راهکارهای افزایش متابولیسم بدن

زمان تقریبی مطالعه: 9 دقیقه

متابولیسم بدن (metabolism) به معنای تغییرات شیمیایی در سلول های بدن یا سرعت مصرف انرژی است. سطح متابولیسم در مردان و زنان متفاوت بوده و روش های محاسباتی مختلفی جهت تعیین سطح آن وجود دارد.

افراد با متابولیسم پایین لازم است تا کالری کمتری مصرف کرده و لازم است تا برای تعادل و حفظ وزن غذای کمتری بخورند؛ حال آنکه افراد با متابولیسم بالا کالری بیشتری سوزانده و می­توانند غذای بیشتری استفاده کنند.

ساختار بدنی، توده و حجم عضلانی، سن، زنتیک، جنسیت و … همگی از موارد تأثیرگذار بر متابولیسم بدن به شمار می­رود.

از طریق استفاده از غذاهایی با پروتئین بالا، انجام ورزش و تحرک کافی، داشتن خواب مناسب و کافی، عدم استفاده از نوشیدنی های شیرین، استفاده از تمرینات قدرتی به همراه وزنه و … می­توان متابولیسم بدن را افزایش داد.

معنی متابولیسم چیست؟

متابولیسم چیست؟

تغییرات شیمیایی که در هرکدام از سلول های موجودات زنده رخ می­دهد را متابولیسم بدن می­گویند.

تغییرات شیمیایی در سلول ها منجر به تغییرات انرژی شده و موادی را که سلول ها و قسمت های مختلف بدن جهت رشد، تولید مثل و زنده ماندن نیاز دارند، به واسطه این تغییرات به آن ها خواهند رساند. بر اثر تغییرات شیمیایی سلول ها غذا به انرژی تبدیل می­شود و بدن برای انجام کارهای مختلف از انرژی تولید شده بهره می­گیرد.

تمامی واکنش های شیمیایی یا به عبارتی واکنش های متابولیک توسط پروتئین های خاصی در بدن کنترل می­شود، این کنترل سبب می­گردد تا سلول ها زنده مانده و بتوانند کار کنند.

به عبارت بسیار ساده متابولیسم سرعت مصرف انرژی یا کالری مصرفی توسط بدن است. اگر سرعت مصرف انرژی زیاد باشد فرد متابولیسم بدن بالا و اگر سرعت مصرف انرژی و کالری کم باشد فرد دارای متابولیسم بدن پایین خواهد بود.

محاسبه متابولیسم بدن

به منظور محاسبه متابولیسم لازم است تا با میزان متابولیسم پایه یا BMR آشنا شویم. BMR تعداد کالری هایی است که سوزانده می­شود. BMR حدود 60 تا 70 درصد از کالری مصرفی ما را تشکیل می­دهد.

جهت محاسبه متابولیسم بدن در مردان و زنان لازم است از فرمول زیر استفاده شود:

متابولیسم پایه مردان=88.362+(13.397*میزان وزن بدن به کیلوگرم)+(7.799*میزان قد به سانتی متر)-(5.677*میزان سن به سال)

متابولیسم پایه زنان=447.593+(9.247*میزان وزن به کیلوگرم)+(3.098*میزان قد به سانتی متر) –(4.330*میزان سن به سال)

میزان متابولیسم پایه (BMR) چقدر است؟

میزان متابولیسم پایه (BMR)

میزان متابولیسم پایه یا BMR همان تعداد کالری هایی است که بدن برای حفظ عملکرد خود مصرف می­کند. گاهی به عنوان نرخ متابولیک استراحت یا RMR نیز شناخته می­شود.

اگر فردی در تمامی طول روز در رختخواب بماند و استراحت کند به این اندازه کالری مصرف می­شود.

بدن برای انجام فعالیت های روزمره خود مانند تپش قلب، تولید سلولی، تنفس، حفظ دمای بدن، جریان خون، پردازش مواد مغذی و … به انرژی نیاز دارد که از طریق واکنش شسیمیایی سلول ها یا متابولیسم بدن به دست می­آورد.

عوامل زیادی چون سن، وزن، قد، جنسیت، دمای محیط، رژیم غذایی و عادات ورزشی بر متابولیسم بدن تأثیر می­گذارد.

میزان متابولیسم پایه در حدود 60 تا 70 درصد از کالری مصرفی ما است.

متابولیسم پایین چیست؟

افراد با متابولیسم پایین در زمان استراحت و فعالیت کالری کمتری مصرف می­کند.

افرادی که متابولیسم بدن پایین دارند به منظور حفظ وزن خود نیاز دارند تا غذای کمتری بخورند.

