علل خشکی پوست چیست؛ علائم و درمان آن

زمان تقریبی مطالعه: 7 دقیقه

خشکی پوست یکی از مشکلاتی است که افراد به خصوص در فصل سرما با آن رو به رو می‌شوند. برای بسیاری از افراد، فرار از این مشکل اجتناب ناپذیر است. دلیل آن هم این است که در حالت کلی، پوست آن‌ها خشک است. عده‌ای دیگر تنها در دوره‌ی خاصی از سال با این مشکل مواجه می‌شوند. به طور کلی زمانی پوست یک فرد خشک می‌شود که پوست، تمام چربی طبیعی یا آب مورد نیاز برای حفظ لطافت و سلامت خود را از دست بدهد.

به منظور بالا بردن آگاهی شما عزیزان در این زمینه، قصد داریم در این مقاله علت های خشکی پوست را بررسی کنیم و پس از آن، در رابطه با نحوه‌ی درمان این مشکل صحبت کنیم. در آخر نیز به شرح نکاتی می‌پردازیم که با رعایت آن‌ها، می‌توانید شادابی و طراوت پوست خود را حفظ کنید و حس زیبایی بیشتری را به خود هدیه دهید.

خشکی پوست چیست؟

اگر رطوبت و چربی لازم به پوست نرسد، دچار خشکی می‌شود. اولین خط دفاعی بدن، پوست است. پوست می‌تواند از ورود میکروارگانیسم‌های مضر همچون باکتری‌ها و ویروس‌ها به بدن جلوگیری کند. بنابراین می‌توان آن را یک محافظ بسیار قوی در برابر محیط دانست.

همان طور که گفتیم یکی از مشکلات رایج پوستی، خشکی پوست است که ممکن است در هر سنی اتفاق بیفتد. دقت داشته باشید که این مشکل چندان جدی به نظر نمی‌رسد، اما اگر به موقع برای رفع آن اقدام نشود، مطمئناً درمان آن سخت خواهد بود. از اولین نشانه‌های خشک شدن پوست، می‌توان به خارش پوست، قرمز شدن پوست و پوسته پوسته شدن آن اشاره کرد. در صورتی که با هر کدام از این نشانه‌ها رو به رو شدید، باید در اسرع وقت برای درمان آن اقدام کنید.

لازم به ذکر است بیماری خشکی پوست که وابسته به عوامل محیطی می‌باشد، با پوست خشک که یکی از انواع پوست می‌باشد کمی متفاوت است و در مقاله ای جدا بصورت کامل در خصوص علائم و درمان پوست خشک پرداخته‌ایم.

علائم خشکی پوست

علائم خشکی پوست

علائم خشکی پوست را می‌توان از خفیف تا شدید دسته‌بندی کرد. این علائم عبارتند از:

  • اگر پس از شنا، استحمام یا دوش گرفتن دچار پوستی خشن و سفت می‌شوید، به احتمال زیاد پوست شما خشک است.
  • پوسته پوسته شدن و خارش پوست نیز می‌تواند از علت‌های خشکی باشد و باید به طور جدی پیگیر این موضوع باشید.
  • شل و چروکیده شدن پوست نیز از دیگر علت‌های خشکی پوست است.

بنر رویال کلاژن ایکس مارت

مواردی که در بالا بیان کردیم به عنوان موارد خفیف شناخته می‌شوند و معمولاً موضوعات چندان نگران کننده‌ای نیستند و تنها با کمی رسیدگی می‌توانید به رفع آن کمک کنید. اما اگر با علائم شدیدتری رو به رو شدید، لازم است برای درمان به پزشک متخصص مراجعه کنید و داروهای مورد نیاز را مصرف کنید.

از علائم شدیدتر خشکی پوست می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

ترک‌های پوستی شدید، لایه برداری پوست و سوزش پوست از مواردی است که باید در اسرع وقت نسبت به درمان آن‌ها، اقدام شود، در غیر این صورت درمان آن‌ها در آینده سخت‌تر و حتی غیرقابل امکان خواهد بود.

در موارد شدیدتر، ممکن است بر روی پوست، ترک‌های بسیار عمیقی به وجود آید که حتی در برخی از موارد منجر به خونریزی می‌شود.

