درمان دیسک کمر در منزل

زمان تقریبی مطالعه: 10 دقیقه

مطالعات مختلف نشان می دهد که دیسک کمر در عرض 6 هفته با استفاده از روش های درمانی محافظه کارانه و غیر جراحی قابل درمان است، حتی مبتلایان می توانند با استفاده از روش هایی به درمان پارگی و بیرون زدگی دیسک کمر خود پی ببرند.

استراحت، سرما و گرما درمانی، دارو درمانی، انجام حرکات  کششی، فیزیوتراپی و انجام حرکات ورزشی مناسب، طب سوزنی، آب درمانی، حمام اپسوم و … از موثرترین روش های درمان دیسک کمر در منزل هستند.

افراد می توانند با اصلاح طرز نشستن خود، استفاده از کفش های طبی و مناسب، مدیریت استرس و کاهش آن، بهره مندی از رژیم غذایی مناسب، تقویت عضلات پشت از طریق ورزش و … از ابتلا به این عارضه جلوگیری کنند.

به منظور کسب اطلاعات بیشتر در خصوص درمان دیسک کمر در منزل تا انتهای این متن با ما همراه باشید.

آیا درمان دیسک کمر بدون جراحی امکان پذیر است؟

دیسک کمر بدون انجام عمل جراحی درمان پذیر است. مطالعه ای که بر 147 بیمار مبتلا به فتق حاد دیسک کمر انجام پذیرفت و نتایج آن در Spine Journal منتشر گردید، نشان می دهد که تنها در عرض 6 هفته، 90 درصد از بیماران مبتلا به فتق دیسک کمر بهبود یافتند و تنها 10 درصد از بیماران نیاز به عمل جراحی پیدا کردند.

مطالعه دیگری بر 100 بیمار مبتلا به بیرون زدگی دیسک انجام گرفت و نتایج آن در Journal Of Spinal Disorders and Techniques منتشر شد، نتایج نشان می داد که حدود 67 درصد از بیماران بدون انجام عمل جراحی بهبود قابل توجهی یافته و درمان شدند.

در این مطالعه عملکرد موثر درمان های محافظه کارانه ای چون فیزیوتراپی صحه گذاری گردید.

مطالعه دیگری بر 45 بیمار مبتلا به دیسک کمر حاد انجام پذیرفت و نتایج آن در مجله کمر و توانبخشی اسکلتی عضلانی منتشر گردید، نتایج نشان می دادند که تنها بعد از 6 هفته، 64 درصد مبتلایان با استفاده از درمان های محافظه کارانه به درمان دیسک کمر در منزل پرداخته و بهبود قابل توجهی پیدا کردند و 73 درصد از این بیماران از انجام عمل جراحی اجتناب کردند. 

مطالعات متفاوت دیگری در سال های مختلف بر جوامع آماری بیماران انجام گرفت و نتایج تمامی مطالعات نشان می دادند که تنها بعد از 6 هفته، مبتلایان می توانند با استفاده از راهکارهای درمانی محافظه کارانه بهبود قابل توجهی پیدا کرده و از انجام عمل جراحی اجتناب کنند.

دیسک بین مهره ای از لایه بیرونی سختی به نام حلقوی فیبروزوس و لایه داخلی نرمی به نام هسته پالپوزوس تشکیل شده است. زمانی که دیسک فتق کرده و یا به اصطلاح بیرون می زند، هسته پالپوزوس از طریق پارگی یا شکافی از حلقه فیبروزوس بیرون می زند.

این عارضه با درد و ناراحتی همراه خواهد بود اما مبتلایان با مراقبت و روش های محافظه کارانه می توانند تلاش نمایند تا بدن مجددا مواد فتق را جذب کرده و علائم بهبود یابد.

تشخیص دیسک کمر در منزل

تشخیص دیسک کمر در منزل

افراد با مشاهده نشانه های دیسک کمر و مراجعه به پزشک می توانند با اطمینان در خصوص ابتلا یا عدم ابتلا به دیسک کمر آگاهی یابند.

