برخی از غذاها و نوشیدنیها ممکن است خطر ابتلا به آرتروز را افزایش داده یا علائم آن را بدتر کنند؛ به عنوان مثال، از غذاهای مضر برای آرتروز میتوان غذاهای فرآوری شده و نوشیدنی های شیرین را نام برد.
اگر به آرتروز مبتلا هستید، انتخاب رژیم غذایی مناسب و اجتناب از مصرف غذاهای مضر برای آرتروز نه تنها میتواند به مدیریت علائم کمک کند، بلکه خطر عوارض را نیز کاهش میدهد.
مصرف غذاهای مضر برای آرتروز باعث بدتر شدن علائمی مانند التهاب میشود. به همین دلیل، داشتن یک رژیم غذایی سرشار از غذاهای مفید برای آرتروز میتواند به بهبود بیماری کمک شایانی کند.
آنچه در این مقاله میخوانید:
Toggleچرا رعایت رژیم غذایی برای افراد مبتلا به آرتروز بسیار مهم است؟
آنچه میخورید به طور مستقیم بر عملکرد بدن تاثیر میگذارد. این زمان ابتلا به بیماری هایی چون آرتروز هم صدق می کند.
اجتناب از غذاهای مضر برای آرتروز میتواند روند بهبودی را سرعت بخشیده و از التهابات دردناک که میتوانند به بافتهای اطراف مفاصل آسیب بزنند، جلوگیری کند.
رژیم مدیترانهای برای افراد مبتلا به آرتروز ایدهآل است. این نوع رژیم دارای مقادیر متعادلی از ماهی، حبوبات، آجیل، روغن زیتون و مقدار زیادی میوه و سبزیجات است. این رژیم علاوه بر کمک به تسکین التهاب و اجتناب از غذاهای مضر برای آرتروز، وزن را متعادل نگه میدارد.
کنترل وزن برای افراد مبتلا به آرتروز بسیار مهم است زیرا وزن اضافه به مفاصل ناحیه لگن، زانو، پا و ستون فشار اضافه وارد میکند.
بهترین راه کنترل وزن، ورزش کردن است اما این کار برای افراد مبتلا به آرتروز سخت است. به همین دلیل این افراد باید بیشتر از بقیه مراقب رژیمغذایی خود باشند.
در صورت ابتلا به آرتروز، همیشه قبل از تغییر رژیم غذایی خود با پزشک متخصص مشورت کنید. در افراد مختلف، تاثیری که رژیمغذایی روی آرتروز و علائم آن میگذارد متفاوت است. به همین دلیل هرگونه تغییر در رژیمغذایی و حذف غذاهای مضر برای آرتروز باید به طور دقیق توسط پزشک بررسی شود. گاهی حذف یک ماده غذایی تاثیری بر بیماری و روند رشد آن ندارد.
برخی از مکملهایی که برای جبران کمبود مواد مغذی مصرف میشوند، با داروهای آرتروز تداخل دارند. به همین دلیل بهتر است تا حد امکان مواد مغذی را از منابع طبیعی دریافت کنید.
غذاهای مضر برای آرتروز
● مواد غذایی حاوی قندهای افزوده
افراد مبتلا به آرتروز میتوانند با محدود کردن مصرف قندهای اضافه و غذاهای مضر برای آرتروز، به مدیریت علائم این بیماری کمک کنند.
قندهای افزوده در آبنبات، نوشابه، بستنی و بسیاری از مواد غذایی دیگر از جمله سس باربیکیو، سس سالاد و سس کچاپ یافت میشود. تحقیقات نشان میدهد مصرف موادغذایی چون نوشابه و شیرینی، علائم روماتیسم را بدتر میکند.
● گوشت فرآوری شده و گوشت قرمز
تحقیقات نشان میدهد که گشت قرمز و گوشتةای فرآوری شده از غذاهای مضر برای آرتروز هستند و میتوانند علائم آن را بدتر کند.
افرادی که گوشتهای فرآوری شده و گوشت قرمز زیادی مصرف میکنند ممکن است سطوح بالاتری از اینترلوکین-6 (IL-6)، پروتئین واکنشی (CPR) و هموسیستئین داشته باشند که التهاب را بدتر میکنند.
● غذاهای حاوی گلوتن
گلوتن گروهی از پروتئینهای موجود در گندم، جو، چاودار و سایر غلات است. تحقیقات نشان داده است که این ماده میتواند علائم آرتروز را بدتر کند.
رژیم غذایی بدون گلوتن وگان ممکن است فعالیت بیماری را کاهش دهد و التهاب را بهبود بخشد.
افرادی که به گلوتن حساسیت دارند ممکن است در اثر مصرف محصولات گندم دچار درد و التهاب مفاصل شوند و بهتر است از غذاهای مضر برای آرتروز حاوی گلوتن اجتناب کند.
