چگونه قوز کمر را از بین ببریم؟

زمان تقریبی مطالعه: 8 دقیقه

فرم و شکل نامناسب بدنی افراد مبتلا به قوز کمر سبب می گردد تا همواره سوال چگونه قوز کمر را از بین ببریم؟ دغدغه این افراد باشد.

افراد با این عارضه انحنای ستون فقراتی بیشتر از 50 درجه خواهند داشت. شکستگی مهره ها، پوکی استخوان، از بین رفتن دیسک، علل ژنتیکی، وضعیت نامناسب بدنی به خصوص در دوران رشد ستون فقرات و … از مهمترین علل ایجاد قوز کمر است.

بر حسب شدت بیماری و وضعیت بیمار می توان از دارو درمانی، فیزیوتراپی، انجام حرکات ورزشی مناسب، مدیریت استرس، داشتن رژیم غذایی مناسب، استفاده از بریس و در نهایت عمل جراحی به منظور درمان قوز کمر استفاده کرد.

به منظور کسب اطلاعات بیشتر در خصوص درمان قوز کمر تا انتهای این متن با ما همراه باشید.

قوز کمر چیست؟

قوز کمر چیست؟

قوز کمر عارضه ای است که در آن ستون فقرات بیش از آنچه که باید، به بیرون خم می شود. قوز کمر سبب می گردد تا قسمت بالایی پشت در اطراف ناحیه قفسه سینه به سمت جلو خم شده و نشان می دهد که فرد حالتی خمیده و یا گرد پشت دارد.

انحنای طبیعی ستون فقرات از وضعیت بدنی افراد حمایت کرده و در صاف ایستادن به آنها کمک می کند، اما اگر این انحنا بیش از حد طبیعی باشد، بدن تحت تاثیر قرار گرفته و ایستادن افراد با مشکل مواجه می شود.

اگر این عارضه شدید باشد با درد و مشکلات تنفسی همراه خواهد بود و برای رفع قوز کمر بنا به تجویز پزشک حتی می توان از عمل جراحی نیز استفاده کرد.

اگر انحنای ستون فقرات به اندازه 50 درجه یا بیشتر باشد، فرد دچار این عارضه شده است. ستون فقرات در حالت طبیعی دارای انحنایی بین 20 تا 45 درجه خمیدگی در ناحیه بالای کمر است.

قوز کمر با نشانه هایی چون ماهیچه های پشت ران سفت و غیر منعطف، انحنای بیش از حد در بالای کمر، درد و سفتی در تیغه های شانه، بی حسی پاها و احساس ضعف و گزگز در آنها، خستگی زیاد، عدم تعادل مناسب، بی اختیاری در مثانه و روده، مشکلات تنفسی، تنگی نفس و … همراه خواهد بود.

علت قوز کمر چیست؟

اغلب قوز کمر زمانی رخ می دهد که مهره های کمر حالتی گوه ای شکل به خود بگیرند. اغلب شکل مهره ها با شکستگی، پوکی استخوان، فتق دیسک، بیماری شوئرمن و یا به صورت مادرزادی… تغییر کرده و به حالت گوه ای در می آیند.

شکستگی مهره ها می تواند شکل مهره ها را تغییر دهد. اغلب این شکستگی در مهره های ضعیف رخ داده و شکل آنها را تغییر می دهد.

استخوان های ضعیف ناشی از پوکی استخوان نیز می توانند انحنای زیاد در ستون فقرات را سبب گردند. دیسک های کمر مانند بالشتک هایی بین مهره ها عمل کرده و از اصطکاک مهره ها بر هم ممانعت می کنند.

افزایش سن و مشکلات کمر و پشت سبب از بین رفتن این بالشتک ها شده و قوز کمر را شدت می بخشد.

بیماری شوئرمن که از وضعیت نامناسب بدنی افراد در نوجوانی نشات می گیرد نیز می تواند سبب قوز کمر شود.

بطور کلی وضعیت بدنی ضعیف، ناهنجاری های ساختاری در استخوان های ستون فقرات، ناهنجاری های رشد استخوان ها، آسیب به ستون فقرات، سن و پوکی استخوان می توانند از مهمترین دلایل ایجاد قوز کمر باشند.

تحقیقات نشان می دهد که عارضه قوز کمر در زنان بیشتر از مردان است.

عکس قوز کمر

عکس قوز کمر-01
عکس قوز کمر-02

برای درمان قوز کمر باید به چه دکتری مراجعه کرد؟

قوز کمر عارضه ای در ستون فقرات افراد است، بنابراین توصیه می گردد تا در درمان قوز کمر از پزشکان ارتوپد مشورت گرفته شود.