برای مثال دیسک کمر نشانه هایی چون بی حسی و گزگز، درد شدید سوزشی در کمر، باسن و ساق پا، ضعف عضلانی در اطراف ناحیه درد و احساس علائم در یک طرف بدن را به دنبال خواهد داشت.

در کنار این علائم پزشکان می توانند با استفاده از اشعه ایکس، سی تی اسکن، ام آر آی، الکترومیوگرافی و مطالعات هدایت عصبی یا NCS ، نسبت به ابتلا به فتق دیسک بیمار اظهار نظر نمایند، اما علاوه بر علائم و نشانه ها و روش های پزشکی تشخیصی، روش های دیگری جهت تشخیص دیسک کمر در منزل نیز وجود دارد. 

به منظور درمان دیسک کمر در منزل در ابتدا لازم است تا به تشخیص این عارضه پرداخت. یکی از روش ها بررسی ضعف عضلانی است، به این منظور لازم است تا افراد تلاش نمایند در حالی که پاشنه پای آن ها روی زمین قرار داد، انگشتان پای خود را به سمت پایین فشار دهند.

اگر انجام این فرایند با سختی و به همراه درد در کمر همراه باشد، به احتمال زیاد افراد دچار فتق یا بیرون زدگی دیسک کمر شده اند. 

در روش دیگر که از آن با عنوان تست بلند کردن پای مستقیم یاد می شود، لازم است تا فرد بر سطحی صاف به پشت دراز کشیده و در حالی که پاها از زانو خم هستند و کف پاها بر زمین قرار دارند، یکی از پاها را بدون خم کردن زانو تا حد امکان بالا آورده و در این حالت نگه دارند و بعد از چند ثانیه مکث، این فرایند را برای پای مخالف تکرار کنند.

اگر افراد با انجام این عمل در کمر یا ساق خود احساس درد کنند، به خصوص اگر این درد در یک سمت بدن آنها احساس شود، با احتمال بالا افراد دچار فتق یا بیرون زدگی دیسک شده اند.

در روش تشخیصی دیگر لازم است تا افراد بر صندلی نشسته و کف پای خود را بر زمین قرار دهند. در ادامه افراد می بایست تا حد امکان خود را به جلو خم کرده و پشت خود را گرد کنند، در این حالت لازم است تا یکی از پاها را به سمت بیرون کشیده و چانه را به سمت قفسه سینه پایین آورده و مکث کنند.

اگر در این حالت در کمر یا ساق پای خود احساس درد نمایند، با احتمال بالایی افراد دچار فتق یا بیرون زدگی دیسک کمر شده اند.

درمان دیسک کمر در منزل

درمان دیسک کمر در منزل-1

همانطور که بیان شد درمان خانگی دیسک کمر با انجام روش های محافظه کارانه و بدون انجام عمل جراحی امکان پذیر است.

از روش های درمان دیسک کمر در منزل عبارتند از:

● استراحت

زمانی که دیسک فتق کرده و یا به اصطلاح بیرون می زند، هسته پالپوزوس از طریق پارگی یا شکافی از حلقه فیبروزوس بیرون می زند.

مبتلایان می توانند با استراحت مناسب به بدن خود زمان دهند تا مواد فتق را جذب کرده و علائم درد و ناراحتی ناشی از دیسک کمر بهبود یابد. 

شاید استراحت ساده ترین روش درمان دیسک کمر در منزل به نظر بیاید، اما استراحت کافی، طرز نشستن و خوابیدن مناسب، رژیم غذایی درست و … همگی می توانند در درمان  و تسکین دیسک کمر تاثیرگذار باشند.

● گرما و سرما درمانی

گرما و سرما درمانی در محل درد می تواند از طریق کاهش التهاب به کاهش درد و تسکین آن کمک کند.

● داروها

استفاده از داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی به مدیریت درد و کاهش التهاب کمک کرده و موثر خواهند بود. به این داروها اصطلاحا NSAIDs می گویند. 

استامینوفن، ایبوپروفن، ناپروکسن، آسپرین و … از جمله این داروها هستند. استفاده از کرم هایی مانند دیکلوفناک (ولتارن) با کاهش التهاب و تورم عصب نخاعی آسیب دیده به درمان فتق دیسک کمک خواهد کرد.