● غذاهای فرآوری شده
غذاهای فرآوری شده مانند فست فود، غلات صبحانه و محصولات پخته شده، دارای غلات تصفیه شده، شکر افزوده، مواد نگهدارنده، فروکتوز و سایر مواد بالقوه التهابی هستند که همگی از غذاهای مضر برای آرتروز هستند.
غذاهای فرآوری شده ممکن است با تحریک التهاب و افزایش وزن، خطر ابتلا به روماتیسم مفصلی را افزایش داده و علائم را تشدید کند.
در یک مطالعه بر روی 56 فرد مبتلا به روماتیسم مفصلی، افرادی که مقادیر بیشتری غذای فرآوری شده مصرف کردند، شاهد سطوح بالاتری از هموگلوبین گلیکوزیله (HbA1c) را که افزایش قند در خون را نشان میدهد، بودند. علاوه بر این، خطر حمله قلبی در این افراد بیشتر بود.
● غذاهای پر نمک
از غذاهای مضر برای آرتروز میتوان غذاهای پر نمک را نام برد. غذاهای سرشار از نمک شامل میگو، سوپ کنسرو شده، پیتزا، برخی از پنیرها، گوشتهای فرآوری شده و غذاهای فرآوری شده دیگر میشود.
مصرف زیاد سدیم ممکن است یک عامل خطر برای بیماریهای خود ایمنی مانند روماتیسم مفصلی در افراد باشد.
نمک فرآیندهای ایمنی بدن را تحریک میکند که منجر به التهاب میشوند.
● کربوهیدرات های تصفیه شده
محصولاتی که از آرد سفید به دست میآیند مانند نان سفید و پاستا سفید، کربوهیدراتهای تصفیه شده در نظر گرفته میشوند که از غذاهای مضر برای آرتروز محسوب میشود.
کربوهیدراتهای تصفیه شده باعث افزایش گلوکز خون شده و التهاب ناشی از آرتروز را تحریک میکند.
نوشیدنیهای مضر برای آرتروز
علاوه بر غذاهای مضر برای آرتروز، برخی از نوشیدنیها هم باعث بدتر شدن علائم این بیماری و کند شدن روند درمان میشود.
این نوشیدنیها را بشناسید و در صورت امکان به طور کامل از رژیم غذایی خود حذف کنید.
● نوشیدنی های الکلی
مصرف هر نوع از نوشیدنی الکلی برای افراد مبتلا به آرتروز میتواند اثرات جبرانناپذیری داشته باشد. تحقیقات بیشتری برای تایید اثر منفی الکل بر آرتروز نیاز است.
مصرف الکل باعث افزایش سطح اسید اوریک در بدن می شود که میتواند باعث ابتلا به نقرس شود.
یک مطالعه در سال 2019 نشان داد که مصرف الکل در افراد مبتلا به آرتروز میتواند باعث آسیب ساختاری ستون فقرات شود.
● نوشیدنیهای شیرین شده با قند اضافه
مصرف نوشیدنیهای قندی، مانند نوشابه در کنار دیگر غذاهای مضر برای آرتروز ممکن است خطر ابتلا به آرتروز را به میزان قابل توجهی افزایش دهند.
نوشیدنیهای حاوی فروکتوز ممکن است منجر به افزایش سطح اسید اوریک شود که میتواند علائم نقرس را در افراد مبتلا بدتر کند.
نوشابهها و سایر نوشیدنیهای شیرین، حاوی قند، آسپارتام و اسید فسفریک هستند که میتوانند بر توانایی بدن در جذب کلسیم که برای سلامت استخوانها ضروری است، تاثیر بگذارند.
● قهوه
هنوز به طور دقیق مشخص نیست که آیا قهوه در دسته غذاهای مضر برای آرتروز قرار میگیرد یا نه. از یک طرف، قهوه حاوی آنتیاکسیدانهایی است که ممکن است به کاهش التهاب کمک کند ولی کافئین میتواند علائم آرتروز را بدتر کند.
اگر به هر نوعی از آرتروز مبتلا هستید، بهتر است بیش از 1-2 فنجان در روز مصرف نکنید، درست قبل از خواب قهوه ننوشید و سعی کنید به قهوه خود شکر، کارامل، یا خامه اضافه نکنید.
● شیر
شیر در برخی از افراد باعث تشدید علائم آرتروز میشود. برای کسانی که میتوانند شیر مصرف کنند، شیر منبع خوبی از کلسیم ویتامین D است.
سعی کنید از شیرهای کم چرب استفاده کنید زیرا افزایش وزن میتواند باعث آسیب بیشتر به مفاصل شود.
غذاهای مفید برای آرتروز
ثابت شده است که غذاهای مفید برای آرتروز باعث تقویت استخوانها، حفظ سیستم ایمنی و مبارزه با التهاب میشوند.
