کمر درد عصبی از عارضه هایی است که از فشرده شدن ا کشیدگی عصب در ستون فقرات ناشی می شود. اغلب این عارضه با احساس سوزن سوزن شدن مداوم، ضعف، بی حسی، اسپاسم عضلانی، مشکلات خوابیدن و … همراه است.
کمر درد عصبی باید درمان شود زیرا عدم درمان آن محدودیت در انجام فعالیت های روزمره، تشدید درد، عدم خواب مناسب، افسردگی و اضطراب، کاهش کیفیت زندگی و … را به همراه دارد.
دارو درمانی، فیزیوتراپی، تنس درمانی و استفاده از روش جراحی برخی از روش های درمانی کلینیکی این عارضه است.
خواب و استراحت کافی، استفاده از وسایلی که سبب بهبود وضعیت بدن در حین بیداری و خواب می شوند مانند تکیه گاه گردن، بالشتک، صندلی قابل تنظیم، ماساژ، یخ و گرما درمانی و … از درمان های خانگی هارضه کمر درد عصبی است و زمانی مورد استفاده قرار می گیرد که علائم ناشی از این عارضه خفیف است.
به منظور کسب اطلاعات بیشتر در خصوص کمر درد عصبی تا انتهای این متن با ما همراه باشید.
آنچه در این مقاله میخوانید:
Toggleکمر درد عصبی چیست؟
کمر درد عصبی از فشرده شدن عصب در ستون فقرات نشات می گیرد. اعصاب در اثر تروما یا عواملی نظیر فتق یا بیرون زدگی دیسک می توانند تحت فشار قرار گرفته و منجر به کمر درد عصبی شوند.
دیابت، سندرم درد منطقه ای، آسیب های تروماتیک مانند زمین خوردن، فتق دیسک، جراحت ، سو مصرف مواد مخدر، قرار گرفتن طولانی مدت در معرض سموم، تومورهای متاستاتیک یا خوش خیم، عفونت های قارچی، ویروسی و یا باکتریایی، روماتیسم مفصلی، خار استخوان، تنگی کانال نخاعی، اسپوندیلولیستزیس و … از مهمترین علل کمر درد عصبی هستند.
علاوه بر عوامل زمینه ای فوق برخی عوامل نظیر افزایش سن، اضافه وزن، بلند کردن نامناسب اجسام سنگین، سیگار کشیدن و قرار گرفتن در شرایط روانی مملو از اضطراب و افسردگی احتمال ابتلا به کمر درد عصبی در افراد را شدت می بخشد.
این کمر درد می تواند از ریشه های عصبی متعددی سرچشمه بگیرد. به دردی که از ریشه عصبی منشا می گیرد، درد رادیکولار می گویند. درد ناشی از این عارضه بسیار تیز است و با سوزن سوزن شدن، گز گز و احساس بی حسی همراه خواهد بود.
علائم کمر درد عصبی
علائم کمر درد عصبی در افراد مختلف متفاوت است، برخی از این مبتلایان ممکن است درد مداوم و برخی دیگر ممکن است درد دوره ای را تجربه کنند.
علائم و نشانه های این عارضه به طور معمول به شرح زیر است:
- احساس سردی، سوزش و درد عمیق در پشت
- احساس سوزن سوزن شدن مداوم، ضعف و بی حسی
- دردی که از مسیر اعصاب به پاها و دست ها منتقل می شود.
- تغییر رنگ پوست در محل درد به رنگ صورتی، قرمز یا آبی به دلیل تغییرات جریان خون
- تورم در محل درد
- اسپاسم عضلانی
- ضعف عضلانی
- از دست دادن رفلکس
- مشکل در خوابیدن
- احساس افسردگی
- واکنش کم در مقابل تغییرات دمایی
درمان کمر درد عصبی
پزشک با توجه به علت تحت فشار قرار گرفتن عصب که منجر به کمر درد عصبی شده است و شدت علائم، برنامه درمانی جهت درمان این عارضه را مشخص می کند.
