برای کم خونی چه بخوریم؟

زمان تقریبی مطالعه: 6 دقیقه

مکمل‌های آهن طبیعی

افرادی که با کمبود آهن روبرو می‌شوند، بیشتر به کم خونی نیز مبتلا می‌شوند. جبران کمبود آهن و در راستای آهن درمان کم خونی ارتباط مستقیمی با تغذیه فرد و رژیم غذایی روزانه آن دارد. از این رو بیشتر افرادی که کمبود آهن دارند، مدام سؤال دارند که چه چیزی برای کم خونی خوبه؟ و برای کم خونی چه بخوریم؟ می‌توان گفت مصرف گوشت قرمز و سفید د کنار نان سبوس دارد و همچنین استفاده از حبوبات به ویژه عدس و سبزیجاتی نظیر اسفناج و کلم بروکلی بهترین منابع طبیعی برای جذب آهن هستند. از این رو اگر شما خواهان  مکمل‌های آهن طبیعی هستید، می‌توانید مصرف مواد گفته شده را در وعده‌های غذایی خود بگنجانید.

با مکمل‌های آهن برای کم خونی آشنا شویم

اگر مواد طبیعی نتوانستند کمبود آهن بدن شما را رفع کنند و همچنان با کم خونی دست و گنجه نرم می‌کنید، بایستی از قرص‌ها و مکمل‌های آهن برای کم خونی کمک بگیرید. افراد هنگام مواجه به مکمل‌های مختلف دوباره این سؤال را می‌پرسند که در بین ده‌ها مکمل موجود در بازار، برای کم خونی چه بخوریم؟ برای پاسخ به سؤال این دسته از افراد نیز می‌توان گفت بایستی مصرف مکمل‌های آهن حاوی فروس گلوکونات، مکمل‌های آهن حاوی فروس فومارات، مکمل‌های آهن حاوی فروس سولفات، مکمل آهن حاوی آهن کربونیل را در دستور کار خود قرار دهند. البته تعیین نوع دقیق مکمل و مقدار مصرف آن به عهده پزشک معالج است. شایان ذکر است که افراد باردار، کودکان، زنانی با پریودهای طولانی مدت، افراد اهدا کننده خون و… حتماً بایستی از مکمل‌های آهن استفاده کنند.

کم خونی فقر آهن چیست

کم خونی فقر آهن چیست؟

در واقع کم خونی فقر آهن یکی از شایع‌ترین مشکلاتی است که جامعه امروز با آن دست و پنجه نرم می‌کند. این بیماری در حقیقت عبارت است از گرفتاری فرد به کم خونی تحت اثر کمبود آهن. این کمبود که باعث کم‌خونی یا «آنِمی» می‌شوند در واقع عبارت است از کاهش گلبول‌های قرمز و هموگلوبین در بدن شخص بیمار. از آنجایی که گلبول‌های قرمز نقش اصلی را در اکسیژن رسانی به اندام‌های مختلف بدن را به عهده دارند، توجه به این موضوع و درمان آن ضرورت می‌یابد.

چه چیزی باعث کم خونی می‌شود؟

کم خونی در اثر عوامل مختلفی به وجود می‌آیند از جمله از مهم‌ترین این علل عبارت‌اند از:

  • عدم جذب کافی آهن در رژیم غذایی
  • عدم توانایی بدن در تولید گلبول‌های قرمز کافی برای بدن
  • خون ریزی در فرد (مخصوصاً در دوران پریود خانم‌ها)
  • از بین رفتن گلبول‌های قرمز توسط بدن (تحت اثر برخی از بیماری‌ها)
  • مصرف بیش از اندازه کافئین
  • و…

دلایل ذکر شده در این مقاله از جمله از مهم‌ترین علل برای بروز کم خونی در فرد هستند.

غذاهای حاوی ویتامین سی می‌تواند به جذب آهن کمک کند

غذاهای حاوی ویتامین سی می‌تواند به جذب آهن کمک کند؟

پس از انجام آزمایش‌های فراوان متخصصان تغذیه به این نتیجه رسیدند که مصرف کردن خوراکی و نوشیدنی‌های حاوی ویتامین C جذب آهن در بدن را افزایش می‌شود. از این رو شما می‌توانید برای تسریع در جذب آهن توسط بدنتان در کنار مصرف مواد غذایی که سرشار از آهن هستند، از خوراکی‌هایی نظیر فلفل‌های چیلی، آویشن، جعفری تازه، کیوی، لیمو، پاپایا، پرتقال و… گه سرشار از ویتامین سی هستند، استفاده کنید.

