های شایع به بدن اتفاق می افتد. با این که تشخیص آن بسیار ساده است اما عدم درمان به موقع می تواند خسارت های جانی به دنبال داشته باشد. این نوع پروستاتیت ناگهانی رخ می دهد و علائمی شبیه به آنفولانزا مانند: تب، درد بدن، درد مفاصل، مشکل در ادرار، تعریق و … دارد.

التهاب پروستات باکتریایی مزمن

این نوع پروستاتیت هم به خاطر عفونت های باکتریایی ایجاد می شود اما معمولا عفونت های خفیف علت اصلی آن هستند. فرد مبتلا به این نوع التهاب پروستاتی دارای علائمی چون: فوریت ادراری، سوزش ادرار، درد در هنگام انزال، حبس شدن ادرار، خون در منی و … خواهد بود.

سندرم درد مزمن لگنی یا التهاب پروستات مزمن غیر باکتریایی

در این التهاب پروستاتی علت بیماری باکتری ها نیستند اما بسیاری از علایم آن با عفونت های باکتریایی یکی است و این آزمایش است که می تواند نوع آن را مشخص کند. این پروستاتیت دارای نشان هایی مانند: درد های شکم، کیسه ی بیضه، آلت تناسلی و مقعد است.

التهاب پروستات بدون علامت

همان طور که از نامش مشخص است، این التهاب پروستات، علامت ندارد و تنها با دادن آزمایش مشخص می شود، البته اکثر پروستاتیت های بی علامت نیازی به درمان ندارند و پس از مدتی تورم غده ی پروستات خود به خود خوب می شود.

روش های تشخیص التهاب پروستات

تشخیص التهاب پروستات مانند هر بیماری دیگری توسط پزشک متخصص انجام می شود. پزشک در ابتدا با بررسی سوابق و علائم بیماری و پس از آن معاینه ی بدنی که احتمالا معاینه ی مقعدی هم شامل آن می شود، تشخیص ابتدایی می دهد، پس از آن برای نهایی کردن تشخیص و مشخص شدن نوع التهاب پروستات، اگر لازم بداند یک یا چند آزمایش زیر انجام می شود:

  • آزمایش خون
  • آزمایش ادرار
  • تصویربرداری مانند: سی تی اسکن یا سونوگرافی
  • آزمایش ترشحات پروستات
درمان التهاب پروستات

چه زمانی برای تشخیص التهاب پروستات به پزشک مراجعه کنیم؟

افراد به محض دیدن نشانه های یکی از التهاب های پروستاتی باید به پزشک متخصص مراجعه کنند. لزوم مراجعه به پزشک زمانی بیشتر می شود، که علائم همواره باقی بمانند. توجه داشته باشید که در برخی از انواع التهاب پروستات مانند پروستاتیت باکتریایی مزمن، علائم قطع و وصل می شوند، یعنی بیمار مدتی با علامت و مدتی بی علامت است.

اگر درد های تناسلی و مشکلات ادراری همراه با علائمی مانند تب و لرز و بدن درد بودند، هر چه زودتر پزشک متخصص خود را در جریان بگذارید.

درمان التهاب پروستات

دارو درمانی

با توجه به نوع التهاب پروستات، پزشک برای درمان از دارو های ضد التهاب، مسدود کننده های آلفا و آنتی بیوتیک ها استفاده می کند.

طب سوزنی

برخی از روش های طب سوزنی در کاهش درد بوجود آمده به خاطر التهاب پروستات موثرند.

طب سنتی

به پیشنهاد طب سنتی نشستن روزانه در یک لگن آب گرم به مدت 20 دقیقه در حمام، به بهبود التهاب پروستات کمک می کند.

شاک ویو تراپی

در این روش با استفاده از امواج، شریان های خونی تازه ای ایجاد می شود و جریان خون در پروستات بسیاری از درد ها و اختلالات را بهبود می بخشد.

درمان گیاهی

استفاده از برخی گیاهان دارویی می تواند در کاهش علائم التهاب پروستات موثر باشد اما مصرف این دارو ها باید با مشورت پزشک صورت گیرد.

بهترین دارو برای عفونت پروستات

پزشک متخصص با بعد از تشخیص نوع پروستات داروی مناسب با آن را تجویز می کند. برای التهاب های باکتریایی معمولا از آنتی بیوتیک ها استفاده می شود. علاوه بر دارو ها برخی از مکمل های دارویی نیز به کاهش درد و علایم التهاب پروستات کمک می کنند.

