طبق گزارش WHO یا همان سازمان بهداشت جهانی، افسردگی (depression) در جهان شایع ترین بیماری شناخته شده است که بالغ بر 300 میلیون نفر به آن دچار هستند.
حدود 35 تا 45 درصد از مشکلات سلامت روان در ایران را تشکیل می دهد و 8 تا 20 درصد جمعیت ایران را شامل می شود.
اگرچه افسردگی شایع است، اما خوشبختانه قابل درمان است. در ادامه مقاله با ما همراه باشید.
آنچه در این مقاله میخوانید:
Toggleافسردگی چیست؟
افسردگی یک اختلال خلقی است که باعث احساس غم و اندوه مداوم و از دست دادن علاقه می شود.
اختلال افسردگی اساسی یا افسردگی بالینی نیز نامیده می شود، بر احساس، تفکر و رفتار شما تأثیر می گذارد و می تواند منجر به انواع مشکلات عاطفی و جسمی شود.
ممکن است در انجام فعالیت های عادی روزمره مشکل داشته باشید، و گاهی اوقات ممکن است احساس کنید که زندگی ارزش زندگی کردن را ندارد.
افسردگی یک نقطه ضعف نیست و شما نمی توانید به سادگی از آن خارج شوید. افسردگی ممکن است نیاز به درمان طولانی مدت داشته باشد. اما ناامید نشوید اکثر افراد مبتلا به افسردگی با دارو، روان درمانی یا هر دو احساس بهتری دارند.
علل ابتلا به افسردگی
هیچ دلیل واحدی برای افسردگی وجود ندارد. این می تواند به دلایل مختلفی رخ دهد و محرک های مختلفی دارد.
برای برخی افراد، یک رویداد ناراحت کننده یا استرس زا در زندگی، مانند سوگ، طلاق، بیماری، بیکاری و نگرانی های شغلی یا مالی، می تواند علت باشد.
علل مختلف اغلب می توانند باعث افسردگی شوند. به عنوان مثال، ممکن است پس از بیماری احساس ضعف کنید و سپس یک رویداد آسیب زا مانند سوگ را تجربه کنید که باعث افسردگی می شود.
مردم اغلب در مورد “مارپیچ رو به پایین” رویدادهایی صحبت می کنند که منجر به افسردگی می شود.
به عنوان مثال، اگر رابطه شما با شریک زندگی تان به هم بخورد، احتمالاً احساس ضعف می کنید، ممکن است از دیدن دوستان و خانواده خودداری کنید و ممکن است شروع به نوشیدن الکل کنید. همه اینها می تواند باعث بدتر شدن احساس شما و تحریک افسردگی شود.
برخی از مطالعات همچنین نشان داده اند که احتمال ابتلا به افسردگی با افزایش سن بیشتر است و این در افرادی که در شرایط سخت اجتماعی و اقتصادی زندگی می کنند شایع تر است.
● رویدادهای استرس زا
اکثر مردم برای کنار آمدن با رویدادهای استرس زا، مانند سوگ یا شکست رابطه، زمان می گذارند.
هنگامی که این رویدادهای استرس زا رخ می دهند، اگر از دیدن دوستان و خانواده خود صرف نظر کنید و سعی کنید به تنهایی با مشکلات خود کنار بیایید، خطر ابتلا به افسردگی در شما افزایش می یابد.
● شخصیت
اگر ویژگی های شخصیتی خاصی مانند عزت نفس پایین یا انتقاد بیش از حد از خود داشته باشید، ممکن است در برابر افسردگی آسیب پذیرتر باشید. این ممکن است به دلیل ژن هایی باشد که از والدین خود به ارث برده اید، تجربیات اولیه زندگی شما یا هر دو.
● سابقه خانوادگی
اگر فردی در خانواده شما در گذشته افسردگی داشته است، مانند والدین، خواهر یا برادر، احتمال اینکه شما نیز به آن مبتلا شوید، بیشتر است.
● زایمان
برخی از زنان به ویژه پس از بارداری در برابر افسردگی آسیب پذیر هستند. تغییرات هورمونی و فیزیکی، و همچنین مسئولیت اضافه شده یک زندگی جدید، می تواند منجر به افسردگی پس از زایمان شود.