اگر شدت عارضه کمتر باشد می توان به متخصص کایروپراکتیک یا فیزیوتراپیست مراجعه کرد تا با ترکیب برنامه درمانی شامل ورزش، یوگا، تصحیح وضعیت بدن و تمرکز حواس، درمان قوز کمر انجام پذیرد.

حرکات بدنسازی برای رفع قوز کمر

حرکات ورزشی تاثیر زیادی بر درمان قوز کمر خواهند داشت. برخی از مهمترین حرکات ورزشی برای رفع قوز کمر عبارتند از:

● کشش سینه ای

این حرکت موجب کاهش تنش و افزایش  انعطاف پذیری در عضلات جلویی شانه می شود.

کافی است در چهارچوب در ایستاده، به گونه ای که دستان با چهارچوب زاویه ای 90 درجه بسازند.

در این حالت به جلو خم شوید تا عضلات سینه کشیده شوند.

● کشش قسمت بالایی پشت

مقابل دیوار روی انگشتان پای خود در حالیکه بدن شما زاویه دار با دیوار است، قرار بگیرید.

کف دستان خود را بر روی دیوار قرار داده و مانند حالت شنا رفتن بدون حرکت دادن پاها تا حد مکان به سمت جلو بروید.

اغلب از این حرکت برای بازگرداندن دامنه حرکتی عضلات پشت استفاده می شود.

● حرکت گردن

در این حرکت به آرامی سر خود را به سمت بالا خم کنید تا نگاه شما به سقف بیفتد و در ادامه سر خود را به سمت پایین ببرید تا نگاه شما به زمین بیفتد.

فیزیوتراپیست ها این حرکت را برای اصلاح وضعیت سر و مهره های گردنی پیشنهاد می دهند.

● فشار کتف

این حرکت به حالت نشسته یا ایستاده قابل انجام است. لازم است تا برای انجام تیغه های شانه تا حد امکان به سمت یکدیگر فشار داده شوند، چند ثانیه ای مکث کرده و به حالت اول بازگردید و مجدداً حرکت را تکرار کنید تا حرکاتی به ظاهر آسان مانند این حرکت سبب تقویت ماهیچه های پشت شده و از قوز کمر جلوگیری کنند.

● فرشتگان دیواری

برای انجام این حرکت پشت به دیوار ایستاده و دستان را کنار پهلوها قرار دهید.

بازوها را به آرامی بالا آورده تا بازوها حالتی Y شکل به خود بگیرند، آرنج ها را خم کرده و بازوها را پایین بیاورید تا حالتی W شکل ایجاد گردد.

این حرکت سبب تحرک شانه و قسمت بالایی پشت شده  و از ایجاد قوز کمر جلوگیری می کند.

بهترین روش خوابیدن برای رفع قوز کمر

بهترین روش خوابیدن برای رفع قوز کمر

نداشتن خواب مناسب برای مبتلایان به عارضه قوز کمر یکی از متداولترین عوارض است.

ناراحتی ناشی از ستون فقرات و یا درد فعال ناشی از قوز کمر، امکان استراحت و خوابیدن راحت و مناسب را از افراد صلب کرده و آن ها را دچار مشکل می سازند.

تغییر وضعیت خوابیدن و تنظیم شرایط خواب از مهمترین روش های رفع این ناراحتی است. توصیه می گردد تا افراد با این عارضه از بالشت های بسیار سفت استفاده نکنند.

به منظور جبران خمیدگی ناشی از قوز کمر لازم است تا دیگر قسمت های بدن مانند زانو، کمر و گردن محکم باشند.

استفاده از بریس پشت و بریس وضعیتی به تراز نگه داشتن ستون فقرات در حین خواب کمک می کند.

لازم است تا افرادی که به پهلو می خوابند از بالشت بین زانوهای خود استفاده کنند و یا افرادی که به پشت می خوابند لزوما از بالشت زیر زانوهای خود استفاده کنند.

خوابیدن بر روی شکم هرگز برای افراد مبتلا به عارضه قوز کمر توصیه نمی گردد.

درمان قوز کمر در خانه

درمان قوز کمر به عواملی چون سن، جنسیت، میزان انحنا و انعطاف پذیری منحنی بستگی دارد.

افرادی که دارای این عارضه در حد خفیف تا متوسط هستند می توانند جهت درمان قوز کمر در خانه از داروهای مسکن و ورزش استفاده کرده و علائم آن را کنترل نمایند.

استفاده از داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی مانند ایبوپروفن و پاراستامول به تسکین درد این عارضه کمک می کند.

بهره گیری از برنامه ورزشی یک فیزیوتراپیست و انجام حرکات مخصوص در خانه سبب تقویت عضلات پشت شده و از شدت گرفتن بیماری جلوگیری خواهد کرد.

