باور غلطی در میان برخی از افرادی که پوست چرب و جوشدار دارند، وجود دارد که می گوید مرطوب کننده جوش ها را بیشتر می کند. اما در واقع شناختن دلیل اصلی جوش که ترشح بیش از اندازه ی چربی صورت است، درست نبودن این باور را اثبات می کند. افرادی که پوست چرب دارند با استفاده از آبرسان پوست چرب و جوشدار، علاوه بر این که جوش نخواهند زد بلکه حتی می توانند از ابتلا به جوش و آکنه نیز جلوگیری کنند.
آنچه در این مقاله میخوانید:
Toggleعلل چربی پوست چیست؟
چرب شدن پوست معمولا به دلایل مختلفی اتفاق می کنند که در بیشتر مواقع یکی از این دلایل باعث ترشح بیش از اندازه ی مانده ای به نام سبوم است.
در پوست غددی به نام غدد سباسه وجود دارند که سبوم را تولید می کنند. سبوم که یک نوع روغن است و در اصطلاح به آن چربی پوست گفته می شود، در سلامت پوست نقش مهمی را ایفا کرده و در محافظت و آبرسانی به آن دخالت دارد؛ اما وقتی این ماده ی مفید بیش از اندازه ترشح شود، می تواند باعث چربی پوست و عوارض بعدی مانند، بسته شدن منافذ پوست، جوش، آکنه و … گردد.
در این قسمت بررسی می کنیم که چه عواملی در تولید بیش از اندازه ی سبوم و یا چرب شدن پوست نقش دارند:
● مواد آرایشی
استفاده ی بیش از اندازه از مواد آرایشی، استفاده از لوازم آرایشی بی کیفیت و عدم شست و شوی مناسب پوست پس از استفاده از این مواد، می تواند سبب بسته شدن منافذ پوست و تولید چربی بیشتری شود، به همین جهت بهتر است هنگام خرید لوازم آرایشی مخصوصا برای پوست چرب و جوشدار، انواع فاقد چربی آن را انتخاب کنید.
● ژنتیک
گاهی اوقات پوست چرب یا در واقع پوستی که سبوم بیشتری ترشح می کند، از بدو تولد همراه افراد است. اگر پدر و مادر پوست چربی داشته باشند، احتمال چرب شدن پوست فرزندان نیز وجود دارد.
● آب و هوا
جالب است بدانید شرایط محیطی که در آن زندگی می کنید و در سلامت پوست شما نقش دارد. هوای گرم و مرطوب باعث تحریک غدد پوستی می شود، اما افرادی که در هوای سرد و خشک زندگی می کنند معمولا پوست خشکی دارند.
● رژیم غذایی ناسالم
افرادی که غذاهای چرب، خوراکی های دارای کربوهیدرات، شکر، فست فود و … را زیاد مصرف می کنند، معمولا پوست چرب و جوشداری خواهند داشت.
● شست و شوی بیش از اندازه
برخی فکر می کنند هر چه پوست صورت خود را بیشتر بشویند راحت تر از شر چربی ها خلاص می شوند، اما جالب است بدانید که شست و شوی زیاد و استفاده از شوینده های نا مناسب یکی از دلایل اصلی چرب شدن پوست به جهت اختلال در کار غده های پوستی است.
● مصرف دارو
برخی از دارو ها که توسط پزشک برای بیماری های مختلف تجویز می شود بخصوص دارو های هورمونی، استروئید ها و … باعث چرب شدن پوست می شوند.
تا این جا متوجه شدیم که دلایل داشتن پوست چرب متفاوت هستند در ادامه مطلب به بررسی آبرسان پوست چرب و جوشدار و تاثیر آن بر چربی پوست می پردازیم.
چه عواملی باعث ایجاد جوش و آکنه روی پوست چرب می شود؟
افراد در هر سنی و با هر پوستی ممکن است دچار جوش و آکنه شوند ولی کسانی که پوست چربی دارند بیشتر در معرض زدن جوش قراردارند.
جوش ها انواع مختلفی دارند و به دلایل مختلفی به وجود می آیند، اما جوش هایی که بر روی پوست چرب ظاهر می شوند، معمولا به خاطر انسداد غده های چربی پوست اتفاق می افتند.