استفاده از ژل هایی که حالت خنک کنندگی یا گرمای ملایمی را در ناحیه درد ایجاد می کنند، نیز موثر خواهند بود.

● حرکات ورزشی

روش مک کنزی از روش های اثبات شده برای تسکین درد کمر ناشی از فتق دیسک است. مجموعه این حرکات از طریق تثبیت کمر، ستون فقرات و ماهیچه های حمایت کننده آن را تقویت می کند.

به این منظور بیماران می بایست بر سطحی صاف طوری دراز بکشند که قفسه سینه آن ها بر زمین باشد.

کف دو دست را در اطراف قفسه سینه مانند حالت شنا رفتن قرار داده و سر سینه را از روی زمین تا حد امکان بالا بیاورید، در این شرایط پاها و باسن بدون حرکت روی زمین قرار گرفته اند، مدت کوتاهی مکث کنید تا عضلات کمر تحت فشار قرار بگیرند و مجددا به حالت اول باز گردید. 

● کشش درمانی

انجام حرکات کششی با کاهش فشار بر مفاصل و استخوان ها سبب کاهش فتق و بیرون زدگی دیسک می شوند.

● ماساژ درمانی

ماساژ درمانی برای دیسک کمر

استفاده از ماساژ مناسب تحت نظر فیزیوتراپیست به کاهش درد ناشی از دیسک کمر کمک کرده و موثر خواهد بود. ماساژ مناسب با افزایش گردش خون سبب کاهش التهاب و اسپاسم عضلانی می شود.

ماساژ بافت عمیق یا DTM و ماساژ تحریک بافت نرم یا STM با استفاده از طیف وسیعی از فشارها، مدت زمان و عمق فشار به درمان دیسک کمر در منزل کمک می کنند.

● آب درمانی

آب درمانی و انجام حرکاتی مشخص در آب به کاهش التهاب و تسکین درد و درمان دیسک کمر در منزل کمک می کنند.

● حمام نمک اپسوم

منیزیم از عناصر اصلی نمک اپسوم بوده که خواص ضد التهابی داشته و آرامش بخش است.

خواص درمانی نمک و شناور بودن در آب همراه با کاهش استرس مفاصل بوده و عضلات سفت را شل کرده و موجب تسکین درد می شود.

● فیزیوتراپی

فیزیوتراپیست تمرین ها و حرکات مختلفی را با توجه به شرایط بیمار برای افزایش قدرت و انعطاف پذیری و کاهش فشار بر ناحیه آسیب دیده به بیماران ارائه می دهد.

● طب سوزنی

این طب با ترشح اندورفین و افزایش گردش خون به تسکین درد کمر ناشی از بیرون زدگی دیسک کمک می کند.

در صورتیکه با انجام صحیح توصیه های فوق بعد از 6 هفته، علائم و نشانه های دیسک کمر بهبود نیابد، پزشکان روش های دیگری چون تزریق استروئید اپیدورال، تحریک الکتریکی عصب از طریق پوست یا TENS و در نهایت عمل جراحی را توصیه می کنند.

نحوه استراحت برای درمان دیسک کمر

نحوه استراحت برای درمان دیسک کمر

استراحت مناسب و درست خوابیدن در زمان فتق دیسک یکی از روش های درمان دیسک کمر در منزل است. استفاده از بالش زیر زانوها، انحنای طبیعی ستون فقرات را در زمان خواب حفظ کرده و موثر است.

توصیه می گردد تا افرادی که به پهلو می خوابند از بالشتی بین زانوهای خود استفاده کنند تا ستون فقرات صاف و باسن متعادل بوده و کمر در هنگام خواب پیچ نخورد.

خوابیدن بر شکم بدترین حالت استراحت به ویژه برای افراد با بیرون زدگی دیسک کمر است.

برای دیسک کمر چی خوبه؟

هر آنچه که التهاب دیسک را کاهش داده و به بدن فرصت دهد تا فتق یا بیرون زدگی دیسک را جذب کند، برای درمان دیسک کمر در منزل مناسب و موثر خواهد بود.