● تنهایی
احساس تنهایی ناشی از چیزهایی مانند جدا شدن از خانواده و دوستان می تواند خطر ابتلا به افسردگی را افزایش دهد.
● الکل و مواد مخدر
برخی از افراد سعی می کنند با نوشیدن الکل زیاد یا مصرف مواد مخدر با سختی ها و مشکلات زندگی مقابله کنند. این می تواند منجر به یک مارپیچ از افسردگی شود.
«غرق غمها» با نوشیدنی نیز توصیه نمی شود. الکل بر واکنش های مغز تاثیر می گذارد که خطر ابتلا به افسردگی را افزایش می دهد.
● بیماری
اگر یک بیماری طولانی مدت یا تهدید کننده زندگی مانند بیماری عروق کرونر قلب یا سرطان دارید، ممکن است در معرض خطر ابتلا به افسردگی باشید.
صدمات سر نیز یکی از دلایل شناخته شده افسردگی است. آسیب شدید به سر می تواند باعث نوسانات خلقی و مشکلات عاطفی شود.
برخی از افراد ممکن است تیروئید کم کار (کم کاری تیروئید) داشته باشند که ناشی از مشکلاتی در سیستم ایمنی بدن است.
در موارد نادرتر، آسیب جزئی سر می تواند به غده هیپوفیز آسیب برساند، غده ای به اندازه نخود در پایه مغز شما که هورمون های محرک تیروئید را تولید می کند.
این می تواند تعدادی از علائم مانند خستگی شدید و عدم علاقه به رابطه جنسی (از دست دادن میل جنسی) ایجاد کند که به نوبه خود می تواند منجر به افسردگی شود.
علائم افسردگی
به گفته محققان، مردان و زنان افسردگی را به روشهای مختلفی تجربه میکنند، و اگرچه علائم و نشانههای مشترک بسیاری نیز دارند، اما به گفته محققان، درک بهتر تفاوتها ممکن است به افراد مبتلا به افسردگی کمک کند.
جیل گلدشتاین، مدیر تحقیقات مرکز سلامت زنان و زیست شناسی جنسیتی کانرز در بیمارستان زنان بریگهام در بوستون می گوید: «ما سال هاست که در مورد تفاوت های جنسی در مورد افسردگی می دانیم و این تفاوت ها برای درک این بیماری کاملا ضروری است».
گلدشتاین گفت: در یکی از بزرگترین تفاوتهای مربوط به افسردگی بین جنسیتها، زنان حدود دو برابر مردان در معرض خطر ابتلا به این بیماری هستند. او گفت که این امر تا حدی ناشی از دلایل بیولوژیکی است، مانند هورمونها و ژنهایی که هنگام رشد نواحی مغز در جنینهای پسر و دختر مختل میشوند.
او گفت که این تغییرات بیولوژیکی در طول رشد جنین زمینه ای را ایجاد می کند که آسیب پذیری در برابر اختلالات خلقی مانند افسردگی ایجاد می کند.
گلدشتاین گفت: علاوه بر این، زنان تمایل بیشتری به احساسات خود دارند و بهتر می توانند آنها را در هنگام افسردگی توصیف کنند. مردان ممکن است علائم خود را به عنوان افسردگی تشخیص ندهند، شاید ناراحتی خود را انکار یا پنهان کنند، بنابراین ممکن است این بیماری در مردان نادیده گرفته شود تا زمانی که شدیدتر شود.
اگر افسرده هستید، ممکن است احساس غمگینی، ناامیدی کنید و علاقه خود را نسبت به چیزهایی که قبلاً از آنها لذت می بردید از دست بدهید.
علائم برای هفته ها یا ماه ها باقی می مانند و به اندازه ای بد هستند که در کار، زندگی اجتماعی و زندگی خانوادگی شما اختلال ایجاد کنند.