نکته: خارش و خشکی پوست زمانی که شدید باشد، می‌تواند موجب بروز اختلال در خواب شود.

علل خشکی پوست

علل خشکی پوست

خشک شدن پوست به عوامل مختلفی بستگی دارد که از جمله آن‌ها می‌توان به سن، محیط زندگی، وضعیت سلامتی و زمانی که در محیط بیرون از منزل هستید اشاره کرد. علل بروز این مشکل نیز به پارامترهای مختلفی بستگی دارد.

در بسیاری از موارد پوست فرد به دلیل محیطی که در آن قرار می‌گیرد، دچار خشکی می‌شود. همچنین لازم است بدانید که تعدادی از بیماری‌ها نیز می‌توانند پوست را دچار خشکی کنند. در ادامه به شرح مواردی می‌پردازیم که در زندگی روزمره بیشتر با آن‌ها سر و کار دارید و می‌توانند علت اصلی خشک شدن پوست شما باشند.

آب و هوا

در زمستان، دمای هوا و رطوبت کاهش پیدا می‌کند و در کل در زمستان هوایی خشک داریم که معمولاً خشک شدن پوست را به دنبال دارد. البته افرادی که در این فصل از سال هم در محیط‌های بیابانی سکونت داشته باشند، چندان متوجه این مشکل نخواهند شد. لازم به ذکر است که خشکی پوست صورت، دست‌ها و … تنها در فصل زمستان رخ نمی‌دهد، بلکه هوای گرم نیز می‌تواند مانند هوای سرد، پوست را دچار خشکی کند.

شرایط زندگی و فردی

اگر در محیط‌هایی با شومینه، اجاق گازهای چوبی یا گرمایش مرکزی قرار بگیرد، ممکن است رطوبت پوستتان کاهش پیدا کند و در نهایت پوست دچار خشکی شود.

عوامل ژنتیکی نیز می‌تواند پوست را خشک کند. لازم به ذکر است که ژنتیک دست ما نیست و تنها می‌توان با مصرف محصولات تقویتی و مراقبتی از بروز خشکی پوست جلوگیری کرد.

احتمال خشک شدن پوست در افراد مسن‌تر بیشتر است. هر چه سن بالاتر می‌رود، به طور طبیعی منافذ پوستی بدن، روغن کمتری تولید می‌کنند. به همین علت است که در سنین بالاتر، امکان خشک شدن پوست بیشتر است.

دوش‌های طولانی با آب گرم

دوش گرفتن‌های متعدد و طولانی و همچنین شنا کردن در آب‌هایی که مقدار کلر آن‌ها زیاد است، به احتمال زیاد علت خشکی پوست شما خواهد بود. بنابراین توصیه می‌شود شنا کردن در استخرهای کلردار را کم کرده و با آب داغ به مدت طولانی حمام نکنید.

صابون‌ها و مواد شوینده

بسیاری از شامپوها، مواد شوینده و صابون‌ها حاوی مواد سختی هستند که مصرف آن‌ها به مرور زمان منجر به کاهش رطوبت پوست می‌شوند.

بیماری‌ها

علاوه بر مواردی که تاکنون بیان کردیم، برخی از بیماری‌ها همچون درماتیت یا همان التهاب پوست، فقدان ترشح غدد پوستی یا سبوره، اگزما، دیابت و تیروئید نیز می‌توانند پوست را در معرض خشکی قرار دهند. در چنین مواردی لازم است با پزشک مربوطه صحبت شود و در ادامه با بررسی علت خشکی پوست، برای درمان اقدام شود.

اگر در خانواده خود سابقه بیماری‌های آلرژی دارید، احتمال بیشتری دارد که به حساسیت‌های درماتیت پوستی یا اگزما مبتلا شوید. اگر در این شرایط قرار دارید، بهتر است از محصولاتی همچون مکمل‌ها و مراقبت‌های پوستی برای حفظ سلامت پوست و جلوگیری از خشکی پوست خود استفاده کنید.

هیدراتاسیون نامناسب

یکی دیگر از علائم خشکی پوست، هیدراتاسیون نامناسب است. هیدراتاسیون نامناسب به این معنی است که آب لازم و کافی به سلول‌های پوستی و بدن نمی‌رسد.