ماده ی زینک یا همان روی به خاطر داشتن خواص ضد التهابی و تاثیر مثبت بر سیستم ایمنی بدن، هم احتمال ابتلا به پروستات را کم می کند و هم در درمان آن بسیار موثر است. مکمل دارویی زینک ایکس مارت که منبع مناسبی برای تامین زینک بدن است و به اندازه ی 90 گرم شاه میگو زینک دارد، با کمک به سلامت سیستم ایمنی و سیستم عصبی بدن یکی از بهترین مکمل ها برای کمک به درمان التهاب پروستات خواهد بود. مکمل زینک ایکس مارت به تولید اسپرم های سالم کمک می کند و از بزرگ شدن پروستات جلوگیری می کند.

زینک ایکس مارت

درمان خانگی التهاب پروستات

تغییر سبک زندگی در کنار درمان های دارویی و پزشکی در درمان التهاب پروستات موثر است برای مثال: نشستن در وان آب گرم، حذف کردن غذاهای پر ادویه و اسیدی از رژیم غذایی، حذف کردن کافئین، عدم استعمال دخانیات و الکل و … از سری اقدامات مفید است. افراد مبتلا به التهاب پروستات بهتر است از ورزش هایی مانند دوچرخه سواری دوری کنند و برای طولانی مدت یک جا ننشینند و صورت الزام یک تشکچه یا بالش زیر خود بگذارند.

تاثیر ورزش کردن در درمان التهاب پروستات

تحقیقات بسیاری نشان می دهند که ورزش کردن نه تنها از ابتلا به التهاب پروستات جلوگیری می کند بلکه در بهبود تورم آن نیز موثر است. افرادی که حدود 5 ساعت یا بیشتر در هفته ورزش می کنند کمتر به این بیماری مبتلا می شوند. افراد برای درمان پروستات می توانند ورزش های هوازی و تمرینات کگل را در برنامه ی روزانه ی خود قرار دهند.

تاثیر ورزش کردن در درمان التهاب پروستات

برای التهاب پروستات چه بخوریم؟

داشتن رژیم غذایی سالم در بهبود التهاب پروستات موثر است. افراد برای درمان این بیماری می توانند از مواد غذایی زیر استفاده کنند:

  • میوه ها و سبزیجات
  • غلات سبوس دار
  • ماهی سالمون
  • مرغ بدون پوست
  • روغن زیتون
  • مغز ها مانند: بادام، گردو، بادام زمینی
  • فلفل دلمه ای
  • کنجد
  • سویا
  • انواع توت
  • مرکبات
  • گیاهان دارویی مانند: زنجبیل، تخم کتان، گزنه، شیرین بیان، شبدر قرمز و …

سوالات متداول

تفاوت التهاب پروستات با سرطان پروستات چیست؟

ممکن است برخی از علامت های پروستاتیت و سرطان پروستات یکی باشد اما نوع بیماری و درمان در هر کدام تفاوت دارد. التهاب پروستات معمولا با دارو درمانی بهبود می یابد، اما درمان سرطان پروستات با توجه به نوع آن نیاز به پرتو درمانی، جراحی برداشتن پروستات و … دارد.

آیا التهاب پروستات باعث ناباروری می شود؟

اگر التهاب پروستات دیر تشخیص داده شود و بیماری حاد گردد امکان ناباروری وجود دارد چرا که ماده ی ترشح شده توسط پروستات است که از اسپرم ها محافظت می کند.

برای درمان طبیعی التهاب پروستات چه بخوریم؟

مواد غذایی مانند: میوه ها وسبزیجات، غلات سبوس دار، ماهی سالمون، دانه ی سویا، کنجد، بادام، آواکادوو و .گیاهان دارویی مانند: گزنه، زنجبیل، تخم کتان و شیرین بیان نیز در درمان التهاب پروستات موثرند.

سندروم درد مزمن لگن چیست؟

سندروم درد مزمن لگن یکی از انواع غیر باکتریایی التهاب پروستات است. این نوع پروستاتیت که به پروستاتیت مزمن غیرباکتریایی نیز معروف است معمولا با درد در نواحی بیضه، آلت تناسلی، مقعد است و بسیاری از علایم آن با التهاب های پروستاتی باکتریایی یکی است و تنها با آزمایش نوع دقیق آن مشخص می شود.

آیا التهاب پروستات خود به خود بهبود می یابد؟

التهاب پروستات انواع مختلفی دارد، برخی از پروستاتیت ها که بی علامت باشند خود به خود خوب می شوند، اما انواع باکتریایی و مزمن التهاب پروستات نیاز به درمان دارند.

برای کسب اطلاعات بیشتر درباره مکمل زینک ایکس مارت و خرید محصول کلیک کنید

احساس خود را درباره این مقاله بگویید 2 نظر

3 2
التهاب پروستات
5/5 - (1 امتیاز)

این مقاله را با دیگران به اشتراک بگذارید

Scroll to Top
به بالای صفحه بردن