شکستگی استخوان از آسیب هایی است که به علل مختلفی چون تصادفات رانندگی، سقوط، آسیب های ورزشی و … رخ داده و انواع مختلفی دارد.
شکل ظاهری شکستگی، علت ایجاد آن و محل شکستگی استخوان در بدن همگی می توانند مبنایی بر طبقه بندی انواع شکستگی باشند.
افراد با این عارضه به زمان 6 تا 12 هفته ای برای جوش خوردن استخوان خود نیاز دارند، البته رژیم غذایی مناسب، سن کمتر، پرهیز از استعمال دخانیات و مصرف الکل، مصرف مواد غذایی حاوی کلسیم، پتاسیم، منیزیم، آهن و پروتئین روند درمانی را تسریع خواهد کرد.
افراد از طریق مشاهده علائمی چون درد و تورم کمتر، افزایش دامنه حرکتی مفاصل، از بین رفتن کبودی، تحمل وزن بر استخوان آسیب دیده، بازیابی قدرت و … به جوش خوردن استخوان پی خواهند برد.
به منظور کسب اطلاعات بیشتر در خصوص جوش خورد استخوان تا انتهای این متن با ما همراه باشید.
آنچه در این مقاله میخوانید:
Toggleانواع شکستگی استخوان
شکستگی استخوان ازآسیب های رایجی است که میان افراد با سنین بالای 50 سال و یا افرادی که سابقه خانوادگی در این زمینه دارند شایع تر است و حتی فرایند جوش خوردن استخوان در این افراد نیز کندتر انجام می گیرد.
شکستگی های استخوان ناشی از ضرباتی است که بر اثر تصادفات رانندگی، سقوط از ارتفاع، آسیب های ورزشی و … ایجاد می گردد.
انواع شکستگی استخوان را می توان بر حسب فاکتورهای مختلفی چون الگوی شکستن، علت شکستگی و محل بروز شکستگی به انواع مختلفی تقسیم کرد.
منظور از الگو، شکل شکستگی و ظاهر آن است. علت شکستگی نحوه وقوع آن را مشخص می کند و در انتها محل بروز شکستگی، محل شکستگی استخوان در بدن را مشخص می کند.
بر حسب فاکتورهای یاد شده، انواع شکستگی استخوان شامل موارد زیر است:
اگر شکل ظاهری و الگوی شکستگی، معیاری جهت تقسیم بندی باشد، شکستگی های مورب، عرضی، طولی از انواع شکستگی های خط مستقیم و شکستگی های گرین استیک، خرد شده، سگمنتال و مارپیچی از جمله شکستگی های غیر مستقیم خواهند بود.
اگر علت ایجاد شکستگی، معیاری جهت طبقه بندی در نظر گرفته شود، شکستگی های استرسی (شکستگی هایی به اندازه خط مو)، شکستگی های بیرون زدگی و شکستگی های سگک از انواع شکستگی محسوب می شوند.
اگر محل شکستگی مبنای تقسیم بندی در نظر گرفته شود، شکستگی هایی که بر سینه، بازو و قسمت بالایی بدن رخ می دهند شامل شکستگی های ترقوه، شانه، استخوان بازو، آرنج، دنده، صورت و … خواهند بود.
اگر شکستگی ها در دست یا مچ دست رخ دهند، شکستگی های بارتون، شوفر، کلس، اسمیت، اسکافوئید و متاکارپ از انواع شکستگی های هستند و اگر شکستگی در پاها و قسمت پایینی بدن رخ دهد، شکستگی پاشنه، متاتارس پنجم، جونز، لیسفرانک، تالوس، تریمالئولار و پیلون از انواع شکستگی به حساب می آیند.
از نگاه دیگر، می توان شکستگی های استخوان را به دو دسته باز و بسته طبقه بندی کرد.
شکستگی های باز یا مرکب زمانی رخ می دهند که استخوان از پوست بیرون بزند. این نوع از شکستگی ها شدیدتر بوده و زمان بیشتری برای بهبودی نیاز دارند. خطر عفونت و سایر عوارض در این نوع شکستگی بالاتر از نوع بسته است.
شکستگی بسته زمانی رخ می دهد که استخوان از پوست بیرون نزند، که در مقایسه با نوع باز، خفیف تر خواهد بود.
انواع شکستگی را می توان به دو نوع جابجا شده و غیر جابجا شده نیز تقسیم بندی نمود. در شکستگی استخوان جابجا شده تکه های استخوان به حدی جابجا شده اند که شکافی در اطراف استخوان ایجاد شده است.
شکستگی استخوان جابجا نشده نوعی از شکستگی است که استخوان ها در تراز خود باقی مانده و قطعات استخوان در طول شکست جابجا نمی شوند.