متابولیسم بالا چیست؟

متابولیسم بدن بالا به این معنی است که بدن برای حفظ وزن خود باید کالری بیشتری دریافت کند. افراد با متابولیسم بالا در زمان استراحت و فعالیت کالری بیشتری مصرف می­کنند.

متابولیسم بالا یکی از عواملی است که سبب می­شود بسیاری افراد بدون افزایش وزن می­توانند غذای بیشتری در مقایسه با دیگران مصرف کنند.

چه کسانی متابولیسم بالا دارند؟

افراد با توده عضلانی بیشتر متابولیسم بدن بالایی دارند و کالری بیشتری مصرف می­کنند. افزایش سن سبب از دست رفتن عضلات و کاهش سرعت متابولیسم خواهد شد.

مردان در مقایسه با بانوان سرعت متابولیسم بالاتری دارند. علت آن توده عضلانی بیشتر، استخوان های بزرگ تر و توده چربی بدنی کمتر است.

افراد با ساختار بدنی اکتومورف ساختار استخوانی و بدنی کوچکتری دارند، به طور طبیعی لاغرند و به سختی اضافه وزن پیدا می­کنند، سرعت متابولیسم در افراد اکتومورف بیشتر است.

چه عواملی بر متابولیسم بدن تأثیر می گذارند؟

عوامل تاثیر گذار بر متابولیسم بدن

از عواملی که بر افزایش متابولیسم بدن تأثیر می­گذارند می­توان موارد ذیل را نام برد که عبارتند از:

● توده عضلانی و افزایش متابولیسم بدن

ماهیچه جهت عملکرد بهتر به انرژی بیشتری نیاز دارد. هرچه توده عضلانی در افراد بالاتر باشد بدن جهت تأمین انرژی به مواد غذایی بیشتری نیاز خواهد داشت.

● سن

افزایش سن و افزایش متابولیسم بدن با هم رابطه ای عکس دارند. با افزایش سن به دلیل از بین رفتن توده عضلانی و تغییرات در فرایندهای هورمونی و عصبی سرعت متابولیسم کاهش می­یابد.

● اندازه بدن

افراد با اندام درشت تر سرعت متابولیسم بالاتری دارند.

● جنسیت

مردان در مقایسه با زنان به دلیل توده و حجم عضلانی بیشتر، توده چربی کمتر و فعالیت بیشتر متابولیسم سریع تری دارند.

● ژنتیک

  برخی افراد به دلایل ژنتیکی متابولیسم بدن بالاتری در مقایسه با دیگران دارند. بالعکس اختلالات ژنتیکی بر متابولیسم بدن تأثیر می­گذارد.

● فعالیت های بدنی و متابولیسم

ورزش کردن علاوه بر افزایش توده عضلانی، سبب افزایش متابولیسم بدن شده و سبب می­گردد تا بدن در مدت زمان کمتری با سرعت بیشتری تعداد کالری های بیشتری را مصرف کند.

● عوامل هورمونی

عدم تعادلات هورمونی نظیر کم کاری و پرکاری تیروئید در بدن سبب اختلالات متابولیسم شده و سرعت متابولیسم بدن را کاهش می­دهند.

● عوامل محیطی

عوامل محیطی نظیر تغییرات دمایی و سردی و گرمی محیط سبب می­گردد تا بدن برای حفظ تعادل خود با سرعت بالاتری به مصرف انرژی تولیدی پرداخته و سبب افزایش متابولیسم بدن می­شود.

● مواد مخدر

استفاده از برخی مواد مانند قهوه که کافئین بالا دارد و یا استعمال سیگار که نیکوتین دارد، سرعت متابولیسم را افزایش می­دهد در حالی که استفاده از برخی داروها مانند داروهای ضدافسردگی یا استروئیدها سرعت متابولیسم بدن را تقلیل داده و سبب افزایش وزن می­شوند.

● رژیم غذایی

آنچه می خورید و چگونه خوردن وعده های غذایی سبب افزایش متابولیسم بدن یا کاهش آن خواهد شد.

اختلالات متابولیک چیست؟

زمانی اختلالات متابولیک در بدن رخ می­دهد که واکنش های شیمیایی غیر طبیعی در بدن رخ دهد و متابولیسم بدن تحت تأثیر قرار گیرد.

انواع مختلفی از این اختلالات وجود دارند. گروهی بر تجزیه اسیدهای آمینه و کربوهیدرات ها تأثیر می­گذارند و گروهی دیگر بخش هایی از سلول ها که به تولید انرژی می­پردازند را تحت تأثیر قرار می­دهند.

از انواع اختلالات متابولیک ناشی از بیماری­ها می­توان به دیابت، هموکراماتوز، سیروز کبدی، سرطان کبد، بیماری های قلبی و … اشاره کرد.