بسیاری از علائم دیگر افسردگی وجود دارد و بعید است که همه آنها را در این صفحه داشته باشید:
علائم کلی به چند دسته تقسیم میشود:
● علائم روانی
علائم روانی افسردگی عبارتند از:
- کم خلقی مداوم یا غمگینی
- احساس ناامیدی و درماندگی
- داشتن عزت نفس پایین
- احساس گریه کردن
- احساس گناه
- احساس تحریک پذیری و عدم تحمل دیگران
- نداشتن انگیزه یا علاقه به چیزها
- تصمیم گیری برای آنها دشوار است
- هیچ لذتی از زندگی نگرفتن
- احساس اضطراب یا نگرانی
- داشتن افکار خودکشی یا افکار آسیب رساندن به خود
● علائم فیزیکی
علائم فیزیکی افسردگی عبارتند از:
- آهسته تر از حد معمول حرکت می کند یا صحبت می کند
- تغییرات در اشتها یا وزن (معمولا کاهش می یابد، اما گاهی اوقات افزایش می یابد)
- یبوست
- درد غیر قابل توضیح
- کمبود انرژی
- میل جنسی کم (از دست دادن میل جنسی)
- تغییر در چرخه قاعدگی شما
- اختلال در خواب – برای مثال، به سختی به خواب رفتن در شب یا بیدار شدن در صبح خیلی زود
● علائم اجتماعی
علائم اجتماعی افسردگی عبارتند از:
- اجتناب از تماس با دوستان و شرکت در فعالیت های اجتماعی کمتر
- نادیده گرفتن سرگرمی ها و علایق خود
- داشتن مشکلات در خانه، کار یا زندگی خانوادگی
انواع افسردگی
پزشکان متخصص روان، انواع افسردگی را بر اساس علائم و علل نامگذاری می کنند.انواع افسردگی عبارتند از:
- اختلال افسردگی اساسی (MDD):
افسردگی اساسی (افسردگی بالینی) دارای علائم شدید یا شدید است که بیش از دو هفته طول می کشد. این علائم با زندگی روزمره تداخل دارد.
- افسردگی دوقطبی:
افراد مبتلا به اختلال دوقطبی دوره های متناوب خلق و خوی ضعیف و دوره های بسیار پر انرژی (مانیک) دارند. در طول دوره کم، ممکن است علائم افسردگی مانند احساس غمگینی یا ناامیدی یا کمبود انرژی داشته باشند.
- افسردگی پریناتال و پس از زایمان:
“پریناتال” به معنای حوالی تولد است. بسیاری از مردم به این نوع افسردگی پس از زایمان اشاره می کنند. افسردگی پریناتال می تواند در دوران بارداری و تا یک سال پس از زایمان رخ دهد. علائم فراتر از “بچه بلوز” است که باعث اندوه، نگرانی یا استرس جزئی می شود.
- اختلال افسردگی مداوم PDD:
این نوع افسردگی همچنین به عنوان دیستیمیا شناخته می شود. علائم PDD کمتر از افسردگی اساسی است. اما افراد علائم PDD را برای دو سال یا بیشتر تجربه می کنند.
- اختلال نارسایی پیش از قاعدگی (PMDD):
اختلال نارسایی پیش از قاعدگی شکل شدید اختلال پیش از قاعدگی (PMS) است. این بیماری در روزها یا هفته های منتهی به دوره قاعدگی زنان را تحت تاثیر قرار می دهد.
- افسردگی روانی:
افراد مبتلا به افسردگی روان پریشی دارای علائم افسردگی شدید و هذیان یا توهم هستند. هذیان اعتقاد به چیزهایی است که بر اساس واقعیت نیست، در حالی که توهم شامل دیدن، شنیدن یا احساس لمس چیزهایی است که در واقع وجود ندارند.
- اختلال عاطفی فصلی (SAD):
افسردگی فصلی یا اختلال عاطفی فصلی معمولاً در اواخر پاییز و اوایل زمستان شروع می شود. اغلب در بهار و تابستان از بین می رود.
تشخیص بیماری افسردگی
در واقع تشخیص افسردگی و نوع آن به خصوص در مردان آنچنان ساده نیست چون همه ممکن است گاه گاهی احساس غمگینی یا ناراحتی کنند. با این حال، افسردگی بالینی علائم شدیدتری دارد که دو هفته یا بیشتر طول می کشد.
برای تعیین اینکه آیا افسردگی بالینی دارید یا خیر، روانشناس یا پزشک متخصص تان از شما سوالاتی می پرسد. می توانید یک پرسشنامه را تکمیل کنید و یک سابقه خانوادگی ارائه دهید. روانشناس شما همچنین ممکن است یک معاینه انجام دهد یا آزمایشهای آزمایشگاهی را برای بررسی اینکه آیا شما یک بیماری پزشکی دیگر دارید یا نه سفارش دهد.
