مزوتراپی صورت و کاربردهای آن در جوان سازی پوست

زمان تقریبی مطالعه: 8 دقیقه

مزوتراپی صورت یک روش غیر تهاجمی است که اگر قصد جوانسازی صورت خود را دارید، می تواند شما را از انجام انواع روش های جراحی خلاص کند. مزوتراپی (Mesotherapy) یا مزونیدلینگ (Mesoneedling) یک تکنیک قدیمی است. اولین بار در سال 1952 توسط یک پزشک فرانسوی به نام میشل پیستور برای تسکین درد بیماران استفاده شد. به‌تدریج با مشخص شدن مزایای این روش، پزشکان متخصص پوست‌ومو یا جراح زیبایی از آن برای کاهش سلولیت، روشن‌شدن رنگدانه‌های پوست، رفع گودی و تیرگی دور چشم، کمک به حفظ حالت ارتجاعی پوست، سفت شدن پوست، رفع فرورفتگی‌های پوستی ناشی از جوش و آکنه، رفع چین‎‌و‌چروک‌ها، رفع ترک‎های پوستی ناشی از بارداری یا کاهش وزن، حذف چربی‌های اضافی نواحی مختلف بدن و درمان آلوپسی (ریزش مو یا طاسی) استفاده کردند.

در این مطلب به کاربردها و فواید مزوتراپی پوست بطور کامل اشاره خواهیم کرد.

مزوتراپی صورت چیست؟

اصطلاح مزوتراپی از دو واژه «مزو» و «تراپی» تشکیل شده است. منظور از مزو لایه مزودرم پوست و منظور از تراپی تزریق مواد مغذی برای جوانسازی است. در واقع مزوتراپی صورت با هدف تزریق انواع مواد مغذی به کمک سوزن‎های بسیار نازک به لایه مزودرم یا همان لایه میانی پوست انجام می‌شود. تا بافت‌های آسیب‌دیده ترمیم شوند.

می‎توان ادعا کرد که مزوتراپی پوست یکی از تکنیک‎های پیشرفته رفع پیری پوست است. چراکه نه تنها باعث افزایش خون‎رسانی و تحریک تولید پروتئین کلاژن و الاستین بیشتر به‎منظور بهبود خاصیت ارتجاعی پوست می‎شود. بلکه به رفع جای زخم، جوش و آکنه، رفع تیرگی‎های صورت و انواع لک‎های پوستی، کنترل میزان سبوم یا چربی صورت نیز کمک زیادی می‎کند.

اخیرا از این روش برای افزایش خون‎رسانی به پوست سر و تحریک رویش فولیکول‌های مو به‎منظور درمان ریزش مو یا آلوپسی استفاده می‎شود.