نکاتی برای دریافت آهن بیشتر در رژیم غذایی

برای دریافت حداکثر آهن و جذب آن توسط بدن رعایت نکات زیر ضروری است:

  • مصرف گوشت قرمز بدون چربی
  • خودداری از مصرف قهوه، چای یا شیر در کنار وعده‌های غذایی
  • توجه به وجود مواد آهن دار در هر سه وعده اصلی
  • مصرف ویتامین سی‌ها در کنار مواد غذایی آهن دار
  • خودداری از مصرف هم زمان مواد کلسیم دار، مواد غذایی حاوی فیتات یا فیتیک اسید و مواد غذایی حاوی پلی‌فنلدر کنار مواد غذایی آهن دار
  • استفاده از مکمل‌های آهن دار مخصوص بانوان باردار و بعد از بارداری مثل یدوناتال
  • و…
مکمل بارداری یدوناتال

نکات گفته شده در این قسمت، تنها بخشی مهمی از نکاتی است که بایستی برای دریافت آهن بیشتر در رژیم غذایی مورد توجه قرار دهید. طبیعی است که پس از مراجعه به یک پزشک یا متخصص تغذیه نکات اضافی تر برای شما توضیح داده خواهد شد تا بتوانید در مدت زمان کمتری، حداکثر آهن را جذب کنید

چگونه می‌توان با مصرف مکمل آهن از یبوست جلوگیری کرد؟

آزمایش‌ها و تجربیات نشان می‌دهد که با مصرف قرص‌ها و مکمل‌های آهن، افراد دچار مشکلات گوارشی و البته یبوست می‌شوند. برای جلوگیری از یبوست حاصل از مصرف مکمل‌های آهن می‌توانید یکی از راه کارهای زیر را انجام دهید:

  • از مکمل‌های آهنی استفاده کنید که باعث یبوست نمی‌شوند؛ امروزه بسیاری از مکمل‌های آهن را به گونه‌ای تولید می‌کنند که مشکلات گوارشی در فرد ایجاد نمی‌کند. به‌عنوان‌مثال می‌توان گفت که سولفات فروس (قرص آهن) رایج‌ترین مکمل آهنی است که در مصرف کننده یبوست ایجاد نمی‌کند.
  • تا حد ممکن به جای استفاده از مکمل‌های آهن، از منابع طبیعی آهن نظیر گوشت و حبوبات و سبزیجات استفاده کنید.

به طور کلی می‌توان گفت بهترین روش برای جلوگیری از ابتلا به یبوست جایگزین کردن منابع طبیعی جذب آهن به جای مکمل‌ها بوده و در صورت که حتماً لازم باشد از مکمل استفاده کنید، مصرف سولفات فروس، بهترین روش برای عدم ابتلا به یبوست است.

چه زمانی برای فقر آهن به پزشک مراجعه کرد

در واقع به جرئت می‌توان گفت که هر چقدر زودتر به پزشک مراجعه کنیم، بهتر می‌توانی این بیماری را کنترل و درمان کنیم. اما از آن جایی که کمبود آهن به راحتی توسط خود فرد تشخیص داده نمی‌شود، از این رو پزشکان توصیه می‌کنند هر چند وقت یک بار، آزمایش‌های مربوطه را انجام داده و در صورتی که نتیجه آزمایش نشان دهندهٔ کمبود آهن در فرد باشد، به پزشک مراجعه شود. پزشک می‌توان با گفتن نکات و توصیه‌هایی از قبیل آنکه برای کم خونی چی خوبه، شما را در درمان این بیماری یاری دهد. لازم است که بدانید بیشتر مراجعه کنندگان به پزشک، پس از اصلاح رژِیم غذایی خود و مصرف مکمل‌های آهن دار، می‌توانند کم خونی خود را برطرف کنند.

 البته کم خونی و فقر آهن علائمی نیز دارد که از جمله آن‌ها عبارت اند از احساس خستگی، سرگیجه، تنگی نفس، سرد شدن دست و پا و… که اگر یک یا چند مورد از این علائم ها را در خود دیدید زمان رسیده که به یک پزشک مراجعه کنید.