چگونه متابولیسم بدن را افزایش دهیم؟

افزایش متابولیسم بدن

هراندازه متابولیسم سریع تر باشد، سرعت و میزان کالری که در طول روز مصرف می­شود بیشتر خواهد بود. برخی افراد افزایش متابولیسم بدن را به صورت ژنتیکی به ارث می برند. حتی مردان در مقایسه با زنان کالری بیشتری می سوزانند. البته افزایش سن و افزایش متابولیسم بدن نیز با یکدیگر رابطع عکس دارند.

متابولیسم با سرعت بالا مشخص می کند که با چه سرعتی می­توان کالری سوزاند و از این طریق وزن بدن را کاهش داد.

به منظور افزیش متابولیسم می توان از روش های ذیل استفاده کرد:

● افزایش فعالیت های بدنی و ورزش بیشتر

استفاده همزمان از تمرینات اینتروال و کاردیو سبب می­گردد تا در زمان کوتاه تری کالری بیشتری مصرف شود.

● افزایش توده عضلانی

از طریق افزایش حجم و توده عضلانی سبب افزایش متابولیسم بدن شوید.

● صرف صبحانه

پرهیز از نادیده گیری وعده غذایی صبحانه بسیار مهم است. صبحانه سبب می­شود تا بدن در طول روز بتواند انرژی کافی برای فعالیت روزمره را به دست آورد.

● استفاده از غذاهای چربی سوز

استفاده از غذاهای پر پروتئین، فلفل تند و چای سبز سبب افزایش متابولیسم بدن می­شود. هضم پروتئین کالری بالاتری در مقایسه با سایر غذاها نیاز خواهد داشت، پس بهتر است در وعده های غذایی خود حتماً از پروتئین استفاده کنید.

● خواب به اندازه و مناسب

کمبود خواب بر فعالیت لوب پیشانی مغز تأثیر گذاشته و توانایی تصمیم گیری را کاهش می­دهد.

مواردی که باعث کاهش متابولیسم بدن می شوند؟

از مواردی که باعث کاهش متابولیسم بدن می­شوند می­توان به موارد ذیل اشاره کرد:

  • میزان مصرف کم پروتئین
  • در پیش گرفتن سبک زندگی بی تحرک
  • عدم داشتن خواب کافی و باکیفیت
  • استفاده از نوشیدنی های شیرین
  • عدم استفاده از تمرینات قدرتی

متابولیسم بدن چگونه بر وزن شما تأثیر می گذارد؟

افرادی که متابولیسم بدن پایین تری دارند کالری کمتری مصرف می­کنند، اغلب کالری اضافی به صورت چربی در بدن این افراد ذخیره می­شود.

افرادی که دارای افزایش متابولیسم هستند، بسیار سریعتر از دیگران کالری دریافتی را مصرف و صرف فعالیت های مختلف بدنی می­کنند. به همین دلیل است که افراد با سرعت متابولیسم بالاتر می­توانند مقدار زیاد تری غذا بخورند اما به وزن آن ها اضافه نمی­شود.

چگونه متابولیسم بر سلامت شما تأثیر می گذارد؟

تاثیر متابولیسم بر سلامت بدن

پس از غذا خوردن برای متابولیسم بدن دستگاه گوارش از آنزیم هایی جهت تجزیه پروتئین ها به اسیدهای آمینه، تبدیل چربی به اسیدهای چرب و تبدیل کربوهیدرات به قندهای ساده استفاده می­کند.

بدن از اسیدهای آمینه، چرب و قندها به عنوان منابع انرژی استفاده می­کند. این منابع جذب خون شده و به سلول های بدن می­رسد. پس از ورود این منابع انرژی به سلول­ها، به منظور تسریع یا تنظیم واکنش های شیمیایی آنزیم های دیگری وارد عمل می­شوند.

انرژی حاصل از واکنش شیمیایی در سلول ها یا در بدن آزاد شده و یا در بافت های بدن به صورت ماهیچه یا چربی ذخیره می­شوند. به واکنش های شیمیایی در سلول ها متابولیسم می گویند که خود شامل دو قسمت است:

آنابولیسم

آنابولیسم یا به عبارتی متابولیسم سازنده مولکول های کوچک به مولکول های بزرگ تر و پیچیده تری از کربوهیدرات، پروتئین و چربی تبدیل می­شوند.

کاتابولیسم

کاتابولیسم یا به عبارتی متابولیسم مخرب مواد زائدی است که از طریق پوست، کلیه، ریه ها و روده ها آزاد می­شوند.

