علل درد کشاله ران و راه‌های درمان آن

زمان تقریبی مطالعه: 8 دقیقه

دلایل متعددی برای درد کشاله ران وجود دارد. اینکه دقیقاً  احساس درد در کدام قسمت از کشاله ران ایجاد شده به علت آن نیز بستگی دارد.

مشورت با متخصص برای تشخیص و انتخاب نوع درمان مناسب  با توجه به شرایط بیمار اهمیت زیادی دارد.

درد کشاله ران می‌تواند به دلیل مشکلاتی مانند شکستگی لگن، سنگ کلیه، فتق، فشار عضلانی و … ایجاد شود.

بعد از تشخیص پزشک متخصص از طریق معاینه و یا رادیوگرافی و ام‌ آر آی درمان شروع می‌شود.

درمان دردکشاله ران با توجه به علت ایجاد آن متفاوت است، دارودرمانی و فیزیوتراپی و یا جراحی از روش‌های درمانی درد کشاله ران به شمار می‌روند.

استراحت در منزل و مصرف مکمل‌ها در شروع احساس درد می‌تواند تا حدود زیادی از از این درد جلوگیری کند.

علل درد کشاله ران

علل درد کشاله ران

دلایل زیادی برای درد کشاله ران یا ناراحتی در قسمتی که شکم به پاها وصل می‌شود وجود دارد.

از شایع‌ترین علت‌های درد کشاله ران کشیدگی ماهیچه‌ها، تاندون‌ها و رباط‌ها به شمار می‌روند که اغلب برای ورزشکاران رخ می‌دهد. البته این دردها فقط مختص ورزشکاران نیست و افراد دیگر نیز ممکن است دچار آن شوند.

مشکلات دیگر نظیر فتق اینگوینال، شکستگی لگن، آرتروز مفصل ران و حتی سنگ کلیه می‌تواند باعث ایجاد احساس درد در کشاله ران شود.

انواع دلایل درد کشاله ران عبارتند از:

● فشار عضلانی

زمانی که با یک حرکت نامناسب، مفصل ران دچار  کشیدگی و یا پارگی عضلات داخلی شود درد کشاله ران احساس می‌شود. اغلب اوقات این مشکل در اثر آسیب ورزشی اتفاق می‌افتد.

● فتق اینگوینال

هنگامی که چربی یا روده‌ها از قسمت ضعیف دیواره شکمی در نزدیکی کانال اینگوینال  عبور کنند آنگاه در اثر ایجاد فشار، درد کشاله ران احساس می‌شود. این مسئله به دلیل فشارهای مکرر و حتی ممکن است بر اثر سرفه‌های شدید و پی‌درپی  به وجود آید.

● سنگ کلیه

توده کوچک تشکیل شده از مواد معدنی در داخل کلیه را سنگ کلیه می‌گویند. این توده‌ها هنگام عبور از مجرای ادراری  می‌تواند  باعث ایجاد احساس درد در کشاله ران شود. این درد اغلب از بین دنده‌ها و باسن به سمت قسمت تحتانی شکم و کشاله ران احساس می‌شود.

● آرتروز لگن

آرتروز لگن

مفصل ران بین بالای استخوان ران و لگن قرار دارد. ساییده شدن مفصل ران باعث آرتروز مفصل ران می‌شود. با فرسوده شدن مفصل ران حرکات پا به سختی انجام گرفته و دردناک می‌شود.

● شکستگی لگن

شکستگی در 1/4 بالایی استخوان ران اتفاق می‌افتد که معمولاً علت آن زمین خوردن است.  همچنین ضربه مستقیم به لگن می‌تواند منجر به شکستگی لگن شود.

دردکشاله ران با حرکت کردن شدیدتر می‌شود و از علائم آن ناتوانی در تحمل وزن نیز به شمار می‌رود.

شکستگی لگن می‌تواند به دلیل پوکی استخوان نیز به وجود آید. شکستگی لگن باعث ایجاد درد کشاله ران می‌شود و هنگام خواب و یا خم کردن  و یا چرخیدن به شکل قابل‌توجهی بیشتر می‌شود.

● گیر افتادگی استابلوم فمورال

مرحله اولیه آرتروز لگن با گیرافتادگی استابولوم فمورال آغاز می‌شود. با ایجاد توده‌های سخت به نام خار استخوان در اطراف مفصل ران باعث محدود شدن حرکات لگن می‌شود.