نشانه های جوش خوردن استخوان
از نشانه های جوش خوردن استخوان می توان به موارد زیر اشاره کرد:
● درد و تورم کمتر
در روزهای اول پس از شکستگی استخوان، افراد به دلیل التهاب بافت اطراف شکستگی، درد و تورم بیشتری را احساس می کنند، اما زمانی که فرایند جوش خوردن استخوان شروع می شود، به مرور درد تورم نیز کاهش خواهد یافت.
● امکان حرکت مفاصل اطراف استخوان شکست خورده
در مراحل اولیه شکستگی استخوان، افراد قادر به بازیابی دامنه حرکتی خود نخواهند بود، اما با گذشت زمان دامنه حرکتی مفاصل افزایش خواهد یافت، البته لازم است تا در این حرکت ها جانب احتیاط رعایت گردد، زیرا حرکت زیاد و بیش از اندازه می تواند بهبودی را به تاخیر انداخته و سبب آسیب بیشتر گردد.
● از بین رفتن کبودی
اطراف استخوان شکست خورده کبود شده و متورم می شود که به دلیل خونریزی زیر پوست خواهد بود. کم شدن و از بین رفتن کبودی نشانی از بهبود وضعیت است.
● تحمل وزن
هنگام شکستگی استخوان، افراد قادر به تحمل وزن بدن در آن ناحیه نبوده و سعی می کنند وزن آن قسمت را با کمک قسمت های دیگر بدن جابجا کنند، اما در ادامه فرایند جوش خوردن استخوان، توان استخوان ها به تدریج بازیابی شده و افراد قادر خواهند بود تا وزن بدن خود را بر استخوان آسیب دیده قرار داده و آن را تحمل کنند.
● بهبودی زخم
در شکستگی های استخوان به ویژه شکستگی های باز، زخم بر پوست ایجاد خواهد شدکه در مراحل انتهایی این عارضه و بهود، زخم بهبود یافته و نشانی از آن نخواهد بود.
تمیز و خشک نگهداشتن زخم و انجام مراقبت های لازم برای ممانعت از عفونی شدن آن در سرعت فرایند بهبودی تاثیر زیادی خواهد داشت.
● بازیابی قدرت
به مرور روند درمانی و همراه با جوش خوردن استخوان، افراد قدرت خود در محل آسیب استخوانی را بازیابی کرده و علاوه بر افزایش دامنه حرکتی و تحمل وزن در ناحیه شکستگی می توانند قدرت خود را بازیابی کرده و تمامی فعالیت های قبلی خود را بدون مشکل انجام دهند.
● بازیابی انرژی
در حین شکستگی استخوان و فرایند بهبودی آن، بدن به دلیل ترمیم خود انرژی بیشتری مصرف کرده و اغلب افراد آسیب دیده احساس خستگی خواهند کرد، اما در مراحل پایانی بهبودی که نشان از جوش خوردن استخوان دارد، بدن انرژی بیشتری به دست آورده و خود را بازیابی می کند.
● عکس رادیوگرافی مناسب
در زمان شکستگی، عکس رادیوگرافی، استخوان آسیب دیده را شکسته، ناهموار و نامنظم نشان می دهد که با گذشت زمان و انجام فرایند درمانی، عکس استخوان آسیب دیده مانند قبل طبیعی به نظر خواهد آمد.
● از بین رفتن خارش و گزگز اطراف استخوان شکسته
اعصاب اطراف ناحیه آسیب دیده به منظور بازسازی خود، حالت خارش و گزگزی را برای فرد ایجاد می کنند که با ترمیم خود و همراه با جوش خوردن استخوان این نشانه به طور کامل برطرف می گردد
معجزه جوش خوردن استخوان
بهترین مواد غذایی که در جوش خوردن استخوان ها معجزه کرده و این فرایند را تسریع می کنند، شامل موارد ذیل است:
● پنیر
پنیر به دلیل کلسیم بالا در فرایند جوش خوردن استخوان معجزه می کند.
● شیر
شیر منبعی غنی از کلسیم و پروتئین است و به رشد استخوان ها کمک می کند.
● غلات
غلاتی مانند جو، کینوآ، برنج قهوه ای و … سرشار از کلسیم و فیبر هستند و سبب بهبود استحکام استخوان ها و مفاصل می شوند.
● دانه چیا
دانه چیا به متابولیسم کلسیم که عنصر حیاتی در بهبودی استخوان ها است، کمک می کند. دانه چیا سرشار از فسفر و منیزیم است.
● ماهی سالمون
این ماهی منبعی غنی از اسیدهای چرب، امگا 3 و ویتامین دی است و در بازسازی توده استخوانی معجزه می کند.
● حبوبات
حبوبات از جمله لوبیا، ترکیبات لازم چون کلسیم، آهن، روی و منیزیم جهت تقویت استخوان ها را در اختیار بدن قرار می دهد.