بیماری افسردگی چقدر شایع است؟
همانطور که پیشتر ذکر شده شایع ترین بیماری جهان افسردگی میباشد به گونه ای که بیش از 300 میلیون نفر در جهان به آن دچار هستند.
تقریبا نیمی از جمعیت ایران متاثر از افسردگی هستند و حدود 20 درصد از مردم ایران به افسردگی حاد دچار هستند.
افسردگی با مغز چه میکند؟
افسردگی فراتر از احساس افسردگی است. ممکن است مغز شما را از نظر فیزیکی تغییر دهد. این می تواند بر نحوه تفکر، احساس و عمل شما تاثیر بگذارد.
کارشناسان مطمئن نیستند که چه چیزی باعث این تغییرات می شود. آنها فکر می کنند ژنتیک، استرس و التهاب ممکن است در این امر نقش داشته باشند.
دریافت کمک برای افسردگی بسیار مهم است. به این دلیل که به نظر می رسد تکرار قسمت ها به مرور زمان بیشتر و بیشتر به مغز شما آسیب می زند.
درمان زودهنگام ممکن است به شما کمک کند تا برخی از تغییرات زیر را کاهش دهید یا کاهش دهید.
مدت زمان دوره های افسردگی چقدر است؟
اینکه افسردگی شما چقدر طول می کشد به عوامل سبک زندگی و اینکه آیا شما درمان فوری دریافت می کنید یا خیر بستگی دارد.
ممکن است چندین هفته، ماه یا سال طول بکشد. پس بهتر است با مشاهده نشانه های اولیه فورا به پزشک و روانشناس مراجعه کنید.
روان درمانی چیست؟
رواندرمانی اغلب «گفتاردرمانی» نامیده میشود، زیرا شامل یک فرد( بیمار) و یک رواندرمانگر میشود که در یک اتاق با هم صحبت میکنند. اما خیلی بیشتر از این ها است.
رواندرمانگران آموزشهای رسمی در انواع تکنیکها دارند که برای کمک به بهبودی افراد از بیماری روانی، حل مسائل شخصی و ایجاد تغییرات مثبت در زندگیشان استفاده میکنند.
با این حال، چندین مطالعه نشان می دهد که ترکیب یک داروی ضد افسردگی و روان درمانی بهترین رویکرد است، زیرا ترکیب پیچیده ای از علل اختلالات خلقی مانند افسردگی وجود دارد.
روان درمانی فرآیند درمان اختلالات روانی با تکنیک های کلامی و روانشناختی است. بیشتر انواع روان درمانی در مورد تقویت رابطه بین درمانگر و درمانجو برای کمک به افراد برای شناسایی و غلبه بر افکار منفی یا الگوهای رفتاری است.
در حالی که روان درمانی حوزه حرفه ای خود است، متخصصان دیگر نیز این روش را ارائه می دهند، از جمله روانپزشکان و روانشناسان بالینی، مشاوران سوء مصرف مواد، مشاوران سلامت روان، درمانگران ازدواج و خانواده، مددکاران اجتماعی و پرستاران روانپزشکی.
درمان افسردگی
به گفته منبع معتبر موسسه ملی سلامت روان، افسردگی یک بیماری قابل درمان است و هر چه درمان زودتر شروع شود، موثرتر است.
درمان نگهدارنده همچنین در کمک به پیشگیری از عود در افرادی که با افسردگی مکرر زندگی می کنند مفید است.
درمان ممکن است برای همه یکسان به نظر نرسد. درمانها باید ویژگیها، علائم و موقعیتهای فردی را در نظر بگیرند.
ترکیبی از درمان ها اغلب موثرترین هستند، اما هر فرد متفاوت است.
درمانها شامل دارو، رواندرمانی، بستری شدن در بیمارستان یا درمان تشنج الکتریکی است. که معمولا ترکیبی از دارو و روان درمانی موثر واقع شده است.
آیا کودکان هم به افسردگی مبتلا می شوند؟
بله برخی از کودکان با اضطراب و همچنین افسردگی درگیر هستند. برخی علائم فیزیکی مانند سردرد و معده درد نیز دارند.