در صورتی که این عارضه شدت چندانی نداشته باشد، پزشکان تغییرات در سبک زندگی، اصلاح فعالیت ها، یخ و گرما درمانی، انجام تمرینات تثبیت کننده کمر و تحرک قفسه سینه، اصلاح وضعیت خواب و … را برای درمان توصیه می کنند.
دارو درمانی به عنوان یکی از درمان های غیر جراحی برای درمان این عارضه تجویز می شود.
اغلب پزشکان مسکن ها و داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی، داروهای ضد تشنج، داروهای ضد افسردگی و … را برای مدیریت علائم این عارضه تجویز می کنند.
تنس تراپی یا تحریک عصب از طریق پوست روش درمانی دیگری است که در آن الکترودها روی پوست قرار گرفته و جریان الکتریکی ضعیفی را به اعصاب انتقال می دهند.
فیزیوتراپی روش درمانی غیر تهاجمی است که با تقویت قدرت عضلات تضعیف شده به درمان این عارضه کمک می شود.
جراحی روش تهاجمی و آخرین روش انتخابی پزشکان برای درمان این عارضه است. اگر کمر درد عصبی ناشی از فشار بر اعصاب پشت در اثر عاملی مانند تومور باشد، از روش تهاجمی جراحی برای درمان آن استفاده می شود.
جراحی رفع فشار ستون فقرات، دیسککتومی، لامینکتومی، فیوژن ستون فقرات، فورامینوتومی، جراحی تعویض دیسک و … از انواع روش های تهاجمی برای درمان این عارضه هستند.
قرص کمر درد عصبی
گاباپنتین، پره گابالین و دولوکستین را می توان از بهترین قرص ها جهت درمان کمر درد عصبی در نظر گرفت، البته در کنار تمامی مزایا این قرص ها دارای عوارض جانبی چون خواب آلودگی، حالت تهوع، سرگیجه و خشکی دهان نیز خواهند بود.
این قرص ها برای تسکین دردهای گاه به گاه و خفیف عصبی موثرند و برای دردهای شدید و مداوم تاثیر زیادی ندارند. توصیه می گردد تا اگر کمر درد عصبی با نشانه هایی چون درد الکتریکی، سوزن سوزن شدن یا ماهیتی شوک مانند همراه باشد جهت تسکین و درمان از این قرص ها استفاده شود.
داروی کمر درد عصبی
داروهای ضد تشنج از داروهایی هستند که برای افراد مبتلا به کمر درد عصبی مفید خواهند بود. اثرات این داروها بر سیستم عصبی به درمان این عارضه کمک می کند.
خواب آلودگی، سرگیجه و تهوع از عوارض جانبی داروهای کمر درد عصبی هستند. داروهای ضد افسردگی سه حلقه ای نیز گونه ای دیگر ازداروها برای این عارضه هستند.
این داروها عوارضی چون سرگیجه، یبوست، تاری دید و ناراحتی معده را به دنبال دارند. SNRI ها یا مهارکننده های بازجذب سروتونین نوع جدید از داروهای ضد افسردگی هستند که عوارض کمتری در مقایسه با داروهای ضد افسردگی سه حلقه ای دارند، البته عملکرد این داروها در مقایسه با نوع سه حلقه ای کمی کمتر است.
اغلب پزشکان برای درمان کمر درد عصبی بنا به شدت درد از داروهای ضد تشنج یا ضد افسردگی استفاده می کنند.
اگر کمر درد عصبی درمان نشود چه عواقبی دارد؟
عدم توجه و درمان کمر درد عصبی می تواند توانایی افراد از نظر فیزیکی را محدود کند. این افراد در انجام فعالیت های روزمره خود دچار اختلال شده و از سایر بیماری های مزمن دیگر ناشی از عدم تحرک فیزیکی رنج خوهند برد.
عدم درمان این عارضه موجب می شود تا ماهیچه ها، استخوان ها و رباط ها بهبود نیافته و با گذشت زمان شدت درد بیشتر شده و مشکلات ناشی از این عارضه نیز افزایش یابد.
