عوارض پوستی به ویژه پوسته پوسته شدن انگشتان دست علل متفاوتی دارند. آفتاب سوختگی، تغییرات آب و هوایی، استفاده از مواد شیمیایی، شستشوی مکرر دست ها، سندرم لایه برداری پوست آکرال، اگزما، پسوریازیس، کووید 19، استفاده از برخی داروها و … از جمله علت های پوسته پوسته شدن انگشتان دست هستند. حتی کمبود ویتامین B3 نیز می تواند علت این عارضه باشد.
با توجه به علت پوسته شدن انگشتان دست، می توان از روش درمانی مناسب استفاده کرد، اما اغلب در تمامی موارد استفاده از نرم کننده و مرطوب کننده مناسب پوستی جهت هیدراته نگه داشتن لایه خارجی پوست و ممانعت از پوسته شدن، موثر خواهد بود.
به منظور درمان خانگی پوسته پوسته شدن انگشتان دست می توان از قرار دادن دست ها در آب گرم، ماساژ با استفاده از ویتامین E، استفاده از بلغور جو دو سر، استفاده از برش های خیار روی پوست، استعمال عصاره آلوئه ورا و … استفاده کرد.
برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص علت پوسته پوسته شدن انگشتان دست و روش های درمانی آن، تا انتهای این متن با ما همراه باشید.
آنچه در این مقاله میخوانید:
Toggleعلل پوسته پوسته شدن انگشتان دست
از مهمترین علل پوسته پوسته شدن انگشتان دست عبارتند از:
● آفتاب سوختگی
آفتاب سوختگی ، داغ شدن و قرمزی پوست را به دنبال دارد. این عارضه سبب لایه برداری از پوست می شود.
لایه برداری با ریزش سلول های آسیب دیده پوست همراه است و از این طریق راه را برای رشد سلول های جدید فراهم می آورد.
لایه برداری از پوست با پوسته پوسته شدن پوست همراه خواهد بود.
● تغییرات آب و هوایی
بسیاری از افراد متوجه پوسته پوسته شدن پوست خود در فصول پاییز و زمستان می شوند که ناشی از تغییرات آب و هوایی است.
در فصول سرد هوا رطوبت کمتری خواهد داشت که سبب می گردد تا مقاومت پوستی ضعیف شده و پوست در مقابل محرک ها و آلرژن های پوستی واکنش پذیر شده و پوسته پوسته شود.
● مواد شیمیایی
استفاده از برخی مواد شیمیایی علت پوسته پوسته شدن انگشتان دست است.
این مواد با از بین بردن رطوبت پوست سبب خشک شدن آن شده و حتی گاهی سبب سوختگی شیمیایی پوست می شوند.
● شستشوی مکرر دستان
برخی از مشاغل مانند خانه داران، کارکنان مراکز بهداشتی و درمانی، سرآشپزها و نانواها، کارگران ساختمانی، ماهیگیران، آرایشگران و … نیاز به شستشوی مکرر دستها دارند، مواد شیمیایی موجود در مواد شوینده منجر به تحریک و لایه برداری پوست شده و پوسته پوسته شدن انگشتان دست را به دنبال دارد.
علاوه بر این کیفیت نامناسب برخی مواد شوینده، وجود عطرها، الکل ها و مواد نگهدارنده موجود در مواد شوینده نیز خود عاملی بر پوسته شدن انگشتان دست خواهد بود.
● سندرم لایه برداری پوست آکرال
این سندرم از اختلالات نادر و ژنتیکی پوست است که منجر به کنده شدن لایه خارجی پوست شده و در برخی اوقات تاول زدن پوست را نیز به دنبال خواهد داشت.
این سندرم علاوه بر انگشتان دست و پا می تواند بازوها و پاها را نیز در بر گرفته و سبب پوسته پوسته شدن گردد. این سندرم عاملی بر شروع پوسته پوسته شدن دستان و پاهای افراد در آغاز کودکی است.
● درماتیت یا التهاب پوست
التهاب یا درماتیت پوست به دلایل مختلفی چون عارضه اگزما رخ می دهد. درماتیت آتوپیک عارضه مزمنی است که از آغاز دوران کودکی شروع شده و سبب بثورات پوستی، قرمز شدن و التهاب پوست می گردد.
پوست در محل التهاب با خارش شدید همراه بوده و منجر به پوسته پوسته شدن می شود.
● پسوریازیس
پسوریازیس عارضه مزمنی است که می تواند با التهاب و ایجاد لکه های پوستی همراه باشد. اغلب این عارضه زمانی رخ می دهد که سیستم ایمنی بیش از اندازه فعال شده و سلول های پوست بیشتر از حد معمول فعال شده و تکثیر شوند.
● کووید 19
کووید به دلیل التهابات زمینه ای که در افراد ایجاد می کند، ممکن است با طیف متنوعی از علائم پوستی همراه باشد.