مشکلات در مدرسه می تواند نشانه ای از افسردگی در کودکان و نوجوانان باشد و همچنین می تواند رفتار مشکل ساز باشد.
کودکان بزرگتر که افسرده هستند ممکن است از مواد مخدر یا الکل سوء استفاده کنند.
طبق آمار سایت CDC 9.4 درصد از کودکان 3-17 ساله (تقریباً 5.8 میلیون) در سال 2016-2019 مضطراب تشخیص داده بودند. 4.4 درصد از کودکان 3 تا 17 ساله (تقریباً 2.7 میلیون) در سال 2016-2019 به افسردگی مبتلا شده اند.
آیا اضطراب یک بیماری روانی است؟
بله، اختلالات اضطرابی شایع ترین اختلالات روانی است و تقریباً 30 درصد از بزرگسالان را در مقطعی از زندگی خود تحت تأثیر قرار می دهد. اما اختلالات اضطرابی قابل درمان هستند و تعدادی درمان موثر در دسترس هستند.
درمان به اکثر افراد کمک می کند تا زندگی مولد طبیعی داشته باشند.
تاثیر زینک در بهبود افسردگی
همچنین پزشکان و محققان دریافتند که افزودن مکمل روی در ترکیب با سایر درمان ها ممکن است به بهبود علائم افسردگی کمک کند.
بر اساس یک بررسی در سال 2011، روی ممکن است علائم افسردگی یا اختلال خلقی را بهبود بخشد زیرا به کاهش التهاب، مهار عملکرد مغز و عملکرد شناختی کمک می کند.
برای استفاده از زینک میتوان از مکمل های حاوی زینک مانند زینک ایکس مارت که حاوی 30 میلی زینک در هر قرص است استفاده کنید.
این مکمل به درمان افسردگى و تغییرات عصبى و همچنین بهبود حافظه کمک می کند.
نکات سبک زندگی برای پیشگیری از افسردگی
درمان موثر افسردگی به معنای انجام بیشتر از مصرف داروها و رفتن به درمان است. هر چه بیشتر سبک زندگی خود را تغییر دهید تا ذهن و بدن سالمی داشته باشید، بیشتر می توانید با چالش های افسردگی کنار بیایید.
در زیر چند راه وجود دارد که می توانید سبک زندگی خود را برای تکمیل درمان افسردگی خود بهبود بخشید. مثل همیشه قبل از هر گونه تغییر با پزشک خود مشورت کنید:
● تغذیه سالم
تغذیه سالم برای بدن شما مفید است و به طور کلی به خلق و خوی شما کمک می کند.
ساده ترین راه برای بهبود رژیم غذایی، حذف غذاهای ناسالم است. از مصرف غذاهای سرشار از شکر تصفیه شده و غذاهای پر از چربی های اشباع شده خودداری کنید.
غذاهای سالم را در رژیم غذایی خود بگنجانید، از جمله:
اسیدهای چرب
امگا 3 و امگا 6 دو نوع اسید چرب سالم هستند. اینها را می توان در موارد زیر یافت:
- ماهی
- آجیل
- میوه ها و سبزیجات تازه
- روغن زیتون
آمینو اسید
انتقال دهنده های عصبی، پیام رسان های مغز، از اسیدهای آمینه ساخته شده اند.
انتقال دهنده های عصبی در سلامت روان نقش دارند و در درمان افسردگی مفید هستند؛ بنابراین غذاهای غنی از اسید آمینه مانند موارد زیر را در رژیم غذایی خود بگنجانید:
- گوشت
- محصولات لبنی
- برخی از میوه ها و سبزیجات
کربوهیدرات های پیچیده
کربوهیدرات ها می توانند به تحریک تولید ناقل عصبی سروتونین کمک کنند و داروی افسردگی در مغز شما باشند.
کربوهیدرات ها همچنین به بدن شما کمک می کنند تا اسیدهای آمینه را به طور موثرتری جذب کند، که به شما در سنتز پروتئین ها کمک می کند.
مغز شما بر روی گلوکز کار می کند که آن نیز از کربوهیدرات ها مشتق شده است. کربوهیدرات های پیچیده را می توان در موارد زیر یافت:
- غلات کامل
- حبوبات
- سبزیجات، مانند اسفناج و کلم بروکلی
- میوه هایی مانند پرتقال و گلابی
● مراقبه( مدیتیشن)
مدیتیشن تمرین انجام یک تمرین ذهنی مانند تنفس عمیق یا تکرار یک عبارت یا مانترا برای دستیابی به نوعی سود است.