کاربردهای مختلف مزوتراپی صورت

از کاربردهای رایج مزوتراپی صورت می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • بهبود حالت ارتجاعی پوست صورت. اصولا تولید پروتئین‌های ساختاری پوست مانند کلاژن والاستین با   افزایش سن یا سوختگی کاهش می‌یابد. این مساله روی آبرسانی پوست و خاصیت ارتجاعی آن اثر منفی می‌گذارد و به‌مرور باعث بروز خطوط روی پوست می‌شود. مزوتراپی پوست می‌تواند با آسیب به سلول‌های پوستی و تحریک تولید این پروتئین‌ها در زمان ایجاد سلول‌های جدید، روند پیری پوست صورت را آهسته کند.
  • سفت‌شدن بافت پوست صورت. با کاهش خاصیت ارتجاعی پوست، شل‌شدن یا افتادگی آن دور از انتظار نیست. افزایش خونرسانی به لایه میانی پوست صورت و تزریق ویتامین‌ها و مواد معدنی تاثیر زیادی در سفت‌شدن آن دارد.
  • رفع جای زخم یا جای جوش. مطمانا بعد از تزریق عصاره‌های گیاهی و افزایش پروتئین‌های ساختاری پوست صورت، شدت فرورفتگی‌های پوست صورت به‌خصوص جای جوش‌ها کاهش می‌یابد.
  • رفع چین‌و‌چروک‌های صورت. اگرچه مزوتراپی صورت در رفع چین‌و‌چروک‌های عمیق کارایی زیادی ندارد، اما اگر با شروع 35 سالگی برای انجام آن اقدام کنید، کمک زیادی به پیشگیری یا رفع موارد خفیف تا متوسط می‌کند. 
  • از بین بردن لک‌های پوستی. اگرچه تغییر رنگ پوست یا بروز لک‌های پوستی در اثر افزایش سن، تماس با نور خورشید یا بارداری یک امر طبیعی است. اما مزوتراپی صورت می‌تواند با تزریق آنزیم‌ها، هورمون‌ها و عصاره‌های مغزی به کاهش رنگدانه‌های تجمع‌یافته کمک کند.  
  • رفع تیرگی و گودی اطراف چشم. معمولا این مشکل با افزایش سن یا بی‌خوابی مداوم بروز می‌کند. خبر خوب این است تزریق داروهای گشادکننده عروق به‌منظور افزایش خونرسانی کمک زیادی به رفع آن می‌کند.
  • کنترل ترشح بیش‎ازحد چربی پوست صورت. این مساله در بروز انواع جوش به‌خصوص جوش‎های سرسیاه بسیار موثر است. در واقع مزوتراپی صورت با تزریق آنزیم‌ها و هورمون‌های ویژه می‌تواند عملکرد غدد چربی پوست را تعدیل کند. از طرفی تزریق آنتی‌بیوتیک نیز در کنترل بروز آکنه موثر است.

مزوتراپی صورت به چه شکل انجام می‌شود؟

برای انجام مزوتراپی صورت، از یک سوزن کوتاه مخصوص برای تزریق استفاده می‌شود. این سوزن ممکن است به یک تفنگ مکانیکی متصل شود تا پزشک بتواند تزریق‌های زیادی را پشت سر هم انجام دهد. این دستگاه می‌تواند همزمان با فرورفتن در لایه میانی پوست به‎صورت خودکار مواد مغذی را نیز تزریق کند.

معمولا پزشک نوع ترکیب مواد تزریقی (کوکتل)، مدت درمان و عمق مناسب برای نفوذ سوزن‎ را برحسب سن، نوع پوست و میزان آسیب‎دیدگی تنظیم می‎کند. قبل از شروع تزریق، از کرم‎ بی‎حسی موضعی برای کاهش درد استفاده می‎شود. در نهایت دستگاه بر روی پوست قرار گرفته و به روش میکروپانچ، کوکتل مزوتراپی به لایه میانی پوست تزریق می‎شود.

تعداد جلساتی‌ که برای رفع مشکل شما نیاز است به عوامل زیادی بستگی دارد. اغلب بیماران به 6 تا 8 جلسه مزوتراپی صورت به فاصله هر 1 تا 1.5 ماه نیاز دارند. معمولا پزشک قبل از شروع درمان در این مورد با شما صحبت می‌کند.

نکته قابل توجه این است که شما در طی این جلسات باید از سلامت کامل برخوردار باشید. چراکه بروز هرگونه مشکل جدید مانند بخیه پوست یا آفتاب‎سوختگی می‎تواند فرآیند درمان شما را برای مدت مشخصی به تعویق بیاندازد.

بنر رویال کلاژن

سفت‌شدن پوست و تاثیر آن در زیبایی

مطمانا کیفیت و استحکام بافت پوست تاثیر زیادی در ظاهر آن دارد. یکی از دلایل اصلی کاهش زیبایی صورت افراد مسن در مقایسه با افراد جوان، شل‌شدن و افتادگی بافت پوست است. معمولا این مشکل در اثر کمبود تولید پروتئین‌های ساختاری پوست و کاهش آبرسانی به آن بروز می‌کند.

مزوتراپی صورت می‌تواند با جایگزینی این پروتئین‌ها، تامین مواد موثر در آبرسانی مانند هیالورونیک‌اسید و تغذیه پوست آسیب‌دیده، به سفت‌شدن پوست و جوانسازی کمک کند.