● میوه های خشک
میوه های خشکی مانند بادام و انجیر منابعی غنی از کلسیم و ویتامین D هستند و از این طریق با افزایش تراکم استخوان ها، روند تجزیه استخوان ها را کاهش می دهند.
برای جوش خوردن استخوان چی بخوریم؟
داشتن رژیم غذایی سالم و متعادل سرعت فرایند بهبود و جوش خوردن استخوان ها را افزایش می دهد. برخی از مواد غذایی که توصیه می شود در رژیم غذایی افراد با شکستگی استخوان لحاظ گردد عبارتند از:
● پروتئین
بدن برای ترمیم و ساخت استخوان های جدید به پروتئین نیاز دارد. پروتئین ها سبب می گردند تا ماده معدنی کلسیم که برای جوش خوردن استخوان ها لازم است، بهتر جذب شده و به فرایند درمان کمک می کنند. گوشت، پنیر، ماست، آجیل، لوبیا، سویا، غلات غنی و … منابع خوبی از پروتئین هستند.
● کلسیم
توصیه می گردد تا بزرگسالان روزانه بین 1000 تا 1200 میلی گرم کلسیم مصرف نمایند. کلسیم باعث می شود تا بدن استخوان های قوی بسازد.
شیر، ماست، پنیر، کلم بروکلی، ماهی سالمون، شیر بادام و … منابعی غنی از کلسیم به شمار می روند.
● ویتامین D
ویتامین دی موجب می گردد تا بدن کلسیم را بهتر و راحت تر جذب کرده و استخوان سازی تسریع گردد.
زرده تخم مرغ و ماهی های چربی مانند سالمون منابعی غنی از این ویتامین هستند.
● ویتامین C
ویتامین سی در ساخت کلاژن که در فرایند بهبود شکستگی استخوان ها نقش دارند، مفید خواهند بود.
انواع مرکبات، کیوی، انواع توت، گوجه فرنگی، فلفل، سیب زمینی و … مملو از این ویتامین هستند.
● آهن
افراد با فقر آهن و کم خونی روند بهبودی کندتری موقع شکستگی استخوان خواهند داشت. آهن به ساخت کلاژن برای استخوان ها کمک کرده و نقش زیادی در اکسیژن رسانی به استخوان ها بر عهده دارد.
انواع گوشت قرمز، گوشت مرغ، ماهی، تخم مرغ، میوه های خشک، نان های سبوس دار و غلات غنی شده و … منابعی غنی از آهن به شمار می روند.
● پتاسیم
در صورتی که بدن میزان مورد نیاز از این ماده معدنی را در اختیار داشته باشد، به همراه ادرار میزان کمتری کلسیم از دست رفته و سرعت بهبودی استخوان های شکسته کم نمی شود.
موز، آب پرتقال، سیب زمینی، آجیل، ماهی، گوشت، شیر و … منابعی غنی از پتاسیم هستند.
بهترین دارو برای جوش خوردن استخوان
یکی از روش های تسریع فرایند جوش خوردن استخوان استفاده از داروها و مکمل های مناسب در این زمینه است. یکی از بهترین مکمل ها که به فرایند جوش خوردن استخوان کمک شایانی خواهد کرد، مکمل بن فیت است.
این مکمل با ترکیباتی نظیر کلسیم، ویتامین D، منیزیم و زینک به بهبودی افراد آسیب دیده کمک می کند. کلسیم به تقویت و افزایش استحکام استخوان ها کمک می کند.
ویتامین D از ضعف استخوانی ناشی از شکستگی استخوان جلوگیری می کند. منیزیم در کاهش درد های مفصلی و استخوانی نقش دارد و در نهایت زینک از تحلیل استخوان های آسیب دیده و شکسته جلوگیری کرده و آن ها را تقویت می کند.
سوالات متداول
نشانه های جوش خوردن استخوان ساق پا چیست؟
جوش خوردن استخوان نشانه ها و علائم متفاوتی دارد. تحمل وزن توسط استخوان ساق پای آسیب دیده یکی از نشانه های جوش خوردن استخوان در این نقطه است. کاهش درد و تورم، کم شدن کبودی، بازیابی قدرت و انرژی و … از دیگر نشانه های جوش خوردن استخوان در این نقطه از بدن است.
مدت زمان جوش خوردن استخوان ران با پلاتین چقدر است؟
جوش خوردن استخوان ران با پلاتین بین 3 تا 6 ماه زمان می برد. شدت شکستگی و احتمال شکستگی از چند نقطه، سرعت بهبودی را کاهش می دهد، اما پرهیز از مصرف الکل، دخانیات و مصرف مواد غذایی سالم حاوی کلسیم، پتاسیم، منیزیم و … روند بهبودی را تسریع خواهد کرد.