چربی ترشح شده توسط این غده ها باید راهی به بیرون پیداکند و وقتی به دلایل گوناگون راه خروجی آن ها مسدود شود، این چربی ها به صورت جوش بر روی پوست ظاهر می شوند. عواملی اصلی ایجاد جوش عبارتند از:
- عدم رعایت بهداشت
- خوردن غذاهای چرب
- قرار گرفتن در محیط گرم
- دارو های محرک
در این جا این سوال مطرح می شود که آیا آبرسان پوست چرب و جوشدار در کاهش جوش ها موثر است؟
پیشگیری از ایجاد جوش و آکنه
افرادی که دارای پوست چرب هستند معمولا همیشه دغدغه ی کاهش دادن چربی پوست را دارند تا دچار جوش و آکنه نشوند. در این جا به برخی از راه کارها برای کاهش چربی پوست و در نتیجه پیشگیری از جوش و آکنه اشاره می کنیم:
● شستن متعادل صورت
گفتیم از آن جایی که علت جوش و آکنه در اکثر پوست ها چربی پوست است و آلودگی نیست، شستن بیش از اندازه تنها باعث تحریک بیشتر پوست است، اما از طرفی دو بار شستن صورت در روز با آب ولرم و شوینده ی مناسب برای تمیز نگه داشتن پوست لازم است.
● کاهش تماس با صورت
دست زدن زیاد به صورت مخصوصا با دست های آلوده یا تماس پوست با لباس هایی مانند کلاه، می تواند سبب انتقال آلودگی و تحریک غده های پوستی شود.
به همین خاطر بهتر است پیش از زدن آبرسان پوست چرب و جوشدار به صورت نیز، ابتدا دست های خود را به خوبی بشویید.
● حذف لوازم آرایش روغنی یا الکلی
افراد برای جلوگیری از ابتلا به جوش، بهتر است از لوازم آرایشی کمتر استفاده کنند و درصورت استفاده از مواد آرایشی به سراغ نمونه هایی بروند که در ترکیباتشان الکل یا روغن وجود نداشته باشد.
مواد روغنی چربی پوست را زیاد کرده و مواد الکلی با برداشتن یک لایه از پوست غده های چربی زا را تحریک می کنند.
● حفظ رطوبت پوست
پوستی که رطوبت کافی داشته و هیدراته باشد کمتر جوش می زند؛ به همین دلیل استفاده از آبرسان پوست چرب و جوشدار و مرطوب کننده های که فاقد روغن یا مواد معطر مصنوعی هستند، بخصوص پس از شستن صورت از جوش زدن جلوگیری می کند.
● استفاده از لوازم مراقبت از پوست مانند کرم ها و ماسک ها
برخی از محصولات مراقبت از پوست دارویی هستند و میزان چربی ترشح شده ی آن را کنترل می کنند، برخی دیگر مانند ماسک ها به پاک کردن چربی ها و باز کردن منافذ کمک کرده و امکان ابتلا به جوش و آکنه را نیز کم می کنند.
● استفاده از ضد آفتاب
قرار گرفتن در برابر آفتاب غده های سباسه را تحریک می کند تا چربی بیشتری ترشح کنند به همین جهت استفاده از ضد آفتاب مخصوصا آنهایی که اکسید زینک یا اکسید تیتانیوم دارند، در پیشگیری از جوش زدن بسیار موثر است.
● لایه برداری پوست
لایه برداری پوست با روش صحیح و مواد مناسب سبب می شود تا پوست مرده برداشته شود و منافذ بسته باز شوند.
استفاده از آبرسان پوست چرب و جوشدار پس از لایه برداری نباید فراموش شود.
چگونه پوست چرب و جوشدار را آبرسانی کنیم؟
گفتیم افرادی که پوست چرب دارند هم باید رطوبت پوست خودرا حفظ کنند و آن را آبرسانی نمایند. در آبرسانی پوست چرب و جوشدار انتخاب مرطوب کننده و آبرسان مهم ترین قسمت است.
معمولا مرطوب کننده هایی که با پوست ها خشک و معمولی سازگاری دارد برای پوست های چرب مناسب نیست و افراد باید از آبرسان پوست چرب که فرمولاسیون ویژه ای دارد کمک بگیرند.
در این میان مصرف برخی از مکمل ها مانند مکمل رویال کلاژن ایکس مارت به خاطر داشتن خاصیت کلاژن سازی هم به سلامتی و جوان ماندن پوست کمک می کند و هم باعث رطوبت رسانی و آبرسانی پوست چرب و جوشدار می شود.
این مکمل اختلالات پوستی را بر طرف کرده و از ایجاد چین و چروک نیز جلوگیری می کند.