اگرچه علائم از فردی به فرد دیگر متفاوت است، اما اغلب لکه هایی قرمز بر پوست، التهابات خارش دار، پوسته پوسته شدن انگشتان دست و پا از مهمترین عوارض این بیماری بر پوست است.
● عفونت ها
مخملک و زرد زخم، عفونت های ناشی از باکتری گروه A به نام استرپتوکوک هستند.
بثورات پوستی و پوسته پوسته شدن دستها و پاها علاوه بر دیگر نشانه ها از مهمترین علائم عفونت هایی مانند مخملک و زرد زخم هستند.
● سندرم شوک سمی یا TSS
این سندرم توسط باکتریهایی در بدن ایجاد می شود که سبب آزاد کردن سموم در بدن می شوند.
یکی از بزرگترین علائم TSS لایه برداری بزرگ پوست از کف دست است.
● بیماری کاوازاکی یا KD
بیماری KD از جمله بیماری های التهابی حاد است که می تواند سبب بثورات پوستی، تورم و پوسته پوسته شدن دست ها و پاها گردد.
این بیماری سبب تورم غدد لنفاوی شده و با تب همراه است و در صورت عدم درمان مشکلات قلبی را نیز به دنبال خواهد داشت.
● داروها
برخی داروها به ویژه داروهای مبارزه با انواع سرطان، منجر به لایه برداری پوست شده و از علت پوسته پوسته شدن انگشتان دست و پا در افراد مبتلا به سرطان به شمار می روند.
کمبود چه ویتامینی باعث پوسته شدن انگشتان میشود؟
سلول های پوست نظیر دیگر سلول های بدن به رژیم غذایی مناسبی نیاز دارند تا انعطاف پذیر و قوی بمانند.
کمبود ویتامین B3 یا نیاسین در بدن می تواند علت پوسته پوسته شدن انگشتان دست و حتی تاول باشد. توصیه می گردد تا افراد از طریق تست و آزمایش خون سطح این ویتامین در بدن را ارزیابی کنند.
وجود نشانه های دیگری چون اسهال، درد دهان، کمبود اشتها، اضطراب و افسردگی و … خود گواه بر کمبود ویتامین B3 در بدن خواهد بود.
علت پوسته شدن انگشتان دست کودکان
علت پوسته شدن انگشتان دست نوزادان طبیعی است و تا چند هفته بعد از تولد از بین می رود. پوست جنین در رحم توسط پوششی محافظت می شود که پس از تولد دیگر وجود نخواهد داشت، لذا این عارضه در چند هفته پس از تولد طبیعی است.
البته دلایل دیگری مانند اگزما و سندرم لایه برداری پوست آکرال می توانند از دیگر علل پوسته پوسته شدن پوست کودکان به شمار روند.
درمان پوسته پوسته شدن نوک انگشتان دست
به منظور درمان پوسته پوسته شدن پوست دست ها و پاها لازم است تا متناسب با علت پوسته پوسته شدن انگشتان اقدام گردد.
برخی از روش های درمانی این عارضه عبارتند از:
اگر استفاده زیاد از مواد شوینده و شستن مکرر دستها علت پوسته پوسته شدن انگشتان دست باشد، استفاده از آب ولرم به همراه صابون مناسب و خشک کردن پوست با حوله ای تمیز کمک کننده خواهد بود.
استفاده از کرم یا پماد مرطوب کننده بعد از شستشو نیز موثر است. در صورتی که خشکی آب و هوا و تغییرات آن عامل ایجاد پوسته باشد، استفاده از مرطوب کننده، پرهیز از صابون های معطر و الکل دار و استفاده از نرم کننده پیش از خواب مفید خواهد بود.
اگر آفتاب سوختگی عامل پوسته شدن باشد، استفاده از حمام و دوش مکرر و خنک، استفاده از مرطوب کننده حاوی آلوئه ورا، استفاده از کرم کورتیزون برای کم کردن التهابات پوستی و … موثر خواهد بود.
به منظور درمان پوسته پوسته شدن ناشی از اگزما می توان از منع تماس با مواد محرکی از جمله آب استفاده کرد. استفاده از کرم های نرم کننده و استروئیدهای موضعی نیز کمک کننده است.
اگر پسوریازیس علت پوسته پوسته شدن انگشتان دست باشد، استفاده از نرم کننده ها، قطران زغال سنگ، استروئیدهای موضعی و داروهای خوراکی سیستمیک و بیولوژیک در درمان این عارضه مفید خواهند بود.
پماد پوسته شدن دست
پماد برطرف کننده پوسته پوسته شدن انگشتان دست می بایست لایه بردار بوده و با از بین بردن سلول های مرده پوست عمل کند.
اغلب این پمادها دارای اسیدهایی مانند آلفا هیدروکسی اسید یا AHAs و بتا هیدروکسی اسید یا BHAs هستند که پیوند بین سلول های مرده پوست و سلول های جدید را از بین برده و سبب می گردند پوستی بدون پوسته ایجاد شود.