همانطور که طی واکنش های شیمیایی در سلول ها انرزی آزاد می شود و بدن گرم شده و ماهیچه ها شروع به منقبض شدن می­کنند، بدن مواد زاید را از بدن خارج می­کند.

تأثیر خواب بر متابولیسم بدن

تأثیر خواب بر متابولیسم بدن

هورمون هایی از بدن که سطح اشتها را تنظیم کرده و میزان کالری مصرفی را کنترل می­کنند ،تحت تأثیر خواب قرار خواهند گرفت.

کم خوابی تولید هورمون گرلین، هورمونی که سبب تحریک اشتها می شود را تحریک کرده و افراد را مجاب به مصرف کالری بیشتر می­کند.

خواب کوتاه 4 تا 5 ساعت شبانه سبب افزایش ترشح هورمون گرلین و افزایش اشتها در بدن افراد می­شود. نداشتن خواب مناسب همچنین سطح هورمون لپتین را کاهش می­دهد.

هورمون لپتین هورمون سرکوب کننده اشتها به شمار می­رود. لذا با افزایش هورمون گرلین و کاهش هورمون لپتین ناشی از عدم داشتن خواب مناسب و کافی، اشتهای افراد به مصرف مواد غذایی افزایش یافته و متابولیسم بدن در پی افزایش اشتهای کاذب کاهش خواهد یافت.

بهترین قرص افزایش متابولیسم بدن

ال کارنتین را می­توان بهترین قرص افزایش متابولیسم بدن به شمار آورد.

این قرص چربی های بدن را تحت تأثیر قرار داده و آنتی اکسیدان های بدن را افزایش می­دهد.

چه موقع برای متابولیسم بدن به دکتر مراجعه کنیم؟

چه موقع برای متابولیسم بدن به دکتر مراجعه کنیم؟

اگر بدون انجام ورزش و فعالیت های بدنی وزن کم کنید بهتر است به پزشک مراجعه شود.

اغلب کاهش بیشتر از 5 درصد از وزن ظرف 6 تا 12 ماه می­تواند نشانه ای از وجود مشکل باشد.

تنظیم متابولیسم بدن با مکمل یدوناتال

مکمل یدوناتال یکی از مکمل هایی است که برای افزایش متابولیسم بدن مورد استفاده قرار می­گیرد. این مکمل با استفاده از ویتامین های B و D و املاح معدنی چون آهن و ید به افزایش متابولیسم کمک می­کند.

آهن موجود در این مکمل سبب افزایش تولید هموگلوبین در بدن شده و اکسیژن رسانی در بدن را افزایش می­دهد.

مواد غذایی تجزیه شده از طریق اکسیژن به سلول ها جهت واکنش شیمیایی خواهند رسید. هرچه فرایند اکسیژن رسانی به سلول ها تقویت شود، متابولیسم بدن نیز افزایش خواهد یافت.

سوالات متداول

3 نوع متابولیسم چیست؟

اندومورف، اکتومورف و مزومورف از انواع متابولیسم بدن است. افراد با چربی بیشتر و عضله کمتر که سرعت متابولیسم پایینی دارند. افراد با چربی کمتر و عضله بیشتر که سرعت متابولیسم در آن ها بالا است. مزومورف، بدنی که اگرچه به راحتی چربی می­گیرد اما در زمان کمی می­توان اضافه وزن در این تیپ بدنی را جبران کرد.

چگونه می توانم متابولیسم بدن خود را افزایش دهم؟

با استفاده از غذاهایی با پروتئین بالا، انجام ورزش و تحرک کافی، داشتن خواب مناسب و کافی، عدم استفاده از نوشیدنی های شیرین، استفاده از تمرینات قدرتی به همراه وزنه و … می­توان متابولیسم بدن را افزایش داد.

آیا تعریق بیشتر به معنای متابولیسم سریع تر است؟

سرعت متابولیسم بر میزان تعریق بدن افراد تأثیر می­گذارد. بدن افراد با سرعت متابولیسم بالا، گرمای بیشتری تولید کرده و سبب می­ گردد تا بیشتر عرق کنند.

بهترین داروی افزایش متابولیسم بدن چیست؟

ال کارنتین یکی از بهترین داروهای افزایش متابولیسم بدن است. افراد می ­توانند با بهره گیری از محصولات حیوانی، آجیل و حبوبات، ال کارنتین کافی را به دست آورند. گاهی افراد بطور مکمل از این دارو استفاده می­کنند تا به چربی سوزی و کاهش وزن در آن ها کمک شود.

احساس خود را درباره این مقاله بگویید 1 نظر

3 1
راهکارهای افزایش متابولیسم بدن
4/5 - (1 امتیاز)

این مقاله را با دیگران به اشتراک بگذارید

Scroll to Top