در سنت بودایی، هدف مراقبه، روشنگری معنوی است. بسیاری از شیوه های مدرن بر کاهش استرس و آرامش تمرکز دارند.
مدیتیشن می تواند به تسکین اضطرابی که گاهی اوقات با افسردگی همراه است کمک کند.
اگر افسردگی عادات خواب شما را مختل می کند، تکنیک های تنفس عمیق می تواند به آرامش ذهن شما کمک کند تا خواب بهتری داشته باشید.
● ورزش
ورزش باعث افزایش تولید داروهای ضد افسردگی طبیعی در بدن شما می شود. طبق گفته کلینیک مایو، ورزش به مدت 30 دقیقه در روز، سه تا پنج روز در هفته، می تواند بدون استفاده از دارو به کاهش افسردگی کمک کند.
همچنین ورزش می تواند به موارد ذیل کمک کند:
- کاهش استرس
- بهبود خلق و خو
- افزایش عزت نفس
- خوابی آرام فراهم کند
● کاهش وزن
کاهش وزن عزت نفس و سلامت کلی شما را بهبود می بخشد و نیازی نیست که از گرسنگی ضعف کنید یا از یک رژیم غذایی معمولی استفاده کنید.
درست غذا خوردن و ورزش منظم روش امتحان شده و واقعی برای کاهش وزن و حفظ آن است. هرچه بیشتر این دو کار را انجام دهید، راحتتر به آنها پایبند خواهید بود و هرچه عزت نفس بالاتری داشته باشید همان اندازه با افسردگی میجنگید.
● خواب
یکی از عوارض شایع افسردگی کمبود خواب است. بیدار دراز کشیدن در رختخواب در شب با مغزی که آرام نمی شود، یا بیدار شدن در نیمه شب و ناتوانی در خوابیدن از علائم شایع هستند.
خستگی ناشی از کمبود خواب می تواند به علائم افسردگی اضافه کند، بنابراین خواب مناسب بخش مهمی از برنامه درمان افسردگی است.
یک روال آرام بخش قبل از خواب ایجاد کنید که می تواند به شما کمک کند در پایان روز آرام شوید و از یک برنامه خواب ثابت پیروی کنید تا میزان و کیفیت خواب خود را بهبود بخشد.
سوالات متداول
آیا ممکن است افسردگی خود به خود رفع شود؟
هیچ درمان خودبه خودی برای افسردگی وجود ندارد، اما شما هنوز گزینههای زیادی برای درمان دارید که همگی میتوانند علائم شما را بهبود بخشند و تاثیر آنها را بر زندگی روزمرهتان به حداقل برسانند.
چگونه بفهمیم افسردگی داریم؟
زمانی که احساساتی مانند ناامیدی شما حاکم شد و از بین نرفت، ممکن است دچار افسردگی شده باشید. بیش از غم و اندوه در پاسخ به مشکلات و شکست های زندگی، افسردگی نحوه تفکر، احساس و عملکرد شما را در فعالیت های روزانه تغییر می دهد. می تواند در توانایی شما برای کار، مطالعه، خوردن، خوابیدن و لذت بردن از زندگی اختلال ایجاد کند. فقط تلاش برای گذراندن روز می تواند طاقت فرسا باشد.
علائم اضطراب چیست؟
احساس بی قراری، نا امید شدن، به راحتی خسته می شدن، داشتن مشکل در تمرکز، تحریک پذیر بودن، داشتن سردرد، درد عضلانی، معده درد، یا دردهای غیر قابل توضیح، مشکل در کنترل احساس نگرانی و داشتن مشکلات خواب، مانند مشکل در به خواب رفتن یا ماندن در خواب از علائم اضطراب هستند.
افسردگی موقتی است یا دائمی؟
شدت افسردگی از دوره های خفیف و موقت غمگینی تا افسردگی شدید و مداوم متغیر است. افسردگی بالینی شکل شدیدتر افسردگی است که به عنوان افسردگی اساسی یا اختلال افسردگی اساسی نیز شناخته می شود.