آیا پوست چرب هم به مرطوب کننده نیاز دارد؟
بسیاری از افرادی که پوست چرب دارند یا دچار آکنه و جوش هستند فکر می کنند استفاده از مرطوب کننده میزان چربی صورت آن ها را افزایش داده و در نتیجه جوش ها را بیشتر می کند؛ اما واقعیت کاملا بر عکس است و در واقع تامین رطوبت پوست یکی از عوامل برای جلوگیری از بوجود آمدن جوش است.
یکی از مهم ترین روش های مراقبت از پوست که در زیبایی هم تاثیر بسزایی دارد استفاده از مرطوب کننده است؛ پس همه ی افراد با هر نوع پوستی حتی آن ها که پوست چرب دارند باید از مرطوب کننده و آبرسان پوست چرب و جوشدار، در روتین پوستی خود استفاده کنند.
یک مرطوب کننده خوب دارای فواید زیر است:
- جوان ساز پوست
- مراقبت از پوست حساس
- از بین بردن خشکی پوست
- جلوگیری از جوش زدن
اسید سالیسیلیک و بنزوئیل پر اکسید، ترکیبات اصلی ضد آکنه
اگر بخواهیم دو ماده ی اصلی مبارزه با جوش و آکنه را نام ببریم، آن دو اسید سالسیلیک و بنزوئیل پر اکسید هستند. اسید سالیسیلیک با از بین بردن پوست مرده باعث باز شدن منافذ پوست می شود و بنزوئیل پر اکسید نیز با این که کمی همین خاصیت را دارد اما بیشتر در از بین بردن باکتری ها موثر است.
ترکیب این دو ماده در کنار هم قدرتمندترین ترکیب برای پیشگیری از جوش زدن است.
اسید سالسیلیک با باز کردن منافذ راه خروج چربی ها را می گشاید و البته راه نفوذ بنزوئیل پر اکسید را نیز باز می کند تا آلودگی ها از بین بروند.
پس در واقع می توان گفت کرم ها و دارو های مراقبت از پوستی که دارای این ترکیبات باشند ضد جوش محسوب می شوند، البته استفاده از آبرسان پوست چرب و جوشدار در هر حال لازم است.
مرطوب کننده مناسب پوست چرب و جوشدار
مرطوب کننده و آبرسان پوست چرب و جوشدار حتما باید فاقد چربی باشد. این محصولات معمولا فرمولاسیون ویژه ای دارند تا سبب ایجاد جوش نشوند.
برخی از شرکت ها از روغن ها،گیاهان مفید و ویتامین ها در ساخت آبرسان پوست چرب استفاده می کنند. برخی از محصولات حاوی: روغن بادام، روغن آرگان، ویتامین E، ویتامین C، و …. هستند. یک آبرسان پوست چرب و جوشدار علاوه بر تامین رطوبت پوست سبوم و چربی آن را نیز کنترل می کند.
علت تحریک پوست چرب چیست؟
درست است که داشتن پوست چرب گاهی به ژنتیک افراد بر می گردد اما برخی از عادت ها می تواند پوست چرب را تحریک کرده و میزان تولید چربی را افزایش دهد:
- استفاده از مرطوب کننده ی نامناسب
- استفاده از لوازم آرایشی دارای پارابن و الکل
- دارو ها و مکمل های چربی زا
- مواد غذایی محرک مانند: لبنیات و فست فود
- آرایش سنگین و طولانی مدت
- استرس زیاد
سوالات متداول
کدام تونر برای پوست چرب بهتر است؟
تونری برای پوست چرب مناسب است که پوست را پاکسازی کرده و سبوم ها و چربی ها را پاک کند تا در نتیجه منافذ پوست باز شوند. تونر های مناسب برای پوست چرب معمولا دارای سالیسیلیک اسید، اسید لاکتیک، کلاژن و … بوده و فاقد پارابن، الکل و روغن هستند.
چگونه می توانیم سبوم را به طور طبیعی کاهش دهیم؟
- شست و شوی مناسب
- حذف موادی که با شیر گاو تهیه می شوند
- استفاده از ماسک های طبیعی
- خوردن آب کافی
- مصرف مواد خوراکی مانند: خیار، گریپ فروت، ماهی سالمون و …
- ورزش کردن
آیا اسید هیالورونیک باعث جوش می شود؟
از آن جایی که اسید هیالورونیک تا 1000 برابر آب را نگه می دارد در بسیاری از مرطوب کننده ها از آن استفاده می شود. این اسید باعث ایجاد جوش نمی شود اما در از بین بردن آن نیز به طور مستقیم نقش ندارد. هیالورونیک اسید با آبرسانی پوست چرب و جوشدار میزان ابتلا به جوش را کاهش می دهد چرا که نداشتن رطوبت کافی سبب جوش بیشتر می شود.