  درد کشاله ران در این مسئله زمانی اتفاق می‌افتد که مفصل حرکت می‌کند. این درد ممکن است مبهم بوده و یا به صورت دردی تیز و خنجر مانند تجربه شود.

● استئونکروز لگن

این بیماری باعث می‌شود سلول‌های استخوان به دلیل کمبود خون بمیرند. بعد از مردن سلول‌های خونی در مفصل ران، سلول‌های استخوانی شروع به فروپاشی می‌کنند و به دنبال آن مفصل ران از بین می‌رود.

از اولین علامت‌های این بیماری می‌توان به درد مبهم و ضربان دار در قسمت باسن و یا درد در کشاله ران اشاره کرد. با پیشرفت بیماری تحمل وزن برای مفصل ران سخت می‌شود و می‌تواند باعث لنگیدن  و احساس درد در کشاله ران شود.

● پارگی لابروم لگن

مفصل ران لایه ای از جنس غضروف به نام لابروم دارد. این بافت سفت و منعطف است و به دور مفصل ران می‌پیچید.

پارگی لابروم مفصل ران می‌تواند باعث درد کشاله ران و یا باسن شود. معمولاً به دنبال بعضی از حرکات ران درد تیزی احساس می‌شود و گاهی می‌تواند در لگن احساس گرفتگی ایجاد کند.

● فتق ورزشی

فتق ورزشی

یک آسیب غیر معمول که باعث ضعیف شدن دیواره شکم می‌شود و اغلب در بازیکنان فوتبال و هاکی رخ می‌دهد فتق ورزشی است.

این آسیب موجب درد کشاله ران و یا قسمت جلوی پایین شکم  می‌شود و درمان آن معمولاً استراحت و یا در مواردی جراحی است.

● مشکل عصبی

گیر کردن عصب در قسمت تحتانی ستون فقرات می‌تواند باعث درد کشاله ران شود. بی حسی و سوزن سوزن شدن نیز از علائم آن است.

● مفصل عفونی

به ندرت امکان دارد که مفصل ران دچار عفونت شود و معمولاً این عارضه در افراد بالای 80 سال شایع‌تر است. البته این عارضه در شرایط خاص پزشکی مانند: دیابت، آرتروز،  عمل جراحی مفصل، تعویض مفصل لگن یا زانو ممکن است به وجود آمده و موجب دردکشاله ران شود.

● شرایط داخل شکم و یا لگن

بعضی از بیماری‌ها و مشکلات داخل شکم می‌تواند باعث احساس درد کشاله ران شود که عبارتند از: دیورتیکولیت، بیماری التهابی روده، آنوریسم آئورت شکمی: زمانی که بخشی از رگ خونی اصلی بزرگ می‌شود و کیست های تخمدان.

● تومورها

در موارد نادری تومور در عضله یا استخوان ممکن است باعث درد کشاله ران شود. به ویژه اگر این تومور در ناحیه عضلات داخلی ران باشد.

این درد ناشی از تومور معمولاً برخلاف درد ناشی از کشیدگی کشاله ران بوده و با ورزش بدتر نمی‌شود.

تشخیص علت درد کشاله ران چگونه است؟

تشخیص علت درد کشاله ران

همانطور که ذکر کردیم درد کشاله ران می‌تواند دلایل زیادی داشته باشد. با مراجعه به پزشک متخصص بررسی وضعیت بیمار صورت می‌پذیرد.

پزشک معالج با بررسی سابقه پزشکی و شرح حال بیمار و با توجه به سؤالات و یا اقدامات زیر به درد کشاله ران پی می‌برد:

  • زمان شروع درد چه موقع بوده است؟
  • آیا بیمار دچار آسیب دیدگی شده است یا خیر؟
  • بررسی علائم دیگر بیمار

برای تشخیص علت درد کشاله ران پزشک متخصص می‌تواند به معاینه بیمار نیز بپردازد.

  • معاینه شکم
  • معاینه بیضه در مردان
  • معاینه عصبی
  • معاینه اسکلتی عضلانی با تمرکز بر روی لگن (افراد مبتلا به مشکلات مفصل ران زمان خم شدن و یا چرخش مفصل ران دچار درد و ناراحتی در قسمت لگن و کشاله ران می‌شوند. مانند مدل نشستن که مچ پا بر روی ران قرار می‌گیرد.)

مواردی مانند کشیدگی کشاله ران را می‌توان از طریق معاینه تشخیص داد؛ اما دلایل دیگر درد کشاله ران معمولاً نیاز به تصویربرداری دارند.