غذاها و برنامه‌های غذایی که برای کم خونی باید بخوریم

غذاها و برنامه‌های غذایی که برای کم خونی باید بخوریم

اولین سوال افرادی که به کمبود آهن مبتلا هستند این است که برای جذب آهن و برای کم خونی چه بخوریم. این افراد باید در وعده‌های غذایی خود، موارد گفته شده در زیر را مصرف کنند. این مواد غذایی عبارت اند از:

سبزیجات برگ دار

مانند: اسفناج، کلم سبز، برگ چغندر و …

گوشت قرمز و مرغ

جگر

غذاهای دریایی به خصوص ماهیچ

حبوبات

مانند: عدس، انواع لوبیا، سویا، نخود فرنگی و…

آجیل و دانه

مانند: پسته، بادام هندی، دانه‌های کنف و …

همچنین بهتر است برای دانستن آنکه برای جذب آهن و صد البته برای کم خونی چه بخوریم؟ بهتر است که به یک متخصص تغذیه مراجعه کرده و با توجه به شرایط بدنی خود، بهترین رژیم غذایی را به دست آوریم.

سؤالات متداول

چه میوه‌هایی می‌توانند سطح آهن را در خون بهبود ببخشند؟

مصرف میوه‌هایی نظیر سیب و موز و پرتقال سطح جذب آهن در بدن را به شدت افزایش داده و مصرف روزانه آن‌ها توسط متخصصان تغذیه توصیه می‌شود.

آیا تخم مرغ برای کم خونی مفید است؟

تخم مرغ می‌تواند تا حد قابل توجهی نیاز روزانه فرد به آهن را جبران کند. از این رو مصرف آن در وعده‌های غذایی به خصوص صبحانه به شدت توصیه می‌شود.

افراد مبتلا به کم خونی برای صبحانه چه بخورند؟

افرادی که به کم خونی مبتلا هستند بهتر است در وعده صبحانه خود ارده حلوا و شیره ارده، کشمش، کنجد و خرما و تخم مرغ مصرف کنند.

چه مواد غذایی دارای بیشترین آهن هستند؟

گوشت قرمز، ماهی، کلم بروکلی، جگر گاو، تخم کدو حلوایی، اسفناج، سیب‌زمینی پخته شده، تخم کدو حلوایی از جمله از مواد غذایی سرشار از آهن هستند که مصرف آن‌ها برای افراد کم خون به شدت توصیه می‌شود. البته برای آنکه بهتر بدانیم برای کم خونی چه بخوریم؟ و چگونه برای بدنمان آهن جذب کنیم، بهتر است حتماً به یک متخصص تغذیه مراجعه کنیم تا بسته به کمبود آهن در بدنمان و شرایطی که داریم، مواد مصرفی و مقدار مصرف هر کدام از آن‌ها را بدانیم.

چه غذاهایی مسدود کنندهٔ آهن هستند؟

پیازچه، نان، کیک‌ها، بیسکویت‌ها و شیرینی‌جات، برنج، شیر، پنیر، ماست و… از جمله از غذاها و مواد مصرفی هستند که باعث مسدود شدن آهن در بدن می‌شوند. همچنین نوشیدن چایی باعث مسدود سازی شدیدتر آهن و عدم جذب آن توسط بدن می‌شود. به طور کلی می‌توان گفت مواد غذایی حاوی کلسیم، مواد غذایی حاوی فیتات یا فیتیک اسید و مواد غذایی حاوی پلی‌فنلدر باعث بی اثر شدن جذب آهن می‌شوند.

آیا کم خونی با رژیم غذایی قابل درمان است؟

درمان کم خونی با اصلاح رژیم غذایی به فرد و میزان کمبود آهن وی بستگی دارد. اگر میزان کمبود آهن در بدن شخصی تا یک میزان مشخص باشد، می‌توان با رژیم غذایی مناسب و استفاده از مواد غذایی آهن دارد، کم خونی خود را درمان کند. اما اگر کم خونی در فرد بسیار شدید باشد، رژِیم غذایی به تنهایی اثر گذار نبوده و حتماً باد در کنار آن از مکمل‌ها آهن استفاده کرد.

.

برای کسب اطلاعات بیشتر درباره مکمل بارداری یدوناتال ایکس-مارت و خرید محصول کلیک کنید
5/5 - (3 امتیاز)

احساس خود را درباره این مقاله بگویید 4 نظر

3 4
برای کم خونی چه بخوریم؟

این مقاله را با دیگران به اشتراک بگذارید

Scroll to Top
به بالای صفحه بردن