استراحت کافی، بطور مناسب همراه با قرار دادن بالش زیر زانوها در حالت دراز کشیده یا قرار دادن بالش بین زانوها در حالت دراز کشیدن به پهلو برای حفظ انحنای طبیعی ستون فقرات در هنگام خواب یا استفاده از تکیه گاه کمری ساکرال در هنگام خواب موثر است.

استفاده از حرکات مناسب ورزشی، فیزیوتراپی، ماساژ و آب درمانی برای دیسک کمر مفید خواهد بود. استفاده از داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی برای کاهش درد و التهاب اعصاب تحریک شده موثر هستند.

 کاهش وزن  و کنترل آن به بهبود وضعیت دیسک کمر کمک می کند. استفاده از پروتئین های گیاهی به جای پروتئین های حیوانی منجر به کاهش التهاب شده و در درمان دیسک کمر موثر خواهند بود.

دانه چیا، عدس، لوبیا و … از آنتی اکسیدان، فیبر، ویتامین و مواد معدنی غنی هستند و به درمان دیسک کمر در منزل کمک می کنند.

استفاده از سبزیجاتی مانند کلم پیچ، کلم بروکلی و اسفناج با تقویت ستون فقرات و سیستم اسکلتی بدن، تغذیه ای مناسب برای درمان دیسک کمر محسوب می شوند.

استفاده از ماهی قزل آلا و سالمون به عنوان منابع غنی پروتئین و عاری از چربی که سرشار از امگا 3 هستند، با التهاب مبارزه کرده و موجب سلامت بافت ها و استخوان ها می شوند، همچنین مصرف انواع لبنیات که کلسیم مورد نیاز بدن را تامین می کنند، موثر خواهند بود.

شیر، پنیر و ماست از محصولاتی هستند که در این دسته قرار می گیرند. برخی ادویه جات مانند دارچین، رزماری، ریحان و زنجبیل حاوی موادی هستند که با التهاب مبارزه کرده و به بهبود درد دیسک کمر کمک می کنند.

انواع توت ها مملو از آنتی اکسیدان و مواد مغذی هستند و در سالم ماندن ستون فقرات به بیمار کمک می کنند.

آووکادو نیز میوه دیگری است که سرشار از  فیبر و پتاسیم بوده و در درمان دیسک کمر در منزل موثر خواهد بود.

درمان سریع درد دیسک کمر

مطابق با تحقیقات انجام شده، استفاده از روش های درمانی خانگی و محافظه کارانه برای درمان دیسک کمر در منزل، حدود 6 هفته به طول می انجامد. هر اندازه توصیه ها و روش های پیشنهادی بهتر و درست تر انجام گردد، فرایند درمان کوتاه تر خواهد شد.

ورزش و انجام حرکات مناسب، استراحت و وضعیت مناسب بدن در زمان خواب، سرما و گرما درمانی، کشش، استفاده از کرم های تسکین دهنده درد و التهاب، ماساژ درمانی، استفاده از کفش های طبی و مناسب، دارو درمانی، تغییرات رژیم غذایی، کاهش استرس و تمرکز از مهمترین روش های درمانی محافظه کارانه و غیر جراحی جهت درمان دیسک کمر محسوب می شوند.

از میان این روش ها، استراحت و تغییر فعالیت های روزانه، استفاده از داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی، انجام حرکات کششی مناسب و استفاده از پدهای سرمایشی و گرمایشی، از سریع ترین روش ها برای درمان سریع دیسک کمر به حساب می آیند.

درمان قطعی دیسک کمر در خانه

استفاده از روش های درمانی غیر جراحی در محدوده وسیعی از مبتلایان به عارضه دیسک کمر موثر بوده و این افراد به عمل جراحی نیاز پیدا نخواهند کرد، اما میزان آسیب، شرایط سنی، وجود دیگر بیماری ها و … در قطعی بودن درمان های ذکر شده، تاثیر خواهند داشت.

از میان روش های غیر جراحی فیزیوتراپی و توانبخشی، ماساژ درمانی و استراحت را می توان از روش های قطعی درمان دیسک کمر در منزل به حساب آورد.