تغذیه نامناسب

استفاده از مواد غذایی نامناسب و مواد غذایی که حاوی اسیدهای چرب نیستند، می‌توانند در خشک شدن پوست تأثیرگذار باشند. یادتان نرود که غشای پوستی برای حفظ رطوبت و ادامه‌ی حیات خود به اسیدهای چرب هم نیاز دارد.

همچنین کمبود مواد مغذی و مهمی همچون ویتامین‌های A و B نیز می‌توانند پوست را به مرور زمان خشک کنند.

درمان خشکی پوست

درمان خشکی پوست

می‌توانید برای درمان خشکی پوست از راهکارهای خانگی و یا محصولاتی استفاده کنید که به حفظ رطوبت و شادابی پوست شما کمک می‌کنند. محصولاتی که برای درمان خشکی پوست توصیه می‌شوند، انواع مختلفی دارند و باید در ابتدا بررسی کنید که ترکیبات کدام یک از آن‌ها برای شما مؤثرتر است و می‌تواند به بهترین شکل ممکن به تقویت پوست شما کمک کند.

  • استفاده از مرطوب کننده‌ها و آبرسان‌ها
  • استفاده از سبزی و میوه‌های تازه به طور روزانه
  • استفاده از کرم‌ها و پمادهای درمانی
  • استفاده از محصولاتی که حاوی یک یا چند مورد از مواد زیر هستند:
  • روغن جوجوبا، دایمتیکون، گلیسیرین، اسید هیالورونیک، اسید لاکتیک، لانولین، روغن معدنی و …

اگر خشکی خفیف باشد، می‌توانید با استفاده از روش‌های خانگی و مصرف مکمل‌ها و مواد غذایی مناسب به راحتی خشکی پوست خود را درمان کنید. اما در صورتی که با مشکلات شدیدتری رو به رو شوید، لازم است به سراغ راهکارهای دیگری بروید و در صورت نیاز به پزشک متخصص مراجعه کنید.

نکات مراقبتی برای رفع خشکی پوست صورت

  • روزانه از شوینده‌های ملایم استفاده کنید و صورت خود را با آب ولرم بشورید.
  • از محصولات مراقبت از پوست استفاده کنید. دقت کنید که محصول انتخابی متناسب با پوست شما باشد.
  • از لوسیون‌های مرطوب کننده بعد از حمام استفاده کنید. با این کار می‌توانید به حفظ رطوبت پوستتان کمک کنید.
  • از محصولات تمیزکننده که عاری از عطر هستند، استفاده کنید.
  • از خاراندن و مالیدن پوست خود به طور مداوم خودداری کنید.
  • در زمستان، از کلاه، شال و دستکش استفاده کنید.
  • اگر درگیر درمان خشکی پوست هستید، از پوشیدن لباس‌های حساسیت زا خودداری کنید.
  • از دستگاه بخور در خانه استفاده کنید.
  • اگر پوستتان خشک است از اسکراب کردن آن پرهیز کنید.
  • یک روز در میان به حمام بروید و از آب داغ برای دوش گرفتن استفاده نکنید.

جمع بندی

در این نوشته تلاش کردیم اطلاعات کاربردی و جامعی را در رابطه با خشکی پوست در اختیار شما عزیزان قرار دهیم. دانستید که خشکی پوست صورت، دست و … زمانی اتفاق می‌افتد که پوست روغن و رطوبت مورد نیاز را دریافت نکند. در این حالت ممکن است پوست، پوسته پوسته، قرمز و یا ترک ترک شود که باید در هر صورت برای رفع آن‌ها در اسرع وقت اقدام کرد.

در صورت مواجهه با خشکی به منظور درمان خشکی پوست، درمان‌های خانگی، شستشوی روزانه پوست و … می‌تواند کمک کننده باشد. همچنین مصرف مکمل‌ها متناسب با نیاز شما، می‌تواند یک راهکار بسیار مؤثر برای حفظ شادابی، طراوت و زیبایی پوست باشد.

5/5 - (2 امتیاز)

احساس خود را درباره این مقاله بگویید 2 نظر

4 2
علل خشکی پوست چیست؛ علائم و درمان آن

این مقاله را با دیگران به اشتراک بگذارید

Scroll to Top
به بالای صفحه بردن