  • اشعه ایکس یا رادیوگرافی از بهترین راه‌های تشخیص و مشاهده میزان آسیب به غضروف است. از طریق اشعه ایکس می‌توان علائم دیگر آرتروز مفصل ران نظیر خار استخوان و یا باریک شدن فضای مفصلی را نشان داد.
  • اگر تشخیص پزشک از احساس دردکشاله ران مشکلی در بیضه و یا فتق اینگوینال باشد، احتمالاً سونوگرافی تجویز می‌شود.
  • اگر علت درد کشاله ران وجود سنگ در کلیه‌ها باشد. احتمالاً متخصص سی‌تی‌اسکن را پیشنهاد می‌دهد.
  • سونوگرافی و سی‌تی‌اسکن شکم و لگن در تشخیص مشکلات روده و یا سایر بیماری‌های این مناطق به کار می‌رود.
  • ام‌آرآی اغلب موارد برای بررسی بافت نرم اطراف مفصل ران تجویز می‌شود. ام‌آرآی با امواج رادیویی و میدان مغناطیسی، تصاویری از ساختارهای داخلی بدن مانند عضلات، تاندون‌ها و رباط‌ها را ایجاد می‌کند.

همچنین از ام‌آرآی می‌توان برای بررسی مشکلات عصبی استفاده کرد. به عنوان مثال، فشار عصب در کمر می‌تواند باعث ایجاد درد در کشاله ران شود. به این معنی که علت درد در جای دیگر بدن اتفاق افتاده اما احساس درد ممکن است در کشاله ران باشد.

درمان درد کشاله ران

درمان درد کشاله ران

بعد از تشخیص علت درد کشاله ران، مرحله بعد تهیه برنامه درمانی است که ممکن است چندین مرحله داشته باشد.

تغییر سبک زندگی و مراقبت از خود یکی از روش‌های درمانی است. برای بعضی از مشکلاتی که باعث ایجاد درد کشاله ران می‌شود با استفاده از مراقبت‌های ساده و خانگی می‌توان بهبود پیدا کرد.

به عنوان مثال اگر مشکل از کشیدگی کشاله ران باشد پزشک موارد زیر را برای بهبود بیمار و کاهش درد و تورم توصیه می‌کند.

  • داروهای مسکن بدون نسخه می‌تواند برای مشکلاتی مانند فشار کشاله ران، آرتروز، پارگی لابروم لگن، اوستیت پوبیس، گرفتگی عصب در کمر کمک کننده باشند. در بعضی از موارد شدید درد نیاز به مسکن‌های قوی‌تر است. مواردی مانند سنگ کلیه، شکستگی لگن، عفونت مفصل لگن ممکن است به مسکن‌ها و کورتون‌های تزریقی نیاز پیدا کند.
  • برای درد ناشی از عفونت، و یا جراحی بعد از عفونت، ممکن است متخصص مصرف آنتی‌بیوتیک را تشخیص دهد.

استفاده از فیزیوتراپی نیز در این زمینه مفید است:

  • درمان بیشتر عارضه‌های لگن که موجب درد کشاله ران می‌شود، فیزیوتراپی است. به عنوان مثال بعد از جراحی تعویض مفصل ران ممکن است به فیزیوتراپی نیاز باشد.
  • در صورت ابتلا به آرتروز لگن  ممکن است فیزیوتراپی طولانی مدت تجویز شود.
  • انجام فیزیوتراپی بعد از تعویض مفصل ران نیز معمولاً توسط متخصص تجویز می‌شود.

عمل جراحی نیز از دیگر روش‌های درمانی است:

  • جراحی‌های اورژانسی: بعضی از مشکلات جدی احتمالاً نیاز به جراحی اورژانسی دارند. موارد کمی مانند پیچ‌خوردگی و یا عفونت مفصل ران نیاز به جراحی اورژانسی دارند.
  • جراحی‌هایی که ضروری و فوری نیستند نیز برای مشکل درد کشاله ران انجام می‌شوند. برای مثال جایگزینی مفصل ران برای آرتروز پیشرفته لگن، جراحی آرتروسکوپی لگن برای برخی از پارگی‌های لابرال و جراحی رفع فشار بر هسته استخوان در مشکل استئونکروز لگن.

چه زمانی برای درد کشاله ران باید به دکتر مراجعه کنم؟

اگر فرد دچار زمین خوردگی شدید و یا آسیب دیدگی لگن به هر علت دیگری باشد، کمک پزشکی ضروری است.