برای چه افرادی مزوتراپی پوست مفید است؟

انجام مزوتراپی صورت برای افراد بالای 35 سال که به‌مرور با لک‌های پوستی، تیرگی دور چشم، افتادگی پوست و چین‌و‌چروک‌های صورت مواجه می‌شوند مناسب است. البته امکان انجام آن برای افراد 18 سال به بالا که مبتلا به آکنه مزمن و جای جوش هستند نیز وجود دارد.

البته به شرطی که بیمار از سلامت عمومی برخوردار باشد و با بیماری‌های زمینه‌ای مانند دیابت، مشکلات پوستی مزمن، سرطان و غیره دست‌و‌پنجه نرم نکند.

در مزوتراپی صورت از چه موادی استفاده می‌شود؟

معمولا برای مزوتراپی صورت، برحسب مشکلات موجود از یک کوکتل ویژه استفاده می‌شود. این کوکتل طبق تشخیص پزشک از ترکیب همه یا چند مورد از مواد زیر تهیه می‌شود:

  • داروهای تجویزی مانند گشادکننده‌های عروق و آنتی‌بیوتیک‌ها
  • هورمون‌هایی مانند کلسی‌تونین و تیروکسین
  • آنزیم‌هایی مانند کلاژناز و هیالورونیداز
  • عصاره‌های گیاهی
  • ویتامین‌ها و مواد معدنی

مطمانا ورود این مواد مغذی به جوانسازی پوست تحریک‌شده و رفع اثرات پیری پوست صورت کمک زیادی می‎کند.

چگونه برای مزوتراپی پوست آماده شویم؟

حتما قبل از انجام مزوتراپی صورت با پزشک خود ملاقات کنید. ممکن است لازم باشد از مصرف آسپرین و سایر داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی (NSAIDs) به مدت یک هفته قبل از عمل اجتناب کنید. این مسکن‌ها می‌توانند خطر خونریزی و کبودی را در طول مزوتراپی افزایش دهند. مطمانا توجه شما به دستورالعمل ارائه‌شده توسط پزشک، می‌تواند درصد موفقیت مزوتراپی صورت را چندین برابر کند.

مراقبت‌های قبل از مزوتراپی صورت

انجام مزوتراپی صورت مانند سایر روش‎های زیبایی و جوان‎سازی پوست نیاز به مراقبت‎های ویژه‌ای دارد. پیشنهاد می‎کنیم پیش از انجام آن به نکات زیر توجه کنید:

  • اگر به بیماری خاصی مانند دیابت یا سرطان مبتلا هستید، حتما در جلسه مشاوره به پزشک اطلاع دهید.
  • حداقل چند روز تا یک هفته قبل از مزوتراپی صورت از مصرف داروها و مواد غذایی رقیق‎کننده خون، سیگار و مواد مخدر اجتناب کنید.
  • حداقل دو هفته قبل از انجام مزوتراپی صورت، اجازه تزریق ژل، چربی یا بوتاکس را ندارید.
  • از دو هفته قبل از مزوتراپی به‌سراغ آفتاب گرفتن یا سولاریوم نروید.
  • در روز انجام مزوتراپی پوست صورت خود را با مواد شوینده ملایم کاملا تمیز کنید و از هیچ کرم، لوسیون یا لوازم آرایشی استفاده نکنید.

فواید مزوتراپی صورت

احتمالا تا الان متوجه مزایا و فوید کم‌نظیر مزوتراپی صورت شده‌اید. به‌خصوص مواردی چون:

  • افزایش خون‎رسانی و رساندن مواد مغذی به پوست صورت
  • جوان‌سازی پوست با بهبود خاصیت ارتجاعی آن
  • بهبود شفافیت و روشن‌کردن رنگ پوست صورت
  • رفع لک‏های پوستی و جای زخم ناشی از آکنه
  • کنترل میزان چربی پوست

مراقبت‌های بعد از مزوتراپی صورت

اصولا بعد از انجام مزوتراپی صورت لازم است که به نکات زیر توجه کنید:

  • کمی استراحت کنید و بعد از گذشت حداقل 24 ساعت به فعالیت روزمره خود بازگردید.
  • اگر پزشک برای شما داروهای ضدالتهاب، مسکن یا آنتی‏بیوتیک تجویز کرده است، حتما آن‎ها را به‌صورت منظم مصرف کنید.
  • از تحریک ناحیه مورد نظر با دست یا قرار گرفتن در معرض آفتاب، آب خیلی گرم یا سرد اجتناب کنید. به‌صورت منظم از کرم ضدآفتاب استفاده کنید.
  • تا چند روز از مصرف مواد آرایشی و محصولات مراقبت از پوست پرهیز کنید.
  • مصرف داروهای رقیق‎کننده خون و سیگار را تا دو هفته به تاخیر بیاندازید.
  • برای تمیزکردن پوست صورت از شوینده‌های ملایم استفاده کنید.

چه انتظاری از مزوتراپی صورت داشته باشیم؟

مطالعات کمی برای آزمایش این تکنیک انجام شده است و نمی‌توان ادعا کرد که مزوتراپی صورت صددرصد موفقیت‌آمیز است. با توجه به اینکه مواد و روش‌های مختلفی برای انجام آن استفاده می‌شود و مهارت پزشک نیز تاثیر زیادی در این زمینه دارد.

به طور کلی، تجربه نشان داده است که اگر مشکل شما ارثی نباشد و سبک زندگی سالمی داشته باشید. می‌توانید روی مزوتراپی صورت به‌عنوان یک روش غیرتهاجمی و موثر جوان‎سازی حساب باز کنید. به‌خصوص اگر در سنین جوانی و قبل از 50 سالگی مراجعه کنید.

چه کسانی نمی‌توانند مزوتراپی پوست انجام دهند؟

افراد زیر قابلیت انجام مزوتراپی صورت را ندارند:

  • مادران باردار و شیرده
  • بیماران مبتلا به دیابت یا مشکلات قلبی
  • بیماران مبتلا به سرطان یا نقص سیستم ایمنی بدن
  • بیماران مبتلا به اختلالات انعقادی خون مانند هموفیلی
  • افرادی‎که به مواد کوکتل مزوتراپی آلرژی دارند
  • افرادی‎که در اثر تزریق سابقه فلج شدگی یا ایجاد کلوئید (گوشت اضافی) در ناحیه‎ای از بدن یا صورت را دارند
  • افرادی که از داروهای رقیق‌کننده خون مانند آسپرین و وارفارین استفاده می‌کنند

بیمارانی که در محل تزریق عفونت پوستی، آکنه‎های فعال یا سوختگی دارند، باید تا زمان بهبودی کامل از انجام مزوتراپی اجتناب کنند.

قیمت مزوتراپی صورت

اصولا هزینه این روش به عوامل مختلفی مانند سن، جنس پوست، میزان آسیب، هدف از درمان، نوع و میزان مواد کوکتل مزوتراپی، مهارت پزشک بستگی دارد. البته شما باید هزینه‎های آزمایشات و جلسات مشاوره قبل از مزوتراپی صورت را نیز در نظر بگیرید.

همیشه گران‌بودن خدمات یک کلینیک به معنای کیفیت بالای آن نیست. قبل از هرگونه اقدامی نمونه‌کارهای پزشک مورد نظر خود را مشاهده کنید.

عوارض مزوتراپی صورت

از خطرات و عوارض جانبی شایع مزوتراپی صورت می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • خونریزی، تورم، قرمزی، سوزش و خارش اندک در محل تزریق
  • پوسته‎پوسته شدن ناحیه تزریق‌شده
  • تغییر رنگ یا تیرگی موقت پوست
  • بروز زخم‎های بسیار کوچک
  • عفونت پوست یا ماندن جای زخم به‌صورت موقت

معمولا این عوارض به‌صورت خود‌به‌خود طی 7 تا 10 روز از بین می‌روند.

تاثیر مزوتراپی صورت روی جوانسازی و از بین رفتن چین‌و‌چروک

مزوتراپی صورت برای رفع چین و چروک

در حال حاضر مزوتراپی یکی از محبوب‌ترین روش‌های موجود برای جوان‌سازی عمقی پوست است. چراکه تولید پروتئین‌های پوست را تقویت، متابولیسم پوست را تحریک و در نتیجه پوستی جوان‌تر و سفت‌تر ایجاد می‌کند.