افزودن این غذاها به رژیم غذایی متعادل و اجتناب از غذاهای مضر برای آرتروز ممکن است به کاهش درد و سایر علائم این بیماری کمک کند.
● ماهی
یکی از غذاهای مفید برای آرتروز انواع ماهی مملو از اسیدهای چرب امگا 3 است که با التهاب مبارزه میکنند.
توصیه میشود که چیزی حدود100 الی 200 گرم در هفته ماهی مصرف کنید.
ماهی آزاد، ماهی تن، ماهی خال مخالی و شاه ماهی از منابع سرشار امگا 3 هستند.
● سویا
سویا منبع گیاهی امگا 3 است. سویا دارای چربی کم، پروتئین و فیبر بالا هستند که آن را از غذاهای مفید برای آرتروز میکند.
سویا میتواند در غذاهای مختلف جایگزین گوشت که در برخی موارد از غذاهای مضر برای آرتروز است، شود.
● روغنهای گیاهی مانند روغن زیتون
روغن زیتون خالص سرشار از چربیهای سالم برای قلب و همچنین اولئوکانتال است که خواصی مشابه داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی دارد.
روغن آووکادو و گلرنگ دارای خواص کاهش دهنده کلسترول هستند و روغن گردو 10 برابر روغن زیتون امگا 3 دارد.
● کلم بروکلی
کلم بروکلی از غذاهای مفید برای آرتروز است که سرشار از ویتامینهای K و C است.
ترکیبی به نام سولفورافان در کلم بروکلی وجود دارد میتواند به پیشگیری یا کند کردن پیشرفت آرتروز کمک کند.
کلم بروکلی همچنین سرشار از کلسیم است که به استحکام استخوانها کمک میکند.
● چای سبز
از دیگر مواد غذایی مفید برای آرتروز چای سبز است. چای سبز مملو از پلی فنول است. این ماده نوعی آنتی اکسیدانی که التهاب را کاهش داده و روند تخریب غضروف را کند میکند.
مطالعات همچنین نشان میدهد که آنتیاکسیدان دیگری در چای سبز به نام EGCG از تولید سلولهایی که باعث آسیب به مفاصل در افراد مبتلا به آرتروز میشوند، جلوگیری میکند.
آیا آب برای آرتروز ضرر دارد؟
آب از نوشیدنیهای مضر برای آرتروز نیست. حفظ آب بدن و هیدراته نگه داشتن مفاصل، به کاهش التهاب و عملکرد درست بدن در هنگام بیماری کمک میکند.
توصیه کلی این است که در کنار مصرف نکردن غذاهای مضر برای آرتروز حدود شش تا هشت لیوان (معادل 2 لیتر) آب در روز بنوشید.
از فواید مصرف آب کافی برای آرتروز میتان به موارد زیر اشاره کرد:
تولید مایع مفصلی
تحقیقات نشان می دهد که آب برای تولید مایع مفصلی ضروری است. این مایع، مفاصل را روان نگه داشته و از آنها محافظت میکند.
کمبود مایع مفصلی می تواند منجر به آسیب و التهاب مفاصل شود.
رشد بافت غضروف
حدود 80 درصد بافت غضروفی از آب تشکیل شده است. حرکت آب از طریق بافت باعث انتقال مواد مغذی بین سلول ها می شود. این به حفظ سلامت غضروف کمک میکند.
دفع سموم و مواد زائد را از بدن
اکثر مواد زائد تولید شده توسط عملکردهای متابولیک طبیعی بدن از طریق کبد و کلیهها تصفیه شده و از بدن خارج میشوند.
مواد زائد و سموم با کمک آب از بدن خارج میشوند و کمبود آب، التهاب را تشدید میکند.
کاهش التهاب
مصرف میزان کافی از آب، باعث تعادل مایعات در بدن شده و به دنبال آن، التهاب را کاهش میدهد. کمبود آب می تواند التهابات مفصلی را بدتر کند.
کمک به کاهش وزن
اضافه وزن می تواند علائم آرتروز را تشدید کند. تحقیقات نشان می دهد که نوشیدن آب کافی با حفظ سلامت دستگاه گوارش، حذف مواد زائد و کاهش دریافت کالری اضافی در کنار اجتناب از غذاهای مضر برای آرتروز به کاهش وزن کمک میکند.
کاهش استرس
کم آبی باعث افزایش هورمون استرس کورتیزول میشود. کورتیزول ضربان قلب و فشار خون را افزایش میدهد و باعث میشود استرس بیشتری داشته باشید.
ساندویچ کلم ترش کبابی، هوموس و آووکادو، غذای مفید برای آرتروز
کلم ترش حاوی پروبیوتیکهایی است که به تقویت میکروبیوم روده سالم کمک میکند. پروبیوتیکها ممکن است با بهبود التهاب در دستگاه روده بر التهاب ناشی از آرتروز تاثیر بگذارند.