در تعادل نگه داشتن وزن بدن و انجام فعالیت های ورزشی که عضلات مرکزی بدن را تقویت می کنند همچون یوگا، پیلاتس و انجام برخی از هنرهای رزمی می توانند در جلوگیری از پیشرفت این عارضه کمک کننده باشند.

حفظ وضعیت مناسب بدنی به جلوگیری از انحنای بیشتر ستون فقرات کمک کرده و فشار بر عضلات پشت را کاهش می دهد.

مدیریت استرس و استفاده از تمرینات تنفسی عمیق و مدیتیشن، علاوه بر کاهش استرس و تنش به سلامت ستون فقرات کمک می کند.

توصیه می گردد تا افراد در فضای کار و فعالیت های روزانه، به اصول ارگونومی پایبند بوده و از این طریق فشار روی ستون فقرات را به حداقل برسانند.

نوشیدن آب کافی روش ساده دیگری است که با هیدراته نگه داشتن بدن، دیسک های بین مهره ای هیدراته مانده و انعطاف پذیری ستون فقرات حفظ می گردد.

داشتن رژیم غذایی مناسب و متعادل به مدیریت قوز کمر کمک می کند. استفاده از گیلاس در رژیم غذایی مفاصل را روان کرده و با افزایش انعطاف پذیری سبب کاهش سفتی مفاصل می گردد.

آب استخوان سرشار از مواد معدنی و ویتامین هایی مانند کلسیم، منیزیم، فسفر و … است که سبب حمایت از تراکم استخوان ها و سلامت مفاصل می شود.

بهره گیری از اسیدهای چرب امگا 3 در ماهی های چرب، دانه های کتان و گردو با خواص ضد التهابی خود سبب کاهش درد و التهاب در ستون فقرات می گردند، همچنین استفاده از منابع غنی از پروتئین مانند گوشت های بدون چربی، حبوبات و مغزها با تقویت قدرت عضلانی و ترمیم بافت ها به سلامت ستون فقرات کمک می کنند.

درمان قوز کمر در طب سنتی

درمان قوز کمر در طب سنتی

متخخصین طب سنتی برای کاهش درد، التهاب و تقویت ستون فقرات، داروهای گیاهی زیر را تجویز می کنند. این داروها عبارتند از:

● آشواگاندا

آشواگاندا گیاهی است که خواص ضدالتهابی داشته و به کاهش درد و التهاب کمک کرده و از این طریق به درمان قوز کمر کمک می کند.

● زنجبیل

زنجبیل با خواص ضد التهابی خود، علاوه بر کاهش درد به بهبود گردش خون در ناحیه آسیب دیده کمک کرده و از این طریق به مدیریت این عارضه کمک می کند.

● زردچوبه

کورکومین موجود در زردچوبه خواص ضد التهابی و آنتی اکسیدانی دارد و برای مدیریت علائم قوز کمر مفید است.

رفع قوز کمر در یک هفته

بسیاری از مبتلایان به این عارضه سوال چگونه قوز کمر را از بین ببریم؟ و یا چطور می توان این عارضه را سریع و در عرض یک هفته درمان کرد، مطرح می نمایند.

درمان قوز کمر با استفاده از روش های مختلفی انجام پذیر است. هرکدام از این روش ها بسته به سن بیمار ، شدت عارضه و تشخیص پزشک تجویز می گردد.

اگرچه استفاده از روش های خانگی، فیزیوتراپی، قوزبند، جراحی و … برای درمان قوز کمر مفید هستند، اما اثرگذاری این روش ها طولانی مدت بوده و درمان با استفاده از این روش ها صبر و حوصله ای بیشتر از یک هفته را طلب می کند.

سوالات متداول

آیا قوز کمر قابل درمان است؟

عارضه قوز کمر یکی از عوارض قابل درمان ستون فقرات است. بسته به شدت عارضه می توان از روش های مختلفی برای رفع قوز کمر استفاده کرد. استفاده از داروهای ضد التهابی، برنامه تمرینی تحت نظر فیزیوتراپیست ها، انجام ورزش های یوگا و پیلاتس برای تقویت عضلات مرکزی بدن، مدیریت استرس، پایبندی بر اصول ارگونومی در منزل و محل کار در حین انجام فعالیت های روزانه، هیدراته نگه داشتن بدن، بهره گیری از رژیم غذایی مناسب، استفاده از بریس و در نهایت عمل جراحی از روش های مورد استفاده درمان قوز کمر هستند.

برای قوز کمر پیش چه دکتری برویم؟

برای درمان قوز کمر بر حسب شدت عارضه می توان به پزشکان ارتوپد و یا به کایروپراکتیک و فیزیوتراپیست مراجعه کرد.

احساس خود را درباره این مقاله بگویید 1 نظر

5 1
چگونه قوز کمر را از بین ببریم؟
5/5 - (1 امتیاز)

این مقاله را با دیگران به اشتراک بگذارید

Scroll to Top