این روش درمانی محبوب مشکلات اساسی مانند گردش خون ضعیف و التهاب را که می‌توانند باعث آسیب پوستی شوند را اصلاح می‌کند و به‌مرور باعث کاهش چین‌وچروک‌های خفیف تا متوسط می‌شود.

مزوتراپی با بوتاکس چه فرقی دارد؟

نمی‌توان از مزوتراپی به‌عنوان یک روش جایگزین بوتاکس یاد کرد. زیرا مکانیسم عمل آن‌ها تفاوت‌های زیادی با یکدیگر دارند.

بوتاکس با فلج‌کردن موقت ماهیچه‌های صورت از ایجاد چین‌و‌چروک جدید جلوگیری می‎کند. درحالی‌که مزوتراپی با تغذیه لایه‌به‌لایه پوست در جهت احیا و جوانسازی آن عمل می‌کند.

در بوتاکس سم طبیعی باکتری کلستریدیوم بوتولینوم به زیر پوست تزریق می‌شود و قدرت از بین بردن عمیق‌ترین خطوط صورت را دارد؛ اما مزوتراپی با وجود استفاده از کوکتل‌های مغذی برای رفع چین‌و‎‌چروک‌ پوست‎های ضخیم کارایی صددرصدی ندارد. به‌همین‌دلیل، اغلب از آن برای بهبود خاصیت ارتجاعی پوست، رفع لک‌های پوستی و افزایش شفافیت پوست استفاده می‌شود.

مزوتراپی صورت برای جوش و لک صورت

اگر به‌دنبال از بین بردن جوش‌ها و انواع لک‌های صورت خود به ساده‌ترین روش، در کوتاه‌ترین زمان، با هزینه اندک و بدون عوارض جانبی هستید. توصیه ما مزوتراپی لک صورت است. این کار با آبرسانی پوست، کاهش تکثیر باکتری‌های عامل آکنه، تسریع بازسازی، تشکیل کلاژن و ایجاد عروق خونی جدید به کاهش جوش‌ها، کم‌شدن رنگدانه‎های پوستی و رفع لک‌های تیره ناشی از آکنه یا آفتاب‌سوختگی کمک زیادی می‎کند.

سوالات متداول

چند جلسه برای مزوتراپی صورت لازم است؟

این مساله به عوامل مختلفی مانند سن، جنس پوست، هدف از درمان و غیره بستگی دارد. به‌همین‌دلیل، باید پزشک در این زمینه نظر بدهد.

آیا مزوتراپی صورت درد دارد؟

اغلب تصور می‎کنند که چون در مزوتراپی صورت از سوزن استفاده می‎شود، درد زیادی دارد. درحالی‌که سوزن‎های به‌کاررفته در آن بسیار ظریف و کم‎عمق هستند و از داروهای بی‌حسی نیز استفاده می شود. پس نگران نباشید!

مزوتراپی صورت بعد از چند جلسه جواب می‌دهد؟

معمولا نیاز است که شما برای حداقل 6 جلسه هرکدام به مدت نیم تا یک ساعت برنامه‌ریزی کنید تا به نتیجه مطلوب برسید.

هر چند وقت یکبار می‌توانم مزوتراپی صورت انجام دهم؟

در ابتدا هر 7 تا 10 روز یکبار تزریق را انجام می‌دهید. اگر وضعیت پوست شما شروع به بهبود کرد، جلسات هر دو هفته یکبار یا یکبار در ماه برگزار می‌شوند تا یک دوره درمان کامل شود. از نظر پزشکان می‌توانید درمان‌های نگهدارنده را هر سه ماه یکبار انجام دهید.

احساس خود را درباره این مقاله بگویید 1 نظر

4 1
مزوتراپی صورت و کاربردهای آن در جوان سازی پوست
5/5 - (2 امتیاز)

این مقاله را با دیگران به اشتراک بگذارید

به بالا بروید