فیزیوتراپی دیسک کمر در منزل

فیزیوتراپی دیسک کمر در منزل

با استفاده از حرکات فیزیوتراپی زیر می توان به کاهش درد و درمان دیسک کمر در منزل کمک نمود. برخی از این حرکات عبارتند از:

● کشش کمر در حالت ایستاده

برای انجام این حرکت لازم است تا افراد در حالت ایستاده دستان خود را بر روی باسنشان قرار داده و به آرامی آن را به جلو فشار دهند تا قسمت پایین کمرشان تحت کشش قرار گیرد.

لازم است تا در این وضعیت 2 تا 3 ثانیه مکث کرده و در مجموع 10 بار این حرکت تکرار شود.

● کش لاستیکی برای کشش عضلات پشت

در این روش لازم است تا از کش لاستیکی مخصوص حرکات فیزیوتراپی استفاده شود. کافی است یک سر کش را به پایه یا دستگیره ای ثابت کرده و حرکت را انجام دهید.

در حالت ایستاده، پاها را به اندازه عرض شانه باز کرده و زانوها را کمی خم کرده و طرف دیگر باند لاستیکی که آزاد است را با هر دو دست بگیرید.

در حالی که آرنج کمی خم شده است، باند را به سمت خود کشیده و در حالی که ساعد ها با زمین موازی است، 10 بار این حرکت را تکرار کنید.

● روش مک کنزی

این روش از بهترین حرکات فیزیوتراپی برای تقویت عضلات پشت برای درمان دیسک کمر در منزل است.

لازم است تا افراد روی شکم دراز بکشند و کف دستان را اطراف قفسه سینه قرار دهند و در حالتی که باسن و پاهای آنها ثابت است و از زمین بلند نمی شود، بالا تنه خود را از زمین جدا کرده و 30 ثانیه در این حالت بمانند.

به منظور عملکرد بهتر لازم است تا حرکت مک کنزی در هر بار انجام 5 تا 10 بار تکرار شود.

تسکین درد دیسک کمر در خانه با مکمل بن فیت 

مبتلایان دیسک کمر می توانند از مکمل هایی با ترکیبات مناسب جهت تسکین و درمان دیسک کمر در منزل استفاده نمایند. یکی از بهترین مکمل ها در این زمینه، مکمل بن فیت است.

این مکمل با داشتن ترکیبات مهمی مانند کلسیم، منیزیم، زینک و ویتامین دی به درمان دیسک کمر کمک می کند.

کلسیم سبب تقویت و استحکام استخوان ها می شود، منیزیم علاوه بر اینکه بر جذب بهتر کلسیم و پتاسیم کمک می کند، در جلوگیری از التهاب و گرفتگی عضلات نقش دارد.

زینک از تحلیل استخوانها جلوگیری کرده و ویتامین دی از ضعف عضلانی جلوگیری می کند.

مکمل بن فیت با وجود ترکیبات ذکر شده یکی از بهترین مکمل ها در تسکین درد دیسک کمر در خانه محسوب می شود.

سوالات متداول

آیا دیسک کمر در منزل درمان می شود؟

بله، درمان دیسک کمر در منزل با استفاده از روش هایی چون فیزیوتراپی و انجام حرکات ورزشی صحیح، استراحت کافی و مناسب، انجام حرکات کششی، سرما و گرما درمانی، ماساژ درمانی ، دارو درمانی و استفاده از کرم های تسکین دهنده درد، آب درمانی و حمام اسپوم انجام می پذیرد.

چه موقع دیسک کمر احتیاج به عمل دارد؟

اگر نشانه ها و علائم فتق دیسک پس از 6 هفته و انجام روش های محافظه کارانه بهبود نیافته و تشدید یابد، اغلب پزشکان روش های دیگری مانند عمل جراحی را برای درمان دیسک کمر توصیه می کنند.

احساس خود را درباره این مقاله بگویید 3 نظر

4 3
درمان دیسک کمر در منزل
5/5 - (2 امتیاز)

این مقاله را با دیگران به اشتراک بگذارید

Scroll to Top