عدم درمان می تواند سبب تبدیل کمر درد حاد به کمر درد مزمن شود و این نوع کمر درد با اضطراب، افسسردگی، کاهش کیفیت زندگی و … همراه خواهد بود.
کمر درد مزمن سبب می گردد تا افراد نحوه حرکت خود را تغییر دهند و این خود منجر به آسیب و فشار بر سایر قسمت های بدن می شود.
افراد با درد کمر خواب راحتی نداشته و استراحت ناکافی بر کیفیت زندگی آنها تاثیرگذار خواهد بود. احساس افسردگی، از دست دادن تحرک که بیماری های زمینه ای چون اضافه وزن، دیابت، بیماری های قلبی و … را به دنبال دارد، در این افراد شایع است.
همواره افراد با کمر درد درمان نشده خستگی عضلانی دارند و سبب می گردد تا عضلات خیلی زودتر خسته شده و سریعتر تحلیل روند.
درمان خانگی کمر درد عصبی
کمر درد عصبی به دلیل آسیب به یک یا مجموعه ای از اعصابی که در ستون فقرات قرار گرفته اند، ایجاد می گردد.
برای درمان این عارضه می توان از روش های خانگی استفاده کرد. مهمترین روش های درمان خانگی عبارتند از:
● خواب و استراحت کافی
استراحت و خواب مناسب این فرصت را برای بدن ایجاد می کند که خود را ترمیم کند. ه
مچنین استراحت سبب می گردد تا از عصب فشرده استفاده نشود و از تحریک بیشتر عصب آسیب دیده نیز جلوگیری شود.
● توجه به قرارگیری بدن در وضعیتی مناسب
قرار گرفتن بدن در وضعیتی نامناسب به ویژه در نشستن یا ایستادن های طولانی مدت سبب استرس های طولانی مدت بر اعصاب ستون فقرات و ماهیچه ها می شود.
تغییر وضعیت بدن به حالتی مناسب و استفاده از وسایل کمک کننده مانند تکیه گاه گردن، بالشتک، صندلی قابل تنظیم و … به بهبود وضعیت اعصاب در این عارضه کمک خواهد کرد.
● استفاده از داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی
استفاده از این داروها با عنوان NSAIDs مانند ایبوپروفن، ناپروکسن و … برای کاهش التهاب و تسکین درد در کمر درد عصبی خفیف موثر خواهند بود.
● حرکات کششی و یوگا
یوگا و انجام حرکات کششی ملایم سبب کاهش تنش و فشار در ناحیه آسیب دیده کمر می شود.
● ماساژ درمانی
ماساژ با کاهش درد و استرس و از طریق آرامش عضلات می تواند در درمان عارضه کمر درد عصبی کمک کننده باشد.
● آتل
استفاده از آتل یا بریس از آسیب بیشتر به اعصاب جلوگیری می کند.
● یخ درمانی و گرما درمانی
یخ درمانی و گرما درمانی گردش خون در ناحیه آسیب دیده را بالا برده و به تسکین درد عصبی کمک می کند.
سوالات متداول
آیا کمر درد عصبی خطرناک است؟
در صورتی که کمر درد عصبی درمان نشده و ادامه پیدا کند با عواقبی چون محدودیت و اختلال در انجام فعالیت های روزمره، افسردگی و اضطراب، تشدید درد کمر، کاهش کیفیت زندگی، عدم خواب مناسب، از دست رفتن تحرک و در پی آن ابتلا به بیماریهایی مانند اضافه وزن، دیابت، بیماری های قلبی و … همراه بوده که هرکدام از این عواقب، معایب خود را داشته و خطرناک خواهند بود.
بی حس شدن کمر نشانه چیست؟
بی حسی کمر علل متفاوتی دارد. مشکلات ستون فقرات، عفونت، جراحت، فیبرومیالژیا و ناهنجاری های عروقی از مهمترین دلایل هستند. در این میان مشکلات ستون فقرات ناشی از فشردگی ، کشیدگی و آسیب به ریشه های عصبی ستون فقرات بسیار متداول است.