این ساندویچ کبابی نمک و کالری کمی دارد. هوموس و آووکادو جایگزینی برای گوشت و سس هستند که پروتئین مورد نیاز بدن را تامین میکند.
برای پختن این غذا نیاز به نان تست غلات کامل، کره، هوموس، کلم ترش و آووکادو دارید.
مضرات لبنیات برای آرتروز
لبنیات حاوی سطح بالایی از پروتئین کازئین است. این نوع پروتئین باعث التهاب و درد در مفاصل در برخی از افراد میشود. به همین دلیل نمی توان به طور قطع لبنیات را در دسته غذاهای مضر برای آرتروز قرار داد.
در صورتی که مصرف لبنیات باعث تشدید علائم شد، میتوانید شیر سویا و شیر بادام استفاده کنید.
همه چیز درباره کشک و آرتروز
یکی از عوارض جدی آرتروز، پوکی استخوان است. تامین کلسیم برای بدن از راهةای جلوگیری از پوکی استخوان است.
کسانی که نمیتوانند شیر را در هنگام ابتلا به آرتروز مصرف کنند، میتوانند کشک را جایگزین آن کنند.
میزان کلسیم و پروتئین موجود در کشک، چند برابر شیر است و به جلوگیری از پوکی استخوان کمک میکند.
همه چیز درباره کشک و آرتروز
یکی از عوارض جدی آرتروز، پوکی استخوان است. تامین کلسیم برای بدن از راههای جلوگیری از پوکی استخوان است.
کسانی که نمیتوانند شیر را در هنگام ابتلا به آرتروز مصرف کنند، میتوانند کشک را جایگزین آن کنند.
میزان کلسیم و پروتئین موجود در کشک، چند برابر شیر است و به جلوگیری از پوکی استخوان کمک میکند.
رژیم غذایی برای آرتروز
رژیم غذایی آرتروز باید بدون غذاهای مضر برای آرتروز باشد. مواد غذایی موجود در رژیم غذایی برای افراد مبتلا به این بیماری باید روی کاهش التهاب و هیدراته نگه داشتن مفاصل و بدن تمرکز کند.
در ادامه یک رژیم ایدهال 7 روزه را برای کاهش علائم آرتروز معرفی میکنیم.
مضرترین غذا برای آرتروز چیست؟
از غذاهای مضر برای آرتروز، غذاهای پر نمک بیشتر از همه به مفاصل آسیب میزند.
سدیم ممکن است التهاب مفصلی و نازک شدن غضروف را تشدید کند. این اتفاق میتواند باعث درد مفاصل و کاهش دامنه حرکتی مفاصل شود.
سعی کنید نمک غذاهای خود را کاهش دهید تا درد کمتری داشته باشید و روند بهبود آرتروز را سرعت ببخشید.
بهترین مکمل برای بهبود آرتروز چیست؟
بسیاری از افراد برای کمک به کاهش درد مفاصل و آرتروز از مکملهایی چون مکمل آرتونیک استفاده میکنند.
آرتروز میتواند علاوه بر آسیب به مفصل، به استخوان، بافتهای ماهیچهای و تاندونهای اطراف مفصل هم آسیب برساند.
کندروئین موجود در مکمل آرتونیک میتواند بدون نیاز به جراحی، غضروف آسیب دیده را ترمیم کند.
علاوه بر این، این ماده معدنی در کنار متیل سولفونیل متان که به طور طبیعی از ماهی و تخم مرغ به دست میآید، التهاب را به میزان قابل توجهی کاهش میدهد.
با مصرف مکمل در کنار اجتناب از مصرف غذاهای مضر برای آرتروز، میتوانید به خوبی آرتروز را مدیریت کرده و درد و التهاب را کاهش دهید.
سوالات متداول
چه میوهها و سبزیجاتی برای آرتروز مضر هستند؟
سبزیجاتی چون گوجه، سیب زمینی، بادمجان و فلفل و همچنین برخی از مرکبات میتوانند باعث تشدید التهاب مفاصل شوند.
غذاهای مفید برای آرتروز زانو کدامند؟
از غذاهای مفید برای آرتروز زانو میتوان ماهی، لبنیات، مرکبات و غذاهای کم نمک را نام برد.
آیا سیر برای آرتروز مفید است؟
سیر حاوی دی آلیل دی سولفید است. این ماده یک ترکیب ضد التهابی که اثرات سایتوکینهای پیش التهابی را محدود میکند. سیر ممکن است به جلوگیری از آسیب غضروف ناشی از آرتروز کمک کند.
موز برای آرتروز خوب است یا مضر؟
موز سرشار از منیزیم است که به تقویت استخوانها و کاهش علائم آرتروز کمک میکند.