پماد مناسب پوسته پوسته شدن پوست به پاکسازی منافذ مسدود، از بین بردن سلول های مرده پوست و روشن و صاف به نظر رسیدن پوست کمک می کنند.
چه زمان برای پوسته پوسته شدن انگشتان دست به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر پوسته پوسته شدن پوست دست بدون دلیل خاصی رخ داده است، همراه با تب و لرز است و با استفاده از داروهای خانگی و مرطوب کننده به خودی خود از بین نرود، توصیه می گردد تا جهت درمان به پزشک مراجعه شود.
در صورت استفاده از مرطوب کننده ها و پوشیدن دستکش های محافظ و عدم بهبود پوسته پوسته شدن دست نیز رجوع به پزشک متخصص توصیه می شود.
درمان خانگی پوسته شدن انگشتان دست
به منظور درمان خانگی پوسته پوسته شدن انگشتان دست می توان از روش ها و راهکارهای خانگی زیر استفاده کرد:
● قراردادن دست ها در آب گرم
کافی است روزانه برای 10 دقیقه دستان خود را در آب گرم و قابل تحمل قرار دهید تا پوستان خشک کنده شده و پوست دستان نرم شود.
می توان از مقادیری عسل و آبلیمو در آب جهت نتایج بهتر استفاده شود و پس از خشک کردن دستان با استفاده از نرم کننده ای مناسب، دستان خود را مرطوب نمایید.
● ماساژ با استفاده از ویتامین E
توصیه می گردد تا بعد از 10 تا 15 دقیقه، قراردادن دست ها در آب گرم، پس از خشک کردن دستها را با ویتامین E ماساژ دهید.
این ویتامین پوست دست را برای مدت زمانی طولانی مرطوب نگه می دارد.
استفاده از روغن زیتون برای ماساژ دست ها، عملکردی مشابه ویتامین E دارد.
● استفاده از بلغور جو دو سر
مقداری جو را در کاسه ای بزرگ از آب گرم خیس کرده و زمنی که نرم شد، دستان خود را در کاسه قرار دهید و 10 تا 15 دقیقه صبر کنید.
پس از این بازه زمانی و خشک کردن دست ها توصیه می گردد تا با نرم کننده ای مناسب پوست دستان را مرطوب نمایید.
● خیار
توصیه می گردد تا برش های خیار را بر پوست و قسمت های پوسته پوسته شده قرار دهید، پس از 10 تا 15 دقیقه و شستن و خشک کردن دستان، با استفاده از روغن ویتامین E پوست دست خود را ماساژ دهید.
● عصاره آلوئه ورا
ماساژ پوست دست با استفاده از عصاره آلوئه ورا با ایجاد رطوبت کافی در پوست از خشک شدن و پوسته پوسته شدن پوست دست جلوگیری می کند.
بهترین قرص برای پوسته پوسته شدن انگشتان دست
علت پوسته پوسته شدن انگشتان دست در افراد مختلف، متفاوت است، اما با استفاده از مکمل درمالایف و تامین مواد معدنی و ویتامین های مورد نیاز بدن می توان از پوسته پوسته شدن انگشتان دست جلوگیری کرد.
یکی از بهترین مکمل ها در این زمینه مکمل درمالایف است. این مکمل از عصاره هسته انگور، ایزوفلاونوئیدهای سویا، کلاژن هیدرولیز شده، بتاکاروتن و ویتامین B7 تشکیل شده اند که هرکدام در خصوص بهبود وضعیت پوست نقشی ایفا می کنند.
عصاره هسته انگور در بازسازی و تقویت بافت پیوندی پوست و جوانسزی آن نقش دارند. ایزوفلاونوئیدهای سویا در کم کردن چین و چروک های پوستی نقش دارند.
کلاژن هیدرولیزشده قابلیت ارتجاعی و قوام پوست را بهبود می بخشد.
بتاکاروتن مکمل درمالایف از لک های پوستی جلوگیری کرده و در نهایت ویتامین B7 از خشکی، خارش و رانش پوستی جلوگیری می کند.
سوالات متداول
علت پوست پوست شدن کف دست و پا چیست؟
پوسته پوسته شدن کف دست و پا علل متفاوتی دارد. آفتاب سوختگی، تغییرات آب و هوایی، استفاده از مواد شیمیایی، شستشوی مکرر دست ها، سندرم لایه برداری پوست آکرال، اگزما، پسوریازیس، کووید 19، سندرم شوک سمی، بیماری کاوازاکی، استفاده از برخی داروها و … از مهمترین این علل به شمار می روند.
کمبود کدام ویتامین باعث پوسته پوسته شدن انگشتان دست می شود؟
کمبود ویتامین B3 یا نیاسین در بدن می تواند علت پوسته پوسته شدن انگشتان دست و حتی تاول باشد.