در صورت داشتن این علائم، همراه با درد کشاله ران فوراً باید به پزشک متخصص مراجعه کرد:

  • تب
  • لرز
  • مشاهده خون در ادرار
  • احساس ناراحتی در شکم یا لگن
  • حالت تهوع و استفراغ
  • ناتوانی در تحمل وزن و یا راه رفتن

(اگر احساس درد شدید باشد و یا فرد احساس درد را مداوم داشته باشد و یا حتی برخی از علائم فوق را داشته باشد می‌بایست فوراً با پزشک مراجعه کند.)

  • درد شدید در اطراف برآمدگی کشاله ران، استفراغ، اسهال، تورم شکم نیز ممکن است به دلیل فتق باشد. در این شرایط نیز جراحی اورژانسی انجام می‌گیرد.

درمان درد کشاله ران در خانه

درمان خانگی درد کشاله ران

برخی مشکلاتی که باعث ایجاد درد کشاله ران می‌شود را با توجه به تجویز پزشک متخصص و با استفاده از روش‌های خانگی می‌توان درمان کرد.

برای مثال برای مشکل کشیدگی کشاله ران  و کاهش تورم و درد موارد زیر بسیار کمک کننده است:

  • تغییر سبک زندگی و مراقبت بیشتر از خود
  • حفظ تناسب اندام و وزن مناسب
  • استراحت کردن
  • گذاشتن یخ در ناحیه آسیب دیده
  • پیچیدن قسمت بالای ران با یک باند الاستیک فشرده
  • محدود کردن فعالیت‌هایی که درد را تشدید می‌کنند برای افراد مبتلا به آرتروز لگن
  • مصرف مکمل‌های غذایی از بهترین روش‌های پیشگیری از درد است. بهتر است قبل و یا در شروع احساس درد کشاله ران مصرف مکمل‌های غذایی را آغاز کرد. مکمل مگنی ول ایکس مارت از مؤثرترین مکمل‌های غذایی برای محافظت از مفاصل است. از مزایای استفاده از مکمل غذایی مگنی ول ایکس مارت می‌توان به حفظ سلامت استخوان‌ها و کمک به جلوگیری از گرفتگی عضلات و کاهش خستگی بدن اشاره کرد. بهبود عملکرد عضلات، افزایش استقامت بدنی ورزشکاران و جلوگیری از اسپاسم عضلانی به خاطر منیزیم و ویتامین ب 6 موجود در مکمل مگنی ول برای جلوگیری و بهبود مشکلات درد کشاله ران مؤثر است. منیزیم موجود در مکمل مگنی ول  موجب فعال سازی ویتامین دی می‌شود و از طریق جذب مناسب ویتامین دی تراکم استخوان‌ها حفظ شده و از آرتروز جلوگیری می‌شود.
NPM Site Products Posters -30

سوالات متداول

چه زمانی باید نگران درد کشاله ران باشم؟

 اگر درد شدید و یا مداوم بوده و یا اسهال و استفراغ، تب و لرز، ایجاد خون در ادرار و یا مشکل در حرکت‌دادن لگن وجود داشته باشد فوراً می‌بایست به پزشک مراجعه شود.

آیا نشستن زیاد باعث درد کشاله ران میشود؟

در صورت فشار آمدن به عصب کمر و رگ‌های اصلی در ران پا، نشستن طولانی‌مدت ممکن است به مرور زمان باعث ایجاد دردکشاله ران شود.

آیا پیاده روی برای درد کشاله ران خوب است؟

در صورت احساس درد شدید در کشاله ران استراحت‌کردن مفیدتر خواهد بود. بهتر است پس از برطرف شدن و تسکین درد جهت تناسب‌اندام و کاهش وزن و تقویت عضلات پا به پیاده‌روی پرداخت.

آیا استرس می تواند باعث درد کشاله ران شود؟

استرس می‌تواند باعث گرفتگی و ایجاد درد در کشاله ران شود. درد مفاصل با استرس رابطه دارد. استرس رابطه مستقیمی با سیستم ایمنی بدن دارد و بدن تحت استرس می‌تواند تحت انواع عوارض از جمله درد کشاله ران باشد.

احساس خود را درباره این مقاله بگویید 10 نظر

4 10
علل درد کشاله ران و راه‌های درمان آن
5/5 - (1 امتیاز)

این مقاله را با دیگران به اشتراک بگذارید

Scroll to Top
به بالای صفحه بردن